Asteroid Asteroid komentáře u knih

☰ menu

Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Ladislav Zibura

Jelikož jsem Arménii i Gruzii navštívil, tak je pro mě tato kniha od Zibury nejzábanější a mně nejbližší. Také mi zde nejvíce sedne autorův styl, který je - kupodivu - v knihách trochu rozdílný. Těším se na další vyprávění.

07.07.2021 5 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Tak tohle byl nářez. Tedy alespoň pro mě. Zhltnul jsem tuhle knihu za 3 dny, protože mě příběh doslova "dostal". A má nenávist ke komunistům, o které jsem si myslel, že je na svém maximu, se ještě zvětšila. Co se ani němcům za války nepodařilo zničit, stejně o pár let později pomalu začali ničit čeští "rudí" Kmérové. Nesnáším je.

23.05.2021 5 z 5


Hezký, ale narovnej se! Hezký, ale narovnej se! Johana Fundová

Knihu jsem si koupil z důvodu, že se mi od autorky líbila její předchozí publikace Devadesátky. Navíc pocházím z Prahy, tak mě potěšila obálka, na které je jedna z pražských křižovatek v Podolí, kde jsem také strávil část života. Vzhledem k tomu, že se v knize střídají 3 postavy (v ich-formách), tak jsem byl zvědavý, jak se autorka zvládne vypořádat s mužskou postavou. A musím říct, že se jí to povedlo. Celkově mě kniha bavila a hlavně jsem si vzpomněl na spoustu věcí a pocitů (!) z dětství, které jsem už skoro vytěsnil z hlavy. Jinak bych knihu hodnotil 4 hvězdami, ale právě z toho důvodu, že jsem si vybavil různé pocity a maličkosti z dětství, o kterých jsem už ani netušil, že si je ještě pamatuju, tak přidávám jednu hvězdu jako bonus.

23.05.2021 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Knihy Mornštajnové bývají sázka na jistotu. To se o mnoho jiných autorech říci nedá. Dlouho očekávaný Listopád splnil má očekávání - kniha se mi líbila a doporučil jsem ji svým přátelům. Za mě si autorka stále drží příčku.

23.05.2021 5 z 5


Jižní Město: fotografický projekt z pražského sídliště z počátku osmdesátých let 20. století Jižní Město: fotografický projekt z pražského sídliště z počátku osmdesátých let 20. století Jindřich Štreit

Kniha plná zajímavých černobílých fotek ze stavby jižního Města, kde jsem jako malý žil se svou matkou. Tehdy už byl "jižák" dostavený, úplně jiný, než je v knize. Ale to nevadí, o to víc mi přišly fotky neuvěřitelné a stavba jižního Města, zatímco už tam nějací lidé bydleli, absurdní. A přesto se dnes jedná o jedno z těch lepších sídlišť. Pokud vás fotoknihy baví a máte rádi architekturu/urbanismus, tak tuto si určitě pořiďte. Zklamaní nebudete.

01.03.2021 5 z 5


Po povrchu Po povrchu Tomáš Třeštík

Víte, co je absurdní? Že Třeštík asi umí psát lépe než jeho manželka, nejprodávanější česká autorka. Ale to jen tak na okraj. Kniha je malá, skoro by se i vešla do kapsy, dobře se čte, má stylový přebal, který mě baví, je krátká - přečtete ji za jeden večer. Bavil mě i text, ač nějaké kapitoly mi přišly natahované. S Třeštíkem asi není snadné žít, což on sám přiznává. Klidně bych si od něj zase něco přečetl.

01.03.2021 4 z 5


Devadesátky! Devadesátky! Johana Fundová

Devadesátky pobavily, takže asi splnily svůj účel. Předpokládám totiž, že jiný cíl než pobavení neměly a asi mi to ani tolik nevadí. Koneckonců odkrývání devadesátkových mafiánských kauz se věnují jiné publikace a nebo podcasty, tuším, že teď je nějaký na Seznamu od Klímy. Jak už někdo psal, jsou tam překlepy, korektor odvedl špatnou práci. Dal bych jen 4 hvězdy, ale dost mě pobavily nějaké fotky, které jsem do té doby neviděl, tak dám pět, ač kniha jako celek si zasluhuje jen 4 hvězdy.

01.03.2021 5 z 5


Misery Misery Stephen King

Má druhá nejoblíbenější kniha od Kinga, mistra amerického hororu. První jsem viděl film, jedna z výjimek, kdy byl film podle Kingovy knihy kvalitní. Bohužel většinou tomu tak nebývá. Ale kniha je přece jen o fous lepší, v ději se sem tam od filmu liší, takže nemusíte mít strach, že by vás nudila, jestliže jste film už viděli.

01.03.2021 5 z 5


Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Možná první kniha, kterou jsem kdy od Kinga četl. Zaujala mě, bavila mě, nemohl jsem ji přestat číst a hlavně - bál jsem se u ní. A tak jsem u Kinga už zůstal a od té doby si kupuji snad každou knihu, která mu v českém překladu vyjde.

01.03.2021 5 z 5


My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

Tuhle knihu jsem četl v pubertě snad 5x, až natolik mě zaujala a bavila znovu a znovu. Těžko říct, jestli by mě bavila i dnes, po cca 15 letech, ale věřím, že ano. Docela detailně si vybavuji i fotky, které byly jako jakási "příloha" uprostřed knihy a které jsem si prohlížel pořád dokola. Vyšlo i pokračování, ale to byla jen jakási "nastavovaná kaše", jak říká starší generace.

01.03.2021 5 z 5