Ann1307 Ann1307 komentáře u knih

☰ menu

Volání o pomoc Volání o pomoc Wendy Dranfield

Tahle série je skvělá! :)
V prvním díle jsem si stihla oblíbit hlavní hrdiny a trochu navnímat jejich osudy a ve druhém jsme hezky jeli dál. A že to byla jízda! :D

Madison se vrací do svého města, kde utržila tolik křivd, aby pochovala svou blízkou přítelkyni, která byla zavražděna a Madison se obává, že to souvisí s ní. A také se vrací aby pokračovala v pátrání po svém synovi, jehož umístění jí nikdo nechce prozradit.

Madison ani Nate nemohou nikomu věřit, všichni jsou zkorumpovaní, takže si musí poradit sami, protože v tomhle městě někomu věřit se rovná sebevraždě. Naše dvojice pátrá po vrazích, kteří mají na svědomí Madisoninu přítelkyni, policistu, za jehož vraždu Madison seděla a mladou dívku, která do žádné prozatimní teorie nezapadá.

Až mi z toho běhal mráz po zádech a nebylo mi vůbec dobře z toho, když jsem si představila, že bych se ocitla v situaci, kdy nevím, komu můžu věřit a kdy se nonstop ohlížím přes rameno, odkud na mě kdo vyskočí a co kdo proti mně kuje za pikle.

O akci v tomhle díle rozhodně nebyla nouze a já především ke konci četla takovým tempem, že jsem se z toho skoro zadýchala, ale zároveň jsem napětím dýchat nemohla :D

Fakt skvělé!! Tenhle díl byl ještě lepší, než ten první. Co nám přinese pokračování téhle série? Nemůžu se dočkat!

05.12.2023 5 z 5


Pád do tmy Pád do tmy Wendy Dranfield

Tahle série mě nejprve nějak úplně minula. Detektivek už jsem četla mraky a tak už jsem dost zmlsaná a je těžké mé nadchnout.
Ale pak si jí přečetly moje knižní kamarádky a bylo jasné, že si ji taky musím přečíst, protože jejich ohlasy byly nadšené! :)

Zatím mám za sebou první díl této série, které už vyšly 3 díly, a musím říct, že jsem velmi spokojená. :)

Madison a Nate jsou zajímavá dvojka vyšetřovatelů, kteří spolu sdílí temnou a nespravedlivou minulost.
Oba si odseděli mnoho let ve vězení, ač nic nespáchali a jen to na ně někdo hodil.
Nate byl málem i popraven a seděl 17 let!
Madison si odseděla méně let, ale za to přišla o syna, který je teď někde v pěstounské péči a Madison ho chce získat zpět, nejprve si ale musí jak Madison, tak Nate očistit své jméno.

Nate působí jako soukromý vyšetřovatel a Madison si myslí, že by si mohli vzájemně pomoct. Jenže Nate mezitím, než ho přemluví ke spolupráci, vezme další případ a Madison je nucena se s ním pustit do vyšetřování, aby mohla zůstat poblíž.

Z letního tábora zmizela dvanáctiletá holčička Jenny. Policejní vyšetřování nikam nevede a tak se do toho vložila Jennyina babička a zavolala si na pomoc právě Natea.
Jenny je ze slušné rodiny, zdá se, že neměla důvod utíkat, vyplývá z toho tedy, že ji pravděpodobně někdo unesl.
Případ obestírá mnoho záhad a tajemství a nic není tak, jak se na první pohled zdá.

Madison i Nate jsou nevšední hlavní hrdinové, protože ani jeden z nich není takovýten čistý správňák. Oba mají své mouchy a nesou si následky ze svého pobytu z vězení. Oba naprosto ztratili důvěru v systém a tak si nakonec zbydou jen navzájem a musí se na sebe spolehnout.

Jsem spokojená a rovnou se vrhám na druhý díl, protože po tom konci to nejde jinak!

03.12.2023 4 z 5


Hrátky v zákulisí Hrátky v zákulisí Olivia Cunning

Tahle kniha je prezentovaná jako echt eroťárna. A jo! Peprných scén je tam opravdu hooodně, ale není to jen o tom.

