baru.benesova baru.benesova komentáře u knih

☰ menu

Mechanická princezna Mechanická princezna Cassandra Clare (p)

Překrásná knížka, při které jsem se mnohokrát řezala smíchy, zato její konec mě dostal tak, že jsem plakala jako šílená. Hrozně jsem si přála, aby to celé dopadlo dobře, jenže v určité chvíli se to vše zamotalo tak, že ať by knížka skončila jakkoliv, stejně by pro někoho nebylo zrovna radostné, ale ve finále jsem byla spokojená.
Velmi jsem si oblíbila i několik vedlejších postav. Závěrem, jsem moc ráda, že jsem se do téhle série rozhodla pustit, rozhodně předčila má očekávání:)

20.01.2019 5 z 5


Lov stínu Lov stínu AdriAnne Strickland

Tak za prvé, sci-fi mě opravdu nebaví. Za druhé, tohle bylo dokonalé.
Pro mě rozhodně největší knižní překvapení minulého roku. Kniha byla plná akce, která ale byla napsána srozumitelně a poutavě,
nějaké situace mě zároveň velmi dojaly, postavy byly možná trochu přehnané, tím, co všechno dokázaly, na druhou stranu se chovaly stále jako reální lidé a opravdově řešili reálné problémy a každá z nich byla jedinečná, s vlastním příběhem. Vztah dvou hlavních protagonistů se krásně vyvíjel. Podrženo sečteno, jakmile jsem se ponořila do děje, nemohla jsem se vůbec odtrhnout. Příběh je velmi komplexní, čtivý, a originální, a pohltí snad každého. Já moc doporučuji ❤

20.01.2019 5 z 5


Mechanický princ Mechanický princ Cassandra Clare (p)

Druhé díly trilogií často bývají výplňkové, ale to o tomhle rozhodně neplatí, byl skvělý, plný akce a taky s jedním šokujícím odhalením. Romantika zde hraje už větší roli než v díle prvním, ale není nijak nucená. Neuvěřitelně se těším na závěr téhle skvělé série.

30.12.2018


Mechanický anděl Mechanický anděl Cassandra Clare (p)

Mě se kniha opravdu velmi líbila. Je originální, napínavá, akční, správně temná, místy až děsivá. Její prostředí i doba ve které se odehrává, má toho spoustu co nabídnout. Všechny hlavní protagonisty jsem si oblíbila. Náznak romantiky celý příběh hezky doplňoval. Pro mě jedna z nejkrásnějších knih, kterou jsem tento rok přečetla, a moc jí doporučuji ❤

30.12.2018 5 z 5


Tisíc kousků tebe Tisíc kousků tebe Claudia Gray (p)

Milý, čtivý a záživný příběh, s romantickou zápletkou a kapkou vědy, ze kterého jsem byla nadšená od začátku až do konce. Autorce se skvěle podařilo zachytit atmosféru všech dimenzí o kterých psala a onen futuristický Londýn či carské Rusko působily vážně zajímavě.

Všechny postavy byly realistické a uvěřitelné. Margueritte neměla žádný super mozek, ale hloupá vůbec nebyla. Paul nebyl žádným rytířem na bílém koni, byl docela nemluvný a trochu neohrabaný, což ale vedlo k tomu, že působil dost roztomile.

Hrozně se mi líbily pasáže, kdy Margueritte vzpomínala na chvíle s Paulem, ještě předtím, než ukradl Ohniváka, i když jich nebylo moc, byly krásné.

Během čtení mi přišlo několik pasáží zbytečných, jenže při rozuzlení na konci jsem pochopila, že všechny byly napsány z nějakého důvodu a měly v ději svůj význam. Autorka mě pár věcmi dokázala i dost překvapit (i když ostatním třeba mohly být očividné, no nevím… :D)

Já doporučuji, ale nečekejte žádné extrémní drama, většinu času je děj docela klidný :) + obálka je vskutku nádherná.

25.12.2018 5 z 5


Neobyčejní Neobyčejní V. E. Schwab (p)

Některým lidem se knihy V. E. Schwab příliš nelíbí, protože mají dlouhý rozjezd a často jsou takové „natahované“, nicméně já hltám každé autorčino slovo a tato knížka mě taky ohromně bavila a zajímala, i když nejsem zrovna největší fanynka superhrdinů. Skutečně nic v ní není černobílé a hrdinové zde nejsou ani kladní, ani záporní, což je fenomenální efekt. Historie postav byla téměř dokonale propracovaná a já za sebe knihu rozhodně doporučuji.

