artlucie artlucie komentáře u knih

☰ menu

Království Království Jo Nesbø

Bylo to takové vleklé, pomalé, nenapínavé, ale přesto svým způsobem lákavé. Knihu jsem odložila nejmíň 3x a vždycky jsem se k ní vrátila. Musela jsem ji dočíst, i když je mi jasné, že jí nikdy nebudu číst znovu. Opravdu zvláštní zážitek.

08.01.2024 3 z 5


Botanik Botanik M.W. Craven

Opět naprostá paráda. Trošku jsem čekala akčnější závěr, ale už jsem spíš rozmlsaná a hledám chyby tam, kde nejsou. Autor si drží laťku a už se zase těším na jeho další kousek.

02.12.2023 5 z 5


Běsa Běsa Dita Táborská

Tuhle knihu jsem potřebovala k zalepeni bílých míst v Malince. Kvalita v průběhu hodně kolísala a chvílemi to bavilo hodně, chvílemi vůbec. Tak jako tak bych se ke knížce už nevrátila, což je pro spisovatelku vlastně pochvala. Takhle dobře popsaná realita se jen tak nevidí. Já osobně asi potřebuju číst víc přibarvený příběhy a realitu si nechat k žití.

13.11.2023 3 z 5


Malinka Malinka Dita Táborská

Rodinné drama plné nepochopení, nebo snahy o pochopení, která se míjí účinkem. Bylo to vlastně hodně drsné, člověku se chtělo některými postavami zacloumat a vysvětlit jim situaci. Ale takhle to holt v životě chodí.. hodně dobré to bylo, i když mi vlastně žádná postava nepřirostla k srdci, což běžné nesnáším, ale tady to k tomu asi patřilo.

28.10.2023 4 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Skvělé, originální, několikrát jsem knihu odložila, ale vždy se s očekáváním vrátila. Hodně nutí přemýšlet, ale zároveň nabízí vážně pěkný čtenářský zážitek.

21.08.2023 4 z 5


Potrhaná křídla Potrhaná křídla Ruta Sepetys

Na Rutu to dle mého bylo málo, umí daleko lepší příběhy které rvou srdce. Ale i tak pěkná kniha, bavila a byla zajímavá, jen už od této spisovatelky čekám víc.

21.08.2023 3 z 5


Hořící drát Hořící drát Jeffery Deaver

Protrpěla jsem první polovinu knihy a pak uznala, že další stránky už mi za to nestojí. Plné informací (jak je tu vidno i ne úplně přesných), spousty postav a málo napětí. Věřím, že konec bude eskalovat, ale člověk se má u čtení bavit a ne jen čekat na převratný konec.

28.05.2023 2 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Hodnotím knihu, ne hrůznost a opravdovost námětu... zdálo se mi to ploché, zle provázané a ač se kniha četla dobře, nezanechala takovou stopu, jakou měla. Mělo se to celé víc "zakousnout".

28.04.2023 3 z 5


Frankenstein Frankenstein Mary Wollstonecraft Shelley

Člověk to musí číst s přihlédnutím k době, kdy kniha vznikla, a jaká byla tehdy literatura. Na dnešní dobu celkem rozvleklý příběh plný vybrané mluvy a přemítání o pocitech, ale ve své době to musel být hotový převrat. Četlo se to překvapivě moc pěkně.

16.04.2023 4 z 5


Hra o přežití Hra o přežití David Urban

Skvělý námět, který by se mi (bohužel) mnohem víc líbil zpracovaný jiným autorem. Bylo to zajímavé, to ano, napínavé v určitých pasážích, ale jinak hromada policejní práce a minimum emocí. Alespoň pro mě, já to necítila (krom jednoho výslechu v závěru) a přitom je to ten druh knížky, u teré by měl člověk trpět za oběti.

