Bašťák Bašťák komentáře u knih

☰ menu

Pláž Nekonečno Pláž Nekonečno Jack McDevitt

Nenápadná kniha, která klame tělem. Trefila se přesně do mého vkusu, co se podobných příběhů týká. Zprvu poklidně plynoucí děj v kulisách relativně vzdálené budoucnosti lidstva na jednom z Devíti světů se promění v napínavý příběh prvního kontaktu a nalezení pravdy o něm. Super.

29.02.2024 5 z 5


Hvězda Obrů Hvězda Obrů James Patrick Hogan

Zajímavá sedmdesátková hard sci-fi trilogie pro milovníky "vědecké" sci-fi odhalující původ a budoucnost lidstva v opravdu grandiózním pojetí. Zejména třetí díl se rozjel do netušených rovin příběhu. První dva díly byly pro mě zábavnější. Nostalgická trilogie z doby, kdy ještě autoři mysleli, že v našich časech už budeme běžně létat na Měsíc či Ganymédes, a že Sovětský svaz tu bude na věčné časy:-).

02.01.2024 4 z 5


Na konci vesmíru Na konci vesmíru Kristýna Sněgoňová

Osazenstvo Kraksny si odskočí do rutašského "Obchoďáku na konci vesmíru" nakoupit nějaké ty high-tech mimozemské hračičky, a při tom zlikviduje hezkou skupinku místních psychicky narušených emzáků - respektive ne tak úplně emzáků..... Oceňuji že Legii nedocházejí dobré nápady a zábavnost, jen tak dál!

25.11.2023 4 z 5


Hvězdolet Vltava Hvězdolet Vltava Tomáš Lipner

Uf tedy ten socík v tom mi dal docela zabrat. Tak nějak podvědomě si díky tomu nešlo oblíbit ani jednu postavu. Sorry. Kniha je zábavná, ale po přečtení se nějak nemůžu rozhodnout zda se jednalo o alternativní historii, akční českou obdobu Battlestar Galactiky nebo snad nějaké postapo či něco duchovního na téma nesmrtelnosti člověka. Zkrátka příliš mnoho témat na můj vkus. Vedlo to k tomu, že jsem knihu neustále odkládal a když se objevilo něco zábavnějšího, musela počkat. Není to špatné, ale mám oblíbenější české autory.
PS: úplně nejvíc ujetý mi přišlo oslovení soudruhu mimozemšťane :-)

10.09.2023 3 z 5


Vítejte v Pekle Vítejte v Pekle Roman Bureš

Nejvíc mě bavily ty krátké předmluvy autora k jednotlivým povídkám. Většina povídek nás vrací k oblíbeným postavám a příběhům a vyšla již v jiných sbírkách i přesto jsem si je velmi rád připomněl. Z těch mě neznámých mě nejvíc zaujala titulní Vítejte v Pekle. Říkejte mi prostě Tony :-) Tak bacha!

02.07.2023 5 z 5


Vypůjčený čas Vypůjčený čas Zuzana Strachotová

Stejně jako u Devíti dní a nocí tady máme silnou hrdinku, která se musí vypořádat s neočekávanou situací a přežít ve zcela novém světě do kterého je v podstatě omylem přenesena z minulosti. Ve sci-fi jako už tolikrát. Toto je popsáno velice dobře a moderně - svět je naší hrdince správně cizí ani ne tak samotným okolím jako spíše proměnou charakterů a morálky lidstva. Uvidíme jak se to vyvine dál. Jako samostatný román bych řekl, že tomu něco málo k úplnému topu chybí. Autorka však oznámila další díly, takže se můžeme těšit na pokračování a tak tento díl tedy beru jako povedený začátek nového světa a série o něm. Těším se.

27.06.2023 4 z 5


Operace Petragun Operace Petragun František Kotleta (p)

Tedy kapitáne Bouchači taková rozkrádačka majetku v emzáckém vlastnictví to jistě jen tak neprojde bez povšimnutí příslušných švestkových orgánů :-) A navíc ten vývoz zmr**da Lenina do vesmíru, to už je teda opravdu na pováženou! :-)

12.03.2023 4 z 5


Mrtvá schránka Mrtvá schránka Kristýna Sněgoňová

Po díle Aga dva díly od Sněgoňové. Neřekl bych, že jsou nějak horší. Sněgonová zkrátka tolik nehláškuje, její styl je více popisný, dějový a ne tak soustružně vybroušený jako díly od Kotlety. Díky tomu, ale oblíbené postavy dostávají jakýsi 3D lidštější rozměr a obsah, který potom Kotleta dokonale využije (viz díly Vrabčák a Aga). Tedy doufám, protože se hned pouštím do kotletovské Operace Petragun. Legie zkrátka u mě zatím tímto způsobem funguje skvěle. Díky za ni.

05.03.2023 4 z 5


Aga Aga František Kotleta (p)

Tedy, že se z toho vyklube Svatební cesta do Jiljí jsem nečekal :-) Ale super!

14.02.2023 5 z 5


Šprti & frajeři Šprti & frajeři Kristýna Sněgoňová

Další „výletovka“ tentokrát do útrob emzáckého spaceshipu. V podstatě dost podobný průběh jako díl s Amandou, jen jiné kulisy, asi jako další epizoda dobrého sci-fi seriálu na pokračování. Za mě povedené a zábavné.

31.12.2022 4 z 5


Amanda Amanda Kristýna Sněgoňová

Něco jako nedělní výlet do ZOO, který se poněkud extrémně vymkne z pantů, tedy těch mimozemských. Povedené.