24.12.2018 5 z 5


Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Šest vran se hned po přečtení stalo jednou z mých nejoblíbenějších knížek, díky ojedinělým, výjimečným charakterům, napínavému, nepředvídatelnému ději a spoustě nečekaných zvratů :) zkrátka fantasy jak má být a já ho všem opravdu doporučuji:)

24.12.2018 5 z 5


Jsem roztříštěná Jsem roztříštěná Tahereh Mafi

Mám dystopie opravdu moc ráda, takže nemůžu hodnotit špatně, ale Jsem roztříštěná je knihou naprosto průměrnou. Její nápad je opravdu zajímavý, ale zpracování místy pokulhává. Popis pocitů byl vážně zajímavý a krásný a opravdový… dokud nepřišlo na lásku, protože ta --- nebo alespoň mě to tak přišlo --- vznikla tak nějak z ničeho. Vztahy postav se celkově nevyvíjely moc reálně. Svět není moc dobře vysvětlený, všechno se motá jen kolem hlavních hrdinů, což nemusí být na škodu, ale zde to působilo trochu amatérsky. Celkově ale byla kniha čtivá, vcelku akční, našla jsem v ní pár moc pěkných myšlenek a stalo se v ní pár zajímavých zvratů.

24.12.2018 3 z 5


První konec První konec Lauren James

Knížka je rozhodně nadprůměrná. Velmi se mi líbil její nápad. Autorka si vybrala i velmi zajímavá historická prostředí, do kterých byly její části zasazeny, takže se zároveň dozvíte i něco málo z historie. Také se mi velmi líbily různé dopisy, vzkazy, grafy a zprávy, jakými byla kniha obzvláštěna. Ale byla napsána dost obyčejnými a strohými větami, a myslím, že se z ní z toho celkové dalo vytřískat ještě víc, že vzhledem k tomu, jak smutnému tématu toho, že se do sebe mladí lidé stále zamilovávají, ale nikdy neskončí spolu, mohla ještě více zaútočit na emoce. Přesto mi na jejím konci ukáplo pár slz a hodnotím 4* :)

16.09.2018 4 z 5


Po zemi bloudím dál Po zemi bloudím dál Rae Carson

Pokud si podle anotace myslíte, že se jedná o fantasy, zklamu vás - nejedná. Jedná se spíše o historický cestopis, a ačkoliv nevyhledávám ani jedno z toho, knížku jsem zhtla jedním dechem a nyní se hrdě označuji za jejího fanouška. Kniha není nabitá akcí, nemá kdovíjak napínavý děj a bohaté zápletky, jde v ní vážně především o tu cestu do Kalifornie, nicméně je to vážně moc příjemné vyprávění, které vás může obohatit a pomoci představit si onu dobu zlaté horečky v Americe, protože karavana velmi podobná té, jaká se vyskytuje v knížce, mohla skutečně existovat a mohla řešit naprosto stejné problémy. Postavy nejsou kdovíjak výrazné, ale rozhodně nejsou špatné. Rozhodně se plánuji pustit do dalších dílů a doufám, že budou stejně tak dobré:)

15.09.2018 5 z 5


Hrady z písku Hrady z písku Kayla Olson

Průměrná dystopie, která nenadchne ani neurazí, má svá hluchá místa, ale zároveň skrývá i zajímavé myšlenky k zamyšlení a pár dobrých zápletek. Moc se mi líbily kapitoly o tom, jak lidé žili ještě před převratem. Eden byla docela sympatickou hrdinkou, ale ostatní postavy mi přišly dosti nemastné a neslané a bylo mi docela jedno, co se s nimi stane. Pokud se do knihy pustíte, nenechte se zaskočit trochu brutálnějším začátkem, potom už se nic podobného neopakuje. Za mě 3*, nic převratného, ale pokud máte náladu na dystopii z trošku jiného úhlu, která řeší environmentální problémy a přírodní katastrofy, klidně:) + obálka je vážně krásná ❤

15.09.2018 3 z 5


Girl Online Girl Online Zoe Sugg

Knížku jsem četla, když mi bylo takových dvanáct a vážně se mi hrozně moc líbila. Pro mladé slečny je vážně jako dělaná, romantická, vtipná, nenáročná a nenuceně pomáhá najít své já, překonat strach a může i inspirovat, ale myslím, že starším patnácti let toho už moc nedá a spíše budou otrávení, že je nerealistická a naivní. A musím tedy konstatovat, že první díl je výrazně lepší než další dva.

