batmaster batmaster komentáře u knih

☰ menu

Brána ze slonoviny, brána z rohu Brána ze slonoviny, brána z rohu Robert Holdstock

Jedna z mých nejoblíbenějších knih.

Knihy od Robert Holdstocka z prostředí lesa mytág a "okolí" nejsou pro každého. (Nejsou to knihy na rychlo-čtení a je potřeba je číst "chronologicky".)
Když jsem četl první knihu z této "ságy", tak jsem opravdu chvílemi tápal. Nedalo mi to a přečetl jsem ji ještě jednou a objevil nádherný svět. Pokud přistoupíte na Holdstockovu hru a budete se textu snažit opravdu porozumět, naučíte se zákonitosti "jeho" světa a vžijete se do hlavní postavy, zklamaní nebudete.
Příběhy vždy nekončívají happy-endem. I tak je v nich velký kus lásky, obětování a honby za štěstím.

19.12.2019 5 z 5


Malí bohové Malí bohové Terry Pratchett

Hluboká filozofie obalená do humorného kabátku, moc dobré čtivo.
Je úžasné, jak jsou jeho knihy současné. Pokud se zamyslíte nad tím co autor doopravdy píše a jaké nám předkládá otázky a jejich vysvětlení a za pomocí satyry a humoru ukazuje hluboké rány, které si sebou naše civilizace nese, nezbude vám než smeknout. Touha po moci za jakoukoliv cenu, fanatizmus, fundamentalismus, pokroucený rasismus, manipulace společenstvím za pomocí víry a útlaku si sebou neseme v současnosti, byli s námi v minulosti a jak to poslední dobou vypadá, budou s námi i v daleké budoucnosti.
Vynikající kniha, kterou jsem určitě nečetl naposledy.

26.01.2018 5 z 5


Čaroprávnost Čaroprávnost Terry Pratchett

Já nevím jak pro koho, ale pro mě to byla jedna z knih, kde jsem si přál, aby ještě neskončila. Skvěle napsáno, úžasné postavy a vše podáno tak, že si opravdu člověk připadá jako by tam skutečně byl. Je to další kniha, kterou jsem přečetl (díky chřipce) na jeden zátah.
Škoda Terryho. :(

No nic. Magický prazdroj čeká .. :)

02.04.2017 5 z 5


Mort Mort Terry Pratchett

Zeměplocha je pro mě úžasné místo. Tak skvěle čtivě napsané příběhy umí málo kdo. Mort je paráda.

02.04.2017 5 z 5


Pohár zlata Pohár zlata John Steinbeck

Za mě tedy kyblík nudy. Motivy hlavního hrdiny jsou .. podivné, konec nijaký a styl psaní mi moc nesedl. Jak jsem zjistil je to Steinbeckova prvotina a tak se to dá snad pochopit.
Byl jsem opravdu rád, že to nijak nezdržoval a kniha byla krátká. Určitě se k ní vracet nebudu.

19.02.2017 2 z 5


Stráže! Stráže! Stráže! Stráže! Terry Pratchett

Prostě skvělé. :)

24.06.2016 5 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Za mě taky nic moc (3 a 1/2*). Špatně se to sice nečetlo (za jednu službu bylo hotovo), ale myslím že se dala potřeba a nedostatek některých komodit (kyslík, dusík, hnusík) popsat i jinak, než neustálým přepočítáváním čehokoliv. Nevím jak u koho, ale u mě se napětí nedostavilo. Na všechny "zlé" věci byl člověk řádně upozorněn dopředu (např. utržená přechodová komora). Na všechno bylo dost času i materiálu. A na konci po nevelkém drama - nečekaně happy end. Co se týče nápadu, tak se mi spíše líbil ten ve filmu "Rudá planeta". Film Marťan jsem ještě neviděl, ale pokud bude přesně podle knihy, tak se mi asi moc líbit nebude. :)

15.12.2015 3 z 5


Fantasy & Science Fiction 1997/02 Fantasy & Science Fiction 1997/02 * antologie

Jeden z mých nejoblíbenějších sešitů (škoda že už povídky F&SF nevychází). Povídka REMORY od Roberta Reeda je senzační.

11.12.2015 5 z 5