anmaride anmaride komentáře u knih

☰ menu

Český ráj Český ráj Jaroslav Rudiš

Krátká jednohubka, rozhovory mužů v sauně, příběhy, zamyšlení, životy. Četlo se mi to trochu hůř, asi jsem na to neměla tolik spěchat, ale i tak opět super rudišovka.

19.02.2024 5 z 5


Národní třída Národní třída Jaroslav Rudiš

Jako první jsem viděla film, a tak jsem při čtení knihy viděla Hynka Čermáka. Ale vlastně to nebylo na škodu. :) Tohle je styl psaní, kterej je mi hodně blízkej. Miluju to opakování, ty obraty, tu strohost i hutnost textu zároveň. Ty myšlenky, nepochopení, ten závěr. Rudiš zatím nikdy nezklamal.

19.02.2024 5 z 5


V pasti pohlaví: O politice, péči, sexu, násilí a postavení žen v Česku V pasti pohlaví: O politice, péči, sexu, násilí a postavení žen v Česku Silvie Lauder

Jasně, tady není o čem! Doporučuji!
Je to opravdu velmi čtivé, Silvie Lauder zaujme hned na prvních stránkách.

19.02.2024 5 z 5


Muž bez tváře Muž bez tváře Caimh McDonnell

Ajajaj! Na autora jsem narazila díky nově vydané PODIVNÉ DOBĚ, která mě neskutečně bavila. Zkusila jsem tedy sáhnout po prvním dílu Dublinské trilogie a maličko jsem trpěla. Měla jsem velké očekávání, ale tady je asi znát, že autor ještě nebyl tak vypsaný, jako u poslední knihy. Nebo nevím, ale zkrátka mi to tak pěkně neplynulo, některé vtipy byly tak nějak na rozpačité pousmání. Ale od druhého dílu mě to neodradilo. (Čtu právě teď a tam už je to tedy o něco lepší!).

A musím tedy dodat, že to množství chyb v textu je velmi rušivý. :(

19.02.2024 3 z 5


Loutkové divadlo Loutkové divadlo M.W. Craven

Bála jsem se, že se budu bát, to já moc nemusím. Ale bylo toho tak akorát. Děj je krásně promyšlený, stejně tak i postavy. Bavila mě Tilly. Závěr překvapivý. Pro mě kniha o které za chvilku už nebudu vědět, ale jako momentální jednohubka je skvělá.

19.02.2024 4 z 5


Jít krást koně Jít krást koně Per Petterson

Měla jsem na seznamu dlouho, dokonce jsem asi před 5 lety zkoušela číst a nešlo to. Teď na to ale uzrál čas a já si ten příběh neskutečně užila. Je to náročnější text, pozvolný, hodně emotivní. Prolíná se, přelévá pozvolna tam a zpět. Velmi zajímavá záležitost!

19.02.2024 5 z 5


Zákon Azylu Zákon Azylu Lucie Lukačovičová

Toto bylo velmi příjemné překvapení. Mám ráda trochu fantastiky v Praze, tady bylo ještě propojení s Argentinou a pěkně to hrálo dohromady. Žádný potoky krve, za což jsem byla ráda. Postavy byly fajn, nejvíc mě bavil Gabriel.
Další díly ráda přečtu taky.

18.01.2024 4 z 5


Podivná doba Podivná doba Caimh McDonnell

V knihkupectví mě hned zaujala a musím říct, že naprosto oprávněně! Skvělej příběh, plnej anglickýho humoru, magie, záhad a napětí. Ani chvilku jsem se nenudila, všechny postavy jsou naprosto skvěle vykreslený a příběh jede od začátku do konce (kdy bude druhej díl?!). Připomíná mi to humor z Black Books a podobných seriálů a já si to naprosto zamilovala.

17.01.2024 5 z 5


Chladný den pro vraždu Chladný den pro vraždu Dana Stabenow

Poslouchala jsem audioknížku a ztvárnění Kate mi tam nesedlo. Její chraplák ve mně vyvolával dojem, že zrovna v danou chvíli mluví nějaká hodně stará žena a celý dojem z knihy mi to kazilo. Jinak příběh má moc fajn atmosféru, prostředí Aljašky mě dost bavilo. Celý to plyne docela pomalu, což mě u krimi příběhu zaráží, ale jako oddechovka do uší to bylo fajn.

