Od Terky jsem četla už její prvotinu Donuť mě cvičit a vím, jak fajn člověk to je, tak je mi jasné, že si od ní přečtu všechno, co se rozhodne vydat. Šepot kolibříka jsem tedy nemohla minout a hned jak ho začala propagovat, tak jsem se začala těšit na 30.7.2026, kdy kniha oficiálně vychází.
Šepot kolibříka má něžnou obálku, ale pak si přečtete anotaci a dojde Vám, že tady nebude sexy instruktor ve fitku. Čeká Vás emoční jízda, od které jsem čekala spoustu, ale že mě ke konci tak rozebere? To teda ne!
Hlavní hrdinka Alexandra v mladém věku přichází o rodiče. Jenže to je ta “nejmenší” rána, která jí čeká. Její život se od té doby změní v noční můru i když si to Alexandra ještě nepřipouští. Poznává Dalibora, zamiluje se… ale brzy se ukazuje, že je to jen začátek cesty, ze které je těžké odejít.
Alexandra je silná hlavní postava, kterou jsem ze začátku tak jako tolerovala a najednou jsem se přistihla, že sedím, mám ruku před pusou a nevěřím. Byly momenty kdy jsem jí šeptem radila, plácla se do čela, ale většinu času jsem jí strašně fandila, je to bojovnice. Zažít vztah, kde hraje roli alkohol, násilí a další zrůdnosti… vyjít z toho tak, jako Alexandra se každému nepovede.
Šepot kolibříka jsem rozečetla v deset večer a ráno jsem vstávala dřív, abych si mohla knihu dočíst, protože jsem prostě potřebovala vědět, jak to celé skončí. Příběh je napsaný neskutečně čtivě, ale zároveň i citlivě. Autorka ví, kdy zatlačit na pilu a kdy naopak zlehka nakračovat.
Donuť mě cvičit se mi líbila moc. Šepot kolibříka ale Terku v její tvorbě šoupnul úplně jinam. Jsem na ní strašně pyšná na to, jak se vypsala a tahle knížka byla prostě neskutečná. Ještě teď mám při psaní recenze husí kůži!
Na Devět dní jsem několikrát koukala v knihkupectví a vlastně nevím, proč jsem do čtení nešla. Knihy si mě ale našly samy, když mi oba díly autorka nabídla k recenzi a já byla nadšená, že si splním další restík. Objevovat tvorbu českých autorů mě opravdu baví a když se jedná o sci-fi, ke kterému se moc často nedostanu, o to víc!
Svět jak ho známe, už není. Světu vládnou kněží, mají svá vlastní pravidla a řídí vojenskou skupinu Jestřábové. Jako ti “špatní” jsou vnímáni povstalci - obyvatelé, kteří vyznávají svobodu, lásku, hudbu, mají rádi život… Jsou trnem v oku. Mezi povstalce patří Sera, po které jde Lee Parker. Když ale přichází pověstná růžová bouře, musí spolupracovat!
I když jsou Lee a Sera na odlišných stranách barikády, tak ti dva jsou prostě skvěle napsaní. Sera je takový živel, místy taková neivnější, ale to mi k její postavě i tak sedlo. Lee je takový tajemnější, drsnější, svázaný pravidly. Ale i on má pozitivní stránky a bavil mě. Dohromady vytvářejí zajímavý kontrast.
Kniha je taková správná cihlička a chytla mě docela rychle. Musím říct, že jsem už dlouho žádné sci-fi nečetla a bylo strašně příjemné se do tohoto žánru zase ponořit. Autorka dala dohromady logicky postavený svět, který mě fascinuje a mám k němu strašně moc otázek. Na některé jsem dostala odpověď už teď, na jiné pravděpodobně v dalším dílu.
Tohle byla neskutečná čtivá jízda. Ťukám si na čelo, že jsem se do čtení nedala dříve a už mám na poličce položený druhý díl, abych se do něj mohla brzy pustit. Tohle bylo obří překvapení! A pokud Vám nevyhovuje klasická kniha, můžete zkusit audioknihu. Ze zvědavosti jsem si pár minut poslechla a je taky skvělá!
Můžu rovnou říct, že jsem si začala trochu přivolávat podzim? Já vím, že máme ještě léto, ale tyhle vedra nejsou nic pro mě. A thrillery, detektivky… to je prostě čtení na podzim, kdy je venku sychravo a má to prostě tu správnou atmošku. Ale Mozaiku vraždy jsem si prostě musela dát už teď, protože mě neskutečně zaujala anotace a minimalistická obálka.
