Asterixxka Asterixxka komentáře u knih

☰ menu

Levandulová zahrada Levandulová zahrada Lucinda Riley

Moc hezký příběh ve dvou časových liniích, které se prolínají v osudu mladé Emílie. Kniha nepůsobí depkoidně, zároveň je napínavá, obsahuje válku, lásku, city, napětí "jak to nakonec bylo a bude" a k tomu všemu moc hezky napsaná, čtivá. Doporučuji.

Jo a abych nezapomněla - nevím, jaké to bylo v originále, ale chválím překlad u Sophiiných básní - nádhera, četla jsem je dokola třeba 3x.

18.01.2024 5 z 5


7 klíčů ke šťastnému dítěti 7 klíčů ke šťastnému dítěti Dana Burandová

Koupila jsem ve starém vetešnictví v Karlštejně protože jsem si chtěla něco odnést. Dle názvu a přebalu bych po knize nesáhla ani náhodou. Ach jo, takovou chybu možná udělá víc lidí - je to skvost! Spojení psychologie, esoteriky a zdraví v sedmi mikro kapitolkách mi pohladilo duši a konečně rady, které nejsou dělej tohle a tamto, jinak jsi rodič na prd, ale prostě nabízí selský rozum v kombinaci s láskou. Trochu mi občas připomnělo Duška, podle mě z něj autorka vychází v mnoha ohledech a i to mi udělalo radost neb myslím, že je to správný směr. Trochu nesouhlasím s tím, že mít děti po 40 nenese žádné! ovoce, ale nemusíme mít všichni stejný pohled na všechno. Doporučuji všem rodičům!

14.05.2023 5 z 5


Dům u mešity Dům u mešity Kader Abdolah

Mám ráda knihy, které přibližují další kultury ve světě. Ideálně ve spojení s historickými událostmi, o kterých člověk slyšel a četl (islámská revoluce), ale pohled ze života lidí, kterých se bezprostředně týká, o tom moc nevíme. A právě to je nastíněno v této knize - sice fiktivní formou, ale velice realisticky. Největší drama přichází s poslední třetinou knihy, která je opravdu strhující.

25.02.2023 5 z 5


Poslední seance Poslední seance Agatha Christie

Nebudu to natahovat - proste super!

24.06.2021 5 z 5


Pod Annapurnou svítá modře Pod Annapurnou svítá modře Jiří Fišar

Čtivá kniha, fotky jí dodaly ten správný punc cestopisu - zároveň rozebírá vnitřní pocity člověka, který se vydává na cestu (nejen jako turista, ale hlavně za svým - třeba - osudem), zamýšlí se nad skutečnostmi dnešní doby a odlišnosti moderní civilizace od života lidí v horách. Mám ráda knihy k zamyšlení a i cestování, takže splnila mé očekávání. Dějová linka s Anne je tak krátká a drobná, že mi tam nepřekážela, navíc, co by byla cesta vstříc osudu bez lásky, že :-)

13.06.2021 4 z 5


Péče o novorozence a kojence Péče o novorozence a kojence Martin Gregora

Krátká a výstižná publikace, stručně popsána většina důležitého. Akorát prakticky na každé stránce zdůrazňovala kojení trochu jako všelék a málo se věnovala těm dětem na umělém mléce - to trochu může nekojícím matkám uhnat depku, ale i zde bych řekla, že platí: všeho s mírou :-) ale základy na úvod na “co po návratu z porodnice” dobré.

06.06.2021 3 z 5


Poprvé mámou - Základy péče o dítě Poprvé mámou - Základy péče o dítě Olivia Toja

Dávám 4* za vtipnost ale tak 1* za praktičnost. Nic moc důležitého se člověk nedoví, navíc mi není stále jasné pro koho kniha je - buď tedy návod jak se sžít s novorozencem a hned první kvíz: “kojila jste dokud...” nebo “k obědu pro dítě 8 měs. připravujete...?” no tak je to pro novoše, kojence nebo snad děti do školky? Tipy na rýmu: často dávejte vysmrkat (opět: novorozenec asi těžko použije kapesník)! No a pro starší děti mi to přijde zase zbytečné-co s sebou do porodnice viz první kapitola atd. Nakonec rada: “kamarádky které vám nepohlídají dítě jsou k ničemu-vyměňte je..” No tak to už je fakt moc..nevím, asi jsem měla dát na instinkt a žádné takové publikace nekupovat - praxe je praxe a od mámy/sestry/kamarádky se člověk dozví víc užitečných rad...