13.01.2024 3 z 5


Dilema Dilema B. A. Paris (p)

Jakmile mám čtecí krizi, B.A.Paris mě z ní dostane. Její knihy mám přečtené během jednoho večera, doslova je zhltnu. Uvědomuju si, jak jsou přitažené za vlasy, jak se hrdinové chovají nepatřičně, jak málo pravděpodobné ty příběhy jsou. Ale autorka mě dokáže tak chytit a napínat, že jí to vše vždy odpustím.

Ale konkrétně u této knihy to vše dohromady nějak nefungovalo. Sledujeme jeden den, jednu rodinu a velmi náročnou situaci. Dilema, zda si dva lidé řeknou informaci, která jim změní život hned, nebo si ji řeknou až po narozeninové oslavě. A každej má tu informaci jinou. Tak nějak celou dobu víte, kam to celý směřuje. Sem tam je to napínavý, překvapivý. Ale za mě teda trochu zklamaní.

09.01.2024 3 z 5


Krev pro divoženku Krev pro divoženku Kristýna Sněgoňová

Poslouchala jsem jako audioknížku. Stejně jako první díl mě to dost bavilo. Sněgoňová je jemnější než Kotleta, ale taky se toho nebojí a krev tu docela teče. Nádherný opisy pocitů a okolních situací mě hned přenesly do příběhu. Všechno jsem to viděla, cítila a prožívala. Paráda, těším se na další “éterický vílušky.

07.01.2024 4 z 5


Kniha, kterou posypal hvězdný prach Kniha, kterou posypal hvězdný prach Nora Eckhardtová

Tohle bylo skvělý! Příběh o souboji dvou nakladatelů (sama v nakladatelství pracuju, takže jsem to o to víc celé prožívala) a sázce, kdo vydá úspěšnější knihu mě fakt neskutečně bavil.. Praha v 19. století měla příjemnou atmosféru, "marketing" na podporu prodeje nové knihy byl super, skvělé byly "vpády" autorky do děje. Humorné momenty střídaly trošku vážnější chvilky, ale dohromady to dalo fungující a příjemný celek, který budu moc ráda doporučovat dál. Jen mi nedá nezmínit, že jsem ten závěr celého příběhu čekala vlastně trochu jiný...

04.01.2024 5 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Jó, já se nechala strhnout! Jako ovečka jsem letěla po masírce z instagramu do knihkupectví a hrdě jsem si knihu nesla do nejbližší kavárny. A nemohla přestat číst. Mě tyhle alternativní životy a "cobykdyby" témata hodně baví. Tady to bylo podáno zdánlivě jednoduše, příběh byl vlastně dost předvídatelnej, ale všechny myšlenky a posuny, které Nora měla během navštěvování alternativ, byly prostě skvělý. Kdo chce, najde si jednoduchý příběh. Kdo chce, najde si jednoduchý příběh plný hlubokých myšlenek.
Za mě jedna z top knih.

24.03.2022 5 z 5


Kolem Jakuba Kolem Jakuba Michal Vrba

Tohle byla pecka! Pět povídek, které se víceméně odehrávají kolem jednoho rybníka Jakub. Zažije třicetiletou válku, která zničí mlýn rodině, co žila na jeho břehu. Sledujeme tak osudy tří dětí, které o vše přišly a snaží se přežít.
Další povídka je z konce druhé světové války a nedaleko Jakuba se utáboří ruská posádka. Jako jediná povídka by měla být podle skutečné události a pojednává o tom, jak s životy zamíchá jedna schovaná brokovnice. Třetí povídka je z Maďarska (s Jakubem je spojená zmínkou o jedné postavě), popisuje povstání a místního soudruha, který se prochází davem. V roce 1958 zase projede kolem Jakuba režimem perzekvovaný Alois Kostroun. Chce domů, ale má zákaz. Co se stane, jestli zákaz poruší? Naposledy skočíme do devadesátek. Tady není ústřední postava, sledujeme totiž celej řadovej domek. Všechny jeho obyvatele, byt po bytu, názor po názoru, osud po osudu. Obloukem se dostáváme opět ke třem dětem na břehu Jakuba…
Lahůdka, bavilo mě to. Každej příběh by zasloužil víc než povídku, perfektně napsaný, husí kůži nahánějící, tězký ale skvěle zvolený témata.