Kniha se stala předlohou pro druhou řadu seriálu Nedostatek důkazů na Apple Tv - zatím jsem neviděla, takže nemůžu doporučit, uvidím, jestli se k seriálu někdy dostanu.
Advokátka Leila Reynoldsová přebírá svůj případ vraždy. Totožnost oběti se jí docela dotýká - jedná se o soudce, který měl v právní brandži renomé a všechny to tedy pochopitelně šokovalo. Do toho se všeho zamíchá i její manžel a Leila má co dělat, aby celý případ vyřešila.
Je to pro mě asi první kniha, kde se vyskytuje taková právní tahanice a musím říct, že to bylo zajímavé čtení, úplně jiné. Leila je postava, která je chytrá a je znát, že se to taková “superwoman” snaží se zvládat několik oblastí života. Tím, že je do příběhu zapletený i její manžel, tak to nemá vůbec snadné a my máme šanci ji poznat i jinak.
Překvapilo mě, že mě kniha chytla docela brzy. U krimi mi trochu trvá, než se do zápletky zažeru a tady to šlo podezřele rychle. Občas mi přišlo, že je děj trochu překombinovaný a autor se v tom hodně hrabe. Ale to bylo jen pár míst, a já knihu přečetla asi za tři dny.
Pokud hledáte knihu, která Vám zamotá hlavu a do poslední chvíle nebudete vědět na čem jste, tak rozhodně zkuste Mozaiku vraždy. Mě osobně kniha příjemně překvapila a možná jí za nějakou dobu znovu vytáhnu (až si nebudu pamatovat jak to skončí)!
Novinka Jsem tu novej mě zaujala na první pohled. Navíc na mě kniha odevšud vyskakovala, takže nebylo o čem. Pokud vnímáte aktuální dění a občas mrknete na zprávy, určitě jste zaznamenali britského velvyslance Matta Fielda, který působí opravdu sympaticky jak na obrazovce, tak v reálu. Sama jsem se o tom přesvědčila na akci s Julií Caplin, kdy nás sám přivítal.
Co musím vyzdvihnout jako první, tak to je obálka. Je znát, že se někdo při tvorbě opravdu zamyslel a krásně propojil hlavní britské prvky s těmi českými. Viděli jste někdy lepší spojení tramvaje a doubledeckeru? Já teda ne!
V hodně recenzích jsem četla, že čtenáři čekali něco jiného, ale upřímně… co vlastně od knihy od velvyslance čekat? Nešla jsem do ní s nějakým očekáváním. Matt Field se rozepsal, nezmiňuje pouze své působí v Česku, ale taky své další kariérní zastávky - Japonsko, Brazílii, Bosnu a Hercegovinu.
Já si absolutně nedokážu představit, že bych začínala život v jiné zemi a už vůbec ne několikrát. Práce velvyslance rozhodně není jednoduchá, to pochopíte už z prvních stránek. Nechápala jsem, s jakou lehkostí někdo dokáže měnit zemi a ještě se naučit třeba místní jazyk. V knize narazíte na autorovi myšlenky, zajímavosti, vtipné momenty - a samozřejmě věci, které k práci velvyslance patří.
Jsem tu novej je kniha, která je psána s nadhledem a pečlivostí. Jasně, byly tu momenty, kdy jsem vnímala trochu slabší místa, ale jako celej je kniha opravdu zajímavá a několikrát mě i překvapila. Pokud nad ní i jen malinko přemýšlíte, rozhodně jí zkuste!
Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s Knihkupectví Luxor za účelem recenze.
Šestý díl Roberta Ketta jako audiokniha je zpátky a já přiznávám, že jsem mluvené verzi naprosto propadla. Na každý další díl nedočkavě čekám, protože tahle série má všechno - napětí, akci, skvělé zápletky, super postavy a hlavně, celé sérii propůjčil hlas Martin Stránský, a to je za mě to nejlepší, co se mohlo stát.
Už jen z názvu, Kluci bez srdce, Vám musí být jasné, že tohle žádná legrace nebude. Občas jsou názvy vymyšlené trochu romanticky jako metafory, ale tady? Berte to naprosto vážně, doslova. Velký případ startuje prvním mladíkem, který je nalezen bez srdce. Brzy následuje další oběť. Robert Kett je zraněný a tak na scéně dostávají větší prostor Porter a Savageová.
