Ayllu Ayllu komentáře u knih

☰ menu

Umělecké styly, školy a hnutí Umělecké styly, školy a hnutí Amy Dempsey

Pro rychlejší přehled dobré, jinak není příliš podrobná ve smyslu komplexnosti (viz anotace - encyklopedický průvodce), pro SKUTEČNOU provázanost bych doporučila Umění po roce 1900.

19.07.2016 3 z 5


Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování Haruki Murakami

Poslední kapitola byla martýriem, kde jsem nevěděla, které dveře se zavřou. Otázka měla ale být položená jinak ((:

20.07.2015 5 z 5


Ubu králem / Ubu spoutaný / Ubu na homoli / Ubu paroháčem Ubu králem / Ubu spoutaný / Ubu na homoli / Ubu paroháčem Alfred Jarry

Víc než jednotlivé kusy her mě bavila lehká nuance mezi nimi.

11.09.2014 2 z 5


Don Juan Don Juan Molière (p)

Vřele doporučuji pak shlédnout záznam z Divadla na zábradlí s Bartoškou, Pavelkou (ten je kromobyčejně výborný), Preissovou, Zedníčkem a Bydžovskou.

Docela jsem zírala, jak se dají některé dialogy číst jako fraška, nebo komicky nebo dramaticky. Velký potenciál, s každým novým nastudováním by se dalo pracovat s textem odlišně.

11.09.2014 4 z 5


Made in Japan: Eseje o současné japonské popkultuře Made in Japan: Eseje o současné japonské popkultuře Antonín Tesař

ucelený přehled se zajímavými odkazy na kulturní vlivy, smysl výrazů ...

29.07.2014 5 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Víc než cokoli jiného mi přijde, že autor chce svými knihami meditovat nad různými problémy. Mohl si vybrat jiné médium, ať už obraz nebo cokoli jiného, on zvolil formu příběhu. Myslím, že klíčové je, v jaké části svého života se čtenář s jeho knihami potká a zda pro něj budou mít ještě takovou platnost (pakliže bude čtenář již za hranicí toho, co chce Coelho sdělit v jednotlivých knihách, je otázkou, nakolik ho osloví styl opakovaného sdělení).

Čtenářsky bych upřednostnila trochu záludnější styl - záludnější v tom smyslu, že se mě nesnaží "tvrdošíjně" dovést k takovému závěru, jaký si autor předsevzal - a tím mi jako druhé straně nenechává místo pro pochyby, otevřenost a možnou dezinterpretaci (nebo spíš hledání, chcete-li).

01.08.2013 3 z 5


Věřil jsem, že mám fůru času, ale teď si nejsem tak jistej Věřil jsem, že mám fůru času, ale teď si nejsem tak jistej William Saroyan

Snad ještě víc než v kterékoli jiné jeho knize, (možná i díky komentářům, které jsou jednotlivý dílům předřazeny) vynikne autorův styl a osobnost. Neskutečně milé a osobně necenzurované (tím nechci říct nevycizelované) počtení.

01.08.2013 5 z 5


Skřivánek Skřivánek Jean Anouilh

Anouilh je má srdeční záležitost. Přesto mi hra přišla celkem standartní a nevybočující (ani jako drama, ani jako reinterpretace), s nosnou postavou inkvizitora.

23.05.2013 3 z 5


Jak rozpoznat odpadkový koš. Eseje o stereotypech ve vizualní kultuře Jak rozpoznat odpadkový koš. Eseje o stereotypech ve vizualní kultuře Václav Hájek

Každopádně velmi vtipně napsané. Rozhodně bych ale neřekla, že se jedná čistě o zpopularizování témat vizuální kultury. Text je čitelný, ale nestalo se mu, že by byl stržen do "hurá-čtecího" modu, má své kvality.

19.05.2013 4 z 5


Šňupec Šňupec Terry Pratchett

Každopádně Elánius, má oblíbená postava. Některé pasáže jsou, pravda, slabší dík své přílišné "rozplizlosti". Řada jich je ale tak barvitých - setkání se skřety v jeskyních, bitka s kovářem, plavba po zblitkové vlně -, že dlouho přetrvají v paměti.

