barbb8k barbb8k komentáře u knih

☰ menu

Poslední člověk na planetě Zemi Poslední člověk na planetě Zemi Denisa Černá

Už jen podle té dokonalé obálky jsem věděla, že knížka bude mít něco do sebe, takže když @humbook nabízel recenzní výtisky, šla jsem do toho.

Nápad, děj a prostředí této knížky jsou za mě famózní. Civilizace po zániku obyvatel zeměkoule, s čímž jsou spojené všelijaké nové vynálezy a prostředky, snaha o uvědomění, že všechno není tak, jak se zdá, objevování sama sebe... Toto se mi opravdu moc líbilo.

Hned na prvních stranách mě ale opravdu vyděsil slang (asi tak bych to nazvala) hlavního hrdiny. Naprosto rozumím, že nás to k němu mělo jen více přiblížit, abychom se do něj více vžili, ale nikdy mi to nešlo přes oči.

Nica jsem ze začátku úplně nemusela. Neřekla bych, že jsem ho neměla ráda, ale úplně mi nesedl. Připadal mi hrozně naivní, rozmazlený a ukňouraný, ale jakmile jsem ho více poznala, pochopila jsem jeho povahu a rovnou si ho oblíbila.
Tab jsem naopak měla už od začátku moc ráda. Tu její sympatickou povahu, cílevědomost a snahu o porozumění světa kolem. Opravdu jsem ji měla ráda, následně jsme se ale dostali na tří stou stránku a v tu chvíli jsem ji přestala mít ráda, protože... Já ani nevím vlastně proč. Najednou jakoby někdo přepnul vypínač... Ale pozor. Od čtyři sté stránky zase začala být v pohodě. Takže suma sumárum... Tab byla docela fajn postava.

Na konci jsem do děje tak ponořila, že jsem knihu dočetla během chvilinky. Měla jsem nějakou představu, jak by celý příběh mohl skončit, ale toto jsem opravdu nečekala.
3,5/5

02.06.2023 4 z 5


Období čarodějů Období čarodějů Rachel Griffin

Když nad tím tak přemýšlím, nemám asi o knížce úplně jako co říct...
Tentokrát začnu od konce.
Nemůžu říct jinak, než že tato kniha je moc hezky napsaná, příběh se četl velice rychle a dobře, s tím souvisí styl styl, jakým je kniha napsaná. Taktéž prostředí, ve kterém se děj odehrává má autorka moc pěkně propracovaný.
Postavy jsem si taky oblíbila. Sice na můj vkus neměly úplně moc prostoru na to se nějak ukázat, ale přesto můžu říct, že všechny byly moc sympatické.
Další věcí, kterou bych chtěla vyzvednout, je práce s magií/energií. Tento nápad se mi strašně moc líbil. Je to asi jeden z nejpromyšlenějších magických systémů.

Na této knize asi nenajdu nic, co by se mi nějak moc nelíbilo, ale prostě nebyla tak skvělá, abych jí mohla dát větší počet hvězdiček.
3,5/5⭐

24.01.2023 4 z 5


Temné a kruté lži Temné a kruté lži Ginny Myers Sain

Na tuto knížku jsem se dívala už dlouho a pak mě hrozně potěšilo, když jsem si ji mohla přečíst a to ještě s předstihem díky #humbookblogeri, (#spoluprace).
Když jsem už dřív četla anotaci, nějak jsem z ní pochopila, že to bude fantasy. Nakonec se z toho vyklubal thriller, čehož jsem se zpočátku trochu lekla, ale četla jsem dál.
Nakonec jsem dostala ten nejlepší mix tajemna, napětí, lásky, (mrtvol), záhad se špetkou magie, co mohl vzniknout.
Svět a prostředí měla autorka strašně krásně propracovaný, jak „vizuálně“, tak do každičkého detailu ohledně souvislostí.

Děj, akce a hlavní zápletka se začaly rozjíždět už hned v prvních kapitolách, s každou další stránkou nabývaly grády a vše to vybuchlo na posledních sto stranách.

