Aneliss Aneliss komentáře u knih

☰ menu

Divný dárek Divný dárek Jacqueline Wilson

(SPOILER) Kniha se smutnějším tématem od oblíbené autorky. Amy, Vita i Maxík mají sice svého taťku jako modlu, ale jak on tak mamka se celou dobu chovali dost nepatřičně, táta dětem sice nasliboval hory doly, ale pak zmizel a máma upadla do dlouhé deprese a nebyla moc schopná se o děti starat. Babičku měli sice přísnou a věčně napruženou ale díky jejím financím se rodina po odchodu otce nezhroutila. Příjemným uvolněním byla ke konci dovolená do Španělska kde si nakonec i kyselá babička našla přítele:) Konec přišel dost nečekaně a je opravdu šťastný?

15.01.2024 4 z 5


Lola Rose Lola Rose Jacqueline Wilson

(SPOILER) Jedna z nejvíce "heavy" knížek od Wilsonové. Jani má maminku dost nerozvážnou a často tak přebírá roli matky v rodině ona, hlavně tedy teď když jsou na útěku od násilnického opileckého otce. Má v životě spoustu starostí, malý bráška věčně zlobí, nemá ráda mámina nového přítele, bojí se nové školy, o tenčíčí se zásoby peněz, maminky zdraví a hlavně toho že je najde táta magor. Naštěstí se na konci objeví deus ex machina v podobě tety Barbary a budoucnost bude přeci jen růžová. Vzhledem k tématu bych doporučila klidně i starším/dospělým čtenářům.

15.01.2024 5 z 5


Heráci Heráci Irvine Welsh

(SPOILER) ackoli je tohle prvni dil tak je asi lepsi ho cist jako druhej po druhym. tohle neni uplny zacatek pribehu protoze hosi a holky uz v tehle knize litaji v problemech a do zivota kazdeho nas welsh hodi doprostred jejich zivotnich patalii ale ukazuje nam tu marka rentona jako nadejneho studenta s reprezentativni gf, tommyho jako odpurce tvrdsich drog co touzi po vztahu s Lizzie, spuda co mel praci a simona co se chtel uvazat na jednu slecnu a navlect ji prstynek, tudiz opaky charakteru v pokracovanich knihy. pozitivem teto knizky je ze je dlouha, tudiz umoznuje podrobny popis deje a ctenar poradne pozna charaktery hrdinu. dalsim plusem knihy je ze hodne strida mista deje takze ukazuje ctenarovi vice mist a situaci, chodime s markem na univerzitu v aberdeenu, bydlime s nicksym v londyne, jdeme na odvykacku do Fife a samozrejme delame vsechny mozny lapalie v Leithu. nechybi ani stridani pohledu a er/ich formy. skvela kniha

12.11.2021


Trainspotting Trainspotting Irvine Welsh

(SPOILER) jedna z mych nejoblibenejsich knih (nebo spis kniznich serii). co se tyka zpracovani tak knizka (knizky) vyrazne lepsi nez filmove zpracovani (ktere ale neni vubec spatne a ma skvelou scenu se skladbou perfect day a take hruzne ztvarneni sceny s umrtim novorozence a skvele herecke obsazeni) a to vubec nemluvim o filmu trainspotting 2 ktery je zklamanim na plne care a s jeho predlohou (kniha porno) ma uplne minimum spolecneho co se tyka deje, nicmene

trainspotting je napoprve hodne chaoticky protoze je vypraven z mnoha pohledu a odkazuje na hodne udalosti/postav z predesle knihy heraci (kterou ovsem welsh vydal az po tehle tudiz musel mit trainspotting universe poradne dopredu naplanovany). zadna z postav neni kladna, jsou to fetaci, zlodeji, pasaci, ojebavaci systemu, ale stejne si k nim ctenar vybuduje vztah i na tech par strankach (v tomhle mam radsi heraky protoze to je obri bichle a umoznuje lepsi prokresleni postav). vetsina z postav je i navzdory tomu velmi poutava a i dost sympaticka, jedinou vyjimku vidim v begbiem coz je proste idiot ve vsech smerech ale bohuzel i v realnem svete mezi nami takovi magori ziji. kazdy z nich je jiny a resi problemy ve kterych se najde i ctenar (penize, rodice, sourozenci, umrti blizkeho, deprese, zavislost v ruznych podobach). welsh popisuje vse velmi realisticky a nestiti se nechutnosti a spolecenskych tabu, jmenovite ve vsech jeho knizkach se mi libi jak popisuje sexualni sceny. trainspotting je vyletem do skotska v sedmdesatych letech, takovym, jaky vam zadna cestovka nenabidne. a prekladatelska prace na jednicku, protoze prelozit skotaky tak aby se to dalo cist a zaroven si clovek uvedomil ze "jo oni mluvi s prizvukem" musel byt orisek.