Můžu ji porovnávat třeba s Padesáti odstíny, nebo Rudou galerií a řekla bych, že tahle vychází zdaleka jako nejlepší! :)

Rudá galerie byla přespříliš explicitní v popisech, skoro až jako z nějaké anatomické odborné kamasútry. :/
V Hrátkách je popisů taky požehnaně, ale celkově to vyznívá mnohem přirozeněji.

Hlavní hrdinka Myrna je učitelka sexuálního chování a psycholožka. Na jedné nudné konferenci se připlete k partě pěti kluků, kteří jsou náhodou nejznámější a nejžhavější rockovou skupinou, kterou Myrna zbožňuje.
A tak, když se naskytne příležitost se s jedním členem kapely zaplést, udělá to.
Bere to ale pouze jako tělesnou věc, žádné city. Jenže Brian to vnímá jinak. Romantika by mohla být jeho druhé jméno. :)
Ale Myrna se zamilovat rozhodně nechce, má za sebou totiž příšerné manželství, takže vážných známostí má na dlouhou dobu dost a chce si jen užívat.

Myrna taky bojuje s lehce upadající kariérou, ale napadne ji spásná myšlenka, která povede k více času s Brianem a mohla by ji pomoct znovu kariéru nastartovat. Všechno zní perfektně, až na to, že Myrna tuší, že si její srdce tímhle plánem koleduje o pořádný průšvih.

Moc mě to bavilo!! Některé scény byly trochu šokující, ale rychle jsem se naladila a pak si už jen zkrátka užívala žhavý příběh plný hudby a jiskření.
Vývoj vztahu mezi Myrnou a Brianem byl skvělý a prostředí turné top!
Celkově je to po romantické stránce spíš slowburn a jak je tedy u takových knih zvykem, konec je zas úplně natřískaný a zrychlený. Což mě trochu mrzelo, ale i tak jsem spoko :)

Moc doufám, že u nás vyjdou i další díly!!

03.12.2023 5 z 5


Píseň sirény Píseň sirény Alexandra Christo

Píseň sirény je takový retteling na Malou mořskou vílu. Jen ještě trochu brutálnější.

Lira je dcerou Královny moří je tudíž princeznou a je nejvražednější ze všech sirén. Přezdívá se jí Zhouba princů, protože se každý rok na své narozeniny vydává na lov dalšího prince, kterému z těla vyrve srdce. Je krutá, ale ve skrytu duše ji to netěší. Tohle monstrum z ní udělala její matka. A Lira by se jí ráda postavila. Což se ji brzy doslova povede, protože jí její matka prokleje a ze sirény s ocasem se stane člověkem s nohama, na které se může postavit, ale jsou poněkud vratké, stejně jako její osud.

Princ Elian je na své lodi uprostřed oceánu jako doma, mnohem víc než ve svém království, kterému by měl brzy vládnout. On nechce. Jeho cílem je vyhubit sirény a cestovat světem křížem krážem. Potřebuje svět zbavit tohohle zla a především Zhouby princů, která mu nedávno zabila přítele.

Jenže jednoho dne Elian zachrání tonoucí dívku, ze které se vyklube právě naše Lira, která od matky dostala za úkol získat Elianovo srdce, aby zlomila svou kletbu.

Lira Elianovi slíbí, že mu pomůže najít klíč k vyhubení sirén, jenže může Elian věřit neznámé a podezřelé dívce? A může Lira najít řešení, jak zastavit tuhle šílenou válku mezi sirénami a lidmi?

Námět supr! Moc mě bavilo prostředí i magie kolem sirén. Přála jsem si, abych příběh hltala, ale bohužel se to nestalo. Ani Lira ani Elian mi nebyli sympatičtí a vývoj jejich vztahu jsem jim nevěřila. :(

Na tuhle knihu jsem se moc těšila, protože v zahraničí byla hodně vidět a já rettelingy můžu. Ale jsem trochu zklamaná.