Grey, hlavní hrdinka této knihy, má skvělý charakter, je nápomocná, chytrá a vytrvalá, jediné co, tak chvilkami jakoby jí vypnul mozek a ona jela na autopilota.
I většinu dalších postav jsem si moc oblíbila, třeba Honey, Evie a Harta.

A ten konec? Prostě wow. Měla jsem několik teorií, některé i bláznivé, ale toto jsem fakt nečekala.



Celkově vám tuto knížku opravdu moc doporučuji, začtete se do ní a nepustí vás.
4,5/5⭐

20.01.2023 5 z 5


Hra světla Hra světla Stan Lee

Od této knížky jsem nic moc nečekala a nakonec jsem byla docela překvapená.
Děj se rozjel už v první/druhé kapitole. Druhá kapitola (první z pohledu Cama), byla asi nejvíc napěchovaná akcí ze všech kapitol. Celkově celá knížka byla plná zápletek, takže se od ní nedalo odtrhnout.
Svět i vesmír byl taky moc hezky napsaný. Moc se mi líbilo, jak si autoři pohráli s každou maličkostí ohledně planet Vynálezce a Xal.

Za mě byly všechny postavy silné, chytré, jednoduše řečeno sympatické. Nia je hrozně dobře napsaná postava. Má vlastní charakter a nikdy byste na ni řekli to, co se v půlce knihy dozvíte. Prostě je to hustý.


Celkově: tuto knihu vám moc doporučuju, sci-fi úplně moc nečtu, ale tento příběh se mi moc líbil.
Není tu nic, co by se mi líbilo, jen to není úplně nejlepší knížka vůbec.
3,5/5⭐

05.01.2023 4 z 5


Neonoví bohové Neonoví bohové Katee Robert

Když jsem si tuto knihu kupovala, podle anotace jsem čekala, že to bude fantasy, na žánr jsem se proto nedívala. Možná jsem měla.

Ta temná atmosféra knihy je strašně hezká. Olymp, bohové, Zeus a Hádes... Tento styl já mám hrozně ráda.
Děj jako takový nebyl vůbec špatný, když se tam něco stalo, bylo to moc hezky popsáno a vysvětleno, ale jak jsem napsala když, moc se toho tam úplně nedělo.
Co jsem tak počítala, děj se odehrál během tak týdne, přestože to měly být tři měsíce, to je první věc, co mi úplně neseděla.

Postavy byly všechny moc sympatické, většinu jsem si oblíbila. Jediný co, tak emoce Persefony se střídaly jak na běžícím páse.


Nevím, jestli se k této knize budu někdy vůbec vracet. Nebyla fakt špatná, ale toto není úplně žánr, který bych četla, takže... Nevím...
3,5/5⭐

31.12.2022 3 z 5


Zvrácená pouta Zvrácená pouta Lexi Ryan

První díl této série jsem si také moc oblíbila, přestože mi strašně připomínal Dvory, ale jakmile jsem začala číst tento díl, naprosto jsem se zamilovala. Už tu nebyla žádná (ani nejmenší) spojitost s Dvory, toto byla naprosto originální a geniální knížka.

Děj se rozjel už hned na prvních kapitolách a akce každou stránkou přibývalo.
Zápletka, která se v této knize objevila se mi neskutečně zalíbila. Nebudu a ani nechci spoilerovat, ale věřte mi, určitě si to zamilujete.

Brie byla v prvním díle strašně naivní, to nejde snad říct jinak, v tomto se z ní ale stala inteligentní, milá a sympatická hlavní hrdinka. Stejně tak jsem si strašně moc oblíbila Finna. Sebi taky nebyl nijak špatný, po konci prvního dílu jsem ho nesnášela, ale docela si to v tomto díle vylepšil.

A ten konec... Jakože prostě wow.

Cenově: tato série je naprosto úžasná, prostředí, postavy a zápletky jsou jedny z nejlepších vůbec.
Hrozně moc vám tyto knihy doporučuju.

