Amarok Amarok komentáře u knih

☰ menu

Temné noci Matky Terezy Temné noci Matky Terezy Greg Watts

Kniha k zamyšlení nejen o matce Tereze, ale i o vlastním stavu víry. Je poučná, smutná a zároveň povzbudivá. Rozhodně nedělá dojem zkreslování faktů, je psána velmi neutrálně a předkládá i kritiky, a kde nejsou důkazy, ponechává věci otevřené.

28.09.2020 5 z 5


Triumf a tragika Erasma Rotterdamského / Svědomí proti násilí Triumf a tragika Erasma Rotterdamského / Svědomí proti násilí Stefan Zweig

Hodnotím jen "Svědomí proti násilí", která vyšla česky už jednotlivě. Pro zájemce přidávám stručnou recenzi knihy v českém vydání: https://horasion.cz/stefan-zweig-svedomi-proti-nasili-kniha/
Kniha byla velmi čtivá a opravdu unikátní, protože portrétuje jednu zatajovanou část křesťanských dějin.

28.04.2020 5 z 5


Svedomie proti násiliu Svedomie proti násiliu Stefan Zweig

Pro zájemce přidávám stručnou recenzi knihy v českém vydání: https://horasion.cz/stefan-zweig-svedomi-proti-nasili-kniha/
Kniha byla velmi čtivá a opravdu unikátní, protože portrétuje jednu zatajovanou část křesťanských dějin.

28.04.2020 5 z 5


Ve své lásce nás předem určil Ve své lásce nás předem určil Kateřina Brichcínová

Vetsinou hodne filosoficke vety a tezka cetba, malo biblickych citaci, ale znatelny kus cirkevni historie kolem Augustina. Zajimave cteni o bratru Boublikovi, vyraznem ceskem teologovi a jeho obhajobe tradicniho krestanskeho uceni, proti nekterym myslenkam Augustina a tudiz i proti kalvinismu. Jako velmi zajimavou cast hodnotim popis vyvoje Augustinova mysleni, kdy je videt, jak si tento velky myslitel prochazel ruznymi etapami a vice se postupne radikalizoval v jeho myslence o neexistujici svobodne vuli. Zde je kratky uryvek z knihy: https://horasion.cz/z-knihy-ve-sve-lasce-nas-predem-urcil-katerina-brichcinova/

11.03.2020 3 z 5


Jan Kalvín a poprava Michaela Serveta Jan Kalvín a poprava Michaela Serveta Jonathan Moorhead

Nevím, zda se to v knize zmiňuje, doufám že ano, ale pro jistotu: existuje nevyvratitelný důkaz, že Jan Kalvín nelitoval vraždy Servetuse ani devět let po jeho smrti. Dá se o tom dočíst v češtině např. zde: https://horasion.cz/je-jan-kalvin-opravdu-tvuj-krajan/ a pak v angličtině na jiných stránkách.

09.08.2017


Svou slávu nikomu nedám Svou slávu nikomu nedám Pavel Steiger

Zdržím se hodnocení. Jen mohu upřesnit, že kniha prakticky po celou dobu obhajuje 5 bodů kalvinismu, stále dokola, a ukazuje na nemožnost jednoty kalvinistů s ne-kalvinisty. Ponechám na každém vlastní hodnocení.

02.03.2017


... a co o tom říká Bible ... a co o tom říká Bible Derek Williams

Skvělá kniha pro čtení jedné stránky na každý den. Obsahuje pouze vybrané pasáže z ekumenického překladu Bible. Není to tedy žádný výklad nebo nauka, ale stránky jsou seřazeny tématicky.

07.02.2017 5 z 5


Chov sklípkanů Chov sklípkanů František Kovařík

Trochu zklamání. Údaje o chovu některých druhů jsou dle mého názoru totiž podivné, např. u Phormictopus cancerides (druh z tropické Kuby) autor píše, že noční teplota může poklesnout i těsně pod 20 stupňů, u jiných druhů z Jižní Ameriky, kde bývá noční pokles znatelně nižší, ale doporučuje v noci třeba 22 stupňů. Jako dobrou považuju jen první část knihy, kde se pojednává všeobecně o chovu a nárocích. Druhá část (přehled jednotlivých druhů) je už dnes předběhnutá, internet většinou podá lepší a hlavně podrobnější informace. Od autora, který je určitě přední odborník, bych čekal více sjednocené informace, např. u každého vyjmenovaného druhu napsat počet vajíček v kokonu a oblast výskytu v přírodě, v knize to je ale někde uvedeno a někde ne.

