Balsekar Balsekar komentáře u knih

☰ menu

Stravitelná věda Stravitelná věda Robert Dinwiddie

Kniha je poučná, má široký záběr témat, bavila mě. Přečetl jsem ji takřka celou a dozvěděl se stručně dost nových věcí. I když (subjektivně a asi z nostalgie) mám raději o čtvrt století starší - Už vím proč. 3,5 hvězdy zaokrouhleno nahoru...

20.04.2022


Tajná řeč a problémy poruch příjmu potravy Tajná řeč a problémy poruch příjmu potravy Peggy Claude-Pierre

Popis knihy uvádí: "odborníky nepříliš uznávána"... inu, pokud by byl bohatý výběr kvalitní odborné literatury na dané téma, lze na knihu hledět zčásti skepticky.
Knih s tématem Poruch Příjmu Potravy je na českém trhu několik, častěji se však jedná o prózu uměleckou, a proto knih, jež by byly užitečným pomocníkem (snad i návodem) v boji s PPP je poskrovnu.

Jestli "Tajná řeč a problémy PPP" má potenciál pomoci? Má.
Ano, jsou na českém trhu jiné kvalitní odborné texty (Papežová, Krch), ale pohled matky, jež si prošla utrpením se svými dcerami, na téma hledí trochu jinak, lidsky. Kniha je takovou kombinací osobního příběhu autorky a dobrými postřehy a doporučeními, jež můžou pomoci.

Ovšem platí, tak jako u všech knih, že pouhým přečtením se náš problém nevyřeší, "jen" pomůže získat lepší náhled na problematiku, otevřít obzory. Cesta ven z PPP je možná, i když dlouhá a náročná.

I když mám ke knize výhrady, doporučuji přečíst. A pokud knihu budete brát spíše jako podnětnou než návodnou, tím lépe.

31.12.2021 4 z 5


Sjednocení s pravdou Sjednocení s pravdou H.W. L. Púndža

Výtečná kniha od "žáka" Ramana Maharšiho.
Harilal W. Púndža neboli Papaji je můj oblíbený duchovní učitel a autor; dají se na YT najít videa z jeho satsangů - doporučuji, stejně jako tuto knihu.

05.10.2021 5 z 5


100 jednoduchých věcí, které můžete udělat proti Alzheimerově nemoci a úbytku paměti 100 jednoduchých věcí, které můžete udělat proti Alzheimerově nemoci a úbytku paměti Jean Carper

Kniha mi přišla užitečná. To co slibuje název je bohatě naplněno. Jednoduché rady s vysvětlením a doporučením, jak na to. Nejsem odborník na zdravou stravu, ale kniha mi dává smysl i v této oblasti obecně. Text má z mého pohledu mnohem širší oblast využití, než jen při prevenci proti Alzheimerově nemoci.

15.06.2021 4 z 5


Psychiatrie - minimum pro praxi Psychiatrie - minimum pro praxi Jiří Raboch

Kniha to není špatná. Pravda, pro laickou veřejnost asi užitečná tolik nebude, ale jako stručný přehled psychiatrických pojmů a výčet duševních poruch i s popisem a vysvětlením... Hm, za mě fajn. :-)

04.06.2021 4 z 5


Wim Hof – Ledový muž Wim Hof – Ledový muž Wim Hof

Abych dal některé knize 5 hvězd, musí něčím vynikat. Nejlepší kniha nemůže být každá. Ale tahle má (alespoň pro mě) něco navíc.

Kniha mě velmi bavila. Wim Hof je, jak sám píše, “blázen do života, šílenec, kterému se vysmívali... a také misionář.” Za mě je Wim taky trochu vejtaha. Ale důležité je, že i když nevěřím všem jeho názorům a tvrzením, věřím jeho příběhu! Jeho mise je inspirativní.

WH metoda stojí na třech pilířích. Prvním pilířem je chlad, druhým dýchání a třetím pilířem je nastavení mysli - sebejistota.
Já osobně s myslí pracuji již dlouho, stejně tak prakticky přistupuji i k meditaci a práci s dechem. Zařadil jsem tedy Wimovu specifickou dýchací metodu do své praxe a baví mě velmi. Novinkou pro mě je chlad. Jako milovník slunce a tepla jsem se vyhýbal chladu, co to šlo (snad kromě zmrzliny). Ale jak jsem psal - WH metoda je inspirativní a já se už pár týdnů na konci teplé sprchy cachtám i v ledové vodě. Neuvěřitelně osvobozující.
Knihu doporučuji a přidávám pár citátů: https://www.databazeknih.cz/citaty/wim-hof-136976

10.04.2021 5 z 5


Přirozené způsoby zvládání stresu Přirozené způsoby zvládání stresu Karel Nešpor

Kniha není špatná. Spousta stručných a praktických rad (jen je použít ve svém životě). Občas mě překvapily adiktologicky laděné poznámky, ale "svůj" obor pan doktor asi nezapře. Za mě 70%.

15.03.2021 3 z 5


Maharšiho evangelium Maharšiho evangelium Šrí Ramana Mahariši

Malé, ale významné dílko. Snadno se čte, mnohé osvětluje.

"Mír je váš přirozený stav. Je to mysl, co překáží přirozenému stavu."