27.12.2022 5 z 5


Stříbrný stonek Stříbrný stonek Crystal Smith

Jakmile mi tato kniha přišla, musela jsem ji hned začít číst. Po opravdu otevřeném konci tento díl začal docela vlažně. Už na prvních stranách jsme se dozvěděli strašnou spoustu nových věcí, ale děj se pořádně rozjel až na nějaké sté stránce.
Styl, jakým autorka píše, je hrozně čtivý. Přestože jsem tuto knihu četla dlouho, nebylo to z důvodu, že bych se do ní nedokázala začíst, to právě naopak. Když jsem našla čas na čtení, ubíhalo to velmi rychle.

Svět této série je naprosto kouzelný, každý kout, ulička, rostlinka...
Tak stejně magie. Strašně se mi líbí nápad stříbrovlákna, divoké magie a krve. A úplně nejlepší je nápad Přadleny a proroctví. Obdivuji, jak si se vším dokázala autorka tak krásně pohrát.
A na postavy také nesmím zapomenout. Přestože se moc nezměnily od předchozího dílu, řekla bych, že jsem si je oblíbila více. Že by se jim trochu víc zlepšil charakter? Netuším. Jediné co můžu říct je to, že se mi prostě líbily. Také Přadlena... Ta její minulost, rozervanost, láska... Asi nejlepší postava z celé série.
3,5/5⭐

15.12.2022 4 z 5


Zima čarodějnice Zima čarodějnice Katherine Arden

O sériích se říká, že každý další díl je horší, než ten předchozí. U této série je to za mě úplně naopak. První díl byl dokonalý, druhý ještě lepší a třetí bych asi dala na stejnou příčku jako druhý díl.
Budu se opakovat, ale ten svět! TEN SVĚT! To je tak něco dokonalého! Každičký detail, každičké místečko... Miluju. Jo a popis noční oblohy, dokonalost („Nad hlavou jim fialově hořela obloha.“)
Čjorti... to je prostě božkost. Ten nápad na vytvoření těchto stvoření... Prostě wow.

Hlavní věc, kterou musím povznést, jsou myšlenky a citáty. Celá tato série je protknutá takovou spoustou dokonalých myšlenek, že to ani není možné.


Konečně jsem četla nějakou sérii, kde žádná postava nebyla dokonalá. Každá měla své vlastní chyby a dost často se chovala úplně stupidně a strašně mě štvala, ale přesto jsem si je všechny strašně moc oblíbila.

Konečně se pořádně rozjel vztah Vasji a Mrazíka. Ani jsem netušila, jak moc ty dva potřebují spolu.



Celkově všem tuto sérii strašně, strašně moc doporučuji. Určitě se to zařadí mezi mé nejoblíbenější série.
4,5/5⭐

07.12.2022 5 z 5


Dívka ve věži Dívka ve věži Katherine Arden

Tak jo, jsem zamilovaná. Naprosto souhlasím s holkama, které četly tuto knihu ve štafetě přede mnou, styl, jakým je tento příběh napsaný, je naprosto dokonalý! Až z něho občas i mrazí.
Svět tohoto příběhu je nádherný!Kontrast zimního lesa a velkého města se autorce hrozně moc povedl.
Do děje jsem se začetla okamžitě. Sice mi nějakou dobu trvalo, než jsem tuto knihu přečetla, přesto se mi hrozně moc líbila.

Postavy jsou taky dokonalé. Každá je svá a na každé jde vidět, jak se každou stranou posouvá dál. Vasja je strašně silná a skvělá postava, nebýt těch jejích chvilkových výpadků.


Celou tuto sérii vám hrozně moc doporučuji.
4,5/5⭐

04.12.2022 4 z 5


Spoutávač Spoutávač Sebastien de Castell

Tak tento díl byl za mě úplně nejvíc propracovaný. Zařadila bych ho asi na první místo, stejně jako Černé znamení.
Budu se opakovat, ale svět a prostředí ve kterém se odehrává celá tato série, je prostě dokonalý. Autor to má vše tak dokonale promyšlené!

Prostě dokonalost.
3,5/5⭐

04.12.2022 3 z 5


Kouzelnice Kouzelnice Sebastien de Castell

Tento díl se zatím u mě umístil na druhém místě. Hned po Černém znamení. Tak jako v předchozím díle jsem se hned zamilovala do postav a světa. Jediné co, tak ten děj byl o malilinko horší než v předchozím díle, ale přesto jsem zamilovaná.