12.02.2023 3 z 5


Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Čím vic knih od autorky přečtu, tím větší nároky na ni kladu. Není to fér. Z autorčiných knih byla tato lehce slabší, tolik mě nedojala. Ale stále je to skvělý příběh a odhalení dalšího kouta temné historie. Ač je to historie těžkého kalibru, čte se rychle, lehce. Miluju její knihy.

23.10.2022 4 z 5


Knihonoš Knihonoš Carsten Henn

Bylo trochu těžší se začíst, ale nakonec to byl milý příběh. Pomalý a rozvláčný, ale i takové knihy je třeba číst.

20.09.2022 3 z 5


La Loba La Loba Alan Russell

Tohle mohla být tak skvělá knížka, jenže...
Když opomenu ten zcela šílený konec (autor musí vědět, kdy příběh skončit), tak nápad to mělo skvělý - Aljaška, odlehlé místo, množství zajímavých informací o přírodě a přežití. Ale náboj byl tak nějak opačný, než měl být - s padouchem se dalo sympatizovat, hlavní hrdinka byla vcelku otravná, o 'sestřičce' radši pomlčím a vyšetřovatel byl praktick zcela postradatelný. Bohužel no..

18.09.2022 2 z 5


Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Prostě krásná klasika o naivní lásce v těžké době. Z dnešního pohledu těžko uvěřitelné, mladé lidi už to běžně nejspíš moc neosloví, ale já to miluju, včetně toho závěru..

10.09.2022 5 z 5


Skryté karty Skryté karty Angela Marsons

No, v tomto případě bylo nejspíš na škodu, že jsem ostatní knihy ze série nečetla, tudíž jsem neměla vztah k vyšetřovatelům a závěr mnou neměl šanci tak pohnout. Kniha byla celkové vzato fajn, četla se dobře, měla spád (i když ten počet mrtvých ... ).
Jen to prostředí by mě nejspíš mnohem víc oslovilo z druhé strany, ze strany studentů.

27.08.2022 3 z 5


Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Přečteno za dvě odpoledne, silně návykové. Ten kontrast dětského a dospěláckého světa fungoval skvělě. Je třeba to brát trochu hlouběji, to ano. Ne na všechno tu je jasná odpověď, jako v životě. Většinou odpovědi vyžaduji, ale jak říkám, tady to funguje. Moc povedené.

23.08.2022 4 z 5


Kurátor Kurátor M.W. Craven

Takové knížky miluju! Od začátku vtáhnou do děje, i když se toho zprvu zas tolik neděje, člověk se nenudí ani na jedné stránce. Všechny informace, dialogy, všechno tu sedí a je vysvětlené. Kniha dočtená s absolutním pocitem uspokojení.
Nejlepší série o přátelství a spolupráci.
Upřímně doufám, že Craven nasadí tempo a dočkáme se alespoň jedné knihy ročně.

08.08.2022 5 z 5


Noci běsů Noci běsů Kateřina Šardická

Nebylo to špatné, jen jsem se musela dostat do nálady. Pro mě zcela nevhodné na rychlé čtení, takové to kousek sem, kousek tam. Proto přečteno na 3 zátahy. Líbí se mi ten folklor, pověry, rituály, už míň to zhmotněné nadpřirozeno, ale i tak to bylo zajímavé.

19.07.2022 3 z 5


Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Jak člověk stárne, tak si dovolí ten luxus zavřít knihu po přečtení 1/3 a prostě to nechat být, neztrácet čas. Možná nemám správný věk a duševní rozpoložení na tuhle klasiku, ale mě to nebavilo. Těšila jsem se na ten příběh, ale u čtení jsem přemýšlela nad jinými věcmi a celé to holt byl krok vedle.

03.07.2022


Deník Anne Frankové Deník Anne Frankové Ari Folman

Krásné ilustrace, skvěle zpracováno hlavně pro mladší čtenáře, vizuální typy a nečtenáře.
Pro mě je ovšem stěžejní deník v celé jeho podobě. Tuto knihu vmímám spíš jako příjemné umělecké zpestření.

25.06.2022 4 z 5