anna2328 anna2328 komentáře u knih

☰ menu

Proč máma pije Proč máma pije Gill Sims

Kniha, která zarezonuje v každé matce, jež "nezvládá" mateřství podle svých představ. Čekala jsem sice trochu svižnější tempo a trochu méně opakovaných situací a vtipů, nicméně jsem se u tohoto románu po dlouhé době smála nahlas...Kniha mi dodala naději, že v tom nejsem sama a že většina matek, které vypadají jako, že žijí svůj eko bio sen o nevýchově, je na tom vlastně podobně jako já. Jsou ztracené, často nejisté a vyčerpané. Množství alkoholu vypité hlavní představitelkou je patrně trochu nadnesené, nicméně většina z nás asi zná situaci, kdy jediným lékem na naprosto příšerný a beznadějný den, je sklenička (nebo dvě) vína :-)

21.01.2019 4 z 5


Na paměť mým smutným courám Na paměť mým smutným courám Gabriel García Márquez

García Marquéz opět nezklamal, svěží novela se čte sama. Okouzlující epizoda ze života devadesátiléto starce, který se před koncem života zamiluje do své představy o mladické ženě, nabízí oddechové čtení s hlubokým podtextem moudrosti života. Vřele doporučuji.

28.11.2018 5 z 5


Kamenný most Kamenný most Jaroslav Seifert

Kdo někdo žil v Praze, měl by si ji přečíst. Je plná lásky k životu a k městu a zejména hluboké životní zkušenosti.

25.11.2018 5 z 5


Alias Grace Alias Grace Margaret Atwood

Výborný historický detektivní román, text je vhodně doplněn úryvky s dobové poezie (Emily Dickinsonová mě doslova uchvátila a chystám se její verše koupit). Skvěle vykreslená hlavní postava a její účast na zločinu zůstává čtenáři částečně skryta. Dobové pokrytectví a tvrdý přístup k padlým ženám patří k nejsilnějším motivům obsaženým v knize. Kombinace různých vyprávěcích postupů (román v dopisech, úryvky z fiktivního dobového tisku a již zmíněná poezie) v souladu se střídáním osob, které děj vypráví, nabízí kvalitní čtení, které však ani na okamžik nenudí.

25.11.2018 5 z 5


Famfrpál v průběhu věků Famfrpál v průběhu věků Kennilworthy Whisp (p)

Nejslabší z Bradavické knihovny, přesto stojí za přečtení. Doporučuji zejména milovníkům faktografické sportovní literatury.

16.11.2018 3 z 5


A noc je nahá černoška A noc je nahá černoška Jiří Suchý

Jiří Suchý nikdy nezklame ...

05.11.2018 5 z 5


Sněží, sněží... Sněží, sněží... Lauren Myracle

I když to právě není můj šálek kávy, do čtenářské výzvy se hodila. Je napsaná svižně a poutavě. V rámci žánru je to určitě jedno z lepších děl.

05.11.2018 4 z 5


Dáma z popela Dáma z popela Christine Trent

Navzdory pochmurnému prostředí roztomilá detektivka z viktoriánského prostředí, která neurazí ani nijak zvlášť nenadchne. Jako odpočinkovou četbu vřele doporučuji.

31.10.2018 4 z 5


Uloupené tělo Uloupené tělo Christine Trent

Detektivka, která neurazí, mírně překombinovaná, jako oddechovku doporučuji.

24.09.2018 3 z 5


Vegetariánka Vegetariánka Han Kang

Znova skvělý výběr redaktorů nakladatelství Odeon. Vegetariánka je úžasným vhledem do nitra ženy s duševní poruchou, do jejího vnímání toho, jak se s její osobou sžívají její blízcí, jak je ovlivňuje nebo v případě jejího švagra fascinuje a nutí k "nezdravému" vztahu. Novela (nebo série novel) v sobě obsahuje bolest a rozpor, které v sobě nese každá žena, touhu vyhovět představě, kterou o ní má společnost. Myslím, že s podobnými problémy nebojují jenom Korejky, ale ženy obecně, i když se jejich společenské postavení vyvíjí. Rozdělení textu podle tří vypravěčských rolí mu dává zvláštní náboj. Sám název mě původně odradil, ale když jsem se do textu začetla, nemohla jsem jej odložit, což už se mi jako pracující matce často nestává :-). Vřele doporučuji.

24.09.2018 5 z 5


Cop Cop Lætitia Colombani

Extrémně silná kniha o třech pramenech, třech příbězích, tří silných žen, které potkáváme během jednoho běžného dne jejich života, který se jim v zápětí obrátí naruby a proplete se v dokonalý cop. Vlasy nesou v každém příběhu svou symboliku a přeci nakonec přinesou každé z žen trochu jinou naději. Geniálně napsaný román, vhodně doplněný poezií nabízí pohled do duší tří hrdinek a hned na začátku vás vtáhne tak, že ho budete muset dočíst jedním dechem. Do čtenářské výzvy jsem ji přidala proto, že hrdinka prostředního příběhu pozná svého milence právě v knihovně :-).

14.09.2018 5 z 5


Stručné dějiny Hnutí Stručné dějiny Hnutí Petra Hůlová

Mistrovsky napsaná děsivá antiutopie. Přestože jsem žena opravdu mě děsí, že by svět dospěl do takovéhoto stadia, kdy ani ženy nemají svobodu dělat, co je jim přirozené (samozřejmě v mezích základní etiky a zákona). Autorka svět vykreslila hrůzně dokonale a popisuje ho očima jedné zapálené členky Hnutí. Vytvořila po vzoru Orwella novosvět a nový feministický newspeak. Já osobně feministka nejsem, i když jsem na gymnáziu bývala, ale některé negativní aspekty chování mužů vůči ženám (byť dotažené ad absurdum) odhalila autorka přesně. Jediné co dílu opravdu chybí, je nějaká skutečná zápletka a pointa. Jinak knihu vřele doporučuji. Dopředu upozorňuji méně otrlé čtenáře, že kniha je plná expresivních vyjádření, rozhodně nedoporučuji lidem citlivým na vulgarity.

