barleyfox barleyfox komentáře u knih

☰ menu

Pýcha, předsudek a zombie Pýcha, předsudek a zombie Jane Austen

Často to neříkám, ale film je lepší. Už jen proto, že u něj tak často nezapomínáte, že na pozadí příběhu zuří zombie apokalypsa. Čekala jsem něco více na způsob dnes tak populárních převyprávění pohádek. Když to přeženu, kniha působí, jako by někdo zkopíroval text celé originální Pýchy a předsudku a přepsal pár scén a dialogů. Skoro tak málo inovace tam je. Ale nápad mě bavil, líbilo se mi, jak se o zombících mluvilo dobovým jazykem aniž by to bilo do očí. Líbilo se mi jak autor pozměnil osud pana Collinse a Charlotte Lucasové a katastrofální Darcyova první žádost o ruku. Ale to je hrstka věcí - zbytek na mě působí hrozně odfláknutě. Víc věcí na příběhu mění i moderní filmové adaptace a přes ctrl+c se prostě knížky nepíšou.

31.08.2022 1 z 5


Otka: Ošklivá tlustá kamarádka Otka: Ošklivá tlustá kamarádka Kody Keplinger

Čtivé, jednoduché a na chvíli zabaví, dá se to číst i víckrát. Pro mě to asi táhnou dialogy Wesleyho a Biancy, jinak se to zdá se snaží i o nějakou hlubší myšlenku (nálepka otky, Biančiny trable s rodinou a jejím prvním přítelem), ale to je všechno probráno jen tak povrchově a spíš slouží jako katalyzátor pro vztah hlavních hrdinů.

27.07.2022 3 z 5


Kráska a geek Kráska a geek Melissa Keil

Milá oddechovka, cílovka tak 10-15 let anebo pro kohokoliv kdo vzpomíná na ta léta v dobrým a chce se u knížky odreagovat. Seznámíte se se Samem a jeho partou vyděděnců a dozvíte se o tom, jak jejich každodenní rutinu změnila jejich nová spolužačka Camilla. Ke konci možná trochu dramatičtější než by bylo potřeba, ale pořád čtivá knížka na jedno dvě odpoledne.
Bonusy:
Klučičí vypravěč, což se poslední dobou u takových knížek moc nevidí.
Unavují vás příběhy z amerických středních? Tak to jste na správném místě, protože nyní se vypravíte do Austrálie. Není to znát moc, ale další osvěžení. :D

25.07.2022 4 z 5


Rod země a krve Rod země a krve Sarah J. Maas

SJM přichází s novou sérií "pro dospělé". Rozdíl oproti jejím YA? Erotiky je tam překvapivě méně (ale v druhém díle se do toho nejspíš opře), hloubka příběhu podobná, jediným rozdílem je "hrubější" mluva postav, ale zní to (a to prosím i v originále) místy tak šroubovaně, že si nejsem jistá, na kolik to knihu obohatilo.
Teď ale nějaké klady: líbila se mi rozsáhlá detektivní zápletka a opatrně a pečlivě rozvinutý vztah Bryce a Hunta. Obecně hlavní postavy jsou v téhle sérii dobře načrtnuté, mají spoustu prostoru, uvěřitelné motivace a strachy, těším se třeba i na to, co se bude v další knize dít s Ruhnem.
Ta délka z čtenářského hlediska vůbec nevadila, Maasová umí psát fakt čtivě, uteče to jako voda; i tak byla spousta pasáží ale zbytečně rozepsaná. Bohužel si málokdo z nás bude většinu důležitých událostí prvního dílu detailně pamatovat, až se k nám konečně dostane pokračování.
Protože největším záporem knihy je nový urban fantasy svět, který nám představuje. Je vidět, že si s ním autorka opravdu vyhrála, ale... je tam hrozně moc bytostí, frakcí, druhů magie, názvů, pravidel, politiky a dohromady je to celé hrozně nekonzistentní. Máte fiktivní světy, které sice jsou složité, ale člověk v nich dokáže intuitivně navigovat (např. když vychází z konkrétní mytologie) - zde se plácá páté přes deváté a jako celek to pořád působí hrozně poslepovaně. V jednom městě tady máte anděly a motýlodlaky. Země se jmenuje Midgard, značka otroků SPQM zas odkazuje na starověký Řím. U dalšího dílu budu prostě muset vzít za pravdu všechno, co která postava řekne, protože čtenář nemá možnost se s takovým světem sžít a třeba i něco předvídat nebo teoretizovat (což je u fantasy celkem fajn rozměr, ne?).
K velkému finále se moc vyjadřovat nebudu, snad jen, že se mi víc líbil ten přízemní, detektivní tón, který měla kniha předtím.
Druhý díl číst budu, ale budu u toho prskat. Očekávání to úplně nenaplnilo.

