BarboraMichlová BarboraMichlová komentáře u knih

☰ menu

Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Průřez 20. stoletím, tři generace, všechny slasti i strasti života, opravdovost. Mnohovrstevnatý román psaný krásným jazykem, díky kterému knihu naplno prožívám, dojímám se, rozčiluji i usmívám. A i závěr knihy, který je čtenáři často kritizován, se mi líbil.

15.08.2019 5 z 5


Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Knížka je to moc hezká, milá. Bohužel jsem ji četla v nějaké své “čtecí” krizi. Musím přiznat, že každá postava mě v určitých ohledech rozčilovala. Děj hezky plynul a konec se mi moc líbil.

05.08.2019 4 z 5


Johana Johana Pavla Horáková

Od této knihy jsem nic moc nečekala. Byl to vcelku mělký a povrchní příběh obyčejného života jedné obyčejné holky, trochu frustrující. Ale na stranu druhou to byla milá kniha na jedno volné odpoledne.

20.07.2019 3 z 5


Skoncovat s Eddym B. Skoncovat s Eddym B. Édouard Louis (p)

Nejdříve jsem si tou knihou nebyla jistá, ale teď, po přečtení, musím říct, že mě uchvátila. Velmi silný syrový příběh podtržený mistrovským překladem. :)

12.07.2019 5 z 5


Jeden z nás lže Jeden z nás lže Karen M. McManus

Tuto knihu jsem vzala do rukou poprvé téměř před rokem a půl. Zasekla jsem se asi na 80. stránce a knížku jsem odložila. Teď jsem se k ní dostala podruhé a ovládaly mě stejné pocity. Nedokázala jsem se orientovat v tom, kdo příběh zrovna vypráví, pletla se mi jména postav. Kvůli velmi špatnému překladu mně text místy nedával smysl. Sem a tam se objevilo nesmyslné slovo, které v českém jazyce ani neexistuje. Je to pravá americká "YA" kniha, která obsahuje všechna klišé na která si jen vzpomenete. Přes výše uvedené výtky jsem ji tentokrát dočetla a musím uznat, že se mi ten příběh líbil. Konec pro mě byl překvapením, přiznávám, že takové rozuzlení mě v průběhu čtení snad ani nenapadlo. Postavy v knížce (když jsem se v nich konečně zorientovala) jsem si velmi oblíbila, všechny. Rozmýšlela jsem mezi 3 a 4 hvězdami, ale dávám 4. Příběh si mě nakonec vážně získal, nevím, zda to paní spisovatelka tak zamýšlela, ale v této knížce vidím vyšší a vážnější smysl :).

SPOILER!
Tolik klišé v jedné knize, ale na druhou stranu, proč ne. Půl knihy jsem čekala, kdy se tam objeví nějaký gay. A vyklubal se z Coopera, díky tomu mně byl mnohem sympatičtější. Nate a Brownyn, jak já jsem jim tu lásku přála. Ke konci jsem se vážně bála, že se Nate zachová jako největší zmetek. Tímto děkuji spisovatelce za happyend. Z Addy se stala správná holka a Simona mi bylo vlastně líto.

08.07.2019 4 z 5


Svatá Barbora Svatá Barbora Marek Šindelka

Když byla odhalena kuřimská kauza, byla jsem ještě malá, i tak si to pamatuji jako by to bylo dnes, stále mám před očima obraz těch týraných chlapců, jejich matky, tety a samozřejmě Barbory. Děsilo mě to a fascinovalo zároveň. V té době jsem tomu jako osmileté dítko školou povinné vůbec nerozuměla.

Svatá Barbora byl můj první komiks v životě, a přestože mám raději pouze příběhové knížky, tady výtvarné zpracování velice oceňuji, bez něj by to nebylo ono. Je to do posledního detailu úchvatně propracované dílo, a to výtvarné i literární. V průběhu čtení jsem si dohledávala další a další informace k tématu, asi mi to zase nějakou dobu nedá spát... Jsem ráda, že autoři na kauzu pohlédli z jiného úhlu. Příští týden mě čeká liSToVáNí věnované tomuto komiksu. Hodnotím 5*. :)

09.11.2018 5 z 5


Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Přesně takhle si představuji thriller, nálepku světového bestselleru si dle mého názoru právem zaslouží. Moje první kniha od Roberta Bryndzy. Ve chvíli, kdy jsem Dívku v ledu dočetla, měla jsem nutkání jít, koupit si všechny knihy ze série a na místě je přečíst. Hlavní hrdinové mi byli velice sympatičtí, příběh je čtivý a dobře vystavěný. O napětí a dějové zvraty nebyla nouze. Nemohu hodnotit jinak než 5*. :)

09.11.2018 5 z 5


Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Mám v hlavě tolik myšlenek, nevím, jak nejlépe vyjádřit své pocity z tohoto díla. Děkuji autorce a smekám pomyslný klobouk. Krásná a zároveň smutná kniha, od první strany mě vtáhla do sebe, nevnímala jsem nic kolem, přečetla jsem ji jedním dechem. Dokonalost. Dojala mě, rozesmutnila, potěšila, naštvala, vyrvala mi srdce z hrudi. Pět hvězd je málo...

09.11.2018 5 z 5


Žaloba Žaloba Bandi

Na knihu jsem se velice těšila. Fascinuje mě a zároveň děsí vše, co týče Severní Koreje. Do Žaloby jsem se bohužel nemohla začíst. Stále jsem se ztrácela ve jménech, událostech... Několikrát jsem po přečtení povídky nevěděla, o co tam vlastně šlo, což mě mrzí. Nevím, zda jsem knihu četla v nějaké své čtenářské krizi, nebo jestli mi prostě a jednoduše nesedla. I tak hodnotím čtyřmi hvězdami za krutou pravdu, kterou v sobě Žaloba ukrývá.