03.12.2022 4 z 5


Operace Thümmel Operace Thümmel František Kotleta (p)

Operace Thümmel je teda pěknej propadák :-) Teda samozřejmě ta operace jako taková. Kniha o ní je naopak dost povedená. Čekal jsem moderní akční záležitost, kde svět na pozadí bude jen taková kulisa. Ale překvapivě i zde je čím se bavit. Dobré, asi si dám i další díly.

30.10.2022 4 z 5


Odkaz Protektorů Odkaz Protektorů Jan Kotouč

(SPOILER) Dal jsem si celou sérii pěkně po sobě a navrch ještě povídku Xenofil z Krásek a Vetřelců, která se odehrává na Barrondu, a je asi nejvtipnějším kouskem z celého autorova univerza :-) To je vymyšlené výborně a po počátečním rozkoukání musím říct, že jsem si nakonec každé čtení docela užil, asi jako další díl Stargate nebo Battlestar Galactiky. Děkuji a doporučuji.

Pobavilo:
"Všem lodím Spojené flotily, tady vlajková loď. Hlaste připravenost. Šestá flotila?
"Šestá flotila připravena", ozval se hlas ve kterém Toscano poznal princeznu Radanu.
"Druhá flotila?"
"Druhá flotila připravena".
"Ralgarská flotila?"
"To si piš, že jsme připraveni, kreténe!"

13.10.2022 4 z 5


Spasitel Spasitel Andy Weir

Po Marťanovi a Artemis bylo zcela jasné o co půjde. Autorův styl jsem si soukromě pojmenoval jako "laboratorní sci-fi", kdy málem na každé stránce nechybí nějaký ten vědecký experiment nebo výpočet. Ale nevadí to, neboť příběh samotný je opravdu napínavý. Hlavně popis prvního kontaktu a ten mimozemšťan je podán naprosto skvěle a skoro bych řekl výjimečně uvěřitelně. Bavilo moc, otázka?

16.07.2022 5 z 5


Invaze Invaze Roman Bureš

Když v předprodeji dorazila 666+ stránková brožovaná cihlička, byl jsem docela překvapen. O to příjemnější je zjištění, že i v tomto rozsahu autor nijak nenudí a neopakuje se. Děj má "logický" spád a nová dimenze v podobě republiky Eden je opět velmi zábavná :-) PS: chápu správně, že Rónan byl přítomen onoho osudného dne v roce 2001 a od té doby lidský dobytek, pardon elektrické opice, spějí nevyhnutelně ke své vlastní skáze? :o)

01.07.2022 5 z 5


Torpédoborec Torpédoborec Joshua Dalzelle

Vcelku dobré zakončení druhé série. Zpočátku poněkud lehce předvídatelný děj. Když na jedné straně padne věta "jaký příšerný válečný akt bude ještě třeba provést, aby se naši vůdcové atd..." a další stránka začne popisem habitatu Amaterasu, tak je jaksi předem jasné, co se asi tak stane..:-). Naštěstí druhá polovina, kdy Nemesis vyrazí na lov Přízraku, je podstatně lepší a čeká nás i docela dost nečekaných překvapení. Závěr trochu křečovitý, ale tenhle typ literatury to snese. Jsem spokojen.

01.05.2022 3 z 5


Civilizace Civilizace Laurent Binet

Autora mám spojeného s HHhH proto jsem po knize sáhnul a nelituji. Jedná se o alternativní historii, příběh conquisty naruby. Teoreticky možné. Inkové a Aztékové posílení o příslušné protilátky, znalost železa a koní a stavbu oceánských lodí. Těžko říct zda by to skutečně stačilo a Atahualpa, okolnostmi donucený vylodit se v Portugalsku, by byl skutečně reálně schopen proměnit dějiny Evropy. Nemyslím si, ale forma a způsob vyprávění příběhu je velmi zábavný a v mnohém i poučný. Autor prokázal hlubokou znalost světové historie, skrytou v detailech příběhu a jak někdo napsal níže jejich objevování a rozpoznání od reality je největší devízou této knihy.
PS: Civilizace = Sid Meier má jistě radost :-)

27.02.2022 4 z 5


Lockdown Lockdown * antologie

Trošičku nesourodé vydání několika povídek (2x sci-fi, 8x fantasy), jakoby spíš pro nějaký časopis než pro knižní vydání. V paměti mi zůstane Panenka, Tlesknutí jedné dlaně, Staří přátelé a možná i Stíny nad Prahou a Sobotní směna, takže vlastně celá jedna polovina :-)

11.12.2021 3 z 5


Husitská epopej. VII, 1472-1485 - za časů Vladislava Jagellonského Husitská epopej. VII, 1472-1485 - za časů Vladislava Jagellonského Vlastimil Vondruška

Od předchozích dílů uplynulo hodně času a tak moje povědomí o jednotlivých liniích příběhu vzalo dávno za své. To jsem vzdal a pojal jsem čtení jako několik historických fresek z oné doby. To jakžtakž funguje. Zřejmě autor pojal úmysl dotáhnout příběh do náboženského smíru v roce 1485, což bývá považováno za definitivní tečku za husickými válkami, ok, ale jestli to nebylo poněkud přehnaně ambiciózní. Závěr tohoto dílu byl vykreslen velmi pěkně, ale přišlo mi, že ty první díly byly přeci jen o něco lepší.

21.11.2021 3 z 5


Protože je nás mnoho Protože je nás mnoho Dennis E. Taylor

dtto díl 1 a 3 - zpětně ještě napíšu, že tato série má pravdu v jedné věci: a to, že budoucí průzkum Galaxie bude možná skutečně založen na nutnosti použít samoreplikující sondy, které budou samy sebe rozesílat dál Where No Man Has Gone Before :-)

15.11.2021 3 z 5