01.10.2013 3 z 5


Sklípkani rodu Brachypelma Sklípkani rodu Brachypelma Lubomír Klátil

Základní "příručka" nejen pro chovatele Brachypelmy, ale sklípkanů všeobecně. Popisuje prakticky všechny známé druhy rodu Brachypelma a nabízí mnoho rad zejména pro začínající chovatele. Tato příručka je dle mého názoru o něco lepší, než "konkurenční" Sklípkani z nakladatelství Vašut, která sice není zaměřena na určitý rod, ale neobsahuje skoro nic navíc.

31.07.2013 5 z 5


Cesta uzdravení Cesta uzdravení Dan B. Allender

Dobrá kniha, pojednává ale zejména o vztazích a z toho vznikajících traumatech (zklamání, zrada, zneužití apod.), trochu jsem čekal víc různorodý obsah. Dovede myšlenkově správně nasměrovat ale snad všechny lidi, takže doporučuju. Kniha ve zkratce vysvětluje, že trpět není chyba, je nutno se nesnažit od utrpení utéct, ale naopak se s ním vypořádat, aby nastal proces uzdravení. Kniha je v češtině, i když je tady popis slovensky.

13.06.2013 4 z 5


Houby – Určování podle 3 znaků Houby – Určování podle 3 znaků Ewald Gerhardt

Porovnával jsem 5 různých příruček a tato jednoznačně vyhrála, poměr cena/obsah nejlepší. Hodně fotek, a to kvalitních, a rozpoznávání podle 3 znaků je dost dobrá metoda pro laiky, každý rozpoznávací znak má většinou svou malou fotku. Velikost ještě poměrně malá, takže se dá vzít na výlet do tašky.

10.06.2013 5 z 5


Život – náhoda, nebo záměr? Život – náhoda, nebo záměr? Vladimír Král

Poměrně snadno pochopitelným způsobem ukazuje nesmyslnost představy, že život mohl vzniknout náhodou. Jeho mottem v knize je poznání, že je v dnešní vědecké době daleko snadnější uvěřit v Boží stvořitelské dílo, než tomu bylo před sto nebo více lety, a to z důvodu, že se stále objevuje větší a větší komplexita životních mechanismů.

17.05.2013 4 z 5


Já jsem Já jsem Marta Foučková

Knihu jsem přeskákal a mohu říct hlavně jedno: je sestavena ze spousty úryvků a útržků výpovědí lidí v transu. Není uváděno o koho se jedná, z jakého je prostředí a s jakými psychickými problémy k autorce přišel, čili nic z pozadí jednotlivých lidí. A v tom vidím hlavní problém. Na základě těchto útržkovitých údajných vzpomínek na minulé životy pak autorka vyvozuje její učení. Např. když si někdo vzpomněl, že zabil v lese malé dítě, tak autorka z toho vyvozuje, že se proto ten člověk v nynějším životě narodil jako žena, aby pochopil, co způsobil. Vše je podáváno jako fakt bez vysvětlení, těžko se v knize najde něco jako "domnívám se...". Autorka také nikdo neudává zdroje, odkud čerpala určité informace (tam, kde bych to od věrohodného autora očekával).

03.05.2013 odpad!


Jak vzácná milost - zamyšlení na každý den Jak vzácná milost - zamyšlení na každý den William G. Johnsson

Na každé straně nahoře 1 krátký úryvek z Bible a pod tím příběh - někdy jen k zamyšlení, někdy k poučení, někdy k pobavení. Opravdu pestrá knížka, ideální dárek pro někoho. Smutné příběhy v ní prakticky nejsou, nebo jsem na žádný nenarazil, kniha je hodně optimisticky laděná.

16.04.2013 5 z 5


Svědectví o zármutku Svědectví o zármutku C. S. Lewis (p)

Knížka by opravdu mohla pomoci tomu, kdo ztratil svého blízkého. Nicméně jsem z obsahu zklamán, čekal jsem něco více teologického, nikde jsem se předem nedozvěděl, že jsou to jen zápisky z deníku, které popisují hlavně pocity autora a že to křesťanské zamyšlení v celé knížce přichází jaksi zkrátka a povrchně.

02.04.2013 3 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Lehké zklamání. První polovina je opravdu pěkně napsaná, plná nadlehčeného humoru, od druhé poloviny jde ale děj někam, kde bych ho vůbec nečekal, jakoby se jednalo o dva různé autory, kteří knihu psali. Ke konci mě příběh dokonce začal nudit a přál jsem si, aby už skončil. Škoda.