20.03.2022 3 z 5


Prázdné sliby Prázdné sliby Lexi Ryan

(SPOILER) Víly, milostný trojúhelník, tři úkoly. Od začátku to znělo jak podle šablony, ale každý od toho čekáme jen oddechovku, tedy budiž. Brie je bohužel v dnešní době tuctová hrdinka, kurážná zlodějka s nevysvětlitelnými magickými schopnostmi, a samozřejmě krasavice. Zdejší svět víl je celkem fajn, dokonce tam existuje nějaký konflikt i před příchodem hlavní hrdinky, autorka se tak trochu snaží vytvářet nějakou alegorii na rasovou segregaci (zatím se tomu moc nevěnovala, tak uvidíme, jak moc to ještě bude kostrbaté).
[ok, tady začnou spoilery:]
* Můj problém s jejími dvěma "nápadníky": líbí se mi, že ji oba nakonec chtějí využít, což se mi zároveň také nelíbí, protože všechno co je z jejího pohledu špatně s jedním, je špatně i na tom druhém - v dalším díle to vidím na nějaké zásadní očernění jednoho z nich, aby se Brie mohla rozhodnout pro "menší zlo" [fandím tomu vílímu Hamletovi btw - ale to asi my všichni]
* Oberon - ach, bohové - brala bych Oberonův spin off
* Jsem jediná nebo někomu také přišlo, že by fungovalo (a dávalo smysl), kdyby [fakt velké spoilery] se najednou ukázalo, že Brie je nakonec taky jeho dcera? Ne, myslím, že autorka má jiné plány, ale... just think about it.
* Přeměna na vílu na konci - ofc to kopíruje Dvory (a všechno co kopíruje Dvory) - zlatý Krutý princ, kde mohla hrdinka po tři knížky zůstat člověkem a badass zároveň.
[Verdikt:] Jestli vás zaujala anotace a čtete tenhle typ knížek, budete možná nadávat, ale bude vás to bavit.

20.03.2022 3 z 5


Z krve a popela Z krve a popela Jennifer L. Armentrout

Dost předvídatelné, na druhou stranu se mi líbil začátek a hlavní hrdinka, celý život svazovaná náboženskými pravidly, které se ta občas otravná naivita s ohledem na její výchovu celkem dala věřit. Druhý díl asi číst nebudu, nicméně pochvala za čtivost.

10.01.2022 3 z 5


Svatý Xaverius Svatý Xaverius Jakub Arbes

Ze začátku trochu nuda, pomalý děj. Ale pak jsem se začetla a i když jsem doufala v o trochu pestřejší děj, jsem s Arbesovým dílem spokojena. Zaujaly mě jeho osobité popisy a vykreslení přátelství mezi dvěma hlavními hrdiny.
Úplně nejzajímavějšími na celém knize jsou však nejspíš autorův příjemný styl psaní, bohatý jazyk a především hojné využití přechodníků, s nimiž jsem se v takové míře dosud nesetkala a jejichž použití zde krásně dotvářelo dobovou atmosféru a do textu zcela zapadalo.

03.04.2017 5 z 5


Upírské příběhy Upírské příběhy Arthur Conan Doyle

Doylovy povídky se mi moc líbily, nejlepší byla dle mého ta první a potom také Parazit. Ta poslední (od jiného autora, nazvývejme ji třeba fanfikcí - tak to na mě působí) už tak dobrá nebyla, ale měla své světlé momenty. Co se týče doslovů ke každé z povídek, pokaždé pobavily - uvádí sice nějaká zajímavá fakta ke vzniku díla, ale jinak zní jako konspirační teorie, hledající v příbězích něco, co tam ve skutečnosti není. Dávat tuto sbírku dohromady já, pojmenuji ji jinak, protože ke konci je čtenář přecijen trochu zklamaný. Z mého pohledu v žádné z jinak skvělých povídek upír nevystupoval. Četba mne však i přesto bavila. Další dalo by se říci zajímavou a vtipnou částí knihy jsou asi poslední čtyři dvoustrany obsahující výčet - znovu se nabízí pojem fanfikce - děl fanoušků Holmese a Drákuly se shrnutím děje. Některé zde uvedené nápady jsou pomalu šílenější než to, co se dá dnes najít na Wattpadu, a to jde klidmě i o padesát let staré výtvory.

