andyval andyval komentáře u knih

☰ menu

Caraval Caraval Stephanie Garber

Na začátku jsem byla zklamaná, protože na tuhle knížku jsem se těšila od doby, kdy jsem ji poprvé viděla u jedné zahraniční Youtuberky a tím pádem jsem byla plná očekávání. Místo toho jsem našla ''nanervylezoucí'' hlavní hrdinku, která nám v každém druhém odstavci musela připomenout, že musí zachránit sestru a vdát se. Celkově mi ze začátku připadaly všechny postavy takové nemastné neslané, některé mohla autorka víc rozvinout. Také se musím přiklonit k názoru většiny, že ke většině nápověd přišla Scar jako slepý k houslím. Nevím jestli v druhé polovině knihy autorku osvítilo, ale já se prostě nemohla odtrhnout. Dokonce jsem sama jako čtenář nevěděla, co je opravdové a co ne.
Kdyby autorka napsala celou knihu stejně, jako její druhou polovinu, tak by si vysloužila 5*. Ale. Nemůžu jen tak autorce odpustit tu nepodařenou první polovinu, proto jsem se rozhodla pro 4* poctivé hvězdy.

28.08.2017 4 z 5


Danteho holka Danteho holka Courtney Cole

Tohle je jedna z těch milých oddechovek, po kterých v létě saháme skoro všichni. Co se týče mého hodnocení, tak já hodnotím z velké části podle žánru, protože v mojí (někdy pomatené) logice mi příjde jako blbost porovnávat tyto letní oddechovky s promyšleným, složitějším fantasy. Takže v rámci žánru love story, hodnotím za 4*. Je tomu tak proto, že se nejedná o nic světoborného a nenašla jsem zde žádnou hlubší myšlenku.

PS: Pokud jste ještě nenašli knížku do čtenářské výzvy, která by se odehrávala na ostrově, tak tady máte vhodného adepta ;).

21.08.2017 4 z 5


Vidořád Vidořád Samantha Shannon

Jedním slovem strhující. Miluju tyhle knihy, které vás vtáhnout do děje a vy máte pocit, jako byste přenesli do jiného světa. Víte, knihy jako je tato jsou pro mě něco jako bezpečné útočiště, do kterého se můžu ponořit a vždycky mám jistotu, že přenesu jinde mimo realitu. Prostě vás vcucnou a vy nechcete aby ta chvíle někdy skočila. Všechny další mé pocity skvěle vyjádřil pisatel komentáře pode mnou. Samantha Shannon je pro mě od teď královnou (Kmotryní) fantasy, kterou bude těžké překonat. Nemůžu jinak než dát 5*.

PS: Pokud sháníte do čtenářské výzvy nějakou knihu, které začíná otázkou, tak tady máte vhodného adepta ;). (Cožpak jim nejsme výrazně nadřazeni, my Nepřirození?)

18.08.2017 5 z 5


Tíha vesmíru Tíha vesmíru Jennifer Niven

Přesně tohle jsem teď potřebovala. Nenáročnou, ale poutavou knížku, u které se prostě nejde neusmívat. Zároveň to není jen další bezvýznamná love story bez pointy, ale silný příběh. Hlavní hrdiny si nejde nezamilovat, obzvlášť Libby, ze které bychom si měli vzít příklad. Za mě 5*.

16.07.2017 5 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Jak jen začít. Tato kniha mě bavila, dobře se četla a konec jsem doslova zhltla. Zní to jako ideální kombinace, ale je tu jedno ALE, které mi znemožňuje dát této unikátní knize plný počet hvězd. Mám pocit, že než se začalo něco pořádného dít, nebo než se Jakob vůbec poprvé setkat s dětmi ze sirotčince, tak to snad trvalo celou první polovinu knihy. Autor píše čtivě, takže pro mě nebylo utrpením to číst, ale stejně si myslím, že by ten prostor dal lépe využít. Co opravdu oceňuju, jsou fotografie, které perfektně dotvářely celý příběh. Celkem bych to zhodnotila na 4+*.

Co se týče filmového zpracování, tak viděla jsem jenom menší část, takže nemůžu porovnávat s knihou, Nicméně jsem si všimla jednoho rozdílu, který mě osobně bil do očí celou dobu. Týká se postavy Emmy, která v knize manipuluje s ohněm, ale ve filmu levituje. Vzhledem k tomu, že jsem film neviděla celý, tak by mě zajímalo, jak tato skutečnost ovlivnila dějovou linku.