04.03.2013 3 z 5


Touha po Bohu - praktická cesta křesťanské spirituality Touha po Bohu - praktická cesta křesťanské spirituality Jon L. Dybdahl

Kniha je víceméně psána formou příručky, která díky uvedeným radám a připomínkám dovede rozšířit náhled na svůj duchovní život a snad ho i obohatit. Doporučuji při čtení podtrhávat podstatné věty a po přečtení celé knihy tyto pasáže zpětně číst jako návod. Víc mě zaujala první polovina knihy, postupně se obsah dostává víc a víc do jakési abstraktní roviny, což se vše zakončí poslední kapitolou, se kterou (jako jedinou kapitolou) skoro vůbecnesouhlasím, připomíná mi hinduismus a buddhismus a jejich systém několika osvíceneckých úrovní. Kvůli první půlce knihy ale mohu četbu doporučit!

20.12.2012 3 z 5


Zvířata jsou naši bližní – výbor z děl světových humanistů a křesťanských myslitelů Zvířata jsou naši bližní – výbor z děl světových humanistů a křesťanských myslitelů Jan Čejka

Na knize jsou zajímavé hlavně citáty různých myslitelů. Knihu jsem víceméně rychle přeskákal, a to z důvodu, že pro mě nepřináší nic nového. To je taky důvod, že dávám hodnocení jen 80%. Kdo má zdravé svědomí a přemýšlí o utrpení zvířat do té míry, že i nějakým způsobem jedná (např. nejí maso nebo maso silně omezuje), pro toho tahle kniha opravdu nepřinese prakticky nic nového. Naopak masožrouty bez svědomí tahle kniha podle mě taky nepřesvědčí, protože je nutno změnit myšlení už před čtením takových knih. Mohu jí doporučit tudíž jen pro lidi, kteří jsou někde na hraně a začali teprve uvažovat nad tím, že s dnešním naprosto neetickým způsobem produkce masa něco není v pořádku.

Na ukázku přidávám dva krátké úryvky z knihy, které mě narychlo zaujaly.

Křesťanský teolog a humanista Albert Schweitzer řekl: "Pokud nerozšíří okruh svého soucitu na všechna živá stvoření, člověk nedojde pokoje."

Matthew Scully - autor knihy "Dominion: The Power of Man, the Suffering of Animals and the Call to Mercy", napsal: "Ať jakákoliv je naše víra či názory o morálce, vidíme-li sami sebe jako bytosti stvořené Bohem, který nás zná, pečuje o nás a má s námi své plány, pak budeme stejně vnímat i zvířata - jako bytosti zcela závislé jako jsme my sami, stvořené k účelům nad naše poznání a předurčené ke stejné smrti. Často na to zapomínáme, když mluvíme o zvířatech a o jejich právech; zapomínáme na vlastní nemohoucnost a pomíjivost našeho života."

12.12.2012 4 z 5


Bible: Ilustrovaný průvodce Starým a Novým zákonem Bible: Ilustrovaný průvodce Starým a Novým zákonem John Bowker

Úžasná kniha, narazil jsem na ní náhodou v hypermarketu (dokonce ve slevě a byl to jediný kus - náhoda?), a po krátkém nahlédnutí koupil. Spousta kreseb, fotek, map, plánků apod., obsáhlý rejstřík. Prostě nutnost pro každého, koho zajímá stručné pozadí Bible a dějin. "Stručné" píšu pro to, aby se pochopilo, že kniha není a ani nemůže být všeobecně obsáhlá - to by musela mít několik svazků, aby obepnula informační hustotu celé Bible. Kniha má jen jednu brzy viditelnou nevýhodu, a tou je zmatené seřazení témat, každá dvojstrana je vždy jedno téma (např. historie Šalomounova chrámu), ale zdá se, že každá sudá dvojstrana spolu souvisí (např. prorocké listy Starého zákona) a každá lichá dvojstrana toto hlavní téma nabourává, protože s ním vůbec nesouvisí. Nechápu, jakou to má mít logiku.

06.12.2012 4 z 5


Pokojové rostliny od A do Z Pokojové rostliny od A do Z Nico Vermeulen

Jednoznačně moje nejhorší encyklopedie pokojovek (což ale neznamená, že je k ničemu). Dívám se do ní jen pro úplnost, protože sem/tam uvádí informaci, která v jiných encyklopediích není, ale často se to nestává. Na knize je opět znát autor - jakoby multitalent na všechno, který "slepuje" informace z různých útržků a knize chybí jednotný koncept (např. není uváděno u každé rostliny to samé, aby se daly porovnat, např. co do požadavku na světlo, živiny apod).

14.11.2012 3 z 5