BAYO BAYO komentáře u knih

Obálka knihy Pekelná princezna Pekelná princezna Harold Schechter

Myslím že ani 6* by nebylo dost pro knihu, která je napínavá od začátku do konce a je jednou z nejlepších z řady "true crime" které jsem četl. Naprosto dokonalá atmosféra,plastický popis ale i popis situace kolem zločinu.......dávám 7* a vřele doporučuji všem, kteří se o tuto problematiku zajímají. PS. Na rozdíl od "oranžové série" tato kniha nenudí detailním výpisem rozhovorů, výslechů atd ale je psána jako román......BRAVO!!!

24.10.2025

Obálka knihy Čím onemocněl svět? Čím onemocněl svět? Ruediger Dahlke

Kniha mne trochu zklamala. Koupil jsem si ji po té, co ji zmínil v jednom rozhovoru doktor Hnízdil a protože je to člověk jehož názory celkem sdílím, koupil jsem si knížku přes "Knihobot" (jinak nešla sehnat). Bohužel mne nezaujala. Autor v ní popisuje celkem dnes již známé fakty ale takovým mírně hořekujícím způsobem, něco jako by svět komentoval Jehovista který čeká pohromu za každým rohem. Chápu jeho rozpoložení které je možná oprávněné (svět nečeká skutečně - nic moc dobrého) ale jak bylo psáno, způsob jakým je to prezentováno mi osobně nevyhovoval. Kniha spíše komentuje nešvary, nic méně není nějakým hlubším vhledem nebo rozborem. Skáče z tématu na téma bez nějakých hlubších vysvětlení, řešení a připadalo mi to, jako sám autor by byl nějak zhrzený a hlavně zaujatý (vše co pochází z USA je totálně zlé a špatné). Jako bych poslouchal kazatele v neděli v kostele který hřímá hromy blesky, ale to je asi tak všechno (hlavně se modlete ať jste spaseni). Osobně bych doporučil těm kdo se o problematiku "jiných světových názorů" (než nám servíruje mainstream) zajímají nějaké jiné práce - tahle mi nepřišla nějak objevná ani "něco-dávající". Palec dolů....

21.09.2025

Obálka knihy S tomahawkem proti mušketám I. S tomahawkem proti mušketám I. Jiří Černík

Kniha je dle mého názoru spíše pro odbornou veřejnost, zajímající se do VELMI podrobna o boje mezi indiány a bílým osazenstvem tehdejších USA. Já si přečetl jen pár pasáží které mne zajímaly (třeba o Little Big Hornu) ale i zde jsem přeskakoval, protože jako čtenáře bez odborných znalostí mne ani dopodrobna nezajímalo kde byla která rota v tom kterém čase a kolik přesně měla lidí a jestli útočila zprava doleva nebo naopak. nechci snižovat kvalitu a odbornost které je na velmi vysoké úrovni (zřejmě) ale jak bylo psáno, nevím jak pobaví obyčejného čtenáře.....je to spíše dokumentaristicky přesný popis bojů a to mne osobně "až tak nebralo".

21.09.2025

Obálka knihy Zlomený šíp Zlomený šíp Elliott Arnold

Vynikající román pro všechny kdo se zajímají o dějiny divokého západu a nemají moc rádi zcela vymyšlené příběhy ala "cucprsty" :) Knížka je napsána velmi plasticky a odvíjí se, jako by jste se dívali na film. Mne osobně moc nebavila dějová linka s "Mrkvičkou", přišla mi mírně hloupá a naivní ale řádky se daly přeskočit - zbytek mi přišel jako velmi kvalitní čtení a místy mne děj vtáhl tak do sebe, že mi přišlo, jako bych byl "in" :) Cenil jsem si hodně i popisů zvyků indiánů, jejich obřadů a vůbec stylu života a přemýšlení. Škoda že jiné knížky od tohoto autora nejsou dostupné nebo prostě jich více nenapsal, dovedu si představit, že bych si od něj přečetl vše protože jeho sloh mi prostě učaroval. Palec nahoru ještě jednou...!!

19.09.2025

Obálka knihy Bratrstvo neohrožených - Velitel Bratrstvo neohrožených - Velitel Richard Davis Winters

Na knize je dle mého názoru poznat, že ji nepsal spisovatel ale voják. Styl je velmi vojensky strohý, nebarevný, neplastický. Na stylu mne také vadilo, že autor je zjevně silně věřící protože se zde nenachází ani jeden sprostý či jinak hanlivý výraz, i když je to knížka o velmi tvrdých vojácích, tuhých bojích, smrti a utrpení. Text mi přišel jako kázání v kostele, tak úhledný a slušný, prostě ne můj styl. I když je kniha o bojích a měla by být napínavá, tento styl psaní mi vadil a nedovedl mne vtáhnout do děje. Jako by člověk pil neoslazenou kávu, nebo měl sex přes osm kondomů....nakonec jsem knihu odložil, protože mne tenhle přeslušnělý styl kde nejhorší slovo je "zadnice" a autor vše popisuje jako kázání pro jeptišky přestal bavit.....za mne palec dolů.

