Alpasstyle Alpasstyle komentáře u knih

☰ menu

Formulista Formulista Michaela Schmiedlová

Příjemná odpočinková kniha. Měla jsem obavy, jak autorka pojme prostředí ze sportu Formule, ale dobře se toho chopila. Formulista mě do sebe úplně vtáhl a najednou....je konec.. jediné, co bych mu vytkla, je hodně zvratů ve 3/3 knihy. Ale i tak to bylo moc fajn.

05.01.2024 5 z 5


Hygge a polibky Hygge a polibky Clara Christensen

Příjemná, pohodová kniha. Vůbec neurazí ke kávě a dece. Kdo má rád knihy od Julie Caplinové stejně jako já, tak s tímto výběrem nešlápne vedle. Jen jsem očekávala, že v ní bude více Hygge atmosféry (když už to má v názvu).

31.12.2023 4 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

"Pěšec se v průběhu hry klidně může stát královnou. Stačí jen přijít na to, jak se posunovat kupředu. Jedno políčko za druhým. Jen tak se dostaneš na druhou stranu a získáš nevídané zkušenosti. " Str.199

Hlavní hrdinka chce zemřít. Má pocit, že všechny zklamala včetně sebe. Dostala však možnost ochutnat nespočet verzí svých životů a to s různými příchutěmi. Z důvodu, že se ocitla mezi životem a smrtí. Pokaždé, když skončí jeden příběh, objeví se knihovna. Knihovna Noře pomáhá zpracovávat své vlastní výčitky a ukazuje jí kolik možností v životě má a co všechno by její duše kdy mohla zažít a dokázat, kdyby v sobě našla odhodlání, sílu a píli NEVZDAT SE toho, v čem toužila být úspěšná. Nebo, co by mohla zažít, kdyby se nechala ovlivnit druhými. Jenomže ocitnout se z ničeho nic v úspěšnějším já má teda fakt spoustu zapeklitých háčků... zvládne hlavní hrdinka v některém z životů nejen přežívat, ale i skutečně žít? Nebo uvízne v knihovně, která ji bude neustále nabízet životy, dokud už zkrátka nedojdou??A nebo má tak trochu na knap, protože její tělo, ze kterého přichází, již umírá?
......... ....... ...... ..... ..... ..... ..... ........

Na knihu jsem viděla spoustu rozporuplných recenzí. Sama za sebe musím říct, že začátek mě trochu odradil. Hlavní hrdinka Nora si chce vzít život, protože si myslí, že je na světě nadbytečná. Cesta, než se dostane do půlnoční knihovny, na kterou jsem byla moc zvědavá, byla pesimistická. Samé výčitky k sobě samé a libování si v negativních a sebedestruktivních myšlenkách, které se jen prohlubovaly. Nechci však podceňovat deprese, ale jako začátek to opravdu nezní moc vábně. Autor ho mohl ještě o něco lépe uchopit.

Jakmile se však Nora ocitá v půlnoční knihovně, s nechutí prožívá své různé životy vycházející z rozhodnutí, která by předtím, než se do knihovny dostala, mohla udělat jinak. A tady jsem hned na začátku začala být zase skeptická, že to bude nakonec fakt slátanina.

ALE!!

Příběh od příběhu byl jedinečný, něčím zvláštní a k zamyšlení. Nora chtěla zažívat další a další. Autor nás svádí k tomu, abychom se nad sebou skutečně zamysleli a třeba si i zkusili představit nějakou svou verzi já, kde bychom se rádi viděli a snažili se NEVZDÁVAT se. Možná to někomu přijde jako hloupost, ale možná kniha také může jednou pomoci někomu, kdo má opravdu se svým JÁ velké problémy. Proto ji nechci zakopávat, podceňovat. Závěr stojí totiž pak nakonec i za přečtení!