09.11.2018 4 z 5


Zmizet Zmizet Petra Soukupová

Skvěle napsaná a propracovaná kniha. Všechny tři povídky, které tam jsou obsažené mají opravdu silný příběh. Nebojím se říct, že Petra Soukupová je geniální autorka.
Nejvíce mě zasáhla hned první z nich. Musím se přiznat, že mě fyzicky i psychicky bolelo ji číst, naprosto mě semlela, tolik smutku a beznaděje v pár stránkách... Stále jsem čekala na chvíli, kdy se vše v dobré obrátí. Druhá povídka mě pohltila trochu méně, některé situace se mi zdály být absurdní, ale i tak měla v knize své právoplatné místo. Ve třetí povídce se mi velmi líbil příběh. Je zajímavé, jak některé omyly a životní rozhodnutí dokáží zamíchat osudy našich blízkých na generace dopředu.
Knihu Vám mohu s čistým svědomím doporučit a nemohu hodnotit jinak než 5*. :)

09.11.2018 5 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Opět jsem se trochu nešťastně nechala zlákat nálepkou "Bestseller". Čekala jsem napětí od začátku do konce, jak mi většina recenzí slibovala. Kvůli tomu se mi prvních 200 stran zdálo poněkud zdlouhavých a utahaných, pak ale kniha nabrala vcelku rychlý spád a konečně se příběh začal posouvat kupředu. Nemohu říct, že by na mě kniha udělala nějaký extra dojem. Je to takový průměrný dramatický příběh (nálepka thriller dle mého názoru není na místě), ale ve výsledku to bylo vlastně docela fajn a bavilo mě hádat pointu a byla jsem zvědavá, jak to celé dopadne. Kdyby to šlo, dala bych 3,5 hvězdičky. :)

(SPOILERY) Dramaticky vyprávěné a zkreslené vzpomínky jedné zoufalé alkoholičky, která se nesnaží odrazit ode dna a stále se upíná na život minulý. Tak nějak bych zhodnotila knihu po přečtení. Hlavní postavy mi nesedly, řekla bych, že mi byly dokonce protivné. Avšak na konci, když se rozklíčovala pointa celé knihy a postavy byly nastíněné z lehce jiného úhlu, vzala jsem je na milost :D
Rachel: hlavní postava, zoufalá alkoholička, po rozvodu bydlí u své známé, každý den jezdí vlakem na oko do práce, je však už několik měsíců propuštěna, cestou vlakem pozoruje domy v místě, kde dříve s manželem sama bydlela a zaměří se na mladý pár, celou knihu mi byla značně protivná tím, jak se chovala, co dělala a co říkala, na konci jsem však (možná i spolu s ní :D) zjistila, že vůbec není tak hrozná, jak se nám mohlo zdát ...
Megan: žena, kterou Rachel každý den pozorovala, zprvu se nám může zdát až panensky čistá a nevinná, v průběhu ale zjišťujeme, že zdání opravdu často klame, a že toho na svůj věk prožila ažaž ... ¨
Ann: mladá žena, která "dopomohla" k rozpadu manželství, nastěhovala se do domu svého milence, pár chvil po tom, co se odtamtud odstěhovala jeho manželka, a už v té době byla s oním milencem v jiném stavu ... typická mrcha, která zničí rodinu, nakonec z toho však vyjde nejlépe ...

27.05.2018 3 z 5


Povídky na tělo Povídky na tělo Martina Formanová

Tak nějak nevím, co si o knize myslet. Běžné příběhy z běžného života. Většina povídek však postrádala pointu, zdály se mi být takové nedokončené.
Nevím jestli to byl záměr a povídky měly být tak běžné, někdy až nijaké, nebo zda se knížka moc nepovedla. Na druhou stranu jsem se při čtení nejednou zasmála, párkrát i dojala nebo naštvala. U několika povídek se mi příběh líbil, ale konec se mi zdál vždy zvláštní, useknutý a nenadálý.
Dle mého názoru je to vhodné čtení pro ne moc náročné čtenářky (i nečtenářky) spíše ve středním věku a výš. :) Já osobně hodnotím 2*. :)

01.01.2018 2 z 5


Metoda 15/33 Metoda 15/33 Shannon Kirk

Do knihy jsem se ze začátku nemohla začíst. Postupem času jsem si zvykla na styl vyprávění a byla jsem zvědavá, jak bude příběh pokračovat. Několikrát jsem byla opravdu překvapená a zmatená zvraty, které přišly. (nevím, jestli to byl záměr nebo má nepozornost)
Líbilo se mi střídání kapitol Lisa/agent FBI Roger Liu. Některé kapitoly, které vyprávěla Lisa se mi vlekly, některé byly naopak velmi napínavé a svižné. Celkově mě překvapilo přemýšlení hlavní hrdinky ( i když to bylo zřejmě hlavní podstatou knihy :D)
Nevím, zda se mnou bude někdo souhlasit, ale přišlo mi to jako trochu náročnější čtení. Často se zde objevovaly filozofické úvahy a zamyšlení. Vypravěči se ve vzpomínkách vraceli do minulosti a v myšlenkách odbíhali jinam, čtenář tak musí být na pozoru. Dle mého názoru autorka také dobře vykreslila psychologii postav.
Poslední dvě kapitoly se mi velmi vlekly.
Ač jdu proti většině, kniha se mi ve výsledku líbila a hodnotím ji 4 *. :)

30.12.2017 4 z 5