annettka1098 annettka1098 komentáře u knih

☰ menu

Fosilie Fosilie Michal Kašpárek

Kniha pro mě začala velmi slibně, protože byla vtipným a zábavným popisem mezigeneračních rozdílů mezi třemi hlavními postavami. Autor skvěle a pro mne velmi blízce vykreslil jejich odlišné životní postoje a hodnoty prostřednictvím každodenních situací i dialogů. Často jsem se nad tím pousmála a přesně vědela, kdo v mém okolí podobný názor zastává.

Nicméně, druhá polovina knihy ve mě způsobila naprostý zmatek. Měla jsem pocit, že autor chtěl do knihy vměstnant aktuální problematiku (covid), což by mi ani tak nevadilo. Co mi ale vadilo bylo, že jsem najednou nechála směr příběhu a nepomohl mi ani závěr, který mi už vůbec nedával smysl. Všechny původní linky mi přisly absolutně nedotažené a jak mi nevadí otevřené konce, tak v tomto případě jsem měla z příběhu pocit odfláknuté práce.

24.04.2024 2 z 5


Až najdu klíč Až najdu klíč Alex Ahndoril (p)

Kniha asi nepřicházím s ničím novým. Osnova příběhu byla již několikrát popsána i natočena, ale podle anotace knihy jsem takový průběh očekávala. Velmi mě zaujala Julie Starková, která jako soukromá vyšetřovatelka případ fotografie řešila. Lipbil se mi také styl, kde nebyly kudrlinkaté popisy, přesto jsem si dokázala vše barvitě představit. V textu je hodně dialogů a 260stran jsem tak zvládla na jeden zátah.
Závěrečné odhalení vraha i tajemství rodiny mě překvapilo.

19.04.2024 4 z 5


Samotářky Samotářky Barbora Šťastná

Příběhy všech tří žen jsou propleteny nevyřčenými událostmi, z kterých jsem byla občas zmatená. Kniha je vyprávěna retrospektivně a nikdy není uvedeno, kdo který příběh vypráví, je uveden pouze rok, či leta, ve kterých se daná kapitola odehrává. Na jednotlivá odhalení si navíc čtenář dlouho počká, a tak v jednu chvíli otázek stále přibývá. Dokud se příběhy nezačnou postupně prolínat.

Nakonec se jedná o poměrně "jednoduchou zápletku": jak některé rodiny či jedince dokázal komunistický režim poznamet, a to i když se do poslední chvíle snažili žít na kraji vesnice.

17.04.2024 3 z 5


Dámský gambit Dámský gambit Walter Tevis

Příběh mě již od začátku zaujal a okamžitě vtáhl. Beth to nemá v životě jednoduché, ale bere věci tak, jak jsou. Je velmi inteligentní, což je pro ni v některých situacích požehnáním a jindy zase naopak prokletím. Obdivovala jsem, jak autor dokonale skloubil šachové tahy s hlubokými lidskými dilematy. Interpretace Jany Plodkové mi navíc byla tak příjemná, že jsem se několikrát přistihla, že bych nejradši poslouchala celý den.

Beth Harmonová se pro mě stala nejen šachovým géniem, ale i symbolem odvahy a odhodlání postavit se nepřízni doby i osudu.

17.04.2024 5 z 5


Spasitel Spasitel Andy Weir

Musím uznat, že autor má neskutečné vědecké, biologické, fyzikální i chemické znalosti. Celý příběh a vesmírný svět měl do posledního detailu promyšlený. Nicméně tyto části a popisy mě moc nebavily. Byly rozhodně zajímavé, ale mé znalosti a má představivost na to nedosahovala.

V jednu chvíli jsem audioknihu dokonce přestala poslouchat a začala jinou. Nakonec jsem se ale ke Spasiteli asi po 3 dnech vrátila, protože jsem potřebovala vědět, jak to s vermírnou misí dopadne. A udělala jsem rozhodně dobře! Nakonec jsem se dočkala velmi dobrodružného příběhu plného nečekaných zvratů a v jednu chvíli jsem měla i slzy v očích.

17.04.2024


Jestli to řekneš... Jestli to řekneš... Gregg Olsen

Mám pocit, že jsem do příběhu úplně nepronikla. Že někde na pozadí se muselo dít ještě něco. Vůbec se tam třeba neřeší, jak na dívky reagovali ve škole, co učitelé a podobně. Kniha řeší hlavně poměry doma. Já ale pořád nedokážu pochopit, že mimo domov si nikdo ničeho nevšiml. Takže přestože se kniha díky krátkým kapitolám dobře četla, já jsem se s ní dost natrápila. Ne kvůli tématu, ale kvůli té strašné lidské hlouposti, která mě neskutečně vytáčela.