04.12.2022 3 z 5


Černé znamení Černé znamení Sebastien de Castell

Tento díl je za mě o moc lepší než první.
Svět a postavy jsou v tomto díle tak strašně krásně popsány! A ta dějová linka! Zápletky! Každé malé zákoutí, každá drobnost, kterou autor zmínil, všechno se mi hrozně moc líbilo. Prostě jsem si tuto knihu úplně zamilovala.
3,5/5⭐

04.12.2022 3 z 5


Rozetmění Rozetmění Jay Kristoff

Po předchozím díle jsem čekala, že se mi tato kniha bude líbit aspoň z poloviny tak, jako on, ale... Úplně to nedopadalo.

Nevím, čím to bylo, ale nedokázala jsem se začíst. Celou knihu jsem četla asi čtrnáct dní (Boží hrob jen dva dny) a musela se nutit pokračovat.
Nakonec jsem to dočetla a doufala, že se mi ten konec bude líbit, zase jsem se docela spletla.

Postavy mi přišly úplně jinačí než v předchozím díle, byly zmatenější.
Tak stejně celý příběh a zápletky. Z většiny mi asi ani nedávali smysl...


Hrozně mě mrzí, že se mi tento díl nelíbil, ale prostě... nevím.
2,5/5⭐

04.12.2022 3 z 5


Boží hrob Boží hrob Jay Kristoff

Dlouho jsem se nedokázala do této knihy pustit, ale jakmile jsem začala číst, byla kniha hned za mnou.
Děj ubýval neskutečně rychle a styl, jakým autor píše, na čtivosti jen a jen přidává.
Svět ve kterém se celá tato série odehrává je dokonalý. Ten nápad je prostě úžasný.

Postavy jsou strašně krásně napsané, každá můj vlastní jedinečný charakter, který k ní naprosto dokonale sedí a přidává na uvěřitelnosti.


Jediné co, tak mi pomalu začínají vadit ty nadávky v této sérii. Ze začátku to bylo v pohodě, ale v tomto případě za mě neplatí, čím víc, tím líp...

23.11.2022 4 z 5


Odkaz Hawthornů Odkaz Hawthornů Jennifer Lynn Barnes

Tento díl, stejně jako ten předchozí byl dokonalý. Řekla bych, že se mi nelíbil zas tak jako The inheritance games, ale skvělý rozhodně byl.
Knihu jsem přečetla jedním dechem. Když jsem se začetla, nedokázala jsem přestat číst a musela vždy pokračovat.
I v tomto díle se objevila spousta nových záhad, ale hodně se jich už vyřešilo. Jak těch z minulého dílu, tak z toho druhého.
Než jsem začala číst, bála jsem se angličtiny, jazyku, ve kterém jsem tuto knihu četla, ale bála jsem se úplně zbytečně.

Postavy jsem si zamilovala v prvním díle a moje láska se v tomto díle jen prohloubila. Už jsem někdy řekla, jak moc miluju Orena? On je takový zlatíčko!

Celkově byla kniha skvělá. Nemám jí v podstatě co vytknout, jen jí nemůžu dát plný počet hvězdiček, protože tam bylo něco, co ji odlišovalo od předchozího dílu.
4,5/5⭐

20.11.2022 4 z 5


Zlatá klec Zlatá klec Lynette Noni

Už od začátku jsem si knihu zamilovala. Autorka nám krásně popsala dosud nepoznanou část světa a království.
Stejně jako první díl, byl i tento napsaný neuvěřitelně čtivě. Stránky úplně letěly a když jsem se začetla, kniha byla najednou dočtená.

Postavy jsou zde za mě vykresleny ještě lépe, než v prvním díle. Objevujeme minulost každého hrdiny, ať už dobrou, nebo těžkou. Jediné co, tak mi Kiva začala připadat extrémně naivní. Ty její myšlenkové pochody... Na jednu stranu chápu, na druhou...