Nic proti nové “hlavní” dvojici, oni jsou skvělí. Ale Robert Kett je Robert Kett, se svými hláškami, bystrou myslí a vytříbenou chutí pro čaj. Savageovou a Portera známe z předchozích dílů a já jim opravdu strašně fandím, ale chyběla mi ta Kettova osbnost, která se v příběhu sem tam mihne.
Tento díl je trochu delší, než ostatní audioknihy v sérii, má malinko přes jedenáct hodin. Dělala jsem si při poslechu pauzy, protože můj problém u této série je, že jí rychle poslouchám a pak si nadávám.
Tímhle dílem série zdaleka nekončí, takže doufám, že se další audioknihy brzy dočkáme! Tenhle díl byl temnější, a ne úplně pro slabé povahy. Ale pokud milujete detektivky, budete nadšení… ale začněte pěkně od začátku!
Deadstream je kniha, která mě zaujala nejenom anotací, ale taky jsem u někoho viděla vnitřek knihy… a já prostě miluju, když je v knize taková ta přidaná hodnota v podobě chatů, mailů… A já věděla, že tady budou, ale to jsem ještě nevěděla, že je na takových bonusech kniha postavená!
Teresa je náctiletá dívka, která má své problémy, a normální fungování je pro ní obtížné. Zažila bolestnou životní ztrátu a hledá si cestu, jak zachránit sama sebe. Jejím koníčkem se stává streamování, kde se z Teresy, která se bojí vyjít ze svého pokoje, stává Replay - ukecaná streamerka. Ale v tomhle rybníčku se začínají dít divné věci..
Už od první strany víme, že je s Teresou něco špatně. Nevíme co, ale nevychází z pokoje, ani na rodinné večeře. Je neskutečně uzavřená a má pár kamarádů na streamu. Chvilku mi trvalo, než jsem si k ní našla cestu - ona sama to čtenáři moc neusnadňuje.
Co ale na knize fakt cením, tak je neskutečná práce, která byla odvedena s obsahem knihy. Najdete tu chaty, obrazovky mobilu, přepisy streamů, zprávy… A všechno krásně zapadá do sebe. Díky tomu se Deadstream čte neskutečně rychle a já měla knihu během odpoledne přečtenou.
Jediné co mě mrzí, že to sklouzlo k takovému neuvěřitelnému hororu, kdy konec mi vyloženě už přišel malinko moc. Možná kdyby ta logika byla trochu propracovanější do detailů, tak bych ten konec ocenila víc.
Pokud Vás ale baví příběhy s přesahem do kyber prostředí, Deadstream si rozhodně hoďte na seznam!
Mám pocit, že snad po sto letech se pouštím do knihy od Marissy Meyer! Už je to pěkný pátek zpátky, co jsem od ní něco četla, ale je to krásná nostalgie. Každopádně, vzhledem k tomu, že autorka bude i na HumbookFestu, nebylo o čem přemýšlet a Dům rodu Safírů zněl neskutečně dobře. Navíc mi kniha přišla v krásném balíčku, takže jsem se na její čtení fakt těšila!
Dům rodu Safírů je romantasy, která může nabídnout humor, ale i temnou atmosféru. Mallory, která kouzlí, vidí duchy a se svojí sestrou se snaží přežít. Dostává se do domu hraběte Le Bleua, který má na svědomí své tři manželky. Setkávají se s jeho praprapra(nevím)vnukem a ten jim nabídne kšeft… Začne se to ale dost komplikovat..
Příběh je retellingem na pověst o Modrovousovi. Slyšela jsem o ní, ale nikdy jsem její přesné znění neslyšela. To mě po dočtení donutilo hodně googlit, protože jsem byla opravdu zvědavá!
Líbí se mi, jaké postavy autorka pro knihu zvolila. Mallory a její sestra jsou skvělý tým a jejich falešné kouzlení mě fakt bavilo. Ty dvě se snaží přežít a dělají to opravdu zajímavým způsobem, obě mají důvtip a vynalézavého ducha. Zároveň jsou tu i vtipné pasáže!
Začátkem jsem se musela malinko prokousávat, ale brzy se děj rozjel a čtení mě opravdu bavilo! V knize je romantika, detektivní zápletka a když si ji propojíte s pověstí o Modrovousovi, tak prostě není možné se od čtení odlepit! Sama jsem knihu přečetla za dva dny a zírala jsem, jak to celé dopadlo!
