Analady Analady komentáře u knih

☰ menu

Než vystydne káva Než vystydne káva Tošikazu Kawaguči

Co se mi na této knize líbilo nejvíc, to byla obálka. Ta se opravdu povedla. Myšlenka je dobrá, ale to zpracování je takové zvláštní. Ze začátku jsem se u čtení celkem trápila a měla jsem chuť knihu odložit. Ten styl vyprávění se mi nelíbil. První příběh mě nijak nebavil. Druhý už byl o kapku lepší. Střídala se místa čtivější a místa slabá. Rozhodně to mohlo být mnohem lépe zpracované. Celkově prostředí kavárny i postavy na mě působili zvláštně. Jako by byli z jiného světa.

06.01.2024 3 z 5


Tsunami Tsunami Karin Krajčo Babinská

Tato kniha má pro mě dva hlavní nedostatky. Za prvé jsou zde postavy, které nejsou ničím sympatické. A za druhé mi to přišlo málo rozvinuté. Ze začátku jsem myslela, že knihu ani nedočtu. Musela jsem se do čtení nutit, ale nakonec to nebylo úplně špatné. Líbily se mi flashbacky z minulosti, kdy jsem se do nich ponořila a byla jsem překvapená, když mě autorka vrátila zpět do přítomnosti, na kterou jsem úplně zapomněla.

30.12.2023 3 z 5


Až půjdeš, zavři za sebou Až půjdeš, zavři za sebou Anna Moricová

Knihu jsem objevila v knihovně mezi vrácenými knihami. Zaujala mě názvem a obálkou a vlastně jsem ani nevěděla o čem je. Když jsem to doma zjistila a viděla to nízké hodnocení, tak se mi ani nechtěla číst. Nakonec jsem si řekla, že to zkusím a uvidím. Bylo to náročné čtení. Docela mě trýznily popisy myšlení okolo jídla. Když někdo trpí utkvělou představou, že nesmí jíst, protože by pak přibral, musí to být nesmírně náročné a bolestivé jak pro něj, tak pro jeho nejbližší. I přes náročné téma je to velice čtivá kniha. První polovinu jsem hltala, druhá polovina byla ještě troškou náročnější o osud Toma. I slzička ukápla.

Snad se autorka nenechá odradit a bude psát dál. Já se na její další knihu moc těším.

14.12.2023 4 z 5


Plyšová veš Plyšová veš Hana Hlavínová

Není to vůbec špatná knížka. Je to příběh ze života a ty mě baví. Autorka píše čtivě a vtipně, jen mi přišlo, že se snažila být vtipná až moc. Kdyby vtipem jen tak zlehka okořenila svoje vyprávění a nepřeháněla tolik, pak by to bylo super čtení.

Jsem ráda, že jsem knihu nečetla před tím, než jsem měla děti. Jednak ti její synovci byli fakt příšerní a navíc popisy strastí v těhotenství, při a po porodu by mě asi odradily, tak bych asi zůstala bezdětná. Ale toto mě pobavilo:

Ani v nejmenším jsem nepřipomínala ty krásné šťastné maminky z obalů plenek a čistících ubrousků. Byla bych použitelná maximálně na kampaň na snižování porodnosti. Chcete být sedřená, uštvaná a ohyzdná?! Pořiďte si dítě! Zaručený způsob, jak na 100% zošklivět během devíti měsíců. Zbavte se hladké pokožky a vyměňte ji za popraskanou a převislou.

07.12.2023 3 z 5


Proluky Proluky Bohumil Hrabal

Nevím, jak bych tuto knihu hodnotila, kdybych ji četla (jestli bych ji vůbec četla). Ale v podání paní Hadrbolcové je to skvost. Nádhera.

27.11.2023 5 z 5


Zrcadlo Zrcadlo Táňa Keleová-Vasilková

Na knihách této autorky se mi líbí, že jsou to příběhy ze života, jsou napsané čtivě a hezky plynou. Bylo to pohodové, nenáročné čtení, které jsem si užila.