21.01.2021 4 z 5


Usiluj o štěstí a získej osvícení Usiluj o štěstí a získej osvícení Raméš S. Balsekar

Kniha to, svým obsahem, není špatná. Autor je žákem Nisargadatty (mistr advaity) a také jeho překladatelem.
V knize předkládaná "nauka" R. Balsekara je prostinká. Autor používá jasná, jednoduchá sdělení. Mohlo by se zdát, že si stačí přečíst knihu a - osvícení je tu. Ale jak každý duchovně hledající ví, kniha tu moc nemá; přesto, stojí za přečtení a také zůstává v mé knihovně.

18.08.2020 4 z 5


Buddha Buddha Zbyněk Fišer

Dílko malého formátu, o to větší obsahem a významem. O buddhismu vím poměrně dost, ale ke knize se opakovaně vracím. Jako inspirace a studnice informací slouží kniha dokonale. Vydaná v r. 68 má své kouzlo nejen pro odraz tehdejší doby, ale právě pro kvalitní informační obsah, který se u dnes vydávaných knih moc nevidí.

30.06.2020 5 z 5


Jak překonat nízké sebevědomí Jak překonat nízké sebevědomí Melanie Fennell

Velmi dobrá kniha. Teoretický rozbor problematiky, testy, praktické návody. Koho se téma dotýká, určitě doporučuji přečíst.

22.06.2020 4 z 5


Spratek Spratek Zdeňka Jordánová

Zdeňku J. a její knihy mám rád. Takovou nenásilnou formou nám předkládá zrcadlo vlastní duše. Spratek v nás (ego) dokáže potrápit nejen naše okolí, ale i nás. Často sami sobě škodíme a nevíme o tom. Autorka nás přivádí k možnosti nahlédnout na vlastní démony a škodlivé "nefunkční" chování.
Místy je kniha trochu více ezo, ale celkově mě dost bavila i obohatila.
Hodnocení? 4 je málo, 5 je moc, bude to podle mě - 4,5. ;-)

31.12.2019 4 z 5


Sbohem, věci. Nový japonský minimalismus Sbohem, věci. Nový japonský minimalismus Fumio Sasaki

Nehledě na fakt (zde již komentovaný), že autor má pár dobrých myšlenek, ale ty se opakují dokola a jsou platné kulturnímu prostření Sasakiho, musím uznat, že kniha mne inspirovala směrem blíže k minimalismu.
Mít v knihovně místo, knihu bych si nechal, ale... :-)

23.10.2019 3 z 5


Tři otázky: Jak objevit a ovládnout naši vnitřní sílu Tři otázky: Jak objevit a ovládnout naši vnitřní sílu Don Miguel Ruiz (p)

Říkám si - proč se autor bestselleru tak často snaží o pokračování úspěchu..?
...ale často nenahlédne, že místo psaní dobré knihy jen mlátí prázdnou slámu.

Přirovnávat mentální procesy jednotlivce k dění na politické (americké) scéně? Proč?
Jedna hvězda za tři dobré myšlenky.

23.10.2019 1 z 5


Čas psychopatů Čas psychopatů František Honzák

R. Honzáka mám jako autora a odborníka rád. Líbí se mi i jeho otevřenost a přímočarost. V této knize však mi těch psychopatů přišlo až moc.
Přesto první polovina knihy zábavná, vtipná, užíval jsem si to. Druhou polovinu jsem místy přeskakoval, neb jsem se trochu nudil.

09.10.2019 3 z 5


Umění války Umění války Sun Pin

Z recenze ke knize: "Strategie, které platí nejen v armádě, ale též v obchodě nebo v osobním životě..." ??

Měl jsem asi přehnaná očekávání (na základě velmi vysokého hodnocení zde), ale opravdu krom vojevůdců a agresivních manažerů... mě nenapadá, komu by mohlo být umění boje, lsti, taktizování na podkladě slabých míst protivníka apod. dobré.

"Zapálit ležení s vojáky," ... "metat oheň proti nepříteli" WTF?!

15.09.2019 odpad!


Knížka o mindfulness Knížka o mindfulness Patrizia Collard

Knih o mindfulness je mnoho, některé lepší, některé postrádají smysl. Autorka se snažila uspořádat několik technik do smysluplného celku. Za mě - nepovedlo se jí to. Knihu jsem četl onehdy v originále, abych měl v závěrečné práci zahraniční zdroje. Takto opravdu ne, snad jen jako přehled technik.
Doporučuji místo toho např. Všímavost (Williams, Penman) nebo patriarchu Kabat-Zinna.

15.09.2019 2 z 5


Kam zmizel můj sýr? Kam zmizel můj sýr? Spencer Johnson

Jedna myšlenka - motivace ke změně, je roztažena na desítky stran. Bestsellerem, proč? Tři hvězdy za snahu a zábavu na pár jízd tramvají.. :-)

15.09.2019 3 z 5


Psychodynamická psychoterapie Psychodynamická psychoterapie Susan Howard

Jasný, stručný a věcný přehled psychodynamického přístupu. Doporučuji tomu, kdo se zajímá o jednotlivé psychoterapeutické směry nebo např. uvažuje o psychodyn. výcviku.

26.07.2019 4 z 5


Jak se stát Buddhou v pěti týdnech Jak se stát Buddhou v pěti týdnech Giulio Cesare Giacobbe

Jedna z nejlepších knih čerpajících z moudrosti buddhismu. Nejen teorie, ale také vkusně podaný návod k praxi.

12.04.2019 5 z 5