13.07.2017 4 z 5


Dám ti slunce Dám ti slunce Jandy Nelson

Ze začátku jsem měla problém se začíst, vše mi připadalo až zbytečně těžkopádné a musela jsem si od čtení dát čtvrt roku pauzu. Nicméně jsem se ke knize vrátila a nelituju. Příběh se začal vyvíjet, nabírat na obrátkách a já s úžasem četla dál. Líbilo se mi, že i když autorka rozvíjela romantickou linku s Jude a Oscarem nebo Noahem a Brianem, tak se nenechala pohltit a stále na prvním místě zůstal příběh dvou sourozenců, kterým bylo souzeno potkat se ve stejném příběhu.
Celkově bych to zhodnotila na 4+* (možná bych dala i 5*, ale čtvrt roku pauza se neodpouští).

04.07.2017 4 z 5


Sbírka motýlů Sbírka motýlů Viktorie Besó

Myslím, že tato kniha se dá popsat velmi stručně slovy: Čeho je moc, toho je moc.
Jak mi přišel začátek nudný a zbytečně dlouhý, tak konec mi zase přišel jako hodně urychlený a nepropracovaný a všechny kapitoly byly na jedno brdo. Přece mě to chvílemi bavilo a neoznačovala bych tuto knihu za úplný odpad. Za mě tedy 3*.

19.06.2017 3 z 5


Kostičas Kostičas Samantha Shannon

Jsem nadšená! Ze začátku jsem se malinko motala v celém tom světě, ale v momentě, kdy jsem se začala orientovat, jsem zjistila, že je tam slovník pojmů, který jsem ale i tak ocenila. Chválím celkovou propracovanost světa a oceňuju mapu Šeolu a přehled řádů jasnovidosti, jde vidět, že při psaní této knihy někdo myslel. Na rozdíl od komentáře pode mnou mi milostná zápletka nevadila, i když bych se bez ní obešla. Jak už jsem psala, jsem nadšená a těším se na další díl. Dávám 5*.

18.06.2017 5 z 5


Cress Cress Marissa Meyer

MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY!
Sevřelo se jí srdce. ,,Kapitáne?‘‘
Zpozorněl. ,,No?‘‘
Zatahala za šifon na sukni. ,,Myslíte, že nás svedl dohromady osud?‘‘
Přimhouřil oči a po chvíli přemýšlení zavrtěl hlavou. ,,Ne. Jsem si vcelku jistý, že to byla Cinder. Proč?‘‘

Já jsem z toho nemohla :D. S každým dílem se do této série zamilovávám víc a fakt nevím co bude, až ji celou přečtu. A to píše člověk, který sci-fi ani fantasy nemá rád.

16.04.2017 5 z 5


Dash & Lily: Kniha přání Dash & Lily: Kniha přání Rachel Cohn

Co této knize říct. Klasický romantický příběh dvou lidí, kterým je určeno být spolu, ať se děje co se děje. To máme tak za 3 hvězdy. Já osobně přidám ještě jednu za za skvělé vykreslení šílenosti některých dnešních matek, čtivost knihy a postavu Boomera, která je prostě dokonalá :D. Plný počet nedávám, protože v příběhu nebylo nic, co by mě překvapilo nebo co bych neočekávala.
Viděla bych to tedy na 4*.

26.02.2017 4 z 5


Pád noci Pád noci Alexander Stainforth (p)

MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY!
Z této knihy jsem poněkud rozpačitá. Na začátku se to vyvíjelo romanticky, teda autor se o to aspoň snažil, ale já jsem celou dobu nemohla uvěřit, že všechno šlo takhle hladce a jednoduše. Když na přišla dívčí hlava a FBI, už jsem si říkala, že se začne konečně něco pořádného dít, protože vše směřovalo k tomu, že Charlie je vrah a já byla upřímně zvědavá, jak se vše bude vyvíjet dál. Bohužel, když se do příběhu přimotaly přízraky, lovci duší - nebo jak jim chcete říkat, tak mě to poměrně odradilo od čtení, protože jsem si opravdu přála něco jiného, ale má přání nebyla vyslyšena. Co musím pochválit, tak to je konec, který mě skoro dohnal k slzám a to se moc často nestává.
Celkem to tedy vidím na 3*.

21.02.2017 3 z 5


Smolná sezóna Smolná sezóna Moïra Fowley-Doyle

MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY!
Z knihy jsem nadšená. Některé věci, jakože Cara skončí se Samem, jsem odhadla už po pár stránkách, ale to příběhu neubíralo na záhadnosti, tajemnosti. Musím velmi ocenit autorčin styl psaní, protože když čtete nějakou knihu takovým způsobem, že ani nevíte jakou rychlostí otáčíte stránky, tak je to podle mě znak dobře napsané knihy a musím říct, že této knížce se to povedlo. A tom svědčí i fakt, že jsem kvůli této knize byla ochotná zůstat vzhůru do půl jedné ráno, protože jsem nutně potřebovala vědět, jak to všechno skončí a to se u mě jen tak nevidí. Nemůžu jinak, než dát 5*.