Za prostředí a námět dávám 3/5

03.12.2023 3 z 5


Balada mrtvého světa Balada mrtvého světa Alžběta Bílková

Tahle kniha mě zaujala náádhernou obálkou a tak tím, že ji napsala Alžběta Bílková, od které jsem ještě nic nečetla a tak jsem se rozhodla to napravit!

Myslela jsem si, že je to standalone. Není. Teda po dočtení aspoň doufám! :))

Při čtení jsem si pořád říkala, že ta kniha má nějak málo stran, že se na ně přeci zbytek příběhu nemůže vejít. No a nevešel :D

Svět, který autorka stvořila, je úžasný jen někdy mi přišel až moc komplikovaný, ale to je asi tím, že čtu běžně spíš “lehčí fantasy.
Je rozdělen na dvě části, kvůli magické apokalypse, která se udála před stovkami let. Hlavní hrdinka je Hledačka Robin, která se vydává na nebezpečné výpravy do Starého světa, ve kterém magie ještě stále funguje, narozdíl od toho Nového, kde žije většina lidí.

Na svou poslední výpravu vyráží ve společnosti kapitána strážců hranice, Kaie, který je bratrem Robinina pohřešovaného bývalého spolupracovníka.

Kai zmizení svého bratra dává za vinu právě Robin, a tak spolu ti dva nevychází zrovna nejlépe a společné putování ani jednoho z nich netěší. Aby ale přežili hrůzy Starého světa, musí uzavřít chatrné spojenectví.

Kniha plná momentů, kdy jsem se skutečně bála, momentů, kdy jsem byla fascinovaná autorčinou fantazií, momentů, kdy jsem byla napjatá jako struna, jak to s našimi dvěma hrdiny dopadne a momentů, kdy jsem si užívala jejich putování nádhernou a děsivou krajinou.

Robin i Kai byli moc sympatičtí, bavilo mě jejich popichování a vývoj jejich vztahu :)

Jediná věc, co mi úplně nesedla, bylo opakování některých věcí a křivd z minulosti několikrát dokola. :(

Ale to je drobnost, další díl(y?) si určitě a ráda přečtu! :)

19.11.2023 4 z 5


Pokrevní cejch Pokrevní cejch Tracy Deonn

Pokrevní cejch je druhým dílem Mýtonošské série a já si myslela, že je i posledním.
Jenže ten konec mě zas úplně rozsekal a já zjistila, že bude další pokračování a moc se na něj těším! V originále by mělo snad vyjít už příští rok, tak doufám, že i my se dočkáme brzkého překladu.

Už je to dva roky, co jsem četla první díl, takže jsem se bála, jak si zvládnu na všechny detaily vzpomenout. Což bylo u mě téměř nemožné, vzhledem k mé paměti akvarijní rybky. :D
Naštěstí mě v tom autorka nenechala a důležité části v průběhu vyprávění připomínala.
Tím pádem jsem do světa mýtonošů vklouzla velmi snadno a mohla si užívat další z Brianiných dobrodružství.

Bree pokračuje na své stezce k pochopení své magie a do toho se bude muset bránit a utíkat před lidmi, kteří by jí měli být oporou.
Najde útěchu a porozumění u někoho, u koho by to vůbec nečekala a dokonce se nám tu objevuje milostný trojúhelník, pozor!

Rozjezd téhle knihy byl trochu pomalejší, ale nebojte, rozjede se to a pak akce střídá akci a mě to neskutečně bavilo :)

Brianu mám ráda a její přátele, především Alici, mám snad ještě radši! A v téhle knize bylo vtipné, mazané a prostořeké Alice poměrně hodně, za což jsem opravdu ráda! A jiskření mezi hlavními hrdiny mi příběh taky zpříjemnilo.
Neskutečně mě baví zasazení artušovských legend do moderního prostředí a taky se mi líbí, jak autorka pracuje s tématem rasismu a otroctví.