12.11.2021 5 z 5


O osudovém vlivu Davida Bowieho na holky O osudovém vlivu Davida Bowieho na holky Jean-Michel Guenassia

Traduje se, že když Tomio Okamura viděl tuhle knížku v regálu svého lokálního knihkupectví, zapištěl a jeho tričko s logem SPD se samovznítilo. V tomhle příběhu je totiž každý otevřeně homosexuální (paradoxně kromě hlavního hrdiny) a kdo není homosexuální, tak je alespoň bisexuální. Jako bonus tu máme homosexuální postavu, která nenávidí heterosexuály. Na několik metrů dopředu proto vycítíte, že tohle je cool moderní dílo. Pro "narodila jsem se ve špatném století" holky tu máme Bowieho v názvu, pro mileniály androgynního sexy puberťáka Paula, co má všechno a všechny u prdele (hlavně školu, mega kůl), je to výborný klavírista (Edward ze Stmívání mu může jen lízat boty) a hodně chodí do Mekáče, nu a nakonec pro nenáročné čtenáře toto všechno zabalené tak, že to přelouskají maximálně za tři hodiny četby. První polovina je poměrně slušná, nicméně v té druhé je děj přespříliš uspěchaný a všechny zvraty v něm se odehrají hrozně šup-šup. Moc tomu nepřispívají ani absurdity typu "hele, ubytujeme u nás uprchlici ze Sýrie!" a "ahoj nově nalezený syne, tady máš moji palačinkárnu". Absolutní třešnička na dortu je pro mě situace, kdy Paul děkuje klukovi, co ho šikanoval, že díky jeho šikaně odešel ze školy a nemusel tak zapadnout do systému:)

15.08.2019 2 z 5


Ten, kdo stojí v koutě Ten, kdo stojí v koutě Stephen Chbosky

Charlie je prvák na střední škole, která ho pomalu vtahuje do divokého víru všeho, co přináší dospívání - nová přátelství, objevování sexuality, drogy, alkohol, kouření, první láska, ale i poznávání toho, jak důležitá je v životě naše vlastní rodina. Všechno tohle zabalené v balícím papíru devadesátých let a s postavou milého učitele, který Charliemu podstrkuje knihy spisovatelů z beat generation. Když tuhle knížku čtete, chcete taky s rodiči koukat v televizi na MASH a v čekárně si v časopise číst o žaludečních problémech Kurta Cobaina. Kniha není taková, že by ji člověk slupnul za pár hodin nebo dní, občas se děj zdánlivě nikam nehýbe a může tak působit nudně. Osobně se mnou nejvíce zamával až šokující epilog.

14.07.2019 4 z 5


Spalovač mrtvol Spalovač mrtvol Ladislav Fuks

Když mi přiopilá angličtinářka na maturitním večírku zaujatě vyprávěla o filmu Spalovač mrtvol, docela mě to chytlo. Ale protože jsem hipstr, co tvrdí, že knížka je vždycky lepší, než film, sprintovala jsem nejdříve do knihovny. Děj této knihy je běžec, co běží délku 140 stran, prvních sto pozvolně vyklusává a na těch posledních čtyřicet chytne druhý dech a začne sprintovat až do velkolepého cíle. Paráda, Fuks si vážně vyhrál s tím, aby bylo všechno propletené a navazovalo na sebe. Ale jestli přede mnou v nejbližší době někdo řekne žlutá knížka o Tibetu, asi ho taky strčím k esesákovi do rakve.

01.06.2019 5 z 5


Klub rváčů Klub rváčů Chuck Palahniuk

Absolutní pecka. Až se stydím za to, že mě ke knize dovedla zvědavost po tom, kde vzal svůj pseudonym český rapper Tyler Durden (aka Gynger, Poseidon Vltavy, Gianni Versace a dalších sto pseudonymů). Kniha, která vás donutí si v restauraci neobjednat polévku.

09.07.2018 5 z 5


Ovšem Ovšem Karel Kovy Kovář (p)

Kovy je příjemný youtuber-intelektuál, na kterého se dobře kouká už jenom kvůli jeho statusu vzorného youtubera, na druhou stranu jeho tvorba zaujme přitažlivými tématy, vkusným humorem a pestrými nápady. Kniha z jeho pera je podobná. Různorodá, baví, srší nápady a na poměrně málem prostoru (cca 200 stran) se odehrává velké a pozoruhodné divadlo. Různé screenshooty a fotografie jsou vítaným osvěžením děje. Zaujme jistě i lidi, co na Kovyho tvorbu hodí okem jenom jednou za čas.

06.01.2018 4 z 5


Babička pozdravuje a omlouvá se Babička pozdravuje a omlouvá se Fredrik Backman

Ze začátku se mi četla opravdu těžce, pletly se mi postavy a pohádkové části působily dost rušivě, jako celek však knížka působí velmi mile a hlavně čtivě. Zejména posledních sto stran jsem zhltla za chvíli, velice emotivní a dojemné.

