Aribana Aribana komentáře u knih

☰ menu

Výprava za parádou Výprava za parádou Hana Pražáková

Po mnoha letech jsem vyštrachala tuto knížku za své knihovny. Ano, je vhodná spíš pro dospívající dívky, ale nijak neurazí, má spád a je celkem čtivá.

24.04.2024


Předčítač Předčítač Bernhard Schlink

Silný a zajímavý příběh. Přečetla jsem se za ujetím a jedním dechem.

18.04.2024 4 z 5


Knihovna malých zázraků Knihovna malých zázraků Sara Nisha Adams

Zdlouhavé, nutila jsem se do čtení. Snad jen ten konec už byl lepší…

16.04.2024 1 z 5


Herzog Herzog Saul Bellow

Tak zase jedna kniha po dlouhé době, kterou jsem odložila u třetí kapitoly

27.03.2024 odpad!


Sexbomba na doplňkovou půjčku Sexbomba na doplňkovou půjčku Miloslav Švandrlík

V některých povídkách se marně hledala ten humor

17.03.2024 2 z 5


Poprask v sýrové uličce Poprask v sýrové uličce Robert Fulghum

Pořád jsem hledala povídku, kterou bych vypíchla na čtenářském posezení. Budu muset vybrat jen opravdu namátkou. Za mě trochu zklamání z této knihy. Autor má lepší kousky

26.02.2024 2 z 5


Clarence Brant Clarence Brant Francis Bret Harte

Musím souhlasit s těmi negativnějšími hodnoceními. Kniha rozhodně není klasickým westernem. Příběh mě zaujal pouze na začátku, kdy se začal rozvíjet příběh dvou dětí, které nešťastnou náhodou zůstaly a vyhnuly se tak útoku indiánů. To je ale tak vše, co mě chytlo. Dál se příběh odvíjel docela nudným a romantický stylem.

25.01.2024 2 z 5


Abeceda Abeceda Miloš Holas

Rozhodně hezky zpracovaná knížka s abecedou pro děti s hezkými básničkami

26.12.2023 5 z 5


Evička a Monoklíček sportují Evička a Monoklíček sportují Josef Velda

Krásná knížka z mého raného mládí, kterou ráda předám vnoučatům. Hezky ilustrovaná s krátkými básničkami z různých odvětví sportů

26.12.2023 5 z 5


Tao Tao Medvídek panda Tao Tao Medvídek panda neznámý - neuveden

Pohádky mě nijak nezaujaly a ani mého vnukajeho pozornost udržely jen obrázky

23.12.2023 1 z 5


Šílenství Šílenství Arthur Herzog

Celkem dobře se mi kniha četla, krom tedy odborných výrazů z laboratorního prostředí. Ale jinak je opravdu k zamyšlení. To jsme nakonec viděli v covidové době.

17.12.2023 3 z 5


Jan Cimbura Jan Cimbura Jindřich Šimon Baar

Jan Cimbura se stane sedlákem potom co, co byl čeledínem, kde s ním hospodář byl spokojený. Pak se v podstatě celý děj odehrává v duchu hospodaření kolem statku a podobně. Zajímavá je oblast písecka, konečně je to něco z naší země.

07.12.2023 3 z 5


Rodina medvídků jede na prázdniny Rodina medvídků jede na prázdniny Carol Lawson

Příběh medvědí rodinky která jede na prázdniny na venkovský statek. Krátký příběh, snad trochu jednoduchý, ale pochopitelný pro malé děti. Hezké kresby

29.11.2023 2 z 5


Robin Hood Robin Hood Walt Disney

Knížka bohatá na krásné ilustrace z dílny Walta Disney. Samotný příběh si myslím, že malým dětem nemusí být příliš srozumitelný. Knížka je dle mého vhodná pro starší.děti.