Za knihu v rámci spolupráce moc děkuji Albatrosmedia.
Spoustu knih si vybírám podle autora, ale hrozně dlouho jsem si nevybrala knihu podle názvu. Kniha zlomených srdcí mě názvem zaujala na první dobrou, takže jsem si říkala, proč ne. Navíc anotace působí fakt slibně a obálka je opravdu povedená, krásně snová, skoro až pohádková…
Seznamujeme se s hlavní hrdinkou Sare, která je prokletá. Týká se jí kletba zlomených srdcí - zlomené srdce jí přibližuje blíž ke smrti. Sare přichází o matku a už stačí jen jednou zlomené srdce a Sare zemře… Sare hledá odpovědi na své otázky ohledně kletby, a vydává se do Istanbulu, kde se setkává i s prorokem.
Sare je zvláštní postava. Hodně odtažitá, ale to kvůli kletbě. Bojí se koholiv si připustit k tělu, protože to znamená docela rozsudek smrti. Já osobně jsem jí nedokázala nijak víc zachytit, takže 50/50. Máme tu Leona, proroka, který je pohledný a Sare se dostává pod kůži. Ten mě bavil a stal se takovým tahounem příběhu.
Tahle knížka měla za mě úžasný nápad. Je tu spletitý systém magie, který je zasazen do našeho světa, jehož hierarchii najdete i vepředu v knize. Kromě něj narazíte jako bonus na mapu, vložené emaily andělů, pasáže z různých knih na začátku každé kapitoly, romantická linka… Ale.
Já jsem se prostě do příběhu nemohla dostat. Pořád jsem měla pocit, že mi něco uniká a tak se mi čtení neskutečně protáhlo a napsání těchto řádků mi dalo pěkně zabrat. Pokud se ale rádi ponoříte to spletitého světa, kterému můžete přicházet na kloub, zkuste Kniha zlomených srdcí.
Za knihu v rámci spolupráce moc děkuji Albatrosmedia.
Poslední díl série Ten, co kráčí se smrtí je tady a já jsem smutná, že už je konec. Přiznám se, naprosto sobecky jsem si knihu šetřila, protože když se mi dostala do ruky první kniha, uchvátila mě. V té době vyšla ještě u Pointy, takže jako jediná nemá barevnou ořízku, druhý i třetí díl mám s ořízkou, ale knihy k sobě hezky sedí. Druhý díl byl skvělý a třetí bylo velké loučení.
Pokud se Vám kniha dostane do ruky, je tu něco, co musíte vědět. Není to jen kniha. Stačí jedno prolistování a je jasné, že je to zároveň umělecké dílo. Nádherná obálka, krásná ořízka a nádherné ilustrace! Kolikrát jsem se zasekla na stránce jen nad tím, jak je vizuálně propracovaná!
Knihy na sebe krásně navazují a je tady zpátky i Sam a jeho věrná Smrt. Čeká je velké dobrodružství, které je pravděpodobně nejkomplikovanější ze všech tří knih. Objevuje se tu cestování časem, které mě v knihách neskutečně baví a tady tomu nebylo jinak. Sam a Smrt hledají klíče v různých časech - to byl za mě super nápad, tohle hledání mě moc bavilo.
Tenhle díl je ale taky za mě nejpomalejší. Ale ve výsledku? Vůbec mi to nevadilo - právě naopak. Jak se mi nechtělo blížit se ke konci, nechtělo se mi ani opouštět děj a takhle jsem si v celém příběhu mohla dovolit být o něco déle.
Je mi líto, že je celá série za mnou, byl to jak čtenářský, tak i zážitek pro oko. Až budu mít více času, ráda bych si ji dala znovu celou, pěkně knihu za knihou, jak jdou za sebou. A pokud Vy ještě nad sérií přemýšlíte, dejte jí šanci, stojí za to!
Miluju knihy, které jsou na první pohled menší a vypadají, že svému čtenáři toho moc nepřinesou - protože v 90% případech je to nesmysl. Jsou to právě tyhle drobné knihy, které se tváří, že nic nedají, ale ve skutečnosti toho předají strašně moc. Jednou z takových knih je i Tři dny, dvě ženy, jedna opice a smysl života (jen ten název si asi nikdy nezapamatuju správně).
Jedná se o první knihu od německé spisovatelky Karolien Notebaert, která u nás vyšla v roce 2023. Já jsem si knihu jako dáreček odnesla ze Světa knihy a jsem za to moc ráda, úplně by mě pravděpodobně minula!