22.03.2017 5 z 5


Cesta draka Cesta draka Chris Bradford

Kniha si udržuje stejnou kvalitu jako předchozí díly. Pokud se vám líbila, doporučuji se pokusit i o zbytek série v originále, Jacka toho čeká ještě hodně. Mě osobně se nejvíc líbil díl pátý.

13.03.2017 4 z 5


Jak je důležité míti Filipa Jak je důležité míti Filipa Oscar Wilde

Prostě paráda! Nasmála jsem se i víc než jsem očekávala. Rozhodně neváhejte s přečtením!

23.07.2016 5 z 5


Renesance Renesance Oliver Bowden (p)

Kniha se mi hodně líbila, hry jsem nehrála, ale po přečtení mám docela zálusk je zkusit. Děj byl rychlý a dynamický, dobře se to četlo, ačkoliv mi pořád přijde, že toho tam hodně chybí. Autor si příliš nevyhrává s úvahami a popisem prostředí, což je docela škoda, protože pak byla kniha ještě lepší. Každopádně se mi příběh zalíbil a chystám se na přečtení dalších dílů.

10.12.2015 4 z 5


Zvoník u Matky Boží Zvoník u Matky Boží Victor Hugo

Dostala jsem se k ní kvůli povinné četbě, ale přijemně překvapila. Četla se velmi dobře, detailní popisy se mi naopak zamlouvaly, správně dotvářely děj a bez nich by to nebylo ono. Autor využil bohatý jazyk a o to je četba této knihy zajímavější. Celý příběh byl poutavý a konec mě docela zaskočil. Nechyběly ani zábavné pasáže. Oblíbila jsem si postavy Quasimoda a Esmeraldy, okolo kněze Frolla mám rozporuplné pocity, a nejlepšími z vedlejších postav byli asi Qringoire a Džali. Knihu doporučuji, rozhodně stojí za přečtení, kdyby vás nazaujal příběh (což si ale nemyslím), tak alespoň kvůli krásnému způsobu, jakým je napsaná.

04.12.2015 5 z 5


Proroctví Proroctví Josephine Angelini

Kniha má rozhodně zajímavou myšlenku, a bavila mě, protože jsem docela blázen do mytologie. Děj byl svižný, četlo se to dobře. Nejlepší byla ta počáteční zápletka s Furiemi. Určitě si přečtu další díly, jsem zvědavá jak to dopadne. Jediný problém, co mám je ten, že tu mají polobohové tak obrovskou škálu schopností až mi to připadá přehnané - to mi na knížkách vadí často, takže se tím nenechte odradit, kdyby to tam nebylo, dala bych 4* :D. Když však vynechám tuhle skutečnost, kniha mě příjemně překvapila.

08.09.2015 3 z 5


Dracula Dracula Bram Stoker

Byla jsem na knihu dost zvědavá, je to přeci jenom upírská klasika, ale tak trochu jsem čekala víc. Děj byl zajímavý a celkem odsýpal, deníková forma mi ani tak nevadila, ale na hlavních postavách mě hrozně vadilo, jak byli všichni hrozně čestní a zbožní a tak. Nejdřív jsem si oblíbila Lucy, pak jsem také měla ráda doktora Sewarda, ale z celé knihy byl mojí nejoblíbenější postavou asi Renfield, na pasáže s nímž jsem vždycky čekala (to je taky možná jeden z důvodů mé obliby Sewarda). Občas mi tam vadil Van Helsing, jak pořád všechno věděl a řešil. A ten konec byl takový divný. Co jsem vyrozuměla z toho začátku, měl Drákula dost velkou moc, a to jak ho porazili bylo prostě takové... myslím, že na začátku ho prostě autor popsal tak, že by měl být s to se všech těch kladných hrdinů zbavit. Jinak si ale myslím, že knihu určitě stojí za to přečíst, ale že bych si ji nějak zvlášť oblíbila bych zase neřekla.

