Andoo Andoo komentáře u knih

☰ menu

Takoví jsme byli 1 Takoví jsme byli 1 Júki Obata

Příběh této mangy utíká pod prsty a uvádí do života mladých lidí, kteří se potýkají s náročnými životními situacemi, jako je vypořádávání se se ztrátou těch, co nám jsou nejbližší, a to je tu propleteno s tématem první lásky. Kniha má krásné ilustrace, téma je zajímavé a nejspíš dokáže oslovit mnoho čtenářů, myslím si ale, že mohlo být zpracované do větší hloubky a celkově lépe. Chování hlavních hrdinů (a zejména hlavní hrdinky) jsem popravdě vůbec nerozuměla a nějak jsem se do ní nedokázala vcítit. V příběhu se rychle měnily situace, ve kterých se ocitala, a bylo pro mě často náročné se v tom zorientovat.

Vzhledem k tématu a pohledu hlavní hrdinky, která začíná střední školu, bych knížku doporučila spíš pro mladší čtenáře, nebo prostě všem, co je jako mě lákají mangy a japonská kultura. Příběh je takovým úvodem k dalšímu dílu, který si přečtu, protože jsem zvědavá, kam to všechno povede.

Za knihu děkuji @humbook @humbook_blogeri #humbookblogeri #spoluprace

09.07.2023 3 z 5


Národní opruzení Národní opruzení Karolína Zoe Meixnerová

Příběh přenáší do doby národního obrození a do ulic staré Prahy, kde se odehrávají romantická vzplanutí, ale i rozplétá jeden detektivní případ, který zahrnuje lehký dům, přízrak a několik hlav bez těla.

Než jsem se do čtení pustila, měla jsem docela obavy, co mě čeká. Nakonec jsem byla překvapená, jak moc jsem z příběhu byla nadšená. Líbil se mi autorčin styl psaní, humor, který prostupuje celou knihou, a vykreslení života lidí i staré Prahy. Autorka dokáže nenásilně popularizovat období národního obrození, které pro mě osobně bylo ve škole jedno z těch nudnějších témat. Příběh je ale každopádně historickou fikcí, je vymyšlený, přestože má reálné základy. Jediné, co bych vytkla, bylo zakončení knihy a rozpletení detektivního případu, které mi přišlo trochu uspěchané, a nedávala mi příliš smysl retrospektivní kapitola, která se zjevila ke konci.

Kniha mě každopádně nadchla. Příběh je originální a čte se neskutečně rychle. Hodně jsem se u něho bavila, sedl mi do vkusu a do humoru a rozhodně si plánuju přečíst i druhou autorčinu knihu.

Za recenzní výtisk moc děkuji #humbookblogeri

21.06.2023 5 z 5