Co se týče jednotlivých postav, člověk se s nimi nemohl sžít a nějak ztotožnit, ani si udělat k nějaké z nich výrazné sympatie. Hlavní hrdinka mi byla na začátku nesympatická, a pak byla pokaždé jiná. Některé verze jejího JÁ byly fajn, ale rychle skončily. A paní Elma, která má čtenáři připomínat moudrou ženu, tak asi trochu ano. Ale ani ona ve mně nezanechává výrazný odkaz. A to si myslím, že zrovna na její osobnosti by se šiklo, kdyby si autor nechal záležet, protože má v příběhu zásadní funkci. Což je obrovská škoda.

Suma sumárum se vší úctou a s pár dojemnými chvílemi dávám Půlnoční knihovně 3,8*/5*

17.12.2023 4 z 5


Následuj oheň Následuj oheň Hope Marks

Další příjemné čtení od Hope Marks. Zase píše tak libově, že mě svým příběhem takřka pohltila a já se od knihy nedokázala odtrhnout.

Zde je nám nabízen sexy hasič a trošku neohrabaná hlavní hrdinka Hayley. A právě díky své "nehodě" potká charismatického Dylana se srdcem na pravém místě. Hasiče, který umí fakt skvěle hasit...

Jenomže ona to nemá vůbec jednoduché ve svém vlastním životě, který si musí co nejdřív vyřešit (já už bych dávno balila kufry). A pustit do něj Dylana? To zkrátka není vůbec jednoduché. Navíc Dylanova matka je opravdu příšerná semetrika, takovou tchýni nechce nikdo. Ještěže není taková jeho sestra, otec, ani bábi. Bábi má teda naopak parádní.

I na Dylana jsou kladeny nároky, kvůli kterým ani jeho životní cesta není jasná. Budou se tedy jejich světy moct spojit v jeden??

Druhotina Následuj oheň je oproti první knize s kleptomankou trošku jiná, oddychovější. Avšak i přesto pro ženy pořádně peprná se špetkou humoru! A ani tady není úplně jasné, jak může příběh skončit. Kniha Následuj oheň se mi líbila, děkuji autorce za počtení!!!

25.11.2023 5 z 5


Kláru si chce koupit každý Kláru si chce koupit každý Heliodor Šimanik

Život rozhodně není bez mráčků a člověk neustále na růžovém obláčku.... Ani tato kniha není černá nebo bílá, ale má své dobro i bolístky.. Vše kolem nás je neustále v procesu a proměnné.. a vždy záleží na úhlu pohledu a tím dáme svému světu i směr.

Kniha Kláru si chce koupit každý ve mně zkrátka zanechala spoustu dojmů, které budu ještě chvíli vstřebávat. Příběh nikde nestojí, ale neustále se rozvíjí a proměňuje.

Při čtení jsem se sama sebe ptala, co by bylo kdyby se Klára rozhodla udělat něco jinak. Jenomže kdyby ano, osud by jí možná nepřihrál do jejího světa takový poklad, který nakonec pro svou duši získala.

Byl to neskutečně krásný a dojemný příběh, od kterého jsem na začátku vůbec netušila co čekat. A vlastně jsme to nevěděla ani při samotném čtení... škoda, že uplynul tak rychle. V některých směrech mi i otevřel více oči a dodal nový pohled..a vážně mě na konci mega dostal!! Touhle knihou budu ještě nějakou dobu žít.

Za knihu a čtecí zážitek s velmi strastiplnými cestami děkuji samotnému autorovi

21.08.2023


Hotel času Hotel času Emilly Ross

Rychle přečteno. Nejprve musím podotknout, že kniha má hezkou obálku. Co se týče příběhu, nikde se neloudá, furt jede. Autorka má zápletky hezky promyšlené, napětí zde nechybí a ten konec... Nečekala jsem. Moc se těším na autorčinu další tvorbu. Zatím mě vůbec nezklamala. Fandím jí.

30.05.2023 5 z 5


Sicilský polibek Sicilský polibek Mon Coucou

Ani tento díl nezklamal. Je o něco lepší než předchozí a ještě více zajímavější. Celá dějová linka s Cortadem mě neskutečně bavila, že jsem musela číst jedním dechem. Jeho cesta vedoucí k ženskému srdci je nebezpečná, plná změn. Kdo by však nechtěl být ve spárech lásky? Stejně lásce nikdo neunikne. Děkuji autorce za tento skvostný díl.

