anebar

Když máte volnou chvíli, šáhnete po konzoli, VR nebo počítačové hře? Ale i přes to milujete knihy? Pokud jste na vše odpověděli ANO, kniha vás bude bavit.
Je vhodná pro každého nerda, který si chce odpočinout u takové knihy, jako kdyby ji sám psal.
Jedinou nevýhodou se jeví nekonzistentnost herní mechaniky OASIS v průběhu knihy, co se týká herních avatarů, ale toho si všimne možná už ne nerd, ale ajťák.

Knihu jsem četla kvůli tomu, že byla spojená k Spát v moři hvězd prakticky jako prequel. Ale nebyl to můj šálek čaje.
Skupina lidí se plahočí k jámě. A během toho remcají. Je to jak výlet s dětmi autem, kde jedete x hodin než se dostanete do cíle.
Hlavní hrdina se typicky pro Paoliniho zase lituje a zpytuje svědomí. Je tam až moc podobných "Paolini" prvků.
Jste jste fanda scífa a nečetli jste od Paoliniho moc knih, asi se vám to bude líbit, jinak knihu možná moc neoceníte.

Na dobu, kdy byla kniha originálně vydaná je nadčasová, že se srovná aktuálním klasikám. Čte se rychle.
Ano, bude tam "starší jazyk". Ale to při výběru této knihy budete čekat.
Ale pamatujte: "Roboti nejsou život. Roboti jsou stroje." Alquist, str. 141.

První díl byl o dost lepší. Číst druhý díl je jak pocit, že při chuti na Nutellu dostanete chuť Nugety.
První půlka knihy mě skoro až trhala žíly. A číst 350 stran o ničem je... o ničem. Ale! Když nic, dozvěděli jste se víc o matce Violet a že není všechno tak, jak to na první pohled vypadalo.
Takže číst, nebo ne? Pokud byste prvnímu dílu dali 4 až 5 hvězdiček, jděte do toho. Pokud to nebyl váš šálek kávy, jako u mě, raději si jen splňte hype povinnosti s prvním dílem a pak přejděte na jinou knihu.

Jak napsal v dovětku Paolini sám, byla to jeho prvotina v oblasti sci-fi, protože potřeboval od série Eragona trochu pauzu. Jde vidět, že na knihu hodně studoval, aby cestování vesmírem bylo uvěřitelné ale... stále je to kniha spíše pro děti.
+ Xenobilogie
+ Úlová mysl
+ Nové technologie
+ lodní mozek Gregorovič, co mi připomněl kolegu z práce
- Nedopracované vztahy mezi postavami
- Nejednotná hlavní postava
- Kniha spíše pro mladší publikum

Napínavé scifi s nádechem mystična. Nebylo však originální celé, protože se Paolini inspiroval Eragonem (čarodějnice s kočkou) a kdo ho četl, měl Déjà vu.
+ Originální příběh
+ Xenobilogie
+ Prozkoumávání světů
- Nedopracované vztahy mezi postavami, plytká láska (nešlo tomu věřit)
- Pro začátečníky se scifi už ze začátku moc "scifi výrazů", mnohé to může odradit
- Neúměrné rozložení příběhu - důležité věci byly jen na pár stránkách

Nelíbilo, proč?
Eragona bych přirovanala k tomu, že dostanete hříbě. Opečováváte ho, roste s vámi po mnoho let, zažijete s ním spoustu zážitků.
Murtagh je 2týdenní tábor na jezdeckém táboře.
Dost o tom vypovídá dovětek autora, že Murtagha napsal na základě dotazu z Twitteru. Příběh je plytký s dětským pohledem na svět. Murtagh se plácá životem a nemá směr a stále zpytuje svědomí ať už kvůli sobě, nebo svému drakovi.
Kladem je však poznání vedlejšího hrdiny a poznání dalších zákoutí ze světa Alagesie