07.02.2017 5 z 5


Chlad Chlad Arnaldur Indriðason

MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY!
Po prvních pár stránkách těžkého čtení jsem měla chuť knihu zavřít a odhodit co nejdál, ale rozhodla jsem se jí dát ještě šanci. Oceňuju, že to není klasické krimi plné honiček a těchto věcí, ale na druhou stranu, tolik důchodců jsem v knize ještě neměla :). Nápad s dávnou lásku dvou lidí, kterým nebylo přáno, se mi líbí. Zvrat o smrti o Jakoba jsem nečekala, takže za to má autor plus. Nakonec to u mě stačilo na 3*.

28.01.2017 3 z 5


Zvláštní smutek citronového koláče Zvláštní smutek citronového koláče Aimee Bender

Kniha pěkná, zajímavá a nezvyklá s nápaditým námětem. Hvězdu strhávám za, pro mě osobně, slabou poslední část a za absenci uvozovek u přímé řeči (Možná jsem nepochopila umělecký záměr autorky a je to moje chyba. Jestli někdo víte nebo máte nějakou teorii o tom, proč to tak je, tak mi prosím napište do zpráv. Díky) Za mně tedy 4*

30.12.2016 4 z 5


Sněží, sněží... Sněží, sněží... Lauren Myracle

Jako vánoční oddechovka ideální, ale přišlo mi, že má trochu sestupnou tendenci. První příběh, který se líbil nejvíce, byl taková klasická romantika, kdy už v polovině víte jak to dopadne, ale je to tak milé a pěkné, že se vám to prostě líbí. Druhý příběh, byl lehce slabší, ale byl tam ten typický Green, kterého mám ráda a zdaleka mi to nepřišlo jako takový průšvih. Ale jestli je něco podle mě průšvih,tak je to třetí příběh, který byl na můj vkus příliš zdlouhavý a nešlo se do něj začíst. Za ten tedy strhávám jednu hvězdu.

19.12.2016 4 z 5


Anna krví oděná Anna krví oděná Kendare Blake

Musím se přidat k většině z vás. Rozhodně bych více rozvinula Annin příběh. Jinak se mi kniha hodně líbila. Nevím jestli to je tím, že horory nečtu, ale asi jsem čekala, že když je to horor, tak se budu víc bát, ale nebála jsem se vůbec, ale zaseje to jen můj osobní postřeh.

11.12.2016 4 z 5


Jen jeden rok Jen jeden rok Gayle Forman

Rozhodně to nebyla špatná kniha, ale nemůžu ji ocenit stejně jako první díl, který byl podle mě lepší. První díl byl pro mě realističtější. Ne, že by bylo úplně reálné strávit den s cizím klukem v Paříži, ale (hlavně) ve druhé části jsem v Allyson viděla sebe samotnou a to má určitou přidanou hodnotu. Další hvězdu jsem strhla za závěrečnou bonusovou novelu, která paradoxně byla podle mě zbytečná a stačilo by přidat další 2-3 kapitoly. Čtenářům co se na tuto knihu teprve chystají a mají už přečtený první díl, tak nečekejte příliš dlouho, protože jinak budete mít na konci problém se zorientovat ve všech postavách.

27.11.2016 3 z 5


Scarlet Scarlet Marissa Meyer

Že to bude skvělé jako první díl, o tom jsem nepochybovala, ale že bude tak úžasná a vtáhne mě do děje...
Řekněme to takhle: potřebuju další díl!

03.11.2016 5 z 5


Všechno, úplně všechno Všechno, úplně všechno Nicola Yoon

Všechno, úplně všechno (anglicky everything, everything) jsem si zvolila jako svoji první knihu v angličtině a osobně si myslím, že jsem si líp vybrat nemohla. Byla naprosto skvělá a kdybych ji neměla v aj, tak ji přečtu, jak se tady říká, jedním dechem. Našla jsem tam taky několik vět, ke kterým se asi budu ještě dlouho vracet. Za mě 5*

03.11.2016 5 z 5


Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Kniha to byla pěkná, čtivá a zajímavá, ale moje nejoblíbenější greenovka to rozhodně nebude. Abych byla upřímná, když jsem kompletovala seznam knih, které jsem přečetla, tak jsem na ni zapomněla a to podle mě není úplně dobře. Možná to byla z části moje chyba, protože jsem se nejdřív podívala na film (který mě, jako většinu, dojal), ale myslím, že kdyby to pro mě bylo něco tak úžasného, tak by na pořadí nezáleželo. A když nad tím tak přemýšlím, tak to byla naprosto neplánovaně moje první greenovka. Dávám 3*.

24.09.2016 3 z 5