BáraLind. BáraLind. komentáře u knih

☰ menu

Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

Tohle bylo silné.. Oceňuji, že Raymond, který sehrál v životě E. takovou roli nebyl žádný hezounek, že měl své chyby a vlastnosti, které se E. nelíbily, nebylo to takové prvoplánové a bylo příjemné, že jsme se podrobnosti z života Eleanor dovídali postupně. Vlastně tam nic nebylo prvoplánového nebo povrchního.

07.04.2024 5 z 5


Krasojezdkyně Krasojezdkyně Jojo Moyes

(SPOILER) Opět krásně oddechové čtení, i když příběh dědečka a jeho ženy mi přišel lehce odbytý, čekala jsem větší návrat do minulosti, ale na celkovém vyznění to nic moc nezměnilo. Happy end se konal.

31.03.2024 4 z 5


12 pravidel pro život. Protilátka proti chaosu 12 pravidel pro život. Protilátka proti chaosu Jordan B. Peterson

Silné, rozvleklé, k zamyšlení, jdoucí do hloubky, rozhodně ne pro někoho, kdo se aspoň letmo neorientuje v historii/filozofii 20. století a v křesťanských základech, náročné na čtení, ale zároveň i velmi pravdivé (i když ne se vším mohu souhlasit). Kdyby byla knížka třetinová, četla by se lépe, ale na druhou stranu by možná nevedla k onomu potřebnému zamyšlení.. Doporučila bych to všem přemýšlivým lidem, kteří se nebojí přiznat si, že něco dělají blbě a chtěli by to dělat jinak.

20.03.2024 4 z 5


Emma Emma Charlotte Brontë

Tak tuhle knížku jsem si opravdu užila, měla spád, byla napínavá, lehce záhadná, měla šmrnc a dopadla dobře. Co více si od odpočinkové literatury přát?:-)

27.09.2023 5 z 5


Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Pokoru a umění vděčnosti hlavní hrdinky bych chtěla mít. Vůbec by mi nevadilo, kdyby zrovna tato kniha byla dvakrát tak delší a některá období nebo situace byly více rozepsány. Na druhou stranu chápu, že pokud se to zakládá na skutečném příběhu, tak by to musela být o tom více fabulace. Více takových knih.

05.06.2023 4 z 5


Hora mezi námi Hora mezi námi Charles Martin

Sice jako dost romantická slaďárna, v první polovině byly nahrávky do diktafonu (a tudíž odklon od děje) dost rušivé, ale všechno vlastně spělo k vyústění a bez toho by nebyl příběh celý. Děj napínavý, s happy endem. O tom, jak moc je taková situace reálná, nebo spíše jak moc je reálné přežít takovou situaci, asi nemusíme polemizovat, ale četlo se to moc dobře.

23.04.2023 5 z 5


Rozum a cit Rozum a cit Jane Austen

Kdyby to začalo až v půlce, bylo by to čtivější, ta druhá půlka už měla spád. Ale ta první se vlekla, začínala jsem tu knížku číst snad pětkrát, než jsem se dostala přes prvních pár stránek. Ale je to pohlazení po duši, zlo potrestáno, dobro zvítězilo.

02.04.2023 4 z 5


Božidara Božidara Veronika Hájek Hurdová

Má to paní Hurdová hezky promyšlené a je vidět, že myšlenky, které skrze Božidaru a Rosie sděluje, má i prožité, nejsou to jen prázdné kecy. Místy lehce toporné dialogy, což se ale dá pochopit, když co rozhovor, to sdělení nějakého "moudra" (teď to nemyslím pejorativně). Druhá půlka knihy, která byla o putování, ke mě promlouvala více.

15.01.2023 4 z 5


Neviděli jste Melody? Neviděli jste Melody? Sophie Hannah

Místy se to dost vleklo, přišlo mi, že to až tak moc nedrželo pohromadě.. Napínavé tak na půl, určitě bych po tom znovu nesáhla. Ten luxusní rezort, ve kterém hlavní hrdinka pobývala, mi přišel jak popis nějakého naprosto utopického místa, chvílemi jsem čekala, že tam na ni zpoza rohu vyskočí nějaký mimozemšťan a přenese to celé do nějakého sci-fi ladějí. Moc nedoporučuji.

