BarboraSalome BarboraSalome komentáře u knih

☰ menu

Nemesis Nemesis Jo Nesbø

I po přečtení 4. dílu série, mě Harry Hole stále baví. Opětovně chválím popis reálií. Těším se na další díl. Je to skvělá jízda pana Jo Nesba.

24.03.2024 4 z 5


Karneval zvířat Karneval zvířat Zuzana Dostálová

Moje první setkání s paní spisovatelkou Zuzanou Dostálovou a rozhodně ne poslední. Kniha mě bavila a často to byl smích přes zatrnutí. Těžký život hudebníků. Těžký. Zároveň mi vnukla pocit, že bych měla zase po čase navštívit koncert České filharmonie.

17.03.2024 4 z 5


Cesta dvou Cesta dvou Tom Jurka

Prvotina Toma Jurky. Tak snad se někdy do Asie podívám. Těším se na další díl odehrávající se v Africe.

14.03.2024 3 z 5


Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Děkuji paní Rowlingové za to, že mě vyřadila z provozu na pár dní. A já jsem za to tuze ráda. Tento díl se mi líbil o trochu méně než minulý, ale pořád je to paráda. Jojo, sociální sítě, ty nám ještě ukáží. P.S. Vůbec se nedivím, že překlad do češtiny tentokrát trval dlouho.

03.03.2024 4 z 5


Takové maličkosti Takové maličkosti Claire Keegan

Moje prvotní setkání s paní spisovatelkou Claire Keegan a rozhodně ne poslední. Vůbec se nedivím, že bývá přirovnávaná k Antonu Čechovovi. K vylíčení tíživé atmosféry v klášteře si vystačí opravdu s málem. Má parádní smysl pro detail. Už se těším na další kousek od paní spisovatelky. Takové maličkosti ve mně budou rezonovat dlouho.

18.02.2024 5 z 5


Jana bude brzy sbírat lipový květ Jana bude brzy sbírat lipový květ Miloš Doležal

Pro mě jako pro občasnou čtenářku poezie se jeví tato sbírka jako zjevení. Už jenom ten úvodní citát z pera K.J. Erbena :,, Běží časy, běží, všechno sebou mění: co nebylo, přijde, co bývalo, není. " A ty Janiny sny. Krásně je to uspořádané. Tleskám.

25.01.2024 5 z 5


Přepište dějiny potřetí Přepište dějiny potřetí Michal Stehlík

Jako fanynka podcastu Přepište dějiny jsem nadmíru spokojená. Pánové Stehlík a Groman opět nezklamali. Výborně sestavená kniha. S chutí se budu k této trilogii vracet.

02.01.2024 5 z 5


Ptáci v trní Ptáci v trní Colleen McCullough

Díky Čtenářské výzvě 2023 jsem se ke knize konečně dostala. A stálo to za to. To je panečku román.

03.12.2023 4 z 5


Vladař Vladař Niccolò Machiavelli

Díky Čtenářské výzvě roku 2023 jsem si konečně knihu přečetla. A nezklamala. Možná by si ji měli přečíst i dnešní politici, vyvarovali se třeba některých chyb.

08.10.2023 4 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

(SPOILER) Velké díky patří paní Kateřině Tučkové, za to že, se chopila tohoto tématu. Je skvělá vypravěčka. Čas věnovaný tomuto dílu nebyl marný. Co mi vadilo, bylo napravení tolika postav. Pro mě je to těžko uvěřitelné, to naprosté polepšení všech hříšných ženských postav. Odpuštění chápu, ale v takové míře... Za přečtení rozhodně stojí. Těším se na další knihu od paní spisovatelky.

30.09.2023 4 z 5


Volha Volha Karel Hynie

Tuto knihu jsem si musela přečíst i z toho důvodu, že mě bulvár označil za znalkyni knižní předlohy. https://www.super.cz/1142174-mrazeni-a-tras-popisuji-divaci-dojmy-z-posledniho-dilu-volhy-a-smekaji-pred-hadkem-maji-jen-jednu-vyhradu.html.
Kniha je podrobnější než byla minisérie. Dokreslila mi obraz Standy Pekárka. Výborně je popsán osud Standy po roce 1989.

27.08.2023 4 z 5


Červenka Červenka Jo Nesbø

Já čtu sérii postupně od začátku a musím se přiznat, že mě Harry Hole baví víc a víc. V tomto díle oceňuji a střídaní dvou časových linií.

18.08.2023 4 z 5


Nejcitlivější místo režimu Nejcitlivější místo režimu Petr Blažek

K publikaci jsem se vrátila po letech díky Čtenářské výzvě 2023. Navíc jsem tuto knihu četla v době kauzy Flemr. Příhodné, řekla bych. (...). Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných působil také po listopadu 1989. Jeho členové se například věnovali novelizaci trestního řádu, uklidňování bouřlivých situací ve věznicích a přípravě generální amnestie i rehabilitačních zákonů. Počátkem 90.let se snažili o očištění justice, avšak s minimálním úspěchem. Každopádně signatářům VONS díky za to, že za minulého režimu byli slyšet.

11.08.2023 4 z 5


Směšné lásky Směšné lásky Milan Kundera

Přečteno znovu po 20 letech. Nejvíce se mi líbily povídky : Nikdo se nebude smát, Eduard a Bůh a Falešný autostop. Ráda jsem si povídky znovu připomněla. Děkuji panu Kunderovi za jeho tvorbu.

07.08.2023 4 z 5


V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku Tim Marshall

Ke knize jsem se dostala díky Čtenářské výzvě 2023. A nelituji toho. Některé kapitoly se mi četly lépe, jiné hůře. Ano, je to psáno anglosaským pohledem, je tedy na tuto skutečnost při čtení pomýšlet. Ale i tak mě čtení obohatilo.

30.07.2023 4 z 5


Kriegel - Voják a lékař komunismu Kriegel - Voják a lékař komunismu Martin Groman

Mnohaleté úsilí Martina Gromana je korunováno úspěchem. Brilantní monografie. František Kriegel rozhodně nebyl je muž, co stál v cestě Leonidu Brežněvovi. Osobnost. Díky této knize jsme si rozšířila obzory nejen o Františkovi Kriegelovi,a ale i o určitých událostech 20. století v rámci celého světa. Děkuji.

16.07.2023 5 z 5


Švábi Švábi Jo Nesbø

Opět chválím skvěle popsané reálie. Tentokrát Thajska. Harry Hole mě baví, takže ve čtení série budu pokračovat.

28.05.2023 3 z 5


Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Alice Horáčková

3 a půl hvězdičky. Není to tak propracované. Šikmý kostel paní Karin Lednické, zdá se, je nedostižná meta. Za přečtení kniha ovšem stojí.

26.05.2023 3 z 5


Podivná smrt Evropy Podivná smrt Evropy Douglas Murray

Při čtení jsem si přála , aby neměl Douglas Murray aspoň chvilku pravdu, ale má ji po celou dobu. Čekají nás napínavé časy, pokud se něco nezmění.

12.05.2023 5 z 5


Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Martin Moravec

Rozhodně se kniha dobře četla. Pan Mareš je skvělý kriminalista a je velká škoda, že už se této práci nevěnuje. Nejen pro něho. Kniha je pro mě takovým doplněním k seriálu Případy 1. oddělení a k minisérii Devadesátky. Stojí za přečtení.

29.04.2023 4 z 5