03.05.2023 5 z 5


Spoutej mě Spoutej mě Hope Marks

Už jste četli velmi žhavou knihu o kleptomanii? Já ne. Spoutej mě je od české autorky a je naprosto skvělá!

Hlavní hrdinka Laura je okouzlující, a taky pěkně divoká! Život ji však neusnadňuje její nemoc - kleptomanie. Do jejího života se však ochomítne šerif Bradley, který je bohužel na druhé straně zákona. Jaké má Laura v životě šance? Čekají ji velké životní zkoušky.

Popsala bych příběh ještě více, ale prozradila bych tím mnoho. Zkrátka lepší je si to přečíst.

Autorka má příběh pěkně vymazlený a neopomíná na žádnou maličkost. A co bych chtěla ještě u ní pozdvihnout = jako prvotina úplně úžasné! Těším se na další tvorbu a děkuji.

16.04.2023 5 z 5


Na psí uši Na psí uši Petra Nachtmanová

Začátek mě chytl, ale pak šlo čtení hůře a hůře. Až jsem knihu začala odkládat. Místy vznikají situace, které jsou málo uvěřitelné - spíše absurdní. Na konci se však dovídáme větší souvislosti pro upřesnění.

Příběh mi nepřišel zavalitý romantikou, celkový zážitek byl takový nijaký. Ani postavy mě nenadchly. Žádná z nich mi nebyla sympatická.

Dále opakující se fráze "má dokonalé křivky" působí, že autorka nemá moc fantazie jak popsat krásu těla. Opakuje se zde snad 5x(né-li více). Což už je celkem průšvih.

Čtu autorku po 2. a zatím nic moc. Nevím, zda ji dám ještě šanci.

22.03.2023 2 z 5


Nelži, andílku! Nelži, andílku! Lenka Hnátová

Kniha mě nalákala svou obálkou, která svádí do erotiky. Ale příběh je však spíše romantický.

Nicméně když opomenu povrch - příběh nebyl vůbec špatný. Klidně by mohl být ještě delší. Postavy se pořád vyvíjely a závěr byl velké překvapení (v dobrém, nečekala jsem ho).

13.03.2023 3 z 5


Laskonka pro barbara Laskonka pro barbara Jana Slaninová

Jak už zde bylo napsáno, je to zaměřeno pro náctileté. Nicméně Laskonka vůbec neurazí. Je to příjemná romantická jednohubka, smlsnutá za jeden večer.

Musím však přiznat, že na můj vkus je kniha psaná až dost hovorovou češtinou, což je škoda. Autorka by si určitě dokázala "osvojit" více čtenářek, kdyby ji minimálně nechala pouze v přímé řeči. A 2x přirovnání s paviány. Prosím ne.

PS: Mám v textu hodně mezer a mezerou oddělená slova. Kazilo to čtenářský dojem. Je to nejspíše tím, jak se rukopis přesměrovává do epub. A na jednom místě je popletené jméno. Místo "Maty" je Miky", na to prosím pozor do budoucna.

09.03.2023 3 z 5


Záměna Záměna Nika Peas (p)

První setkání s autorkou. Příběh by potenciál měl. Ale jsou v něm okolnosti, které celkový dojem na knihu kazí. Poznat itala od skota možná není takový problém. Nepoznat však hlas, kterému muži patřil? To už si myslím, že dost zvláštní je. A ty zdrobněliny, na to nejsem....Zakončení docela ujde. Proto 2*.