31.05.2018 4 z 5


Vše, co jsme si nikdy neřekli Vše, co jsme si nikdy neřekli Celeste Ng

Kdokoli, kdo si nese nějaké citové problémy z dětství, je v té knize určitě najde: nenaplněná přání rodičů, kulturní stereotypy, nedostatek lásky v pubertálním a dětském věku. Brilantně poutavý román, který zejména ženám přinese reflexi jejich dospívání i výchovy jejich dětí. Po přečtení tohoto románu už svým dětem dort vždycky upeču a ne proto, abych si dokázala, že to dokážu, ale aby věděly, že mi na nich záleží tolik, že jakoukoli únavu kvůli nim překonám a udělám to. Sáhnete si do svědomí a zároveň vám bude tak dobře jak jen z dobrého románu může být.

14.05.2018 5 z 5


Zasněžená svatba Zasněžená svatba Abby Clements

Velmi slabě napsaný příběh, s jednoduchou zápletkou. Všechno se zdálo až příliš načechrané, usazené a pocukrované. Schématické postavy prožijí jednoduchý příběh zakončený očekávaným happy-endem v prostorách jako z pohádky. Zkrátka celé to působí až příliš nereálně a vyumělkovaně. Pokud chcete nerealisticky sladkou pohádku pro dospělé ženy, asi je to pro vás to pravé. Četla jsem pouze jako součást čtenářské výzvy. V žánru ženské literatury je to asi průměr, vůbec si ale netroufám kvalifikovaně odhadnout, protože ho nečtu a ani číst nebudu.

24.03.2018 1 z 5


Moře Moře John Banville

Lidsky velmi silný román, kde se prolínají tři dějové linie, nás nutí přemýšlet nad lidskou smrtelností a nad naší povahou a její ovlivnitelností ze strany základních lidských potřeb a pudů. Okolí vlastně nehraje zas až takovou roli. Jako by se všechno odehrávalo jako autorův deliriantní sen. Začátek je celkem předvídatelně spjat s rozuzlením. Kniha je cestou do vlastního nitra, jeho obviněním a následnou katarzí, ke které dopomůže návrat na místo z dětství. Nedoporučuji ve stavu deprese nebo na dovolenou. Kniha vybízí k zamyšlení a k cestě do vlastního svědomí. Rozhodně stojí za přečtení.

13.03.2018 5 z 5


Žízeň Žízeň Jo Nesbø

Zase Nesbo, trochu učesaný a skoro vždycky střízlivý, ale vlastně pořád stejný Harry Hole, zase otevřený konec, je to dobrá detektivka, s několika dost dlouhými mrtvými místy (dočtu všechno, ale chtěla jsem ji odložit), druhá část má větší spád a jisté rodinné poselství, na chvíli si dám, pauzu od detektivek ze severu. Nevím, jak mám naložit s tím vampýrismem, jestli je to nějaká Nesboova klička nebo odezva na celý ten zvláštní svět upířích románů nebo už mu prostě došla témata. Pro mě už je to trochu moc přitažené za vlasy. Jinak dobře odvedená práce rutinéra, všechna čest.

13.03.2018 3 z 5


Zkrotit vlka Zkrotit vlka Benjamin Black (p)

Jak již zde bylo napsáno, je velmi příjemné číst román o Praze od zahraničního autora, nicméně tato detektivka postrádá větší napětí a zápletka je vystavěna velmi jednoduše skoro až prostoduše. Hlavní hrdina skutečně moc rozumu nepobral. Celkem se mi příčí top dílo nazývat románem, možná by mohlo jít spíše o romaneto. Postavy jsou vykresleny velmi zvláštně, skoro jako by v románu nebyl nikdo normální, všichni mají nějakou psychickou poruchu. Román jsem dočetla, ale příliš mě nezaujal. Na autora, který dostal Man Brookra, je to dost slabý výkon. Inu, příště si od něj zkusím přečíst Moře, abych dokázala posoudit, jak mu sedí jiný žánr.

12.02.2018 2 z 5


Osm Osm Radka Třeštíková

Velmi amatérský pokus o detektivku. Začátek sliboval napínavé drama s mnoha postavami a složitými vztahy. Místo toho čtenář získal natahovanou ohřátou vodu bez bublinek (dynamiky), což autorka ještě korunovala nemastným neslaným rozuzlením, které na konec příběhu přistálo jakoby z čistého nebe. Radka Třeštíková mě zklamala, tenhle styl mi nesedí.

18.11.2017 1 z 5


Osudná zima Osudná zima G.M. Malliet

No po těch severských detektivkách trochu klidu, možná až příliš, britská konverzační detektivka s velmi rozvláčně popisovaným dějem. Nenadchne ani neurazí, mohla být o polovinu kratší. Odpočinková četba (uspí dokonale). Jediným velkým plus je samotná postava velmi sympatického detektiva.

10.11.2017 2 z 5


Do tmy Do tmy Anna Bolavá (p)

Výborná kniha, četla se mi těžko, není to lehké čtení. Hluboký výlet do nitra jinak málo známé ženy. Není to čtení na odpočinek. Musela jsem si dávat přestávky, abych ty duševní pochody náležitě vstřebala. Naprosto originální a nepodobné ničemu, co jsem doposud četla. Vřele doporučuji. Jen si to prosím s sebou neberte na dovolenou, pokud nemáte v úmyslu sami sebe trýznit.

26.10.2017 5 z 5