06.09.2025

Obálka knihy Dvanáctá planeta Dvanáctá planeta Zecharia Sitchin

V knize se nachází spousta zajímavých částí a informací, přesto je zde pro laika ( i když nadšence teorií o mimozemských civilizacích) mnoho nezáživných pasáží, citací bible a jiných doslovných překladů které mne osobně nudily. Hodně jsem v knize přeskakoval a četl jen to co mne zajímalo. Není to psáno nějak záživně a souhlasím s tím, že jsou knihy třeba od pana Danikena, které jsou podány daleko záživněji. Přesto jsem rád že jsem na knihu narazil a zkusím to i s jinými od tohoto autora. Na více než tři hvězdičky to ale není a i ty jsou myslím dost (a dávám je jen jako fanda)....jak bylo psáno, ne každý se tím prokouše.

03.09.2025

Obálka knihy Katova píseň Katova píseň Norman Mailer

Dílo mne neupoutalo, připadalo mi jako přepis rozhovorů, nějaký scénář filmu, nebo spíše vyšetřovací spis. Kdo se zabývá velmi přesným popisem života nebo jej studuje tak bude zřejmě spokojen. Bude ho bavit přesný výpis z jednání, soudů včetně uváděných jmen časů atd....atd. Mi kniha přišla(jak jsme zmínil) jako nějaký spis, vhodný pro studium než kniha ke čtení a pobavení. Dílo který by Vás mělo vtáhnout a u kterého můžete zapojit vlastní fantazii. Tohle je spíše bakalářská práce faktů.....

02.09.2025

Obálka knihy Pošťák vždycky zvoní dvakrát / Pojistka smrti Pošťák vždycky zvoní dvakrát / Pojistka smrti James M. Cain

U téhle knížky jsem měl problém se stylem psaní. Nelíbí se mi ten styl "bez vypravěče" kdy jsou většinou jen krátké věty přímého hovoru, bez uvozovek, a téměř nulový nebo velmi strohý popis. Také "slang" kterým jsou řádky psány se mi nelíbil....Kniha mne absolutně neupoutala a po pár stránkách jsem ji odložil. Prostě tenhle styl nemohu, nic ale proti němu, kdo má jiný vkus třeba ho kniha zaujme jako ostatní co dali 5*

02.09.2025

Obálka knihy Geronimo Geronimo Robert J. Conley

Knížka je nádhernou a (dle mého) nepřikrášlenou sondou do mlhavých dějin USA. Dozvíme se v ní, jak se ti, co jsou světem bráni za příklad demokracie, spravedlnosti a pravdy chovali k těm, kterým ukradli vše co měli.....Lze doporučit všem, kdo se zajímají o to, jak to chodilo na divokém západě bez nějakých romantických kudrlinek, výmyslů a nesmyslů. Palec nahoru, trenky dolu!

01.09.2025

Obálka knihy Divoký západ II. - Muži víry Divoký západ II. - Muži víry Jiří Černík

Tak jak napsal ondra2 přede mnou, měl jsem to úplně stejně. Zpočátku jsem knihu téměř odložil a nedočetl protože úvodní pasáže o pro mne neznámých církvích, byly pro mne nezáživné, nudné. Od poloviny, kdy se v knize začal odvíjet příběh o fenoménu USA Mormonech, jsem to zhltnul jako pes granuli. Tento díl trilogie stojí za to přečíst, i když pravda, je asi pro Evropana nejméně záživný.

27.08.2025

Obálka knihy Legendy o Divokém západě Legendy o Divokém západě Jaroslav Šikl

Kdo se zajímá o hrdiny divokého západu, měl by si knihu přečíst. Je takovým celkem milým doplňkem tohoto žánru. Kladem knížky jsou ilustrace a (snad) fotografie, i když velmi specificky okrově-černo zabarvené (grafik byl tehdy zřejmě pod vlivem alkoholu :) Bohužel, kniha je psána určitým stylem "sarkasmu", prostě je poplatná své době osmdesátých let, kdy zde vládli ti naši "komanči" a chápu, že by bez tohoto stylu (kdy je vše co je americké zesměšňováno) nevyšla. Tento "pseudohumor" za chvíli omrzí a je spíše otravný ale jak bylo řečeno, pokud se přes toto přeneseme, umí kniha zaujmout.

