AntikvářPraha4 AntikvářPraha4 komentáře u knih

☰ menu

Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Z první knížky od Nesba, co jsem přečetl, mám trochu rozporuplné pocity. Určitě to je v detektivním žánru nadprůměr, ale něco mi na tom nesedělo. Zkusím to pojmenovat. Kdyby kniha byla puzzle, tak řeknu, že jednotlivé dílky jsou krásné a většinou do sebe krásně zapadají, ale sem tam některé, jsou do sebe narvané trochu moc silou...

14.05.2019 4 z 5


Revival Revival Stephen King

Přečetl jsem skoro všechno od Kinga a tahle kniha je pro mě jedna z nejlepších. Jednak rád přemýšlím o náboženství, a za druhý můj pohled na něj je podobný jako v této knize. Že závěr trochu zůstal za očekáváním, je už taková Kingova tradice. On nemá kdovíjak geniální příběhy, spíš vyniká psychologií postav, vtipem a sem tam hodí jednotlivé velmi chytré myšlenky.

19.11.2018 5 z 5


Richardovy živé hračky Richardovy živé hračky Kristina Haidingerová

Kniha dobře napsaná, je z ní cítit nadšení a osobní zkušenosti autorky. Já osobně hodnotím 3/5, protože jsem mužského pohlaví a vzrušující BDSM příběh si představuji jinak, ale ženy budou z knihy nadšený, u nich si kniha zaslouží hodnocení 5/5 jistojistě.

22.06.2018 3 z 5


Kallocain Kallocain Karin Boye

Čím se liší Světový stát a Univerzální stát? Čím se liší BIS od STB? FBI od FSB? ČTK od Sin-Chua? Associated Press od Russia Today? Dnes už není v módě říkat, že rivalové jsou méněcenní, to říkali nacisté, tak jsou rivalové aspoň prolhanější, zaostalejší, méně demokratičtí, mají vymyté mozky propagandou či náboženstvím... V Kallocain se konstatuje, že Světový stát a Univerzální stát se od sebe moc neliší. Kniha naznačuje, že problém je v samotném systému rozvinuté civilizace, která člověka nutí čím dál tím víc se chovat nepřirozeně. Člověk se pro dobro celku vzdává svých instinktů, přičemž věří, že veškeré jeho instinkty jsou špatné. Že jsou to samé instinkty typu zabij a znásilni a žádné instinkty typu rozmnožuj se a miluj. Přičemž čím je člověk starší, tím méně je ke svému systému loajální a musí se víc přetvařovat. Nebo to s věkem nesouvisí?

10.08.2017 5 z 5


Čistič Čistič Paul Cleave

Není to špatná kniha, ale pořád jsem se nemohl zbavit dojmu, že je to spíš chytře napsaný komerční kalkul, než kniha napsaná z opravdové vášně pro příběhy, proto nedávám plné hodnocení. Některé pasáže skvělé, místy trochu překombinované. Celkově příjemná oddechovka.

23.03.2017 4 z 5


Vyhlídka na věčnost Vyhlídka na věčnost Jiří Kulhánek

Moje první kniha od Kulhánka a musím říct, že jsem nadšen. Myslím, že tenhle autor by se mohl celosvětově proslavit. I doba tomu nahrává. Smíchejte Stephena Kinga a komiksy od Marvela, přidejte talent mistra Kulhánka a máte bestseller, který dobude Ameriku. Na téhle knížce konkrétně se mi líbilo peklo, malé holky, velké holky a Devlin.

15.02.2017 5 z 5


Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

První a třetí část úžasná, ta druhá část mě moc nebavila. Celkově nadčasová kniha. Nejvíce se mi líbila kritika lidstva, humor a hlavně mloci. Jako fantasy bytosti nemají chybu.

21.12.2016 5 z 5


Gösta Berling Gösta Berling Selma Lagerlöf

Kniha se mi nečetla vůbec dobře a některé pasáže mě nudily, ale myslím, že na rozdíl od jiných knih mi v hlavě zůstane hodně dlouho. Je to kniha o lásce a láska dokáže člověka rozhodit. Lagerlofová lásku popsala dobře, vůbec se s tím nemazala, a chtěl bych ji poznat osobně. Jinak dobrý komentář má jardadr, já to tak dobře napsat nedokážu.

24.11.2016 5 z 5


Bitva Bitva John Steinbeck

Tohle by si měli přečíst levičáci i pravičáci, hned by ubylo hloupých diskuzí na internetu. V knize najdete spoustu skvělých filozofických myšlenek a trefných hlášek. Naopak kdo čeká čtivý příběh, bude asi trochu zklamán:

"Může to být snad nějak takhle, Macu: když se člověk ve skupině chce hnout vpřed, vytyčí heslo. ,Bůh chce, abychom dobyli zpět Svatou zemi´; nebo říká: ,Bojujeme, abychom svět zabezpečili pro demokracii´; nebo: ,Odstraníme sociální nespravedlnost komunismem´. Ale skupina nedbá o Svatou zemi nebo o demokracii nebo o komunismus. Možná, že skupina se prostě chce pohybovat, je dychtivá boje a užívá slov jen k tomu, aby ubezpečila a upokojila mozek jednotlivce."

25.09.2016 5 z 5


V ráji šumavském V ráji šumavském Karel Klostermann

Velmi dobrá kniha. Oceňuji hlavně 2 věci:
1) "Kdyby! Kdyby! - Honil bycha jen což, rval se s tím osudným bychem, hledě ho zabíti, zardousiti, zničiti. Bych se nedal, vymykal se mu, šklebil se naň úsměšně, posupně."
Je to napsané specifickým stylem, který je nezvyklý a mě se velmi dobře čte. Příjemná změna oproti "běžně" napsaným knihám.
2) Klostermann byl dobrý psycholog a pozorovatel, jeho postavy jsou zajímavé a uvěřitelné. Zkrátka člověk si je oblíbí, každá postava je jiná.

17.08.2016 5 z 5


Říše středu 1 Říše středu 1 David Wingrove

V knize je vše, co ve správné sci-fi knize má být. Propracovaný svět plný překvapení a charismatických postav + pár vskutku originálních myšlenek. Knihu jsem si koupil náhodou do vlaku a byl velmi příjemně překvapen.

20.07.2016 5 z 5


La Brava La Brava Elmore Leonard

Vcelku souhlasím s komentářem od Skipa. Dobré postavy (zvláště Kubánec Cundo Rey se povedl) a o něco horší příběh. Ale já se bavil od začátku do konce, takže hodnotím za 4 hvězdy. Zkrátka příjemná oddechovka.

15.07.2016 4 z 5


Rosemary má děťátko / Stepfordské paničky Rosemary má děťátko / Stepfordské paničky Ira Levin

Knihu jsem dal své přítelkyni, tak moc se mi líbila. Jen nevím, jestli jsem udělal dobře:-)

12.07.2016 5 z 5


Nebe nezná vyvolených Nebe nezná vyvolených Erich Maria Remarque (p)

Kniha nepochybně kvalitní, ale přijde mi zdlouhavá. Myšlenky knihy se zbytečně opakují. Ze začátku mě to bavilo, ale nakonec jsem to dočetl s tím, že jsem se těšil, až začnu číst něco jiného.

12.07.2016 3 z 5


Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Kniha, která dala světu nové bájné tvory Trifidy. Ti se dnes objevují nejen v této knize, ale i v jiných knihách a počítačových hrách.

12.07.2016 5 z 5