Jak už bylo zřejmé, Lynette se vyžívá na otevřených, šokujících, prostě bombastických koncích. Stejně jako po prvním díle, tak i na konci tohoto se stalo něco, co podle mě nikdo nemohl čekat. (začínám uvažovat, že se pustím do třetího v anglickém jazyce...)



Celou tuto sérii (zatím ty dva díly) vám strašně moc doporučuju. Je to zase něco úplně jiného než normálně, začtete se, pohltí vás to a už nepustí.

20.11.2022 4 z 5


Panství zášti a lásky Panství zášti a lásky Sara Holland

Po předchozím mě tento malinko zklamal. Byl také úžasný, ale něco mi to trošku nesedělo.
Styl, jakým autorka píše, je dokonalý. Hrozně moc přidává na čtenosti (první díl jsem měla přečtený za dva dny a tento jsem přečetla za pár hodin, jak moc dobře se to četlo).

Všechno se mi hrozně líbilo, děj, akce, zvraty (ty hlavně, a že jich bylo vážně hodně), postavy a romantická linka. Ta se v tomto díle rozjela ještě víc.


Celkově vám tuto sérii moc doporučuji. Není úplně nejlepší, ale na zlepšení nálady je prostě dokonalá.

12.11.2022 4 z 5


Panství krve a kovu Panství krve a kovu Sara Holland

Před touto knížkou jsem četla samé horší, takže jsem se bála, že dostávám čtecí krizi, ale tato mě z ní rozhodně dostala.
Svět byl autorkou popsán a vymyšlen naprosto dokonale. Tak stejně magie, historie a hierarchie.
Postavy jsem si také moc oblíbila. Většina z nich mi byla velmi sympatická. Některé už zas tak ne, ale těch bylo vážně minimálně.

Hlavní věcí, kterou jsem si úplně zamilovala, byla romantická linka. Ti dva byli spolu od začátku úžasní. Ta chemie mezi nimi... Miluju


A ten konec... Bylo mi jasné, že se něco musí stát, ale toto... wow...

12.11.2022 4 z 5


Aurora hasne Aurora hasne Amie Kaufman

Na tento díl jsem se zároveň těšila, zároveň netěšila. Samozřejmě, že jsem chtěla vědět, jak celá tato vesmírná mise skončí, ale také mi bylo jasné, že mě psychicky úplně dorazí, což se přesně stalo.
V ději byla spousta akce a zvratů už od začátku. Celý příběh každou stránkou jen víc a víc gradoval a to propojování (teoriticky) dvou světů... To byla dokonalost.
Mám pocit, že tento díl měli autoři promyšlený asi úplně nejvíce. Určitě.
Romantická linka a postavy jsou prostě napsány úplně dokonale. Žádná mi tam nepřekáží a ze všech jde cítit ta chemie.

Ten konec... Jako čekala jsem obrovskou nálož, ale rozhodně ne takovouto. Jsem snad vybrečela všechny slzy, které jsem měla. Až budete tuto knihu číst, vážně vám doporučuji těch posledních 70 stran číst někde o samotě.


Celkově: MOC A MOC A MOC VÁM CELOU TUTO SÉRII DOPORUČUJI. Je to jedna z nejlíp promyšlených a napsaných knížek. Prostě dokonalý.
4,5/5⭐

23.10.2022 5 z 5


Spáč Spáč Mackenzie Cadenhead

Tato knížka nebyla vůbec špatná. Než jsem ji začala číst, dost jsem se jí bála, ale jsem vážně překvapená.
Není to nic, co bych si potřebovala přečíst znovu, ale moc se mi to líbilo.
Svět i snový svět byl moc hezky propracován. Originalita a styl psaní mě hrozně uchvátila.
Postavy taky nebyly špatně napsané, ale nesedly mi jako u jiných knížek. Jenom nechápu, proč hlavní hrdince vždycky tak dlouho trvalo, než si uvědomila, že je jen loutkou ostatních, že ji všichni využívají.

Jediné co, tak se mi hrozně nelíbil ten konec. Připadal mi hrozně divný, zmatený, zrychlený a hlavně hloupý.

Celkově: kniha není špatná, ale ani nejlepší. Vlastně ji i doporučuji.
3,5/5⭐

04.10.2022 3 z 5