07.03.2015 4 z 5


Město ztracených duší Město ztracených duší Cassandra Clare (p)

Pátý díl jsem v prvních sto stranách měla chuť ani nedočítat, protože jsem byla hrozně znuděná čtyřkou. Pak už jsem se konečně chytla a znova jsem se začetla do světa lovců stínů. Moc se mi líbila ta část v Praze, kamarádka to četla přede mnou a tak trochu mi zaspoilovala, a já byla fakt přijemně překvapená, že to tam je. Dost mi ale na některých lovcích stínů vadí, hlavně u Sebastiána (dobře, ne moc lovec stínů), až moc dovedností na jejich věk - je mu tak 17, ale umí skvěle bojovat a mluví plynně anglicky, francouzsky, italsky, nějakými démoními jazyky, nejspíš i latinsky a ještě ke všemu plynně česky - což je, řekla bych, pro 17ti letého cizince s tolika jinými zájmy opravdu neskutečně těžká dovednost na naučení. :D Jinak, Cassandra píše pěkně a ke konci už to bylo znova napínavé a už se zase těším na další díl.

07.03.2015 4 z 5


Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Nejdřív mě to dost nudilo, ale to hlavně proto, že jsem od fantasy zvyklá čekat hodně akce a velké boje. Tady je příběh vyprávěn tak přátelsky a pohádkově, že jsem si občas ani plně neuvědomovala, že čtu nějakou bitvu. Putování ale bylo zajímavé, celý svět byl skvěle vymyšlený a moc se mi líbily ty hádanky s Glumem. Nejvíce se mi z celé knihy líbil konec, bitva pěti armád, jak byli všichni rozhádaní a pak se najednou spojili proti skřetům. Hned po přečtení jsem neměla tak spokojené pocity, ale pak, když jsem o příběhu s odstupem přemýšlela, líbil se mi čím dál tím víc, a myslím, že opětovné přečtení bude určitě stát za to. Teď se chystám přečíst i Pána prstenů.

07.03.2015 5 z 5


Jonas Jonas Eden Maguire

Našla jsem si ji skrz letošní čtenářskou výzvu a vypadala, že by mě mohla bavit. Začátek byl chvíli zajímavý, ale potom mě knížka začala trochu nudit a Darinu jsem si zrovna moc neoblíbila. Pak mě to zase trochu chytlo a nejvíce se mi líbil ten závěr se závodem na motorkách a jak konečně všechno vyřešili. Pustit se do dalších dílů se zatím nechystám, tolik mě to zas nezaujalo, ale možná se k tomu ještě někdy vrátím.

07.03.2015 1 z 5


Mechanický anjel Mechanický anjel Judith Rumelt

Kniha se mi moc líbila, snad i více než jsem čekala. Bylo zajímavé setkat se s postavami známými z předchozích knih v minulosti. Tessa je mi sympatická, a občas mě rozesmívá to její románové přemýšlení. I všechny ostatní postavy jsem si oblíbila. U toho upíra de Quinceyho, trochu mě to odkázalo na Drákulu - jmenovala se tam tak jedna postava-, docela by mě zajímalo, jestli ho tak pojmenovala naschvál nebo je to jenom náhoda. Děj byl originální a napínavý, konec se mi taky líbil. Jsem moc zvědavá na další díl.

07.03.2015 4 z 5


Drakie Drakie Sophie Jordan

Nějak jsem se dostala k ukázce pár stránek a když jsem ji potom našla v knihovně, neodolala jsem a půjčila jsem si ji. Celkem neobvyklý a dobře zpracovaný námět, dobré zvraty a hlavně autorčin krásný styl psaní. Čtivý a milý příběh, kterému nechybí trocha napětí a neomrzel ani po druhém přečtení.

07.03.2015 4 z 5


Famfrpál v průběhu věků Famfrpál v průběhu věků Kennilworthy Whisp (p)

Krásná knížka, hrozně hezky vymyšleno a napsáno. Nemohla jsem se od toho odtrhnout a po přečtení následovala touha běhat s koštětem po zahradě. :D Doporučuji všem fanouškům HP, rozhodně nezklame!

07.03.2015 5 z 5