Aria131 Aria131 komentáře u knih

☰ menu

Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Během čtení této knihy začnete zpochybňovat některé své už dávno zaběhlé názory. Najednou se totiž potkáte s osobou, kterou pronásleduje "prokletí," které je pro jeho okolí znepokojující a odporné, ale pro něj samotného je tisíckrát horší, protože s ním musí žít a bojovat. Autorka nenásilným způsobem otvírá tabuisované téma a nutí čtenáře myslet trochu jinak, možná s trochou empatie a lidskosti.

31.07.2023 5 z 5


Anna ze Zeleného domu Anna ze Zeleného domu Lucy Maud Montgomery

Na doporučení své kamarádky jsem si pustila nový seriál Anne with E a absoluně jsem se zamilovala. Nevím přesně do čeho, ale myslím, že se k němu budu muset vrátit.
Ale sem nepíšu kvůli seriálu, ale kvůli knize, kterou jsem si bez dlouhého otálení přečetla.
A byla pro mě pohlazením po duši. Hltala jsem každé slovo a toužila jsem se k onomu Zelenému domou podívat abych mohla nasát vůni Opojení a projít se Mileneckou alejí.
A hlavně poznat tak čarovnou osůbku jako je Anne. Samozřejmě se v nejbližší době chystám přečíst další díly, které pro mě konečně budou překvapením, protože jsem si vybrala špatné pořadí a místo knihy jsem první sáhla po velice odlišné seriálové adaptaci.
Chápu, že seriál musí být poutavější, aby diváky bavil. Ale jako by se po prvních 40 min scénáristé rozhodli napsat vlasní dílo se všemi prvky moderního úspěšného seiálu (LGBT, problémy mladých, alkohol(v mírné míře), depresivní scény z minulosti, láska o které ví všichni kromě hlavních hrdinů, nějaký ten zločin, a takhle bych mohle pokračovat...)
a občas si vybrali nějakou kapitolku, kterou by se alespoň inspirovali. I když musím říct, že seriál měl spád a skvělé obsazení.
No ale dost o seriálu. Co se týče autorčina stylu psaní, tak jsem si ho zamilovala. Každý popis Anniny představy ve mě probouzel stále větší touhu vrátit se do dětsví, abych si ho mohla znovu vychutnat.
No skrátka nemůžu než dát dát knize 5 hvězdiček a uš se těším na další díly.

20.04.2020 5 z 5


Hledání Aljašky Hledání Aljašky John Green

Už delší dobu jsem si chtěla přečíst něco od Greena, ale neměla jsem úplně náladu.
Ale tak před měsícem jsem narazila na stejnojmený seriál a řekla si že se podívám na první díl.
No nebudu to protahovat, seriál mě totálně pohltil a zhlédla jsem ho během jednoho dne (možná spíš dvou). A hned mi bylo jasné že nutně potřebuji přečíst i knihu. Trochu lituji špatného pořadí, ale mezi sledováním a čtením jsem měla měsíční odstup. A navíc bych řekla, že seriál je opravdu dobře natočený a drží se knihy co to jen jde.
Asi bych sem nepsala, kdybych poslední dva dny nestrávila čtením Hledání Aljašky.
Jelikož jsem se nemohla odtrhnout.
Moc nechápu negativní hodnocení, ikdyž také souhlasím s tím, že v druhé části Aljaška jakož to má nejoblíbenější postava chyběla. Autor vystihnul každou myšlenku dokonale, opravdu jsem měla pocit, že postavy znám osobně.

27.12.2019 5 z 5


Jmenuji se Alice: Jsem narkomanka Jmenuji se Alice: Jsem narkomanka Ivona Březinová

Konečně jsem se donutila po této knize šáhnout a během jednoho dne jsem ji zfoukla. Neskutečně vykreslené postavy, všechny ty emoce a stavy byli skvěle popsané. I rozdvojený děj byl zvládnut na jedničku.

22.04.2019 5 z 5


Savci Savci Jiří Gaisler

Opravdu skvělá kniha, už dlouho mě takto nebavilo si číst o zvířatech. Jak text tak nádherné kresby tvoří úžasný celek. Jen je zapotřebí si informace ověřit, pravdou je že za dvacet let se ve vědě spousta věcí změní a některé druhy mají zastaralé taxonomické zařazení....rozhodně to neni chyba autora jen se doba posunula.