Tohle je opravdu skvělá série, která stojí za vaši pozornost :)

27.10.2023 5 z 5


Nezkrotná říše Nezkrotná říše Stacey Marie Brown

Tahle série mě nesmírně baví a její autorka jakbysmet. Měla jsem možnost ji vidět na Humbookfestu a byla moc příjemná a zábavná :)

Co se týče druhého dílu, nechci vám toho moc spoilerovat, ale Brexley je zase až po krk v průšvihu.
Konec prvního dílu si myslím většinu z nás překvapil a chudák Brexley se teda musí vypořádat zase s dalším vězněním a mučením.
K tomu se o sobě i o svém okolí začne dozvídat zajímavé věci.

Opět skvělý děj bez hluchých míst a jiskření a napětí tolik, že by se dalo krájet.
Je obecně známo, že třetí díl se bude odehrávat v Praze a já se ho nemůžu dočkat! Protože i sama autorka říkala, že je její nejoblíbenější :)

No tak snad brzy!

22.10.2023 5 z 5


Syn podsvětí Syn podsvětí Vladimíra Šebová

Dceru zimy jsem nečetla, ale řeknu vám, že po dočtení Syna podsvětí mám chuť se do ní hned pustit!
Autorka píše naprosto skvěle! Její postavy se během čtení staly mými přáteli a ač hlavní hrdinové nejsou černobílí, tak jsem si je snad všechny oblíbila.

Zámečník Matthew, který si žije obyčejný, poklidný život jednoho dne ztratí svůj, po otci zděděný, obchůdek. Jo, zkrátka ze dne na den zmizí. Jakoby se propadl pod zem. Což Matthew zjišťuje, že se skutečně stalo. A tak musí svůj pohodlný život narušit dobrodružnou a nebezpečnou výpravou do podsvětí, ke které ho přemluví okřídlená Siréna, kterou vyhostili z jejího světa za zradu a ona doufá, že v podsvětí najde nový smysl svého osamělého života. Do jejich party se přidá i lešij, který loví kouzelné předměty, kterými se to v podsvětí hemží a rusalka, která přišla o své srdce. Ke svému putování ale musí přesvědčit ještě jednoho člena, bez kterého se tam nedostanou a tím pádem ani jeden z nich nezíská, po čem touží. Jde o syna podsvětí - mocného muže, který na sebe umí vzít podobu medvěda a zbožňuje kočky.

Celá skupina musí odolat mnoha nástrahám, příšerám ale i vlastním touhám, které je někdy svádí ze správné cesty. Každého táhne do cíle jeho odměna, ale možná nakonec bude něco jiného, mnohem důležitější, než jejich vlastní potřeby.

Při čtení mi chvílemi i běhal mráz po zádech a i když má “jen 300 stran, tak mi příběh přišel krásně komplexní a vše co jsem potřebovala bylo vysvětleno. :)
Jsem nadšená kombinací všemožných folklorů, protože například o lešijích jsem doposud neslyšela.

Jak sama říká autorka: je to příběh o ztrátě a objevování, odvaze, přátelství a šanci změnit svůj osud.

A za kočičí linku má kniha další plusové body!

Moc doporučuji! :)

22.10.2023 5 z 5


Spisovatel Spisovatel Lucie Salová

Druhá kniha od české autorky Lucie Salové. Tu první jsem nečetla, ale tuhle jsem dostala možnost si přečíst ještě před vydáním a byla jsem nalákána na erotický román ze spisovatelského prostředí. Tak jsem to zkusila.

Kniha o copywriterce a knihomolce Haně, která se chce stát spisovatelkou a náhodou narazí na svůj vzor a modlu - spisovatele Adama Ezru. Přeskočí mezi nimi jiskra, která založí požár a ti dva do toho skočí po hlavě.
Hana má rozepsanou knihu a k tomu jí Adam poprosí, aby mu betovala jeho poslední knihu. Sám si pak na oplátku chce přečíst její prvotinu.

Hana proniká do světa spisovatelů a vydávání knih a splnění jejího snu je blíž, než kdy doufala.
A Adam je ještě k tomu neuvěřitelně sexy, takže trávit s ním čas má ještě další výhody, kromě odhalování cesty ke svému cíli.