29.11.2023 5 z 5


O zvědavém štěňátku O zvědavém štěňátku Iva Hercíková

Velmi krásná kniha, která se mi hodně líbila už jako dítěti. Dnes jsem jí přečetla svému vnoučkovi a jemu se moc líbila. Knížku na každé straně doprovází hezké ilustrace a krátké vyprávění. Jsou zde 3 příběhy, první z nich se jmenuje Jak sluníčko vrátilo štěňátku vodu, druhý příběh Jak štěňátko dostalo chuť na med a třetí příběh Jak štěňátko chtělo malé pejsky. Určitě si zaslouží to nejlepší hodnocení.

29.11.2023 5 z 5


Čerti na Ještědu Čerti na Ještědu František Patočka

Krátké povídky a pohádky z různých koutů liberecka. Známá místa jsem si představovala v těchto povídkách.

21.11.2023 3 z 5


Indiana Jones a Chrám skazy Indiana Jones a Chrám skazy James Kahn

Tak jako první mě zaráží zde titulní strana knihy. Napsat slovo “zkázy se “s na začátku mi přijde dost absurdní.
Při čtení knihy se mi odvíjel před očima film, který jsem viděla před několika lety. Některé scény jsou jen těžko uvěřitelné a proveditelné a tak si prostě jen musíte říct: no jo, Indy

19.11.2023 3 z 5


Indiana Jones a Chrám skazy Indiana Jones a Chrám skazy James Kahn

Při četbě se mi před očima promítal zároveň i děj filmu. Trochu bláznivé a někdy těžko uvěřitelné scény a situace. No prostě Indy!

19.11.2023 3 z 5


V tunelu číhá stín V tunelu číhá stín Miroslav Žák

Tak teď bych už dokonale dokázala popsat pokládku železničních kolejí.
Vražda Karla Vinše, který byl zároveň kontrarozvědkou by se vešla na tři stránky. Kdo a proč ho zavraždil bylo na posledních dvou stránkách. Jinak ničím tato detektivka nevynikla.

15.11.2023 1 z 5


Mateřídouška Mateřídouška Adolf Wenig

První příběh “Kamarádi je o malém chlapci Honzíkovi, který jde poprvé do školy. Tam se seznámí s hochem Františkem a vzájemně si rozumí. Při návštěvě Františka u Honzíka lezou kluci na hrušeň a František spadne a vymkne si kotník. Pomocník u jeho rodičů mu nohu napraví. Příběh se odehrává v okolí Staňkova a Horšovského Týna a je psán s příznakem daného nářečí.
“Jezule je druhý příběh ze Štědrého dne, kdy se u hospody u Šolarů zastavil koník s povozem, bez kočího. Na něm ležela žena v mrákotách s miminkem. Oba je vzali dovnitř a opatrovali, až je dostali z nejhoršího. Její muž a zároveň otec dítěte byl kramářem, který je hledal. Při cestě omdlel únavou a spadl do sněhu a koník jel dál. Vše dobře končí a paní Šolarová jim pak na cestu dala ještě bohatou výslužku.
Povídka “Na památku z vojny je o odvodech rekrutů, o dárku přineseném Václavem Krutinou z Itálie.
“O lakomém perníkaři, o staré kobyle a o devíti ratolestech kmene jednoho, je hezký příběh. Perníkář se nechová hezky nejenom ke své kobylce a k zákazníkům, ale i k sousedům, kde je hodně dětí. Je lakomý a nerad rozdává. Při cestě z trhu domů, za velkých mrazů, jej přepadne lupič a pražští ho do hlavy. Zachrání ho právě jeho sousedé a dopraví ho bezpečně domů.
Povídka “Klíč je povídka o holčičce Karličce, která vezme tajně klíč od zahrady v parku ven svému otci. Za zdmi se potkává s člověkem, který pro ně loví raky. Poznává, že žije s matkou ve velmi chudých podmínkách. Pak klíč ztratí a ze zámeckého parku se ztratí fůra dřeva, které někdo ukradne. Podezření padá na rakaře, který klíč našel a vrátil Karličce. Vše se nakonec vysvětlí, dřevo ukradl jiný člověk a Karlička se tatínkovi přizná.

27.10.2023 3 z 5