arrek arrek komentáře u knih

☰ menu

Mušketýři s hokejkou Mušketýři s hokejkou Jan A. Palouš

Autentické vyprávění přímého účastníka počátků našeho hokeje.Řada často veselých příhod z doby kdy se první čeští průkopníci teprve seznamovali s tímto sportem a přes prakticky nulové zázemí, mizerné vybavení a dlouhé harcování vlakem k zápasům po celé Evropě,se velice brzy dokázali zařadit mezi hokejovou špičku.Povinná četba pro hokejového fanouška.Tihle mušketýři by si zasloužili,aby se s jejich jmény seznámilo mnohem větší množství sportovních příznivců, než je tomu dnes.Vždyť český hokej,to není jenom Jágr,Hašek a Nagano.

19.03.2022 5 z 5


Dějiny Walesu Dějiny Walesu Blanka Říchová

Velmi přehledně a podrobně sepsaná kniha, která líčí dějinný vývoj u nás málo známého regionu.Od počátků osídlení, přes (mnohdy spletité) dění v samostatných velšských královstvích, vývoj Walesu v rámci Anglie a Velké Británie až po současnost.Kniha určitě zaujme čtenáře se zájmem o historii a Wales, i proto, že je to první kniha u nás, zabývající se souhrnně tímto tématem.
Co mě zarazilo, bylo velké množství překlepů.Zvlášt u letopočtů je to u tohoto typu knihy na pováženou.Přečetl jsem větší množství knih z této edice a mám pocit, že se u novějších titulů počet chyb zvyšuje.Možná jen můj dojem, na kvalitu samotné knihy a jejího obsahu to vliv nemá.

13.03.2022 5 z 5


Příběhy Staré dámy Příběhy Staré dámy Tomáš Macek

Mé hodnocení knihy se v podstatě shoduje s mým komentářem ke knize o Giru, kterou jsem přečetl již dříve.Skvěle sepsaná historie největšího cyklistického závodu.Výsledky, medailony jezdců, ohlasy účastníků i médií.Přes kontroverze okolo dopingu a různých nečistých zákulisních praktik ve mně převáží napínavé čtení o soubojích jezdců na trati, taktických tazích manažerů a úžasné atmosféře mezi diváky.Kniha vtáhne čtenáře do děje a u mě (spolu se sledováním TV přenosů) podporuje i chuť si některé slavné průsmyky projet na kole osobně.Tak ještě do třetice kniha o Vueltě.Snad autor nebude čekat na stý ročník, protože ten se pojede až v roce 2045.

24.02.2022 5 z 5


Miloslav Stingl - biografie cestovatelské legendy Miloslav Stingl - biografie cestovatelské legendy Adam Chroust

Reprezentativní publikace o cestovatelské legendě dr.Miloslavu Stinglovi.Zatímco ve Stinglových knihách jsou hlavním tématem domorodé civilizace,které navštívil a studoval,v této knize je hlavním hrdinou dr.Stingl sám-jeho život,cesty,výzkumy a publikační činnost.Vše dopodrobna a čtivě zpracováno.Potěší i vložená mapa cest,DVD,CD a další artefakty.Kniha zaujme jak čtenáře,kteří znají Stinglovy knihy,tak ty,kteří se s jeho rozsáhlým dílem zatím nesetkali.

05.04.2021 5 z 5


Liga mistrů první republiky Liga mistrů první republiky Karel Vodička

Zajímavá kniha, zabývající se účastí československých týmů ve Středoevropském poháru. Přestože jsem řadu věcí znal z jiných publikací, jsou v této knize podány prostřednictvím dobového tisku. Hvězda dolů za faktografické chyby (v sestavách), i když dohledání pramenů dalo jistě nemalou práci. Výsledková část mohla také obsahovat všechna utkání (nejen našich mužstev). Za mě zajímavé čtení o době, kdy československý fotbal patřil k absolutní světové špičce a jména Sparta a Slávia měla stejný zvuk jako dnes třeba Real a Barcelona.

11.12.2020 4 z 5


Příběhy Corsa rosa - Sto ročníků Giro d’Italia Příběhy Corsa rosa - Sto ročníků Giro d’Italia Tomáš Macek

Stylově přečteno během sledování letošního Gira. Plno faktů a zajímavostí z historie závodu a jeho zákulisí, portréty jezdců, sportovních ředitelů i činovníků závodu. Doplněno o podrobnou výsledkovou část a vzpomínky českých účastníků. Příští rok se pustím do historie Tour de France a doufám, že autor napíše i knihu o Vueltě.

10.12.2020 5 z 5


Muž, který rozluštil hieroglyfy Muž, který rozluštil hieroglyfy Andrew Robinson

Kniha krok za krokem popisuje život a dílo Jean-François Champolliona, zakladatele egyptologie.Jde o popis vzrušující cesty za rozluštěním tajemství hieroglyfů.Autor se nevyhýbá ani kontroverzím Champolliona s jinými vědci nebo úředními představiteli.Chyby v překladu - užití neexistujících slov (výkopce, žvastoun), anglický název Piedmont (místo českého i italského Piemont) a překlepy neubírají nic na kvalitě a čtivosti knihy.Škoda, že zatím nebyly přeloženy další autorovy knihy o vědcích zabývajících se rozluštěním starověkých písem (Thomas Young-hieroglyfy, démotické písmo, Michael Ventris-lineární písmo B).

26.11.2020 5 z 5


Přemysl Otakar I. Přemysl Otakar I. Josef Žemlička

Anotace u knihy je už opravena a vztahuje se správně k Přemyslu Otakarovi I.

10.11.2020