Autorka si rozhodně nebere servítky a ti dva na to dost rychle hupnou jako králíci. :D Erotických scén je tam tedy požehnaně a některé situace jsou až úsměvné.
Příběh jako takový mě taky bavil, zajímalo mě, kam to všechno povede a jak to s Hanou a Adamem dopadne. Plusové body u mě autorka rozhodně má za to, že nám představí dvě poruchy - hafefobii a bipolární poruchu a jak je těžké s nimi žít, nebo žít s někým kdo jimi trpí.

Celkově na mě příběh působil jako trochu nereálná pohádka pro dospělé, ale bavil mě a já si čtení užila.
Občasné divnoobraty v textu zapříčinily moje nižší hodnocení, ale věřím, že je to tím, že autorka ještě není tak vypsaná.

Za mě tedy fajn oddechovka, pokud máte rádi žhavé příběhy a chcete zabrousit do české tvorby, tuhle knihu zkuste :)

3,5/5

27.09.2023 4 z 5


Kdo se postará o Annu Kdo se postará o Annu Kateřina Pantovič

Od autorky jsem už dříve četla Josefíně všichni lžou a už u ní mi přišlo, že autorka umí krásně neobyčejně vyprávět obyčejné příběhy. A tentokrát tomu nebylo jinak.

Máme tu opět množství protagonistů.
Ale nejdůležitější je Anna. Anna je rybička a je reinkarnovaná umělkyně Olívie, která spáchala sebevraždu. Doufala ve vysvobození, rozhodně ne v život v malém kulatém akváriu. :D

Dozvídáme se, co vedlo Olívii k ukončení jejího života a postupně poznáváme i osudy jejích pečovatelů, u kterých se z různých důvodů střídá.

Potkáváme smutnou holčičku Lottu, jasnozřivou důchodkyni Mášu, nádražního sekuriťáka Bohuslava a homosexuální pár, který usiluje o adopci.

Všichni žijí své životy a Anna, která už jako ryba nemůže mluvit, by k nim měla tolik co říct! Ale nemůže a tak si to vynahrazuje imaginárními rozhovory ve své rybí hlavičce.

Jak to s Annou/Olívií dopadne a kdo se o ni postará?

Tahle kniha mi připomněla tvorbu Markéty Lukáškové, která ve své knize Losos v kaluži také řešila posmrtný život. Moc mě to bavilo!

Hlubší myšlenky střídaly vtipné pasáže. Za mě opravdu povedený kousek.

16.09.2023 5 z 5


Recept na lásku Recept na lásku Jarrett Melendez

Tohle je sladká roztomilost - jednohubka, kterou zhltnete za pár chvil a vykouzlí vám úsměv na tváři :)

Ben před nedávnem dostudoval obor angličtiny a teď hledá svou první opravdovou práci. Jenže všude chtějí už předešlou pracovní zkušenost, kterou on nemá. A tak jde z jednoho ubíjejícího pohovoru na druhý a začíná ztrácet naději.

Nakonec se na něj usměje štěstí v podobě jedné restaurace, kde přijímají bez praxe a krásného, přitažlivého kuchaře Liama.

Ben tuhle práci vzal jen aby přežil, aby měl jak platit účty, mezitím co dál bude hledat tu opravdovou práci. Jenže co je opravdové? A co chce Ben skutečně dělat?

Bylo to opravdu roztomilé a krásně malované. Moc se mi ta grafika líbila! :)
Mám pár výhrad k nereálnosti chování Benových rodičů a pak i k Benovu rozhodnutí, ale jako pohádka je to moc povedené. A ještě je tam rozkošné prasátko! :))

15.09.2023 5 z 5


Šepot kouzel Šepot kouzel Elise Kova

Eiře je osmnáct a je tak trochu vyvrhel ve společnosti učňů v Čarodějné věži. Žije ve stínu svého nadaného staršího bratra a má obrovský škraloup, kvůli nehodě, která se stala před lety, při které zabila člověka.
Vládne magií vody a ještě má jednu velmi neobvyklou a ne úplně příjemnou schopnost. Dokáže slyšet úryvky vět z minulosti - rozhovory, které se otiskly do předmětů.
Tahle schopnost se ukáže být velmi užitečnou, ale také nebezpečnou.