14.03.2022 5 z 5


Zbláznění - Mánie, deprese, Michelangelo a já Zbláznění - Mánie, deprese, Michelangelo a já Ellen Forney

Skvělé a citlivě zpracováno! Co je bipolární porucha a jak se s ní dá žít? Komiks krásně vystihuje stavy euforie a cestu k totálnímu propadu, otázky k tomu, co se děje, bezmoc a snahu na sobě pracovat. Ztrátu síly a nalezení nové. Začarovaný kolotoč.
Odkazuje také na jiná díla, která se bipolární poruchou a depresí zaobírají, stejně tak se dozvíte, že podobnými stavy prošla třeba Emily Dickens, Sylvia Plathová nebo třeba Mark Twain.
Doporučila bych každému, kdo stále nechápe, jak je život s podobnou poruchou těžký a jak moc daného člověka ovlivňuje. Protože mám pocit, že se pořád mezi námi pár takových nechápavých jedinců najde.

14.03.2022 4 z 5


Žít navěky Žít navěky Dara Horn

Náhodný výběr v knihovně a musím říct, že mě to fakt moc bavilo. Od první stránky mě příběh pohltil a já se těšila na každou chvilku, kterou s Rachel prožiju. Prolínání minulosti a současnosti bylo psáno lehce, nerušilo a i když se skákalo sem a tam, vůbec to nevadilo. Zajímavý téma, zajímavé úvahy. Super!

01.02.2022 5 z 5


Hladový lán Hladový lán Andrew Michael Hurley

Zaujala mě obálka. Tak moc, že jsem si knihu bez většího prozkoumání ihned nesla domů. Zklamání přišlo ve chvíli, kdy jsem zjistila, že je to horor. Já jsem hroznej posera, horory čtu minimálně, takže jsem to začala číst s tím, že se mi to určitě nebude líbit. Prvních asi 60 stran jsem se nemohla vůbec začíst, odložila jsem, ale nakonec mi to nedalo... A byla to jízda! Dočetla jsem to za večer, nešlo se odtrhnout, bylo to tak zvláštně tajemný, atmosférický, děsivý, mrazivý... Co je pravda? Co sen? A za co může psychika? Líbilo se mi to!

26.01.2022 4 z 5


InTyMně InTyMně Markéta Lukášková

Jeden večer, prosecco a InTyMně. Nečekala jsem to, ale tak moc mi to sedlo do nálady! Devadesátkový dětství sedělo do puntíku, dospívání a plácáni se v dospělosti, všechny ty životní situace, změny, nálady, panejo! Depka i sranda, hodně jsem se v tom viděla.

06.01.2022 5 z 5


Esterčini otcové Esterčini otcové Hana Radulić

Začátek byl pro mě fakt zmatek, bylo tam na mě moc jmen a nedokázala jsem se zorientovat. Dvakrát jsem chtěla odložit, ale nedalo mi to a kousla jsem se. A pak mě příběh úplně vtáhnul. Témata holocaustu jsou vždy těžká, já to vlastně hrozně nerada čtu, ale občas mě nějaké příběhy nalákají. Otcovská láska tady byla krásně popsaná, nehledě na to, kým člověk je nebo byl. Postavy i situace jsou moc dobře vykreslené, druhá polovina knihy o poválečném období byla o něco lepší. Slza ukápla.

04.01.2022 4 z 5


Strašidýlko Stráša Strašidýlko Stráša Alena Mornštajnová

Mně to prostě nedalo. Autorku mám ráda a tak jsem byla na její pohádkovej příběh fakt zvědavá. A super. Za mě pěknej námět, roztomilý postavy a milá atmosféra příběhu. Poslouchala jsem jako audioknihu, tam mě štvala uřvaná mluvící kočka, ale dětem se to dle mého líbit bude.

30.01.2021 5 z 5