09.04.2024 3 z 5


Panoptikum pana Perkinse Panoptikum pana Perkinse Ilona Dobrovolná

PANOPTIKUM PANA PERKINSE rozhodně není detektivka plná akce. Jedná se však o velmi povedený detektivní román, kde budete postupně odkrývat záhady minulosti a díky jednotlivým střípkům odhalíte záhadnou mrtvolu i jejího pachatele.

Linky minulosti a přítomnosti se postupně doplňují a vytvářejí tak napínavý i záhadný příběh. Přestože jsem od začátku měla pocit, že je přece absolutně jasné co se stalo a kdo koho zabil, dočkala jsem se překvapení.

Na knize se mi velmi líbilo vykreslení minulosti cirkusu. Přišlo mi to jako velmi zajímavé a originální téma, se kterým jsem se v knize ještě nesetkala. Díky tomu, že jsem před několika lety viděla film Voda pro slony, dokázala jsme si živě představit jak to asi v takovém panoptiku vypadalo. Hodně mi to pomohl v dokreslení a představení si dané atmosféry, včetně pana Perkinse.

02.04.2024 4 z 5


Doručovatelky Doručovatelky Alex Smith (p)

DORUČOVATELKY jsem poslouchala jako audioknihu a okamžitě jsem se do této detektivní serie zamilovala.
Robert není klasický vyšetřovatel, jak je známe. Neutápí se v sebelítosti ani alkoholu. Naopak je chytrý, milý a vtipný, takže jsem si ho hned oblíbila. Přestože jsem vraha před koncem odhadla a bylo to trošku klišé, požitek z knihy mi to tentokrát rozhodně nezkazilo. Kniha mi nabídla kladného hlavního vyšetřovatele, hrdinu, na kterého jsem v tomto žánru tak dlouho čekala.

31.03.2024 5 z 5


Dokonalé městečko Dokonalé městečko Kateřina Karolová

Prvních 80 stran knihy mi přišlo hodně zvláštních a absolutně jsem nechápa, proč to Ema dělá. Ovšem pak se začalo jednání Emy objasňovat a nedokázala jsem knihu odložit. Hodně mi to připomínalo knihy Stepfordské paničky od Ira Levina nebo Terapii od B. A. Paris (v tomto připadě bez protivné Alice). Autorka ve svém doslovu na obě knihy odkazuje a já jsem celý její příběh chápala jako takovou poctu právě Stepforským paničkám.

Kniha má velmi krátké kapitoly, takže děj plyne opravdu rychle. Nicméně velmi mě mrzelo, že celý příběh není více rozpracovaný. Nebyly vysvětleny ani zodpovězeny všechny otázky a vedlejší linky. Celý konec byl velmi uspěchaný a já bych mu klidně ještě dalších 100 stran dopřála.

28.03.2024 4 z 5


Kult Kult Camilla Läckberg

Druhý díl mi vůbec nesedl. Únos pětiletého chlapce mě nedokázal dostatečně pohltit a zápletku jsem odhadla téměř na začátku. Musela jsem se však ještě celkem náročně prokousat dalšími 500 stranami různých pohnutek, myšlenek a osobních rovin jednotlivých vyšetřovatelů (a že jich nebylo málo), abych se přesvědčila, že opravdu je vše od začátku jasné.

Vždycky říkám, že mám v knihách psychologii postav a vhled do vztahů a soukromí vyšetřovatelů moc ráda. Tentokrát jsem se však přesvědčila, že čeho je moc, toho je prostě příliš a tady to bylo fakt hodně. Často jsem se ztrácela v přeplácaných popisech, které brzdily tempo a spíše mě odrazovaly od čtení, než aby mě vtáhly do děje.

25.03.2024 1 z 5


Hory zpívají Hory zpívají Nguyen Phan Que Mai

V knize jsem se dozvěděla hodně o historii a kultuře Vietnamu, čímž mě obohatila. V příběhu mi ale chyběla emocionální hloubka. Autorka se hodně věnovala popisu událostí, kterých není málo. Celou dobu jsem ale měla pocit, že příběh jen klouže po povrchu a nedokázala jsem se do babičky Diue Lan ani její vnučky Huong dostatečně vcítit. Díky pravidelnému střidání vyprávění babičky a vnučky se kniha dobře četla, ale i to mě občas mátlo. Zajímalo mě například, jak život babičky šel dál, jak se poprala s tragickou událostí, ovšem následovala kapitola vnučky, která zpracovávala úplně jinou dobu a tak tragický moment vzal za své.