A hlavně- musím smeknout panu Pratchettovi klobouk, že i přes altzheimera má chuť věnovat se svým nenasytným čtenářům. Děkujeme!

12.05.2013 4 z 5


Den kobylek Den kobylek Nathanael West

a vůbec nezaškodí shlédnout film z roku 1975 s Donaldem Sutherlandem v hl.roli, který vyzdvihuje veškerou lehkou pitoresknost a hrůzu fabule knihy

29.07.2012 4 z 5


Představení Představení Petr Havlíček

Kolísavá kvalita (kolektiv autorů) , ale najdou se tam opravdu dobré kousky.

29.07.2012


Smutek sluší Elektře Smutek sluší Elektře Eugene O'Neill

Cetla jsem, patrne, delsi verzi:
http://search.mlp.cz/?lang=cs&action=sTitul&key=2051216

26.07.2012 5 z 5


Všechna jitra světa Všechna jitra světa Pascal Quignard

Jedna z knih, která rezonuje... i po dočtení. A nepotřebuje k tomu 500 stran (:

22.07.2012 5 z 5


Shledání Shledání Anne Enright

Přestože téma knihy pro mě -naštěstí- není aktuální, je to jedna z "otevíračů očí". Líčení v ich-formě tak, jak ho autorka podává, je brutálně přesná osobní "entomologie".

19.07.2012 5 z 5


Starý dnů Starý dnů Pavlos Matesis

Syrové a skvěle napsané.
O tom, zda mají ve svých postojích a pocitech jasno, nejsem vůbec přesvědčená. Bude patrně na čtenáři, jak bude vnímat rozehranou partii mezi dvěma hlavními protagonisty a zda mu přijde "tak" černobílé.
Celá kniha mi přišla psaná spíš jako neustálá rekapitulace, poupravení, deja-vu toho, co se již odehrálo. TO dodalo další pocit "trýznivna".

11.05.2012 5 z 5


Slepota Slepota José Saramago

Po překousnutí stylu psaní, který je jak plynoucí potok, se dostaví odměna v podobě atmosfericky dobře vystiženého apokalyptického románu s morální nadstavbou. Po přečtení mnoha románů s podobně fatálními dopady, můžu říct, že tento je pro mě pocitově nejvypjatější. Samozřejmě, že nemá tak rychlý spád jako jiné (už kvůli své formě), ale malá předznamenání v podobě komentáře autora k právě dějícím se událostem to posouvají dál - i když někdy do slepých uliček (jinak, než si čtenář původně představoval - viz pistole v rukou druhého zlého slepého).

14.02.2012 5 z 5


Návštěvník Návštěvník Éric-Emmanuel Schmitt

Jako ve svém Evangeliu podle Piláta se zde zabývá rozdílem mezi empirickým poznáním (řekněme) a vírou, která nemá být "dohmatatelná", proto je to víra. Báječná hra - co do postav, vybráním lokalizace časové i prostorové,... a samozřejmě opět skvělé dialogy.

14.02.2012 5 z 5


Manželské vraždění Manželské vraždění Éric-Emmanuel Schmitt

Na malém prostoru zde vyniká genialita dialogů postav a otázky s knihou spojené - jako nový začátek, možnosti odpuštění (dát ho a přijmout ho), nevyřčené věci v dlouhotrvajícím vztahu (ty se obecně nemusí týkat jen dlouhotrvajících vztahů, ale takhle to líp vynikne)

14.02.2012 4 z 5


Dokud srdce plane: Neoficiální biografie skupiny Rammstein Dokud srdce plane: Neoficiální biografie skupiny Rammstein Thorsten Schatz

Ze stejného důvodu jako předchozí čtenář (téměř žádné nové informace) dávám dvě hvězdy. Jde vlastně o jakousi kompilační práci z časopisů, které se navíc místy dost opakují. Navíc mi přijdou některé pasáže špatně přeložené - nebo autoři možná vkládají až moc svého výkladu (i když stručného) do hlavy Tilla - což mi s volnou interpretací u Rammstein moc nesedí. "Till zde...." (?) Jako jedinou "omluvu" tohoto počínání je mi fakt, že kniha nese podnázev NEOFICIÁLNÍ biografie skupiny

14.02.2012 2 z 5