anna7042 anna7042 komentáře u knih

☰ menu

Dinka Dinka Valentina Osejeva

Moje jedna z nejoblíbenějších knih mého dětství. Čestla jsem ji pořád dokola. Ideově jsem ji nijak nevnímala, ale přátelství Dinky a jejího kamaráda bylo hezké. P.S. Skoro jsem Dince záviděla ty červené safiánové střevíčky od Lenky. :)

30.09.2016 5 z 5


Foxové z Harrow Foxové z Harrow Frank Yerby

V jednom olomoucké antikvariátu byla na policích, kde vše bylo za čtyři koruny. Za tuhle knihu jsem se hluboce urazila, neboť ji řadím mezi moje nejvíce oblíbené. Taková dekadence!

29.09.2016 5 z 5


Citadela Citadela Archibald Joseph Cronin

Mám ji pod starým názvem Očistec a opět čteno vícekrát, jak už to mezi mnou a Croninem chodí :)

28.09.2016


Hrad mistra kloboučníka Hrad mistra kloboučníka Archibald Joseph Cronin

V průběhu času čtená několikrát, Cronina mám celkově ráda a Hrad mistra kloboučníka patří k nejčtivějším. Navíc ta atmosféra domu a vztahy skvěle popsané, až sugestivní. Prostě pan spisovatel.

28.09.2016 5 z 5


A zničte Paříž A zničte Paříž Sven Hassel (p)

O tom, že válka, jak kdosi slavný prohlásil, je kurva. O tom, že obyčejní vojáci dělali to, co museli a byli si rovni, ať stáli na té či oné straně. Kniha je psaná lehce a čtivě, ale nenechte se mýlit. Je surová a syrová a čtenáře i s minimem představivosti musí zasáhnout. Já, s léty trénovanou fantasií, jsem jak černobílý film viděla obrazy jednotlivých pasáží: pes s dětskou ručičkou v rozkladu v tlamě, pár starých manželů, žijících uvězněné v minulosti éry snobismu a noblesy a je vítán každý, kdo ji jim vzdáleně připomene, ať přítel či nepřítel. Operace v tanku, sutiny, jejichž obsah raději moc neprohlížet, kopnutí do oddělené hlavy jako do kopacího míče atd. Chlapíci německé páté roty mě přirostli k srdci svou obyčejností. Ale viděli a zažili toho tolik, že si nějak nedokáži představit, jak fungovali, když válka opravdu skončila. Ale to už jejich další osudy kniha nevypráví. A je dobře. Za mě celých poctivých pět.

21.09.2016 5 z 5


Zálesák Zálesák James Fenimore Cooper

Tuhle knížku jsem několikrát za život přečetla. A zkoukla stejnojmenný film. Pak se mě líbil i Vyzvědač. Někdo si u Coopera stěžuje na přespříliš vyobrazení krajiny a popisu přírody. No za mě je to o tom, že ji sám Cooper poznal a zamiloval se do ní. Pak nelze tu lásku nedat do své tvorby.

06.09.2016 5 z 5


Náhradní dcera Náhradní dcera Lisa Gardner

Nic nedělejte, jenom čtěte. Mezitím si v klidu nevyžehlíte, neuvaříte. Takže dočíst, to ostatní musí počkat. Parádní počteníčko a s točením děje jsem problém neměla. Letitou čtenářku už tyhle drobnosti nerozhodí.

31.08.2016 5 z 5


Temná půle Temná půle Stephen King

Já nevím, tak hustá majda kolem děje, že jsem se v ní ztratila jak v mlze. A to jsem si pořád říkala, že nesmím ztratit nit a snažila jsem se v té spoustě fádnosti a nezáživnosti neutopit. Někde už konečně musí být břeh. Nic, ani světýlko majáku. A tak jsem se dobrovolně utopila. Sotva kdy tuhle knihu vezmu do ruky.

24.08.2016


Sestra Sestra Rosamund Lupton

Už jsem četla dříve, ale děj si pamatuji a to, že se mě to líbilo. Na čtení to bylo poutavé.

23.08.2016


Dámy z Missalonghi Dámy z Missalonghi Colleen McCullough

Tuhle knížku čtu docela často, jednak pro hezký příběh a její útlost. Snad každým rokem taková chuťovka ze zajímavého prostředí a nevšední hrdinky.

11.08.2016 5 z 5


Jabloň Jabloň John Galsworthy

Krásný a smutný příběh jedné letní lásky. Byla jsem z něj docela naměkko. Filmové zpracování se také docela povedlo.

19.07.2016


Medojedky Medojedky Robert Ruark

No co dodat. Je to moje srdcovka.

19.07.2016


Já, Poutník Já, Poutník Terry Hayes

Nesnažila jsem chápat linie či výrazy oborů, jimž nerozumím, takže jsem jela po vlně od začátku až do konce a za mě super.

14.07.2016


Než se znovu sejdeme Než se znovu sejdeme Judith Krantz

Kniha se nedala číst, fakt brakovina. Ale zfilmované to byl hezký seriál.

05.06.2016


Lepší zítřek Lepší zítřek Rachel Field

Tak to je moje oblíbená a daleko hezčí a lepší, než To vše a ještě nebe. Tu druhou jakoby psal někdo úplně jiný. Emily byla skvělá, statečná a sympatická hrdinka. Od kolegyně mé maminky jsem si ji půjčovala tak často, až mě ji nakonec věnovala. Je to už hodně let, co paní V. odešla, ale jejího dárku si dodnes moc cením a často beru do rukou. Hlavně o vánočních svátcích.

05.05.2016


Svíce dohořívají Svíce dohořívají Sándor Márai

Tahle kniha mě dostala. Je mlčenlivá co do slov a vět, ale jakoby čím méně, tím více. Ráda se k ní zase někdy vrátím, když budu chtít mít v duši krásný smutek.

03.05.2016 5 z 5


Tohle je kočičí svět... Vy v něm pouze žijete Tohle je kočičí svět... Vy v něm pouze žijete Justine A. Lee

Tohle jsem už několikrát četla, bohužel z knihovny. Asi bych ji ráda vlastnila. Je prostě skvělá. Určitě jsem četla i jiné povídky o kočkách i pejscích, většinou v špitálních knihovnách, reh. ústavech a různě, kde pobývám od dětství. Snad proto připisuji těmto tvorečkům zázračnou moc a tímto děkuji svému kocourkovi za projasněné dny jeho společností. Doufám, že jich bude ještě hodně.

03.05.2016 5 z 5


Psychiatr Psychiatr Caleb Carr

Skvělé počteníčko!

23.04.2016 5 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Tak tohle byla lahůdka po hodně dlouhé době. Nebo jsem dlouho hladověla po něčem podobném, kde kvalita vykoukne hned na první stránce knihy. Dnes je někdy těžké se orientovat pečetí bestselleru, když zároveň je bestsellerem hovadina typu padesát odstínů atd. Prostě tady jsem se nemohla odtrhnou až do úplného přečtení.

15.04.2016 5 z 5


Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Nekoupila jsem si to a dobře udělala. Po tom humbuku kolem jsem čekala stopro tutovku, ale vzdala jsem to po padesáti stranách. Musím říci, že větší a bezdušší brak jsem v rukách nikdy neměla. Je to furt dokola, literárně je to na podobné úrovni péčka ve filmu. Stejně tak cílené na jistý druh čtenáře. Protože mě to vůbec nic neřeklo, kniha by měla mít smysl anebo slušný děj, prostě tohle jsem nedala. O další pokračování v navazujících dílech jsem už neměla zbla zájem.

15.04.2016 odpad!