barca4.4 barca4.4 komentáře u knih

☰ menu

Stopem na konec světa Stopem na konec světa Petr Bobek

Drobná knížka čítající 10 povídek, na témata z našich životů. Postavy v povídkách putují běžným životem, tak jako každý jiný člověk, až se v jeden okamžik stane něco, co zákonitě ovlivní jeho putování na další cestě (potkání člověka, který je pro nás inspirací; nemoc; vyrovnání se se smrtí blízkého člověka; ....)

Což přesně autor konstatuje i v jedné z povídek: "... A myslel na to, co se vlastně stalo. Ještě před pár dny měl všechno. Manželku, bezstarostný život... a jediná vteřina všechno vzala a obrátila jeho život vzhůru nohama. ..."

I když jde o niterní témata, tak je knížka napsána lehkou, oddychovou formou. U některých povídek jsem se také celkem zasmála. Na knize se mi líbilo i to, že autor jako kdyby nechal v povídkách otevřené konce. Po každé povídce jsem mohla zavřít oči, zamyslet se nad myšlenkou a nechat ji v sobě dozrát a doznít.

V tuto chvíli mě nejvíce oslovily příběhy Opravdová láska a Odpustit. Nicméně věřím, že se ke knížce budu v průběhu života vracet a vždy mě osloví úplně jiný příběh v jehož textu mezi řádky objevím nové myšlenky.

14.02.2019 5 z 5


Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Slečna Elizabeth a pan Darcy... Snad ani nelze si je nezamilovat. Chtěla bych si zkusit žít v jejich době. Knihu DOPORUČUJI

16.09.2012 5 z 5


Alchymista (ilustrované vydání) Alchymista (ilustrované vydání) Paulo Coelho

Podle mě je to příjemná kniha, ale prozatím jsem asi neobjevila její hlavní kouzlo. Zatím je pro mě přeceňovaná. Doufám, že se k ní v budoucnu vrátím a přesvědčím se o opaku.

15.09.2012


Proces Proces Franz Kafka

Určitě zajímavá kniha, která má mnoho příznivců, ale tento styl mě nijak neoslovil.

15.09.2012 2 z 5


Profesor Ulipispirus a jiné pohádky Profesor Ulipispirus a jiné pohádky Tomáš Špidlík

Knihu jsem četla jako dítě. Jde o krátké pohádky, ve kterých lze najít ponaučení.

15.09.2012 5 z 5


Jak jsem potkal ryby Jak jsem potkal ryby Ota Pavel

Hezké a příjemné pokračování knihy Smrt krásných srnců. Na základě knihy můžeme dále lépe poznávat život autora. Musím se, ale také přiklonit k názoru, že Smrt krásných srnců mě zaujala více, k čemuž dopomohla i filmová adaptace díky jedinečnému K. Heřmánkovi.

20.02.2012 4 z 5


Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy Jean Giono

Malá knížečka s krásným příběhem...

05.01.2012 5 z 5


Bůh před soudem Bůh před soudem Gerhard Padderatz

Jedna z knih, na které se nezapomíná...

05.01.2012 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

„Když má někdo rád květinu, jedinou svého druhu na milionech a milionech hvězd, stačí mu ke štěstí, když se na ty hvězdy dívá. A řekne si: Tam někde, je má květina... Ale když sežere beránek květinu, bude to, jako by najednou všechny hvězdy pohasly! A to není důležité?“ - nádherný citát

05.01.2012 4 z 5


Golet v údolí Golet v údolí Ivan Olbracht (p)

Každá povídka mě postupem času začala bavit. Myslím, že žádná z nich nijak nevyniká ani nepokulhává za jinou.

05.01.2012 3 z 5


Forrest Gump Forrest Gump Winston Groom

Několik dní po přečtení jsem měla pocit, že mě nemůže nic rozházet:-). I když mi na knize už vadilo, že Forrest vyniká ve všem nač sáhne a už mi to přišlo stále dokola.

05.01.2012 5 z 5


Kouzelné bobulky Kouzelné bobulky Marianne Poncelet

Toto je knížka mého dětství:-)

05.01.2012 5 z 5