Ne. Prostě ne.
Knihu jsem četla kvůli tomu, že o ní byl hrozný hype a docela lituji. Postavy nebyly dopracované, jejich vulgarita pak neseděla s druhou stránkou jejich osobnosti. Hrozně velký převrat v chování. Nedovysvětlení děj. Konec totálka na prd. Povětšinou je tam felace, kde ji ho strká až do žaludku.
+ Nové téma příběhu
+ Temný přebal knihy a potisk listů (ale kvůli tomu to nečteme, že?)
- Děj
- Moc opakování stejných "erotických" částí
- Vulgarita nesedící k postavám
- Font písma (písmeno F mě s*alo tak, že jsem měla chuť přestat číst)
Souhrn:
Pokud se vám líbil seriál Dexter, ale chcete více tvrdé erotiky a vulgarita je vám blízká tak, že "Ale ho*no" říkáte častěji než "Dobrý den", tak se vám pravděpodobně bude líbit. Jinak ne. Po přečtení vám však pravděpodobně zhrubne na nějakou dobu vlastní slovník.

Kniha si mě našla díky aktuálnímu hype, co je všude na sockách.
Je to prakticky Eragon (od Paoliniho), který je více vojensky zaměřen s nádechem erotiky. Ale ne tolik, aby vám to zkazilo dospívání (přece jenom young adult literatura).
+ draci draci draci!
+ Eragon jinak
+ erotika
+ příběh, který jste pravděpodobně ještě nečetli
+ konec je kulervoucí
- postavy nedopracované
- myšlení/rozhodnutí postav někdy nedává smysl
- děj odsýpá někdy zbytečně pomalu a někdy hrozně rychle (změna stylu psaní a popisu)
Prakticky bych doporučila knihu si přečíst, ale neočekávat moc a spíše si ji půjčit, než koupit. I když ten přebal a potisk stran je boží.

Má první kniha, kterou jsem četla zároveň v češtině, i angličtině. A mohu říct, že bez předkladatele (Kantůrek) by kniha nedávala takový smysl.
Kniha byla vydána v roce 2001, takže ještě před vznikem multiversů v Marvelu a DC a všeho možného. A je dokonce i na tu dobu více propracovaná než aktuální filmy.
Kdybyste chtěli po ní šáhnout jako po své první, přečtěte si nejdříve Od TP Capre Jugulum, protože se k ní bude znatelná část vztahovat.
Ale proč ta 1* dolů? Někdy je děj až moc překombinovaný a nedává smysl (i když máte Zeměplochu už v malíku) a tím je knižní zážitek trochu snížen.
Číst? Rozhodně ano.
Hned? Zkuste nejdříve Carpe Jugulum ať knize více porozumíte.

Ať se stane cokoliv špatného, projde to vámi a dokonce v neutrálně pozitivním smyslu. To je um, který umí hrozně málo autorů a jedním z nich je Pratchett.
Upíři, čarodějnice a spoustu bubu věcí ve vás zanechají zážitek, který umí jen on.
Proč jsem dala o hvězdičku méně? Někdy se v knize ztrácím skrze neexistující kapitoly, malé odrážky, nebo omýlání zbytečností tak dopodrobna, že mé myšlenky se vydají na výlet napříč Zeměplochou a knihu vůbec nevnímám.

Krátká, netradiční, inteligentní, ale nejednotná.
Kniha mě neoslovila. Hlavní hrdina Antonín řeší, že jeho inteligence je na mu na obtíž. Jeho metodologické postupy ke zhloupnutí mě v první půlce knihy uchvátily, ale posléze už si nebyl schopen autor udržet stejnou hladinu pozornosti a logiky příběhu.
Hledáte něco jiného v malém a lehkém formátu na cestování hromadnou dopravou? Ideální. Pro jiné účely však ne.

Naivní kniha pro začínající čtenáře erotiky.
Pokud jste četli mé předchozí hodnocení, stále se ho budu držet.
Třetí díl není tak plný toho, čeho očekáváte, naivita však zůstává.
Dočíst sérii, či ne? Pokud jste v pohodě zvládli už předchozí 2 díly, zkuste přelouskat i třetí. Jestli to drhlo už u druhého, budete se s pokračováním jen trápit.