Eira se rozhodne zúčastnit se Turnaje pěti království, aby všem ukázala, že už se posunula a nemusí na ni všichni tolik dohlížet. Také by se díky turnaji mohla podívat do vzdálené země elfů, která ji odjakživa fascinovala.

Její život se tímhle turnajem obrátí naruby, začne se účastnit akcí, kterým se vždy vyhýbala jako čert kříži a sblíží se se dvěma muži. Teda - jedním mužem a jedním elfem.
Jenže pak se vše opravdu ošklivě zamotá.

Líbila se mi magie, která v knize je. Ovládání elementů - vody, vzduchu, ohně a země mě baví již od witchek :D
Jinak byl ale příběh poměrně průměrný, nic nového oproti ostatním young adult fantasy tady nenajdete. Ale pokud vás ya fantasy baví, věřím, že se vám tahle kniha líbit bude. :)

Eira mě na jednu stranu bavila svou odvahou a průbojností, ale taky mě neuvěřitelně vytáčela tím, že vyslepičila, co mohla vyloženě si koledovala o průšvih a pak se divila. :/
Jedna z romantických linek, taková jemná, se mi líbila a doufám, že se rozvine v dalších dílech.

Ráda si pokračování přečtu, protože jsem opravdu zvědavá, co se bude dít dál a taky chci víc poznat ten svět a ostatní elementy.

24.08.2023 4 z 5


Vězeňkyně Vězeňkyně B. A. Paris (p)

B. A. Paris je mou oblíbenou autorkou psychologických thrillerů. Je totiž autorkou, která mě s nimi seznámila a Za zavřenými dveřmi mě tehdy před lety totálně odpálilo a tenhle žánr jsem si zamilovala.

Tahle kniha je tématicky dost podobná knize Za zavřenými dveřmi, taky tam jde o život jedné ženy, který se naprosto změnil, když jí do něj vstoupil muž, který se ze začátku tvářil jako mílius.

Ale v téhle knize je to ještě zamotanější, protože krom toho, že si Amelie vzala tohohle okouzlujícího miliardáře, ze kterého se vyklubal pěkný hajzl, tak je ještě oba dva jednoho dne unesou.

A to naši silnou hrdinku, která si prošla náročným dospíváním a vždy se se vším nějak dokázala poprat, téměř zlomí.

Psychologie postav v téhle knize byla zase skvěle promyšlená, stejně jako zvraty, zašmodrchání a následné vymotávání a rozuzlení :)
Jen ten začátek byl hrozně zdlouhavý. Já chápu, že nás autorka musela naladit, abychom chápali co má Amelie za sebou a co prožívá právě teď, ale i tak už jsem chtěla akci! :D

Krátké kapitoly mě ale udržely u knihy a já ji i přes nedostatek akce v první půlce nemohla odložit a knihu jsem nakonec zhltla za jeden den.

Tou smrští v druhé části a promyšleností rozuzlení si mě autorka usmířila, i když to hlavní jsem odhalila a tak jsem nakonec neměla takový wow moment

I nadále si budu chtít přečíst vše, co autorka napíše, protože její styl psaní mi fakt sedí :)

06.08.2023 4 z 5


Zvrácený Zvrácený Jodi Ellen Malpas

Tahle bichlička skrývá příběh dalšího hříšníka. Pokud jste četli předchozí díl z této série, víte co vás čeká.

Je to příběh o zlomeném neřádovi, vrahovi, který se zdá být naprosto ledový, neúprosný a toužící po pomstě a pak.. pak potká ženu. Ženu stejně zlomenou jako je on sám.
Ne, že by z něj najednou byl andílek, ale trochu tedy vyměknul. :D

Tenhle neřád byl ještě k tomu pěkně zvrhlej, jak už napovídá název.
Začátek mi připomínal 50 odstínů šedi, protože temný James svede dosud vanilkovou Beau na zcestí temného chtíče, ale pak se to trochu zklidnilo.