Marie na tři dny vyrazí se svou matkou, neurovědkyní, na výlet. Společně putují po Wicklow Way, která se nachází v Irsku. Je to takový reset, během kterého jí (a taky čtenářúm) matka vysvětluje, jak funguje mozek, jak fungují myšlenky… a to Marii přivádí k dalším myšlenkovým pochodům o rozhodnutí a životním smyslu.
Kniha je čtivá, ale rozhodně na sebe při čtení nepospíchejte, klidně si dejte chvilku času na to, abyste myšlenky vstřebali a z knihy si něco odnesli. Sama jsem knihu četla docela dlouho, na to, že nemá ani 150 stránek. Ale jsem za to ráda, našla jsem v knížce fakt hezké myšlenky!
Pokud se nad knihou rádi zamyslíte, Tři dny, dvě ženy, jedna a opice a smysl života je přesně čtení pro Vás!
Mám série, kterými se prokousávám. Pomalu ale jistě. Jednou z nich je Kladivo na čarodějnice od Jířího Pavlovského, která už má neskutečných dvanáct dílů! Já jsem s druhým dílem zatím hodně na začátku, ale doufám, že až se všechno malinko uklidní, na tyhle série, se kterými malinko otálím, půjdou rychleji!
Tohle je asi série, která nesedne každému. Má hodně svérázný humor, který nemusí být každému po chuti. Ale pokud Vám v prvním díle přirostl k srdci, tak další díl Vás bude neskutečně bavit! První díl hezky na sebe s druhým navazuje a jsem ráda, že je Felix a jeho parta zpátky! Tentokrát jejich kroky vedou na hřbitov a vykopávání mrtvol dohromady s touhle partou? No…
Druhý díl nemá ani stopadesát stran, takže když si na čtení sednete, budete mít během pár hodin přečteno. Navíc je to fakt šílená jízda, plná akce a humoru ze kterého budete slzet smíchy. Ta rychlost čtení a děje je za mě jedna z největších plusů celé série!
Pokud máte rádi české spisovatele a nebojíte se, co lidská tvořivost dokáže, určitě sérii zkuste. Buď Vám to sedne a nebo ne. Za mě byl druhý díl lepší než ten první a těším se, až se pustím do toho dalšího!
Jsou lidi, kteří umějí všechno, na co sáhnou. Pak jsou lidi, kteří se snaží a když kreslí, tak nepoznáte, jestli jde o prase a nebo o panelák. To druhé je přesně můj případ. Já jsem šikovná na pár věcí, ale na kreslení? To vůbec! Ale pořád to zkouším, protože proč ne, já na to jednou prostě přijdu!
A protože se nevzdávám, nalákala mě kniha Moderní kreslení pastelkami od Chelsea Ward, která s Vámi projede kreslení od základů. Proberete, co vlastně všechno potřebujete, různé techniky, práci s barvami, vrstvení,, využití prostoru… a další!
Chelsea Ward je trpělivá učitelka a moc se mi líbí, jak je všechno lidsky popsáno. Z knihy si něco odnese i někdo, kdo je mírně pokročilý, a co teprve úplný začátečník! U každé “lekce” máte navíc i ilustrace, takže v případě, kdy nevíte kudy kam, máte kam nahlédnout!
Tohle není knihy typu “a teď si nakreslíme avokádo i s peckou!”, tady jdete vyloženě krok za krokem, jedete pokus omyl. Sama jsem pár věcí podle knihy zkoušela a nedopadlo to úplně katastrofou. Upřímně se těším, až budu mít postavený stůl, více času a pastelky po ruce vrhnu se na to pořádně!
Jsou knihy, o jejichž existenci bych nevěděla, pokud by si nenašly samy cestu do mojí knihovny. Jednou takovou knihou je i roztomile vyhlížející knížka Medové perly: Proč je nás život sladší, než si myslíme. Odešla se mnou jako dáreček ze Světa knihy od knihy Kazda!
Když se řekne med, naskakuje mi husí kůže. Nejsem moc konzument sladkého jídla, takže med si dám maximálně do čaje. Ale namazat si třeba med na chleba s máslem? To vůbec! Jen to píšu a mám husí kůži!