03.06.2021 2 z 5


Kouzelné přání Kouzelné přání Chris Colfer

Mam ráda propojení našeho a nějakého jiného světa, v tomto případě pohádkového. Škoda že taková knížka nebyla, když jsem byla dítě, to bych dala jistě 5*. Ale i jako dospělákovi se mi moc líbila a určitě si přečtu i další díly. Není od věci se občas vrátit do dětských let, to mám na takových knížkách nejradši.

31.05.2021 4 z 5


Čarodějnice - Láska, která vedla ke zradě Čarodějnice - Láska, která vedla ke zradě Mari Griffith

Pěkný historický román, místy trochu červená knihovna (dějová linka Jenny), ale nevadilo mi to zde. Pohodové čtení na sklonku vlády Lancesterů.

25.05.2021 4 z 5


Buddha a láska Buddha a láska Ole Nydahl

Tato kniha nebyla šálek mé kávy. Někdy jsem i měla pocit, že jsem přečetla stránku a vůbec nevím, co jsem četla-natož text shrnout nebo si z něj něco odnést. Je to již druhá kniha od autora, která mi nesedla, nevím jestli je to jeho stylem psaní nebo překladem, ale další jeho díla už zkoušet ani nebudu.

15.05.2021


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Tolik jsem chtěla dát 5* jako u předchozích dvou dílu, ale bohužel to nejde. Do světa Ilan a “25” se hrozně ráda vracím a možná proto jsem knihu přelouskla za víkend, ale nadšení už není takové. Prvních 200 stran jen dialogy, děj se vrátil až s Pětadvacítkou, některé pasáže jsem musela číst víckrát - nedávaly mi smysl nebo i moje přebujelá fantazie si s popisem nedokázala poradit. Ale smekám u poslední třetiny, která byla čtivá a napínavá jako předchozí díly. Pokračování určitě budu napjatě vyhlížet! Snad těch hádanek už ale bude trochu míň :-)

11.05.2021 4 z 5


Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Tento díl se mi líbil víc než Přízraky domu Carrow, který jsem četla dřív. Přijde mi, že Ashburn je víc děsivější a má víc ponurou atmosféru. Staré domy s tajemnou historií a duchařinu mám ráda, příběh měl i docela spád a zároveň se zase nemusíte bát jít ve 3 ráno do koupelny. Spíš takový napínavý příběh s prvky hororu a zlých duchů, který vám zpříjemní večery pod lampou :-)

01.05.2021 4 z 5


Tajemství berberského amuletu Tajemství berberského amuletu Jane Johnson (p)

Večerní pohodovka k čaji nebo víkendové posezení u kávy s touto knihou ideální! Žádná přehnaná romance, dvě dějové linky (každá z jiné doby a z trochu možno říct jiného světa, leč ve stejné zemi), čekáte, co z toho vyleze a závěr také nezklamal. Není to žádný výkřik světové beletrie, ale za čtivost a sálající pohodu (která je v této době potřeba) dávám vyšší hodnocení než bych asi dala před rokem.

20.04.2021 4 z 5


Dům ozvěn Dům ozvěn Barbara Erskine

Popravdě nechápu tak vysoké hodnocení (85%!), ani podle komentářů nevím, kde se vzalo. Podle popisu knihy jsem se hrozně těšila na tajemno, starý dům opředený historií rodu, duchařina...a přišlo zklamání už tak kolem 100.stránky, kde se začalo všechno opakovat, včetně nesmyslného chování hlavních postav - klasika: hlavní hrdinka, které nikdo nevěří, manžel, který jenom trapně přehlíží, co se děje, sestra na facku, která funguje jako chůva, kuchařka, zahradnice a nejspíš zvládne i opravu střechy a mezitím hlavní hrdinku šikanovat, "zmlácené" děti, které pořád záhadou padají ze zahrazených postýlek, které nikdo neřeší...Duchařina nic moc, člověk se nebojí, 200 stran se děje to samé dokola a závěr toho moc nevysvětli, ani mě nezaujal. Je to hrozná škoda, protože námět je skvělý. Ale další knihu od autorky už si nepřečtu.