24.10.2022 2 z 5


V patách Elize Cynsterové V patách Elize Cynsterové Stephanie Laurens (p)

O trochu napínavější příběh než v případě první části trilogie o sestrách Cynsterových (V rukou vikomta Breckenridge). Kdyby to šlo, tak dám 3,5/5.

05.09.2022 3 z 5


Jeden kopeček šmoulový Jeden kopeček šmoulový Marie Doležalová

Nostalgické, devadesátkové, usmívala jsem se u knížky po většinu doby, autorka mi v mnoha pasážích mluvila z duše.

05.09.2022 4 z 5


V rukou vikomta Breckenridge V rukou vikomta Breckenridge Stephanie Laurens (p)

Trošku škoda, že autorka neoplývá trošku větší slovní zásobou, některá slovní spojení (nebo i věty) se příliš často opakovaly, popisy erotických pasáží na jedno brdo, příliš slov, ve kterých zanikl samotný akt. Ale jako oddychové čtení dobré, trocha napětí, nesourodá dvojice, která si k sobě našla cestu. Některé motivy zajímavé (např. čarodejnice alias paní údolí ad.).

25.08.2022 3 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Neskonale věrně vykreslená psychologie postav, autorka rozumí tomu, co píše, rozumí motivaci jednotlivých postav. Jen kdyby to nebyl takový tragický příběh.. a přitom takových je kolem nás..

26.02.2022


Vánoční prasátko Vánoční prasátko J. K. Rowling (p)

To bylo takové krásné pohlazení na duši. Velmi propracované charaktery postav, těch reálných i těch pohádkových. Myslím, že to může dětem pomoci lépe pochopit některé pojmy (ctižádost, principy, moc, paměť atd.). Fantazie, jakou má paní Rowlingová, je opravdu bezbřehá.

25.01.2022 5 z 5


Chaloupky Chaloupky Štěpán Javůrek

Knížka má úžasný potenciál, ale bylo to napsáno ne příliš čtivě. Až tak nějak naivně, postavy charakterově moc nepropracované, a přitom velmi sympatické (aspoň tedy ti hlavní kladní hrdinové). Bylo to až moc zatíženo popisem historických faktů.

21.01.2022 2 z 5


Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Aleš Palán

Zajímavá sonda do života lidí, kteří se dobrovolně vydali napospas Šumavě. Někteří lidi magoři, někteří to měli v hlavě srovnané.

22.09.2021 5 z 5


Nuselskej punk Nuselskej punk Metoděj M. Alexa

Síla.. Na povrchu k zasmání, pod povrchem k pláči. Srát na to.

11.07.2021 5 z 5


Plachetnice na vinětách Plachetnice na vinětách Jiří Hájíček

Zatím nejslabší, co jsem od Hájíčka četla. Takové nijaké, nedopovězené, útržkovité, dialogy byly občas tak umělé, že se pomalu ani nedaly číst. A přitom to vypadalo na začátku slibně.. Za mě docela zklamání. Chyběla tomu hloubka a taková ta autorova citová angažovanost - kdy z těch jeho knih číší to, že je do tématu/prostředí/postav naprosto zažraný.

02.11.2020 2 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Zatim nejlepsi z knih, co jsem od ni cetla (Hana, Hotylek, Slepa mapa). Mornstajnova ma zvlastni typ hlavnich hrdinu - jsou to casto lide, kteri neciti vinu a neciti se byt nijak zodpovedni za sve ciny. Uplne se s tim neztotoznuji, ale je mi jasne, ze kazdy clovek to ma jinak. Trochu me mrzelo, ze ten konec nebyl vice rozepsany, ale beru to tak, ze je to na fantazii kazdeho ctenare, co se odehralo na konci.

24.06.2020 4 z 5


Opat chuligán aneb Dobré dílo Anastáze Opaska Opat chuligán aneb Dobré dílo Anastáze Opaska Monika Elšíková

Pro mě trochu zmatečně sepsané, ale osobnost otce opata autorka vystihla velmi barvitě, a to mě na knížce bavilo.

04.06.2020 4 z 5