Trocha medu ale v životě neuškodí. Autorka Melanie Pignitter o tom něco ví a ráda své rady předá dál. Živo není jen růžový, občas se nám do života připlete něco, o co nestojíme, něco, co nás trápí a kazí nám to naše štěstí. Ale i v tom je možné si najít něco dobrého a snažit se s tím pracovat.
Je to milé čtení, které bude fungovat u někoho, kdo na to má otevřenou hlavu. Já jsem momentálně ve fázi, kdy mám pocit, že se problémy spíš kupí na sebe a musím je prostě zdolat a nic dobrého v nich asi vidět nedokážu. Ale až tohle období pomine a já budu mít čistější hlavu, ráda si knížku do ruky vezmu znovu.
Medové perly nejsou knihou, kterou byste měli číst na jeden zátah, ale dejte si s ní rozhodně na čas. Když se Vám bude chtít, bude správná nálada, a ne z pocitu, aby už kniha byla za Vámi.
Mám moc ráda tvorbu českých autorů, ale ráda se podívám i za hranice, a to na Slovensko! Je to vždycky příjemná změna a objevím tak další skvělé autory. Pokud jste se do knih ve slovenštině nepustili, zkuste to, třeba Vás to překvapí jako mě! Co mě ale nepřekvapilo, to byla nová kniha od Magdalény Piñeros, od které jsem četla už Vianočný duet a bylo to krásný čtení!
A co mě nepřekvapilo? Že mě autorka od první chvíle chytla do svého příběhu a nepustila. Mrkneme se na příběh Niky, která dostala na poli lásky docela za uši a od té doby si drží odstup, kromě své kamarádky Lýdie. Ten kdo jí ale to srdce tak přelámal se jí po x letech vrátí zpátky do života. Nika se musí snažit, protože teď už nejde jen o ní.
Musela jsem s Niky sympatizovat od první stránky. Absolutně jsem si nedokázala představit sama sebe na jejím místě - jsem štír, odpouštění nemám v nátuře a když se pálí mosty, tak ať to fajruje pořádně. Byla jsem zvědavá na každý Niky krok a fandila jí. Ona je taková ta hlavní postava, co Vám prostě přiroste k srdci.
Já vlastně moc nevím, co jsem od knihy čekala, ale jsem neskutečně překvapená. Tady nebyla snad jediná stránka, kde by bylo hluché místo, pořád se něco děje. Netušila jsem, co se bude dít na další stránce a děj mi pod rukama utíkal - začala jsem číst večer a končila za několik hodin nad ránem, kdy mi bylo jasné, že vstávání bude hodně bolet!
Za mě je tohle ideální knížka na tuhle dobu - už jen proto, že se odehrává v létě. Pokud máte rádi zamotané příběhy, které Vám nedovolí od knihy odejít, je tohle za mě obrovský tip! A jako bonus do knihovny získáte opravdu vizuálně vymazlený kousek!
Nejsladší výhra mi dorazila na začátku roku jako překvapení, a já se od té doby ke knize prokousávala, pořád bylo něco, co mělo přednost. Nakonec jsem si řekla, že už jí nebudu dál odkládat a dala jsem se do čtení. Už jen ta obálka mi přijde naprosto nádherná a navíc se jedná o začátek série Magnolia Falls od Laury Pavlov.
Postavy které tu potkáte jsou z naprosto odlišných společenských vrstev. Demi žije mezi bohatými a Romeo je drsný boxer, kterého předchází jeho pověst. Jejich cesty se ale neplánovaně spojí a něco mezi nimi přeskočí. Čeká je ale dost překážek.
K Demi jsem ze začátku byla taková skeptická, hlavně kvůli prostředí, ze kterého pochází. Nakonec jsem se v ní ale totálně pletla. Je to milá a pracovitá holka, která si otevře vlastní kavárnu. A Romeo je prostě ten typický hrdina, který si ukradne nejedno srdce. Působí drsně, ale uvnitř je to dobrá duše!
Tohle je prostě čtení jako Romeo a Julie - milují se, jsou tu překážky, ale oni bojují. Je to sladké, čtivé a místy fakt roztomilé. Co se týká čtivosti, není o čem, tohle je kniha, která Vám bude mizet pod rukama, ale nebojte, neřeší se tu jenom to, jak se dají dohromady!
Za mě velké překvapení a jsem moc ráda, že se mi kniha dostala do ruky. Dala jsem se do čtení v době, kdy jsem si potřebovala odpočinout a to načasování nemohlo být opravdu lepší. Pokud hledáte skvělé čtení na léto, Nejsladší výhru rozhodně doporučuju!