20.11.2018 5 z 5


Navždy s láskou, Lara Jean Navždy s láskou, Lara Jean Jenny Han

Vážně jsem se do celé serie zamilovala. Knihy jsou tak sladké. Asi vás napadne že píšu to samé jako ostatní, ale oni vá m potvrdí že jiným slovem to nejde popsat.
Jen přijde že výběr vysoké školy a všechny problémy spojené tím, se staly jedním velkým kliše. Nejspíš je to jen můj dojem, protože všechny středoškolácké knihy, seriály i filmy to téma vytakují a já doufala že se tomu autorka vyhne. Z toho vyplívá že mě tento díl neoslovil na 100%, ale jen na 95%.
Jsem přesvědčena že do mé sbírky knih přibudou i další knihy od Jenny Han

30.08.2018 5 z 5


P.S. Stále Tě miluju P.S. Stále Tě miluju Jenny Han

2. díl jsem přečetla jedním dechem a to doslova. Nemůžu říct který díl byl lepší a který horší. Je pravda že byla jeda možá dvě kapitoly, které mě nudily. Ale jinak je to opět tak dokonalé a sladké jako první díl. Asi bych ocenila kdyby se v příběhu objevovala víc Chris.
Opravdu mě zajíma jak příběh bude pokračovat a proto si ještě dnes koupím 3. díl.

28.08.2018 5 z 5


Všem klukům, které jsem milovala Všem klukům, které jsem milovala Jenny Han

Tu knihu jesem si ihned zamilovala. Námět mi přišel úžasný, ale nejen ten prvotní o dopisech, ale i ten nenucený milostný trojúhelník a vztah sester. I když jsem knihu dočetla včera, jsem stále plná emocí a nejaději bych napsala román o tom jak je tato kniha úžasná. Už se třesu na další díl a přeju si aby bylo ráno a já si mohla běžet do knihkupectví.

25.08.2018 5 z 5


Diamantové holky Diamantové holky Jacqueline Wilson

Jak se stane že se váš komentář vymaže? to fakt netušim.
Před dvěmi lety jsem ji dostala a přečetla sotva jednu kapitolu a vložila do police. Když jsem se k ní znovu vrátila, překvapilo mě jak se můj názor na tuto knihu změnil.
Příběh který se mi z prvu zdál lehce podprůměrný. Se náhle stal úžasným.
Dixiin pohled dodal knize ten pravý zápal. S každou další stránkou mi bylo víc a víc líto malé Mary a měla jsem menší a meší pochopení pro Dixiinu mámu, na které bylo odzačátku vidět že je psichycky labilní a její chlapeček byl jen korukou.
Rozhodně knihu doporučuju

25.08.2018


Diablo Můj vysněný kůň Diablo Můj vysněný kůň Gabi Adam

Je to už něolik let co jsem tuto knihu četla.
V té době jsem si procházela koníčkovským obdobím a pokud si dobře vzpomínám, zamilovala jsem si ji.

09.06.2018 3 z 5


Balada z hadrů Balada z hadrů Jan Werich

Opět jsem překvapena, nečakala jsem že mě zaujme.

09.06.2018 3 z 5


Školák Kája Mařík 1. díl Školák Kája Mařík 1. díl Felix Háj (p)

Kniha kterou mi rodiče četli když jsem byla malá.(1.-3.díl)
Takže vám k ní moc říci nemůžu. Tenkrát na mě příběh působil příjemě a dost jsem se u něj nasmála, věc která mi ale hodně vadila bylo to jak se občas choval Kája k Zdeně. Všechno to co jsem napsala jsou pouhé dojmy a pocity.

14.05.2018 4 z 5


Kocour Bob Kocour Bob James Bowen

Kniha mé očekávání naplnila, neplesám nad slohem autora, ale na to že neni žádný spisovatel se skvěle četla. Dříve jsem byla skeptická ke všem bezdomovcům a feťákům co na ulicích potkávám. Bylo mi jich líto, ale pořád jsem myslela že neni tak složité se ze závislosti a z ulice vyhrabat, no abych se dostala k pointě. Příběh mi celou tuto problematiku pomohl pochopit. Bezpochyby je Bob výmečný kocor a je dobře že se z Jamesem poznali.

16.04.2018 5 z 5


Pollyanna Pollyanna Eleanor H. Porter

Knihu jsem si zamilovala, na jejích stránkách zůstalo množství mích slz.

19.03.2018 5 z 5


Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Tuto knihu jsem si nechtěla nikdy přečíst, ale když mě k tomu donuti učitelé, musela jsem si ji půjčit a dát se do čtení. Myslela jsem si že se mi tyto "hororová" poezie nebude líbit. Opak byl pravdou, je to zvláštní, ale možná jsem jedniná která se u Zlatého kolovratu smála. Mé doporučení: zapomeňte na předsudky a čtětě, při nejhoršim ji hodíte do sběru:)

19.03.2018 4 z 5


Dvě mocné řeky - syn Pocahontas Dvě mocné řeky - syn Pocahontas Mari Hanes

Asi se mi maliličko víc líbil 1. díl, nejspíše kvůli tomu že jsem zbožňovla Pocahontas.
Druhý díl jsem přečetla taky asi za 3 dny, rozhodně potěšil.

19.03.2018 5 z 5


Pocahontas, Indiánská princezna Pocahontas, Indiánská princezna Mari Hanes

Knihu jsem přečetla skoro jedním dechem. Velmi sympatická hlavní hrdinka, fascinovalo mě že v tak "malá" dívka by schopna takových věcí. Doporučuji

19.03.2018 5 z 5