05.04.2021 2 z 5


Tajemství hedvábného vějíře Tajemství hedvábného vějíře Lisa See

Přečteno za víkend, kniha je čtivá. Líbilo se mi barvité popisování tradic, nad kterými dnes můžeme jen kroutit hlavou. Žena je považována za bezcennou už od narození, po svatbě navíc funguje jako služka pro tchýni a matrace pro manžela, když neporodí syna, je ještě bezcennější (pokud to jde) a pokud porodí dceru, připravuje ji na stejný osud, který potkal i ji - bolestivé podvazování chodidel, bez kterého se ani nevdá a bude míň než služka. V této hrůze se jen opravdové přátelství stává jediným světlem ve tmě. Někdo srovnává s Gejšou - pokud bych to měla srovnat já, v této knize je mnohem víc utrpení, neštěstí a strádání a Gejša byla navíc čtivější a lépe jsem si dokázala představit její prostředí. Ale Vějíř za přečtení určitě stojí.

23.03.2021 3 z 5


Gejša Gejša Arthur Golden

V této době jsem chtěla nějakou pohodovku. Neměla jsem náladu na thrillery, horory a dramata plná neštěstí. Gejšu jsem měla vždy ráda jako film a musím říct, že kniha byla ještě lepší! Jde do hloubky příběhu Sajuri i jejího okolí, překvapil mě např. její vztah k Nobu, který z filmu vyzníval mnohem hůř. Hacumomo naopak v knize dostala více prostoru pro své intriky. Dovídáme se i co se stalo se Sajuri dál, což nám film neřekl. Knihu z trochu jiného světa plného japonských tradic, malebných čajoven a barevných lampionů můžu jen doporučit!

21.03.2021 5 z 5


Oběť 2117 Oběť 2117 Jussi Adler-Olsen

Nedočteno! Po předchozím dílu, který bych nazvala Depka 1 (příběh Rose) nastalo pokračování s názvem Depka 2 (příběh Asada). Se sérií Odd.Q to jde z kopce, bohužel, naposled snad jen Nesmírný se dal ještě číst. Kam se poděla napínavost odložených případů? Poslední dva díly jsou jen psychoanalýzou pocitů vyšetřovatelů z JEJICH minulosti, vyšetřování něčeho jako případu je pouze na pozadí a ještě nezáživné. Bohužel jsem to za půlkou odložila ptž.to byla jen ztráta času, že kterého měl člověk jen úzkostné stavy. Pokud chcete dobré krimi, přečtěte si Já, poutník. No a pokud vyjde další kniha z Odd.Q, už si jí nekoupím...

17.02.2021 2 z 5


Stalker Stalker Lars Kepler

Moje prvotina od této švédské dvojky. Severské krimi mám ráda, ale tohle byl podle mě pouze lepší průměr. Postavy jak vystřižené z nutné gender diversity dnešní doby, sympaťák byl vlastně jen Rocky (trochu zvláštní, že?). Nebylo to špatné, víkendová krimoška dobrá, ale do TOP 10 detektivek se tedy nevejde.

09.02.2021 3 z 5


Příběh Arábie Příběh Arábie Dana Trávníčková

Určitě obsáhlá kniha o arabských zemích. Bohužel opravdu jen cesto-faktopis, kde se člověk nedozvěděl žádnou “podpultovku”, která třeba není zas tak známá (nějaké info, které člověk nenajde na internetu, prostě zajímavosti nebo “netradiční” tradice atd.). To jsem trochu doufala, ale i tak hezké a zajímavé zpracování.

29.01.2021 3 z 5


Já, Poutník Já, Poutník Terry Hayes

Wau, tak to byla jízda! Kdybych mohla dát 10*, dám jich 11 :-) už dlouho mě nějaká kniha nechytla tolik jako Poutník. Opravdu jsem se bála počtu stran, ale zbytečně (pravda, četla jsem i do 3 hodin do rána, protože jsem potřebovala vědět, co bude dál). Amerika je tam trochu zobrazená jako "the best" na světě, ale že autor není Američan, tak jsem mu to prominula. Skvělé zápletky obou případů, zvlášť propracování Saracéna mě bavilo nejvíc (i přes jeho počínání v Hindúkuši, které jsem trochu těžko rozdýchávala). Popis postupu tajných služeb také úžasný (z pohledu čtenáře, nikoliv odborníka), říkala jsem si, že autor musí pár agentů znát, protože tohle snad nevymyslíš :-) obratem přesouvám do "Doporučených" knih!

15.01.2021 5 z 5