27.11.2023 4 z 5


Zprávy z nitra Zprávy z nitra Zdeňka Pohlreich

Kniha se moc hezky čte, je opravdu krásně napsaná. Je plná inspirace i příběhů ze života. Působila na mě velmi pozitivně a vyvolávala ve mně pocit klidu. Čtení jsem si užívala, nikam jsem nespěchala. Určitě se neztotožňuji se vším, některé věci byly na mně až moc ezo. Ale věřím, že každý si zde najde to svoje. I když jsem po knize sáhla z čiré zvědavosti, jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla a ráda se k ní znovu vrátím.

24.11.2023 4 z 5


Rytíř ve zlaté zbroji Rytíř ve zlaté zbroji Jude Deveraux (p)

Tuto knížku jsem poprvé četla v 18 letech a tehdy se mi moc líbila. Vlastně díky ní jsem našla zálibu ve čtení. Dlouho jsem si říkala, že si ji jednou musím přečíst znovu. A teď kvůli čtenářské výzvě k tomu byla ideální příležitost. Těšila jsem se na romantiku, ale překvapivě mě tentokrát čtení ani zdaleka tak nebavilo. Škoda.

01.11.2023 2 z 5


Santiago, má lásko Santiago, má lásko Adéla Elbel

Nenechala jsem se odradit nízkým hodnocením a knížku si koupila. Moc jsem se na ni těšila. Těšila jsem se na postřehy z cesty i vyprávění z pohledu ženy a muže. Bohužel čtení mě vůbec nebavilo, takže jsem se do něho musela hodně nutit. Kniha mi vůbec nic nedala, což mě fakt mrzí. Rozhodně víc mě bavilo vyprávění Adély.

01.11.2023 2 z 5


Pařížská knihovna Pařížská knihovna Janet Skeslien Charles

Poslechnuto jako audiokniha, která je moc pěkně načtená. Nevím, jestli by mě bavilo čtení, ale poslech jsem si užila. Samotný příběh na mě působil tak trochu zvláštně, ale oceňuji, že byl originální. Jednoznačně mě bavila mnohem víc linka z minulosti. Co se dělo po osvobození, mě dost zasáhlo.

17.10.2023 3 z 5


Psáno s nadějí Psáno s nadějí Aly Martinez

Ačkoliv mě první díl nenadchl, nedalo mi to a pustila jsem se i do druhého. A tento se mi líbil o něco víc. První polovina byla krásná romarťárna, kterou jsem si užila. Druhou polovinu jsem četla jiný den a tak nevím, jestli to bylo tím přerušením, ale ta už mě tolik nechytla. Přišlo mi, že se tam řeší minulost pořád dokola. Druhý díl hodnotím lepšími třemi hvězdičkami.

17.10.2023 3 z 5


Psáno s lítostí Psáno s lítostí Aly Martinez

Bohužel mě tato kniha nijak nenadchla. Ačkoliv jsem ji přečetla za dva dny a námět nebyl špatný, tak to na mě bylo moc americké a kýčovité. Díky tomu, že jsem nechtěně zahlédla poslední slovo na konci knihy, jsem se přiměla knihu dočíst, protože mě zajímalo, o co tam šlo. Opět se kniha neobešla bez vulgarismů. Zajímalo by mě, co je to za současný trend, že se v knihách užívají s takovou oblibou vulgární slova. Nechápu to a vadí mi to.

15.10.2023 3 z 5


Neviditelní Neviditelní Vlastimil Vondruška

Měla jsem chuť změnit žánr, tak jsem si pro mě netradičně vybrala sci-fi. S velkou dávkou trpělivosti a sebezapření jsem doposlouchala audioknihu do poloviny a pak jsem to trápení ukončila. Toto se moc nepovedlo.

06.10.2023 2 z 5


Balada o snech Balada o snech Markéta Prášková

Moje druhá kniha od této autorky a opět velká spokojenost. Emotivní, citlivý, dojemný a napínavý příběh. Moc nemusím trend dvou dějových linek, ale tady mi to až tolik nevadilo. Samozřejmě minulost byla mnohem poutavější než přítomnost, ale vše bylo hezky propojené. Chválím i moc pěknou obálku.