Když se ti dva dali dohromady, měla jsem chvíli moment, kdy jsem to nechápala, ale pak jsem to přijala a plynula dál s dějem, i když chování Beau prostě logické nebylo. Nejvíc mi vadil ten kontrast, jak ji furt vyzdvihovali jako hvězdnou policejní uchazečku a ona se pak chovala spíš jako husa :/

Sexu tam bylo fakt poměrně hodně, především na začátku, pak mi přišlo, že se autorka začala soustředit více na děj a erotiku trochu flákala. Začala se totiž věnovat detektivní lince, která příběhu dodala ten správný spád!

James mě bavil, ale osobnost Beau mi nepřirostla k srdci, štvalo mě jak byla rádoby drsná a točila se v kruzích. :/

Ale kdo máte rád tyhle eroticko-romanticko-drsné příběhy, kde předem víte, jak to skončí a čtete je pro tu jízdu, tak tohle bude pro vás :)
Mě to bavilo a těším se na další díl!

05.08.2023 4 z 5


Hra temné čarodějky – Bitva začíná Hra temné čarodějky – Bitva začíná Natalija Matolinec

Tahle knížka má nádhernou obálku a zaujala mě i anotace.

Hra, která probíhá jednou za sto let, během které se rozhodne, kdo získá vládu - jestli temní nebo světlí. (To mi docela připomnělo knihu My všichni neřádi)
Temná čarodějka Varta se hry účastnit nechtěla, žila doteď poklidný život, jen občas jí zkřížily cestu nějaké světlušky, se kterými si to vyřídila. Ale, že by se chtěla zapojit do velké a mnohdy smrtící bitvy o moc? To ani náhodou!
Pak ale potká záhadného neznámého mága z Česka a vše se vymkne kontrole.

Bojovala jsem se jmény a hromadou postav. Pak jsem zjistila, že ty postavy mají ještě další jména a k tomu zdrobněliny, které zněly jinak než originál a byla jsem totálně namydlená :D

Příběh to byl dobrý, se zajímavou zápletkou, ale občas mi tam vadily nějaké fráze a i slovosled byl občas tak divně postaven, že jsem nad tím kroutila hlavou.

Vartu jsem si nakonec docela oblíbila, ale bohužel je pro mě jinak kniha zkrátka průměrná. :(

Možná by se mi líbila víc, kdybych už podobných příběhů, které byly propracovanější, nečetla kvanta. :/

08.07.2023 2 z 5


V šedých tónech (grafický román) V šedých tónech (grafický román) Andrew Donkin

V šedých tónech jsem už četla před lety jako klasický román. I tehdy mě příběh hluboce zasáhl, ale přišel mi tehdy takový naivně vyprávěný - vypravěč je přecejen šestnáctileté děvče.

Ale grafický román tohohle příběhu mi vzal dech. Děj jsem si matně pamatovala, ale když jsem ho znovu sledovala i na ilustracích, bylo snad ještě bolavější ho s hrdiny prožívat.

Ruta Sepetys je skvělá autorka, která zpracovává těžká témata a dělá si rozsáhlé výzkumy. Toto téma se jí dokonce osobně dotýká, jak se dozvídáme v doslovu.

Tento grafický román mohu jen a jen doporučit všem, kteří milují příběhy od Ruty a nebo těm, které zajímají témata, která autorka zpracovává a nejsou tak zdatnými čtenáři, aby se pustili do knihy. :)

Láska je nejmocnější armáda - ať už je to láska k příteli, ke své zemi, k Bohu, nebo třeba k nepříteli. Láska nám odhaluje zázračnou povahu lidského ducha.
- Ruta Sepetys

08.07.2023 5 z 5


Atentát Atentát Loïc Dauvillier

Grafický román, který zachycuje zoufalství doktora Amina Džafaariho, jehož žena spáchala sebevražedný útok.
Amin nejprve ničemu nevěří, jeho manželka byla přece moderní žena, která ani nebyla aktivně věřící. Jenže když zjistí, že svou ženu vlastně asi vůbec neznal, začne pátrat po vysvětlení. Jde za ním i přes hrozby a výhrůžky lidí, se kterými není radno si zahrávat.