Své nejspíš odvedlo i mé vysoké očekávání, kdy jsem od knihy čekala silnou emocionální centrifugu, jako nabízí například Šikmý kostel. Pravdou ovšem zůstává, že kultura Vietnamu je jiná, jsou více ukáznění, méně excentričtí a rodinna vždy drží pospolu.

Přesto bych knihu doporučila, protože poznání vietnamské kultury a historii bylo opravdu přínosné.

21.03.2024 3 z 5


Člověk nemůže mít všechno Člověk nemůže mít všechno Simona Paulišinová

Chvíli mi trvalo se naladit na autorky jednodušší styl vyprávění, ale jakmile jsem se začetla, přečetla jsem knihu na jeden zátah. Autorčina schopnost zachytit vnitřní pocity ženy je humorná i vážná zároveň a neměla jsem tak problém se s hlavními protagonistkami ztotožnit. Některé situace působily poněkud klišovitě a občas jsem vývoj dopředu odhadla, ovšem našlo si i několik nečekaných zvratů.
Kniha lehkou, někdy až pohádkovou formou zaznamenává životní souboje, kterým čelíme v každodenním životě. Pokud máte chuť na oddechovou jednohubku, která se hravě vejde téměř do kapsy, myslím, že se u knihy pobavíte a možná vás i překvapí.

20.03.2024 3 z 5


Mladík / Událost Mladík / Událost Annie Ernaux

(SPOILER) První povídky je velmi krátka a asi jsem si ve svém věku ještě nedokázala dostatečně ocenit. Nicméně druhá povídka Událost mě vedla k zamyšlení a vyvolala ve mě hodně velké rozhorčení. Stalé nerozumím tomu, kdo si vůbec dovoluje mít jen sebemenší pocit, že má právo rozhodovat o tom, zda žena může postoupit potrat či nikoliv. Kde to vzniklo? Proč? Jak? Strašně moc otázek, na které dle mého názoru neexistuje správná odpověď.
Přijde mi strašné a absolutně nepochopitelné, že některé státy se k tomuto zákonu vracejí!

05.03.2024 3 z 5


Vina a trest Vina a trest Veronika Martinková

Od samého začátku mě pohltil velmi čtivý styl i lehký humor, který autorka v knize použila. Kniha je vyprávěna z pohledu Hany a Davida, kteří nejsou jen kolegové, ale také spolu žijí. Postupně tak jako čtenáři odhalujeme hodně z jejich osobního života a vyšetřování samotného případu jde v jistých chvílích do pozadí. Někdy mi přišlo pitvání se Davida v sobě samém zdlouhavé a ke konci jsem měla pocit, že je to mírně natahované. Nicméně autorka měla vše do detailu promyšlené, postarala o nečekané zvraty, které mě udržely v napětí až do samého konce a v neposlední řadě si udělala výborný podklad pro další díl.

05.03.2024 5 z 5


Ochutnávačka Ochutnávačka V. S. Alexander

Posloucháno jako audiokniha.
Na příběhu se mi moc líbil zase jiný pohled na 2.světovou válku, tentokrát z pohledu mladé německé dívky, která se v podstatě náhodou, nechtíc a nečekaně dostala mezi nejbližší pracovníky Adolfa Hitlera. Díky skvělé interpretaci Valérie Zawadské jsem si knihu moc užila. Nutno ale podoktnout, že kdybych knihu četla, některé pasáže by mi pravděpodbně přišly nudné a zdlouhavé.

Přestože kniha podává velmi poutavý pohled na odvahu hrdinky, její touhu po svobodě, lásce, ale také pomstě, někteří čtenáři by mohli považovat některé části příběhu za příliš dramatizované či předvídatelné.

