AniariShattered AniariShattered komentáře u knih

☰ menu

Dívky, které slyšely plakat moře Dívky, které slyšely plakat moře Elizabeth Blackwell

Charlotte Digbiová, Esme Harperová a Anna Halverssonová jsou tři velmi odlišné mladé ženy, pocházející každá z jiného kouta světa. Naše hrdinky nám jedna po druhé vypráví své osudy, které se střetávají v záchranném člunu číslo 21. Píše se 14.dubna 1912, jedna z největších lodních tragédií v dějinách moře plavby se právě odehrává pod poklidnou noční oblohou a před zraky několika málo zachráněných na člunech. Od této osudové noci se ve čtyřech hlavních částech - předtím, potom, záchranný člun, následky - dozvídáme jak se tyto ženy ocitly na palubě Titanicu i jak se musely vypořádat s životem plným vzpomínek a traumat z oné mrazivé noci. Po dvaceti letech se vracíme do minulosti, setkáváme se lidmi, kteří dokázali díky neuvěřitelnému štěstí přežít a vybojovat si své místo na záchranném člunu. Kniha má velmi dobře propracovaný příběh, ze začátku bylo sice trochu těžké orientovat se v ději, brzy jsem se však už nemohla odtrhnout a potřebovala jsem číst nutně dál. Děj ubíhá rychle, nic se zbytečně nenatahuje do krkolomných odstavců, autorka má talent psát rozlišné charaktery, které nikterak nesplývají dohromady. Za mě knihu doporučuji, je napínavá a čtivá od začátku až do konce, ocitnete se v jiné době, která vám rozhodně nedovolí přestat myslet na tuto nádhernou a majestátní loď, kterou Titanic navždy zůstane.

24.08.2019 4 z 5


Růže bílá, černý les Růže bílá, černý les Eoin Dempsey

"Nikdy není pozdě, ne dokud ti v plicích zbývá dech a v těle trocha života. Nacisté za sebou zanechali miliony mrtvých po celé evropě. Dostala jsi příležitost vybojovat pro ty mrtvé spravedlnost."
"Nebo pomstu?"
"Nebo pomstu,"

Kniha se odehrává ve zcela odlišném prostředí, než je zvykem u válečných románů. Les ve kterém se po boku hlavní hrdinky Franky objevíme nás naplní uklidňujícím, ale zároveň stísněným pocitem. Silný, krásný a nesmírně poutavý příběh, kdy si je člověk nucen uvědomit, že oběťmi války byli i samotní Němci. Příběh dvou lidí, jejíž osud leží v rukou toho druhého. Kdy začít důvěřovat nepříteli, může znamenat záchranu vlastního života.

Za mě je Růže bílá, černý les jedinečná kniha kterou chci všem doporučit, takovýto příběh si zaslouží mnoho čtenářů.

21.08.2019 5 z 5


Eleanor & Park Eleanor & Park Rainbow Rowell

Eleanor a Park je milý, oddechový, ale i smutný příběh dvou mladých lidí, kteří své cesty spojili díky punkrockové hudbě a komixům. Děj je jednoduchý, ale propracovaný bez zbytečných kliček, smyček. Kniha je sice pro mladší čtenáře, ale své si tam najde každý romantik všeho věku a já byla skutečně příjemně překvapená jak mi stránky rychle mizely pod rukama. Měla jsem sice někdy problém s Eleanořinou povahou, ale její síla s jakou se dokázala vypořádat se svým životem, mě nakonec přiměla ji vidět v jiném světle. Za mě určitě doporučuji všem, kteří hledají pohodové čtení, které vás však bude držet v napětí. A začala jsem po dočtení této knihy věřit na osud, jelikož v den dočtení Rainbow Rowell oznámila, že dříve zrušený film přece jen bude ;)

16.05.2019 4 z 5


Hvězdy nad Berlínem Hvězdy nad Berlínem Sarah Matthias

Je o mě celkem známo, že mám velmi "ráda" knihy o II. Světové válce a proto jsem byla nesmírně vděčná Ježíškovi, že na mě i v tomto ohledu myslel. O perzekuci Romů jsem mnoho nevěděla, jelikož informací o této stránce holokaustu je pomálu. A právě proto mě tato kniha oslovila. I když jsem od samotného začátku věděla jak tato kniha skončí, po přečtení poslední věty jsem zůstala dlouho sedět a celý příběh si znovu přehrála v hlavě. Tato kniha mě skutečně zasáhla až do morku kostí na pravděpodobně dlouhou dobu.

09.02.2019 5 z 5


Těžko uvěřitelný příběh Těžko uvěřitelný příběh Chris Colfer

Chris Colfer, je pro mě jeden z nejtalentovanějších spisovatelů moderní doby. V knize Těžko uvěřitelný příběh se opírá o několik citlivých témat nejen této doby a proto si myslím, že by si měl knihu přečíst každý, kdo potřebuje nakopnout v životě a uvědomit si, že ne všechny situace jsou bezvýchodné.
Celý příběh začíná ve chvíli kdy se parta přátel rozhodne vyrazit na road trip po USA s velmi nečekaným a ne příliš empatickým společníkem. Tato nesourodá skupina začne zjišťovat, že se vlastně navzajem tak dobře nezná jak si ve skutečnosti myslela, a že silá opravdového přátelství dokáže překonat mnoho nepřekonatelných překážek. Pro mne tato kniha má i přes několik rozporuplných okamžiku své kouzlo a hodlám se k ní ještě mnohokrát vrátit, stejně jako ke Chrisově Zemi příběhu.

30.01.2019 4 z 5


Muffin a čaj Muffin a čaj Theo Addair (p)

Muffin a čaj... Výstižný název, který provází děj od samého počátku až do konce. Nádherně napsaný příběh, který si myslím strhne každého čtenáře, který se rozhodne pro tuto knihu sáhnout. Příjemně oddechová kniha, i když dlouho se mi nestalo, že bych našla knihu či povídku, která by mi naháněla husí kůži a motýlky v břiše ať to zní sebevíc pateticky. Této knize se to nicméně povedlo a před autorem smekám. A už se těším na druhý díl.

30.01.2019 5 z 5


Deník japonské manželky Deník japonské manželky Veronika Ageiwa

Velmi humorným stylem sepsaná kniha nebo chcete-li deník česko-japonských manželů. Zápisy psané na střídačku Veronikou a Kótou, byly zajímavým nápadem. Kniha ukáže nejen obecné rozdíly mezi naší a japonskou kulturou, ale předvede i mentalitu japonských obyvatel, která vám zůstane kvůli uzavřenosti Japonských obyvatel utajena. Pro mě jako milovníka Japonska a jeho kultury, je tato kniha tím pravým lákadlem, proč tuto zemi toužím ještě víc navštívit.

30.01.2019 5 z 5