21.02.2023 2 z 5


Rozcestí osudu Rozcestí osudu Emilly Ross

Nelehký příběh Sáry mě moc bavil. Stránka za stránkou utíkala a já byla překvapená, co si pro nás autorka všechno připravila. Nikde to nevázlo, děj utíkal jak po másle. Pořád se v životě hlavní hrdinky něco odehrávalo a já od ní nemohla odejít. Tolik ztrát, zvratů. Při čtení mě tahalo za srdce a mrazilo na zádech. Neskutečná jízda. Děkuji. ️

19.02.2023 5 z 5


Perský květ Perský květ Mon Coucou

Perský květ se mi četl jedním dechem. Příběh je opravdu okouzlující. Itálii a bylinky miluji. Sophii je krásné jméno hlavní hrdinky, která mi přirostla k srdci tím jak je silná, sebevědomá,vynalézavá a oddaná žena se smyslem pro humor. Její záliba v bylinkách je pro mě inspirující. A vůbec všechny postavy jsou skvělé a osobité. K tomu ještě mafie, která k erotice zkrátka hrozně svádí...

A rozuzlení bylo něco. Úplný OSUD.

Moc příjemné čtení, doporučuji. ️

14.02.2023 5 z 5


Kamarád na sex Kamarád na sex Emma K. Morris

Bezvýznamný příběh o dvou bezejmenných studentech. Nic zajímavého. Dokázala bych bez tohoto díla žít dál...

13.02.2023 odpad!


Hodinky Hodinky Veronika Jonešová

Je to taková naivnější literatura. Pro mě hodně nereálná a z toho důvodu nic extra,nic málo,ale zase méně než akorát. Je to takové.. Nedodělané. Nápad poutavý, začátek skvělý po Vánoce. Pak to začíná drhnout a drhnout. Příběh Samuela není vůbec autentický. škoda. Autorka umí psát, četlo se to hladce,fajně a s časy si skvěle pohrála. Kniha má pěknou obálku a krátké kapitoly. Ale ta nereálnost tady není můj šálek čaje.

21.11.2021 2 z 5


Úsvit naděje Úsvit naděje Ann Moore

Krásné. Nádherné...Nevím, co k tomu dodat víc. Takový konec si na nás autorka připravila? :-)

Je pravda,že jsem to čekala už od začátku tohoto dílu. A napřed jsem si říkala "co?proč by to skončilo takhle?nee..." Na jednu stranu se to dobře a poutavě četlo a všechno ještě nebylo uzavřené v minulém díle. A jak je níže napsáno, konečně Grace získala na konci série své štěstí.A to se mi na tom líbilo. Celá kniha byla přečtená opět jedním dechem jako první díl.

25.06.2020 4 z 5


Sbohem, Irsko Sbohem, Irsko Ann Moore

Tento díl se mi oproti prvnímu četl hůře do první poloviny. Jakmile jsem došla skoro ke druhé polovině, začalo se to rozjíždět událostmi a strany ubíhaly rychle. Pozoruhodná hrdinka Grace prochází zase dalším utrpením a novými situacemi, které musí řešit. Opět skvěle napsáno. :)

25.06.2020 3 z 5


Cesta Cesta Cormac McCarthy

Cesta je velmi čtivá.Na to jak je krátká má hodně silných myšlenek. Je potřeba číst i skrz stránky, abyste věděli, co všechno se v nich ukrývá. Když jsem pochopila, co chtěl autor říct,pak jsem měla na knihu jiný obrázek. S příběhem by se dalo určitě více pohrát,ale pak už by to nebyla novela,ale dlouhý román. A už by to také mohlo být něco jiného,než co ta kniha znamená teď.

Asi jsem rozmazlená dnešní dobou,co se týká tohoto post-apokalyptického tématu.Kniha mě nějak zvlášť příběhově nenadchla, ale dříve to musela být pecka, přečíst si něco takového jako je Cesta. Dneska spíše všichni doplňují a kopírují ty, kteří už něco takového vymysleli. Na trhu je hodně knih, co předčí příběhově tady tuto, bohužel nebo díky?

19.06.2020 3 z 5


Miluj svůj život Miluj svůj život Louise L. Hay

Inspirující kniha. Zajímavé myšlenky i postupy. Pro lidi, kteří si prochází těžkým obdobím může být obrovským přínosem. Né se vším jsem osobně souhlasila. Jak už to bývá z knihy si člověk vždy bere jen "něco" ,co zrovna potřebuje. Z této si toho s sebou odnesete spoustu. Doporučuju :-)

14.06.2020 4 z 5