05.03.2024 4 z 5


U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Kniha, kterou si nebudete chtít přečíst někde na pláži, ale rozhodně za přečtení stojí!
Jsem ráda, že se autorka rozhodla knihu napsat. Patřím ke generaci, kdy jsme se ve škole o komunistické době prakticky neučili, protože to prostě v učebnicicích ještě nebylo a řekla bych, že hodně učitelů se o tom bálo mluvit. Po přečtení knihy se tomu vůbec nedivím, ale věřím, že ta doba, kdy jsme se museli bát, je pryč a pojďme konečně přiznat, jaké zrůdné věci se tu děli. Kniha by neměla zapadnout a naopak by se o tom mělo psát víc. Měli by si ji přečíst povinně všichni, co si někdy dovolili říct větu "Za komunistů bylo líp."!

05.03.2024 5 z 5


Všechen můj hněv Všechen můj hněv Sabaa Tahir

Kniha je vyprávěna ze tří pohledů. Vypráví ji Sal, Núr a Salova maminka Misbáh. Můžeme se tak na celý příběh podívat hned z několika úhlů, což rozhodně přidalo příběhu na čtivosti.

Přestože je kniha plná vážných témat (jsou hned na prvních stranách knihy uvedena), přišlo mi, že celý příběh jen tak klouže po jejich povrchu. V knize se až do 2/3 nestalo nic, co by mě překvapilo. Naopak se vše odvíjelo přesně tak, jak jsem očekávala. Až v samotném závěru jsem se do příběhu opravdu ponořila a dokázala s hlavními postavami vše prožívat. Přičítám to však tomu, že se kniha řadí do kategorie Young Adult a já jsem celkem ostřílený čtenář o krutostech.

Nemohu ale opomenout, že se jedná o velmi neobvyklé téma a zajímavý příběh, ve kterém autorka pracuje s otázkou ceny přátelství a schopností ho zachránit. Sal a Núr se neustále dostávají do složitých situací a jejich vzájemné porozumění a oddanost jsou tak alfou a omegou celého příběhu.

13.02.2024 4 z 5


9. listopad 9. listopad Colleen Hoover

Na CoHo mám ráda, že u ní nikdy nevíte, jak se bude příběh vyvíjet. Přijde mi, že zásadně nedoržuje takové ty předem dané osnovy romantického příběhu a naopak svým postavám uděluje jednu ránu osudu za druhou. Její knihy jsou díky tomu čtivé a plné zvratů. Vždycky si u jejích knih popláču a rozpadne se mi na několik kousků.

Co mě na této knize trošku zklamalo byl samotný konec. Asi posledních 50 stran mi přišlo mnohem slabších než celá kniha. Nicméně nebylo to tak špatné, aby to ubralo celému příběhu více jak jednu hvězdu.

06.02.2024 4 z 5


Uzdravení Rose Gold Wattsové Uzdravení Rose Gold Wattsové Stephanie Wrobel

Příběh jsem poslouchala jako audioknihu a od samého začátku mě to tak pohltilo, že jsem ji doposlouchala v opravdu krátkém čase. Díky přednesu Denisy Barešové, která ztvárnila Rose Gold a Mileny Steinmasslové v roli Patty, jsem měla pocit, jako bych byla součástí příběhu. Hlasový projev obou interpretek byl autentický a dodával dramatickým momentům skvělou atmosféru. Obě postavy se navíc pravidelně střídaly a čtenář či posluchač má možnost vidět věci z více úhlů.

Na příběhu se mi také líbilo, že krásně ukazuje, jak nás rodiče a výchova dokáží ovlivnit.

02.02.2024 5 z 5


Carrie Soto se vrací Carrie Soto se vrací Taylor Jenkins Reid

Příběh Carrie Soto je fascinujícím pohledem do světa urputné tenistky, která zasvětila tomuto sportu celý život a po několika letech se odvážně rozhodne vrátit na vrchol.

Mně osobně přišla Carrie příšerně chladná a někdy až zabedněná. Jde si prostě čistě za svým cílem a jde přes mrtvoly. To není vůbec můj styl a proto jsem si k ní poměrně dlouho hledala cestu. Nicméně autorčina schopnost popsat své postavy tak, jako by skutečně žily mě vždy absolutně pohltí. Přestože jsem měla někdy chuť Carrie proplesknout a rozčilovaly mě také nepřeložené španělské fráze, mistrovské vylíčení psychologie všech postav a také popis dramatických sportovních momentů mě neustále nutil číst dál.

Celý příběh se mě bohužel nedotknul tak moc jako autorčina kniha Sedm manželů Evelyn Hugo, ale na druhou stranu se mi líbila více než Malibu v plamenech nebo Daisy Jones and The Six. Zařadila bych ji asi někam mezi Evelyn a Daisy.

27.01.2024 4 z 5