25.08.2025

Obálka knihy Divoký západ I. - Muži zákona Divoký západ I. - Muži zákona Jiří Černík

Tento první díl trilogie jsem četl jako druhý. Je to opět dobře napsaný přehled "chasníků" kteří byli významní pro historii USA. Trochu mi v knize chyběl nějaký delší příběh který byl třeba v díle III. který se týkal trapperů. Tahle "jednička" je spíše přehledem a najdeme v ní spoustu postav a jejich příběhů ale jsou vesměs krátké a některé i trochu se opakující (až na ten poslední o "oprátkovém soudci" Charlesi Parkerovi který je delší ale mírně ke konci již nudný. Jako dílek trilogie ale dobré....poučné.

23.08.2025

Obálka knihy Divoký západ III. - Cesta na Severozápad a trapeři Divoký západ III. - Cesta na Severozápad a trapeři Jiří Černík

(SPOILER) Vynikající kniha plná zajímavých faktů. Třeba jsem se dozvěděl z film s Leonardem DiCapriem - Revenant byl podle skutečné postavy, což jsme vůbec netušil a považoval jsem děj za velikou fikci již jen proto, protože se mi zdálo zhola nemožné aby někdo takový útok medvěda přežil a ono fakt....a je to součástí historie. Hmmmm..........fakt jsem z knížky nadšený. Četl jsme ji jako první z této trilogie ale nenechám si ujít ani jeden díl! Tohle mne zaujalo....opravdu mohu jen doporučit. Je to psáno i určitým humorem a nadhledem, plasticky, takže volám BRAVOOOO!!!

20.08.2025

Obálka knihy Křižovatky Křižovatky Jack Ketchum (p)

Krátká "Kečumovka" na jeden večer kdy se kolem vás nic neděje a chcete se zabořit do celkem napínavé příběhu (jak jinak když je to od Kečůma, žejo). Oddychovka poutavě napsaná, napínavá, která dje přímo k věci a nenudí dlouhým, nic neříkajícím popisem. Četl jsem ji jako jednu z posledních od tohoto autora a dávám palec nahoru!

16.08.2025

Obálka knihy Orel přistál Orel přistál Jack Higgins

Klady: Kniha je psána "barevným jazykem" a zřejmě dovede vtáhnout.
Zápory: Mne osobně nevtáhla. Nemám moc rád knihy, kde se reálným postavám vkládají do úst věty které nikdy neřekly a přičítají činy které niky neudělaly. Příběh je tak nějak "naroubován" na skutečné postavy (některé) zbytek je vymyšlený a s tím já mám problém. Kniha je píše popisem neustálých setkání, schůzek, jednání o tom či onom, je plná dialogů které mne osobně začaly po cca 10 kapitolách nudit tak, že jsme knížku odložil a nečetl dál.
Závěr: Kina mi přišla, jako když se koukáte na starý černobílý film, který byl možná kdysi poutavý a napínavý, ale nic jiného nebylo.....dnes je to již mírně nudná splácanina. Raději nějakou literaturu faktu nebo román, kde nebudou reálné postavy jednat s těmi vymyšlenými.

15.08.2025

Obálka knihy Dej zítřku sbohem Dej zítřku sbohem Horace McCoy

Tahle knížka mne fakt nebavila. Nemohl jsem se nějak "dostat do děje". Je psaná stylem "pohledu vlastní osoby" jako by popisem okamžité situace, bez nějakých bližších popisů osob, charakterů atd. Je zde pár postav ale po cca 10 kapitolách jsem moc nevěděl co v příběhu vlastně dělají, proč tam jsou, jak vypadají......prostě a jasně tenhle styl psaní není nic pro mne. Postavy se neustále hašteří, nadávají si ale jak bylo psáno, jako bych sledoval nějaký špatný černobílý film který mi nic neříká a ani se mi nelíbí, i když mám tenhle žánr moc rád i tuto dobu ve které se má příběh odehrávat. Pro mne tedy špatná volba, po pár kapitolách jsem kniho odložil, vrátil do knihovny. Tohle se nepovedlo.

08.08.2025

Obálka knihy Vystěhovalci II. Vystěhovalci II. Vilhelm Moberg

Tato kniha je spojením 3. a 4. dílu ságy o Karl Oskarovi a jeho rodině v USA. Je stejně dobrá jako první dva díly i když osobně se mni zdálo, že je trochu "více vaty" než v prvních dvou dílech. Zajímavá je dějová linka o bratru Robertovi který se vydal kopat zlato na západ. Líbil se mi i popis doby občanské války a vzpory kmene Siouxů. Na celém tomto rozsáhlém díle je pěkné, že si to celé autor necucal z prstu ale je to podložené hist. fakty tzn. není to tak, jako by to psala nějaká madam co se nudí na mateřské dovolené. Za mne palec nahoru a kdo se zajímá o dobu osídlování Ameriky, bude pro něj tohle dílo pana Moberga třešinkou na dortu.

06.08.2025

Zavřít