Dočetli jste první knihu a teď zoufáte nad recenzemi, zda číst další?
Že vám něco v prvním dílu chybělo k dovysvětlení? Ano! V této knize příběh nabere na obrátkách.
Držím se však hodnocení prvního dílu, je to naivní kniha pro začínající čtenáře erotické literatury. A to, jestli jím jste, víte jen vy.

Naivní, odpočinková erotická literatura.
Pokud začínáte s lechtivými knížkami, romantiku ve vztahu nevidíte ani s dalekohledem, ale na velké prasárny nejste připravená, vzhůru do ní. Odpočinete si a zasníte se.

Dočetli jste před touto knihou klasickou sérii 50 odstínů šedi? Tuhle knihu ani neotvírejte.
I když přečtete tuto knihu pár let od základní triolige, stejně nepřinese mnoho nového. Co oceňuji je, že se dostanete více do hlavy hlavního hrdiny, ale je to takové... že víte, že to psala žena a ony myšlenky jsou smyšlenky ženské autorky.
Brak to není, ale spíše doporučuji si nekazit původní trioligii a skončit u ní.

Pratchett je prostě oddechová srdcovka a spojení autorů tomu dalo jiný nádech. Možná dobře, možná ne. Každopádně je to trochu jiné než jste zvyklí.
Proč 3 hvězdy? Možná chyba, že jsem prvně viděla seriál. Je zde utnutý konec a nevysvětlení určitých aktivit postav.
Prostě, bylo to fajn, ale něco tomu chybělo/přebývalo. Bez seriálu bych asi nepochopila veškeré návaznosti.
Doporučení? Pokud sbíráte Pratchettovky, must have, jinak bych se zaměřila na nějakou čistou TP.

Proč číst knihu o něčem tak triviálním jako je spánek? Vždiť jdete večer spát a jde to skoro samo, nebo ne?
Knihu jsem dostala jako možnost řešení mého špatného spánku a přečtení nelituji. Spánek se vám díky přečtení nezlepší, protože si rady musíte vzít nejdřív k srdci a aplikovat je. Ne jednou, ale napořád.
Je to odborná kniha a čte se těžko, protože překladatelé úplně zapomněli na odsazení mezi textem a písmo je nahuštěné jak drby od vaší kámošky, co jste přes rok neviděli. Prostě se špatně čte.
Takže ano, není to odpočinková literatura a myšlenky vám někdy utečou bokem, ale pokud chcete mít více energie a nevstávat unavení, zkuste si vždy dát aspoň pár stran a přestávku. Těžké čtivo to není.
Kniha mě obohatila a můj spánek taky. Spánek prostě není tak triviální, jak se zdá.

Knihu jsem dostala se slovy: "Bude se ti to líbit".
No a já na to teda nepřišla. Chtěla jsem tak moc přijít na rozluštění této darovací hádanky, že jsem ji přečetla celou, ale příběh byl zbytečně prodlužován a čtení mi způsobovalo skoro až fyzickou bolest.
Pojďme hodnotit.
+ latinské výrazy
- moc postav, které se pletou a nejsou dobře vysvětlení/rozpoznatelné
- neoriginální příběh
- na začátku už víte, jak to asi skončí
- ta zatracená pečeť s BESTsellerem na přebalu nejde odlepit, to je fakt velký mínus
Doporučení? Nečíst a sáhnout po něčem jiném.

Oddechovka, co zároveň oddechovka není.
To, jak autor pojal budoucnost, technologii a biologii bylo na takové úrovni, že jsem si musela projít jeho životopis, co vystudoval. Jelikož jsem povoláním analytik, podrobný popis upgradu hlavní postavy a jeho zlepšování vnímání světa bylo po mě perlou mezi ostatními knihami.
A teď k tobě čtenáři, číst či nečíst? To je oč tu běží.
+ nově pojatá budoucnost
+ genetické upgrady
+ pokud je text technický, je popsán tak, abyste jej pochopili
- pro někoho bude až moc velký výčet ze slovníku lékaře budoucnosti
- ten konec...ježišimarja ten konec... jako má něco do sebe, šlo to však vyřešit jinak (budete však překvapeni jaký to vezme spád)