Velmi silné téma, které mi ale v této formě bohužel nesedlo.
Bylo to celé velmi chaotické. V příběhu je mnoho postav, které se vždy jen mihnou na scéně a zmizí. Snaha se v nich zorientovat mi dost komplikovala si příběh naplno prožít.

Téma, zápletka a celkově příběh super, ale zpracování v tomto případě dost srazilo hodnocení. :(

07.07.2023 3 z 5


Korunní princezny Korunní princezny Catherine Doyle

Korunní princezny jsou kniha, která mi snad byla napsána na míru.
Je tam všechno! :)
Magie, tajemství, dobrodružství, jiskření, zakázaná láska, únos, dvě sestry, které se celý život neznaly a jejich výměna alá Past na rodiče.

Skvělý to bylo!
Rose i Wren mi obě sedly, Wren možná o maličko víc, přecejen není tak rozmazlená a taky se mi líbí, že jde do všeho po hlavě.

Rose je taková mírnější a naivnější, ale když jí o něco jde, umí se do toho taky opřít.

No a Tor? Už jen to jméno z něj udělalo mou nejoblíbenější mužskou postavu v téhle knize.

Skoro 500 stran zhltnutých za jeden den, nešlo jinak.
Takže ano! Tenhle humbooktip se zase povedl a já jsem nadšená, tohle čtení moc doporučuju a těším se na další díly! :)

06.07.2023 5 z 5


Fotograf z Mauthausenu Fotograf z Mauthausenu Salva Rubio

Grafický román zachycující hrůzy a zvěrstva v Mauthausenském pracovním táboře.
Sílu španělských vězňů, kteří se nechtěli vzdát a jen doufat, že přežijí, ale chtěli pomoct světu pochopit, co za hrůzy se za zdmi tábora děje.
A o bezmocnosti - nemožnosti být slyšet.

Na pár stránkách zachyceny události, o kterých už jsme mnohokrát četli, ale takhle v grafickém zpracování je to snad ještě větší síla.

Není to ani hezké, ani příjemné čtení. Hezké ve smyslu grafického zpracování to je. Z některých obrázků mi běhal mráz po zádech.

Pokud vás tematika pracovních/koncentračních táborů zajímá - tenhle grafický román byste neměli minout.

05.07.2023 4 z 5


Drahý Aarone Drahý Aarone Mariana Zapata

Mariana Zapata je královna slowburn romantik, které u nás vychází s bohužel dost ošklivými obálkami. :(

Drahý Aarone je příběh Aarona a Ruby, kteří se poznají díky dopisování s vojáky. Aaron je voják, Ruby dobrovolnice. Ani pro jednoho to není jejich první rodeo, ale cítí tam něco víc. Zpřízněnost takovou, že se stanou během třičtvrtě roku opravdu blízkými přáteli.
Pak Aaron Ruby navrhne, aby se potkali naživo, když má mezi misemi dovolenou. Co z toho vzejde?

Začátek ve formě e-mailů mě tedy moc nebavil.. ale bylo fajn dozvědět se opravdu dost o životě obou hlavních hrdinů. Dobře jsme poznali Rubyinu rodinu a půda byla připravena na další vývoj událostí. A pak už to běželo jak na drátku :)

Když se pouštíte do Zapaty, musíte mít fakt náladu na slowburn, jinak vás to asi bude štvát :D já ji měla a náramně jsem si to užila.
Hlavní hrdinové mi ale v této knize úplně nepřirostli k srdci, Ruby byla dost ufňukaná a Aaron zas trošičku moc jistý si sám sebou. Ale ten vztah, který se mezi nimi postupně zrodil mi to vynahradil a tak jsem nakonec poměrně spokojená. :)

23.06.2023 4 z 5