Nevýhoda, když máte mamku knihovnici? Jdete jí třeba vyzvednout do práce, pomůžete zařadit pár knížek a Vaše hlava si ukládá obálky, na které má spadeno! Takhle to mám s mraky knížek a měla jsem to tak i s detektivkou od Václava Neuera, který napsal sérii s Inspektorem Ledecký. Začla jsem trochu nešikovně druhým dílem, ale to nevadí!
Tím že jsem začala druhým dílem, tak jsem se připravila o takové to shledání se známými postavami, a vyspoilerovala jsem si malinko z první knihy. Ale tohle se mi už povedlo u jiných sérií a nijak špatná z toho nejsem. Jedničku mám v plánu i tak!
V této knize inspektor Ledecký řeší zmizení muže. Je to celé ale zamotané. Brzy se ale tělo objevuje… Je to celé propojené? Inspektor musí dávat pozor, neví komu může věřit, a taky, jestli se brzy neobjeví další oběť…
Inspektor Ledecký je skvělá hlavní postava. Sice jsem si na něj chvilku musela zvykat, ale když se to stalo, začala jsem mu strašně fandit. Umí se přizpůsobit tempu příběhu, zároveň si nechává takovou tu svojí lidskou tvář!
Musím říct, že mě překvapila čtivost. Jela jsem jak drak od první strany a divila se, že jsem se k sérii nedostala už dříve. Velkou roli tu hraje atmosféra a uvěřitelnost celého příběhu - autor vychází z vlastní policejní práce a je to na ději znát!
Pro mě obrovské a opravdu milé překvapení. Jakoby, já jsem tušila, že tohle bude trefa do černého, ale až tak? Skvělý! Určitě se brzy chystám na první díl, protože tohle je perfektní detektivka se skvělým inspektorem!
Baví Vás objevovat nové série a dávat tak šanci novým, od autorů, kteří nejsou úplně známí? Mě to baví neskutečně! Už jsem tak díky tomuhle přístupu objevila spoustu autorů, které bych pravděpodobně přehlédla. Podívala jsem se i na první díl série Lost Hills, Masakr v kopcích, kterou má na svědomí Lee Goldberg.
Naprosto bez mučení přiznávám, že mě do téhle série dokopla obálka. Ta je temná, zlověstná a celkově na mě působí přesně tak, jak by měla správná krimi kniha působit. Setkáváme se detektivkou Eve Roninovou, která dostává těžký případ, i když její kolegové nijak nepomáhájí.
Eve Roninová je nováček a nemá úplně snadnou startovací pozici - je povýšena a spousta lidí si myslí, že se jí to povedlo z protekce. Nedokázala jsem si k ní ze začátku nějak vytvořit vztah, něco na ní mi nesedělo, ale jak se začala postupně snažit udržet se, musela jsem ocenit její statečnost, já bych to na jejím místě asi nedala.
Čtení nebylo vůbec špatné, stránky mi mizely pod rukama, jen občas jsem měla trochu problém s logikou příběhu. Bylo pár drobností, které mi přišly,že si je autor poupravil podle toho, jak se mu to zrovna hodilo. Je mi ale jasné, že je to nová série, první díl, sseznamuje se.
Možná jsem od Masakru v kopcích čekala malinko víc, ale celkově se mi líbil nápad, který autor měl. Jsem zvědavá na pokračování a věřím, že se vychytají i ty drobné detaily, které mě sem tam cvrnkly do nosu.
Třetí díl o Sofince jsem si nemohla nechat ujít, protože tahle dětská série je opravdu skvělá. Na první pohled možná působí nenápadně, ale je v ní opravdu dost zajímavých myšlenek a pro děti i ponaučení, navíc jsou tu pěkné ilustrace. Nejnovější díl, Sofinka a první bolest, je z letošního roku a opět se zajímavým tématem.
V tomhle díle se Sofinka potýká s prvním úrazem. Vyrazí na hory, ale ošklivě spadne a je to tady, zlomená noha. Tenhle úraz Sofinku upoutá na postel, kde se jí zdají živé sny a napadají jí různé zvídavé otázky. Sofinka má skvělé rodiče, kteří jí na všechno odpovídají a snaží se jí to vysvětlit.