28.08.2017 4 z 5


Will Grayson, Will Grayson Will Grayson, Will Grayson John Green

Milá knížka, která se zabývá hlavně tématem přátelství, homosexuality a deprese. Děj utíká jako voda, jen s občasnými záseky,celkové hodnocení kazí jenom přeslazený americký konec.

21.08.2017 4 z 5


Zodiac Zodiac Robert Graysmith

Jeden z nejzajímavějších případů v odvětví sériových vrahů, který dosud stále nebyl vyřešen - barvitě, poutavě a čtivě, přečten na jeden nádech.

17.02.2016 5 z 5


Ponorka Ponorka Joe Dunthorne

Trochu devadesátkovější, inktelektuálnější a odvážnější Adrian Mole, jehož hlavními tématy jsou deprese, dospívání, sex a slova. Začátek a konec jsou parádní a stránky jen lítají, ale prostředek je místy velmi těžce přežvýkatelný a nudný. Na druhou stranu, dlouho jsem nečetla knihu s tak sympatickým a příjemně ujetým hrdinou.

26.12.2015 4 z 5


Národní satanista Národní satanista Erlend Erichsen

Říká se "nesuď knihu podle obalu" a tady to platí dvojnásob. Design obálky společně s působivou prezentací autora jako znalce oboru může automaticky navodit dojem četby určené pro zájemce výhradně o black metal nebo satanismus, což může při čtení přinést zklamání, protože kniha spadá navzdory tématu do kategorie oddechovek, jíž bude rozumět každý, i nefanoušek této hudby.
Osobně mi vadily velké časové skoky v ději a plochost postav Orcusta, Demonura a trochu i Hilde, kteří se sem a tam vynoří, nemají žádnou osobnost a víceméně ani nějaký dopad na děj. A také mi to možná zkazil protivný Runar. Naopak charakter Vinterbloda je skvělý. Za mě tedy průměr.

02.12.2015 3 z 5


Byla jsem otrokyní v satanské sektě Byla jsem otrokyní v satanské sektě Ulla Fröhling

Velmi rozpoluplná kniha. Části, kde se líčí příběh, jsou opravdu čtivé, znepokojivé, mnohdy opravdu jen pro silné žaludky. Na druhou stranu jsou tu neustále vsuvky - vyjádření různých institucí, psychologů, terapeutů, lékařů, které svým neustálým se omíláním působí rušivě a nepatřičně.

21.11.2015 3 z 5


Sharon Tateová Polanski a Mansonovi vrazi Sharon Tateová Polanski a Mansonovi vrazi Greg King

Bohužel reálný příběh krásné mladé herečky, jejího přelétavého manžela, šíleného zločince a matky, která věnovala celý svůj život bojem za práva své dcery. Co mě opravdu dostalo do jakéhosi depresivního transu byla kapitola nazvaná 'Tento boj nevzdám co budu živa'.

08.11.2015 4 z 5


Rosemary má děťátko Rosemary má děťátko Ira Levin

Trýznivý příběh ženy, která si ze všeho nejvíce na světě přála děťátko... Dokonalé vygradování zápletky v závěru, ale přišlo mi, že nejvíce děje se odehrálo na posledních dvaceti stranách a konec tak vyzněl zbytečně moc uspěchaně. "Má oči po Otci.."

26.10.2015 4 z 5


Dlouhá trnitá cesta z pekla Dlouhá trnitá cesta z pekla Neil Strauss

"Je to pravda, Twiggy?" "Pravda je, že potřebuju whisky a speed." Kniha, u které se mi místy převracel žaludek naruby a místy jsem při jejím čtení v MHD málem nezadržela smích. Bezesporu velice originální čtivo, kde se určitě i největší fanoušci MM dozví něco nového.
Za mě by to určitě chtělo a) pokračování, protože děj této knihy končí v období Antichrist Superstar a od té doby už uplynulo hodně vody a b) druhé vydání, protože jak se zdá, tuto knihu každý shání a zároveň ji nikdo nemá.

(Edit: Satan vyslyšel má přání a poskytl náklad druhého vydání)

25.10.2015 5 z 5


Deníček moderního fotra aneb Proč by muži neměli mít děti Deníček moderního fotra aneb Proč by muži neměli mít děti Dominik Landsman

Kniha plná barvitě popisovaných tělních tekutin všeho druhu, která ve mě nechala takový nepříjemný "eeee" pocit, protože mnoho kapitol se skládá z 3/4 pouze z tisíckrát omílaného Čeněk se poblil/posral/něco rozbil/řval a provařených rádoby vtipných hlášek.

11.10.2015 2 z 5


Hříchy minulosti Hříchy minulosti Joseph Michael Straczynski

Temný a depresivní děj a dokonale promyšlená zápletka.

30.09.2015 5 z 5