26.09.2023 5 z 5


Poznej svůj cíl Poznej svůj cíl Zdeňka Jordánová

Tuto knížku jsem si koupila před několika lety, kdy mě tento směr osobního rozvoje hodně oslovil. Teď jsem se k ní v rámci Knižní výzvy vrátila. Brala jsem ji jako sázku na jistotu, protože tehdy se mi knihy od paní Jordánové moc dobře četly. Překvapilo mě, jak jsem ji nyní vnímala jinak. Už mě ani zdaleka tak neoslovila, spíš jsem s mnoha věcmi nesouhlasila. Přesto jsem tam i teď sem tam narazila na myšlenky, nad kterými se stojí zamyslet.

24.09.2023 3 z 5


Deník uprchlice Deník uprchlice Oksana z Ukrajiny (p)

Knihu jsem si také vybrala v rámci Knižní výzvy. Je napsána moc hezky. Přečetla jsem ji během chvilky. Ovšem sepsání této knihy muselo být velice bolestné a emocionálně náročné. Je znát, že autorka je citlivá duše. Živě a poutavě umí popsat emoce veškeré emoce, které prožívala. Méně záživný pro mě byl popis jejího předchozího života. Každopádně bylo znát, že ji její práce naplňovala.

24.09.2023 3 z 5


Jedna z pěti Jedna z pěti Dagmar Digma Čechová

Taková nenáročná oddechovka. Druhá přečtená kniha od této autorky a musím říct, že styl mi přišel dost podobný. Opět hlavní hrdinka byla krátkovlasá a měla ráda pivo. Zase nechybělo nějaké to peprné slovo a samozřejmě se řešil kromě vztahů i sex. Autorka umí psát čtivě. Každopádně kniha Nemusíš se mi líbila přeci je o něco víc.

18.09.2023 3 z 5


Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Na Rutu Sepetys jsem zatím slyšela jen samou chválu, proto jsem měla velká očekávání. Možná až moc. Příběh vypráví sedmnáctiletý Cristian. Tomu odpovídá i způsob vyprávění, takže jsem si v průběhu čtení říkala, že je to spíš young adult, což mi malinko vadilo, protože to úplně nemusím. Nicméně krátké kapitoly se četly hodně svižně. Posledních cca 100 stran děj nabral spád, přišel příliv adrenalinu a emocí. Proto přidávám hvězdičku navíc.

18.09.2023 4 z 5


Nemusíš! Nemusíš! Dagmar Digma Čechová

U této knihy jsem si přišla jak na horské dráze. Na začátku se mi kniha nelíbila a chtěla jsem ji odložit. Pak jsem si řekla, že jí dám šanci a přišla druhá fáze, kdy jsem byla nadšená. Bylo to pohodové, vtipné, fakt jsem si to užívala. Potom ale nastal obrat, což mi přišlo jako velká škoda. Byla bych radši, kdyby vše zůstalo ve stejném duchu. Tato čast s Viktorem se mi četla o poznání hůř. A pak konec, který na mě působil trochu naivně a kýčovitě. Ale budiž. Celkově byla kniha čtivá a bavila mě.

11.09.2023 4 z 5


Hodinky Hodinky Veronika Jonešová

Tak tuto knihu je těžké hodnotit. Ne, že by byla špatná, to vůbec ne. Moc se mi líbilo, jak skvěle umí autorka popisovat emoce. Umí vtáhnout do děje, takže člověk život postav prožívá společně s nimi. Celkově by se celá kniha pěkně četla.... nebýt toho neustálého skákání v čase. To mě hodně rušilo a kazilo celkový zážitek. Další věc, která mi trochu vadila, byla v předchozích komentářích zmíněná naivita. Působilo to pak méně reálně. Ale na druhou stranu to bylo hezké číst. Jsme zvyklí číst hlavně o samých negativních věcech, tak toto byl takový hezký protipól.

Musím pochválit obálky všech tří knih. Jsou moc hezké a krásně k sobě ladí. A taky lákají ke koupi :-)

Knihu jsem přečetla spíš kvůli pěknému stylu psaní než kvůli samotnému příběhu. Nevím, jestli se pustím do dalších dílů, ale byla bych ráda, kdyby autorka psala dál, protože talent rozhodně má. Co pro změnu napsat nějaký ucelený příběh?

"Nečekej na perfektní okamžik, ale perfektním ten okamžik udělej."

07.09.2023 3 z 5