I třetí díl o Sofince je moc pěkný obsahově - malé čtenáře vybízí k otázkám v průběhu čtení, je to ideální kniha, u které si můžete povídat. Jediné, co mě trochu zarazilo byly ilustrace, které jsou jiné, než v předchozích dílech. Ty byly takové pohádkovější a tady jsou takové… abstraktnější? Já za sebe jsem tým těch pohádkovějších, ale tak či tak, krásně doplňují celý příběh.
Tenhle díl pro mě o něco jiný než předchozí, ale opět moc povedený. Obsahuje zajímavé téma, které pro děti je důležité a otevře jim tak dveře k odpovědím a otázkám. Pokud máte doma malého zvědavého čtenáře, moc doporučuju!
Co když to vyjde je kniha, která se může tvářit jako pohodovka na léto, ale obsahuje spoustu těžších momentů, které knihu přesunují úplně do jiné roviny. Kniha mě oslovila už na blogerském dýchánku, ale co jsem vůbec nečekala je, že si ji v nádherném balíčku odnesu ze Světa knihy, kde proběhl její křest!
Hlavní hrdinka Broňa je puberťačka, která si prochází takovým tím obdobím prvních lásek, brigády.. hledá se. Získá brigádu na koupališti, ale neví, že je tam i Vítek - kluk, se kterým chodila do třídy a docela jí zatápěl. Najednou je ale jako vyměněný, chová se k ní hezky a já se vůbec nedivím, že je z toho Broňa zmatená.
Broňa je milá holka, ale bojuje s jedním velkým problémem - s akné. Když se tohle začalo rozebírat, jen jsem se smutně pousmála, protože přesně vím, jaké trápení to dokáže být. Snažíte se ho zbavit, chvilku něco zabírá, za chvíli ne, zhorší se to, pak zase zkoušíte něco jiného a je to bludný kruh.
Sama mám po akné jizvy na zádech a žít s nimi v létě je peklo. Schováváte to, snažíte se s tím něco dělat, nejde to, pak se radujete, že se jeden malý kousek vstřebá. Když jste u moře? Kolikrát jsem dostala otázku, co se mi stalo. Jakoby, tímhle, že mám podobné trápení jako hlavní hrdinka, jsem si ke knize vytvořila úplně jiný vztah.
Autorka píše čtivě, ale bylo pár míst, u kterých bych se nezlobila za pár stránek navíc. Moc se mi ale líbí, jak citlivě autorka celý příběh podala a myslím si, že je skvělý pro čtenářky, které se trápí s podobným problémem jako Broňa. Může jim pomoci získat trochu sebedůvěry a naději, že není všechno navěky.
Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s Knihkupectví Luxor.
Máte nějakou knižní sérii, u které jste si připadali jako na horské dráze? Tak takhle to mám já se sérií Twisted od Any Huang. Dlouhou dobu byla tahle série na mém TBR listu - a když se k sérii nedokážu dostat ve fyzické podobě, prostě na to jdu od lesa - zkusím jí jako audioknihu. A to jsem právě udělala s Twisted.
Máme tu ústřední dvojici Joshe a Jules a stačí chvilinka příběhu, aby Vám bylo jasné, že mezi těmihle dvěma budou létat jiskry tak, že Vám možná chytí sluchátka/stránky. Ti dva se nesnáší, ale zároveň na sebe mají neuvěřitelné štěstí. Pokud fandíte hate to love, je tohle něco pro Vás!
Josh je doktor, ego jak barák, ženy střídá jako ponožky… ale má svoje kostlivce ve skříni. Jules je docela drsňačka, skládá advokátní zkoušky a je hodně ambiciózní. Ti dva se k sobě na první pohled nehodí, ale když to klapne, je to neskutečná kombinace. Přiznám se, že jsem jim úplně nevěřila…
První díl série nebyl špatný ale opravdu mě nenadchl. Druhý díl byl úplně jiné kafe, to bylo neskutečný. A tenhle třetí? Poslech měl přes sedmnáct hodin, a přišlo mi, že se vlastně tak nějak divně točíme v kruhu. Knihu bych dočítala se zatnutými zuby, tady mi ale poslech zpříjemnila dvojice interpretů - Kristýna Skružná a Ondřej Dvořáček, kteří mě hrozně bavili.
Ještě jeden díl a můžu si sérii odškrtnout! Jakoby, za mě to vůbec není špatné, ale takové zbytečně natahované a opakující se. Celkově jsem od série asi čekala něco víc, přeci jen okolo ní byl obrovský hype… ale kdo ví, třeba to další díl ještě změní!