15.09.2018 5 z 5


Divoká píseň Divoká píseň Victoria Schwab

Ano, ano, ano! ❤ Divoká píseň je něco originálního, neskutečně čtivého, a jednoduše úžasného. Není to veselý příběh, je opravdu ponurý, ale je geniální. Některé věty mě skutečně rozplakaly. August je neskutečně úžasná postava, jeho myšlenky jsou tak… čiré, že jsem nestačila zírat. Pokud máte alespoň trochu rádi fantasy, tohle je naprostá nutnost ❤

15.09.2018 5 z 5


Temnější tvář magie Temnější tvář magie Victoria Schwab

Pro mě je tato kniha skvělým objevem :) Na tak propracované a komplexní fantasy se jen tak nenarazí. Všechny postavy jsou originální a mají své vlastní motivy, proč se chovají tak, jak se chovají a jejich vztahy nejsou ani trochu plytké, ale pěkně hluboké a to, jak se to vyvíjelo mezi Kellem a Lilou mi přišlo úžasné. Autorka se ničeho nebojí a místy dokáže být pěkně nemilosrdná, ale není to nijak přehnané, to zase ne. Pokud se zrovna necítíte na dlouhou sérii, rozhodně to nevadí, protože kniha končí uzavřeně. Pro milovníky fantasy rozhodně doporučuji, nicméně těm, co tento žánr nemají rádi asi mnoho neřekne.

15.09.2018 5 z 5


Zrádce trůnu Zrádce trůnu Alwyn Hamilton

Wow! Za mě je toto pokračování snad ještě lepší než první díl, snad i proto, že jsem už věděla, co od knihy čekat a byla jsem připravená na spoustu nadpřirozena, které mě v prvním díle trochu zaskočilo. Každopádně, je to napsáno stejně poutavě jako jednička, ne-li poutavěji, a i když je téměř dvakrát delší, já se rozhodně nenudila. Nemluvě o tom, jak moc překvapivých zvratů se v knize odehrálo. Opravdu doufám, že bude přeložen i závěr téhle skvělé série. 5* :)

15.09.2018 5 z 5


Poušť v plamenech Poušť v plamenech Alwyn Hamilton

Velmi se mi líbilo to orientální prostředí, v kterém se tato knížka odehrává, je to něco neotřelého a něco, co může nabídnout spoustu nového. Hrdinové jsou nebojácní a osobití a příběh je plný akce a skvělých dialogů. Přesto mi úplně nesedlo, že se první polovina knihy tváří westernově a dobrodružně a náhle se vynoří spousta nadpřirozených postav a schopností… ale jde spíš o to, že jsem to nečekala a trvalo mi, než jsem to zpracovala a zvykla si na to. Nicméně na poli YA se rozhodně jedná o nadprůměr, který je ještě navíc napsaný velmi poutavě a bez jakýchkoliv hluchých míst. Za mě protentokrát 4* :)

15.09.2018 4 z 5


Jiskra v popelu Jiskra v popelu Sabaa Tahir

Já osobně jsem si tuhle knížku opravdu zamilovala ❤ Je opravdu velmi čtivá, nápaditá a mnohokrát také silně zaútočila na moje city, ačkoliv se nedá říct, že by byla nějak přehnaně násilná, to si opravdu nemyslím. Nenuceným způsobem se v ní objevuje i romantika. Hlavní hrdinka Laia není žádná uplakaná a vystrašená holka, což je za mě velké plus a Elias je pro mě prototypem naprosto dokonalého muže ❤ Žádná ze zápletek mi nepřišla hloupá nebo zbytečná, a císařské zkoušky celý děj pěkně okořenily. Za mě rozhodně 5*, pokud máte rádi YA fantasy, myslím, že přečtení Jiskry v popelu rozhodně nebudete litovat:)

15.09.2018 5 z 5