alnahu alnahu komentáře u knih

Obálka knihy Tichý nájemník Tichý nájemník Zuzana Dostálová

S této knihy jsem docela na rozpacích.
V knize je rozehráno spoustu vztahů a žádnému se autorka nevěnuje do hloubky,všechny mají otevřený konec.Ale je pravda ,že se autorka pustila do těžkého krizového téma dětí dnešní doby a také ,jak rodina málo ví o svých dětech ,což je bolest dnešní doby.
Smutný příběh s ještě smutnější koncem.

12.12.2025

Obálka knihy Bláznivé Vánoce Coco Pinchardové Bláznivé Vánoce Coco Pinchardové Robert Bryndza

Další z předvánočních příběhů -tentokrat od pana Bryndzy.
Příběh Coco Pinchardové a její počátek nového vztahu se sexy mužem.
Prima krátká oddechovka.

12.12.2025

Obálka knihy Kocour z vánočního domu Kocour z vánočního domu Lili Hayward (p)

(SPOILER) Krásný ,magický ,romantický vánoční příběh s překrásnou obálkou.
Přecteme si příběh Jessamine,která hledá klid na psaní a tak uteče z Londýna ,pronajme si starou chalupu na samotě v Enysyule.A ,že je dům opravdu starý zjistí Jess podle jeho vybavení a také ho již delší dobu nikdo neobýval,zjistila to, když ve spíži našla konzervy dva roky staré.
Ocitla se tedy ve starém krásném domě se zahradou,ale bez signálu a elektřiny a tak se najednou cítila naprosto osaměle.Do doby než slyšela u vchodových dveří šátrání a škrábání.A tak se seznámila se zdejším obyvatelem kocourem Perrinem -již se necítila tak špatně.
Ve staré truhle najde Jess dopis v kterém se jí bývalá obyvatelka domu svěří,jak tento dům milovala a jestli si ho zamiluje jako ona.A co nejdůležitější,že se setká s kocourem Perrinem a ten rozhodne a pozná,zda se prototo místo hodí,nebo ne.
A popřala nové majitelce v novém domě hodně štěstí a hlavně aby se dobře starala o kocoura.Do Vánočního domu patří vždy kočka.
A tak mi tento krásný vánoční příběh zahrál u srdíčka.

09.12.2025

Obálka knihy S jídlem roste chuť S jídlem roste chuť Marie Horová

Naprosto výborná ,napínavá česká detektivka.
Kniha začíná nálezem zavražděné a znásilněné mladé ženy a to ještě není konec-obětí přibývá.Případu se ujme Patricie Charvátová a za pomoci psychologa Martina Steina se vydají po stopách vraha ,který si vybírá své oběti,když se vrací samotné domů.
V odhalení vraha nás autorka pěkně zmate.
Knihu doporučuji-opravdu je skvělá.

07.12.2025

Obálka knihy Vražda v baru Úplněk Vražda v baru Úplněk František Uher

Ráda čtu krimi povídky z českého prostředí od tohoto autora - již jsem jich přečetla za pár let několik,již si ani nepamatuji jejich názvy.
Tentokrát jsem si s chutí přečetla tyto nové povídky s názvem"Vražda v baru Úplněk.
Tentokrát je v knize osum příběhů.Nejvíce se mi líbil ten první "Zítra může být pozdě".Kdy obyčejný zlodějíček jde vykrast byt a natrefí v něm na mrtvolu a strach před tím ,aby nebyl obviněn z vraždy ,když je jen bytař -je veliký.
Krátké povídky v této útlé knížečce se mi četli dobře.

03.12.2025

Obálka knihy Ideální manžel Ideální manžel Erica James

(SPOILER) V této knize si přečteme příběh o rodině a vztazích.
Když se Louisa seznámí s Christopherem-známým jako Kip je přesvědčena ,že právě on je ten pravý.Jejich manželství se zdálo dokonalé měli spolu tři děti ,teď již dospělé.
Vše bylo ok do doby než se Kip zamiluje do Zoe přítelkyně svého syna a od rodiny odejde ,nejen že tím zlomil Louise srdce ,ale ještě navíc prodá dům v kterém
žili.
Tento ideální muž přivede Zoe do jiného stavu a čekají dvojčata-to Kipa naprosto vykolejí a nedokáže se s tím srovnat-vždyť má dospělé děti a teď ve svých 60 by měl být opět otcem to nečekal.A tak to řešil opět nevěrou s jinou ženou-takový to byl ideální muž.
A jak to dopadne s Louisou a Kipem si přečtěte v tomto skvěle napsaném románu ze života.

03.12.2025

Obálka knihy Léto na venkově Léto na venkově Julie Caplin

Další kniha s letním názvem, která mi dělala společnost při léčbě virózy.
Opět se vrátíme na anglický venkov,kde žije Bets a Jack ,které již známé z minulého dílu"Útěky na venkov".
Bets veterinární sestra ,se přestěhuje k Jackovým rodičům a pracuje s jeho otcem
na zdejší veterině. A pak se vrátí domů Jack,který hledal své štěstí v cizině a hodně se změnil a tak se Bets bojí o své místo.
Z obyčejného kluka se stal městský floutek,ale přesto ho má Bets plnou hlavu.
Asi jsem na tento romanticky příběh nebyla zrovna dobře naladěna,nemohla jsem se do knihy začíst a byla pro mě taková bez zvratů a překvapení- v podstatě se mi moc nelíbila.

30.11.2025

Obálka knihy Louka plná pampelišek Louka plná pampelišek Hana Marie Körnerová (p)

Tato kniha na mě náhodně vykoukla v knihovně a líbil se mi její obal i název a navíc ji napsala má oblíbená autorka.
Půjčila jsem si ji a nelituji i když se jedná o letní příběh a já ho četla,když venku mrzne -vůbec to nevadilo.
Je to příběh ze života,které ráda čtu a paní Körnerová píše velmi čtivě a dokáže nás vtáhnout do děje.
V krátkém příběhu nás nechá nahlédnout do života mladé dívky s kterou se osud zrovna nemazlí-jeji příběh je plný bolesti a pesinismu a přesto se dokáže osudu postavit a nevzdat se.
Její příběh na mě docela emočně zapůsobil.
V druhé části si přečteme několik fejetonů,které jsou psané docela vtipně.
Nejvíc na mě zapůsobil ten poslední s názvem "Vůně Vánoc",který u mě navodil nostalgické nezapometulné vzpomínky na vánoční čas.
Za mě krásné počtení.

28.11.2025

Obálka knihy Vánoční slib Vánoční slib David Kaps

Tak toto je přesně kniha,která mě okouzlila a mile překvapila v tomto předvánočním čase,nejen obálkou,ale i samotným příběhem.
I když příběh spisovatelky Olivie ,nezačal zrovna dobře.Její pokus o nový žánr skončí fiaskem a ještě k tomu ji před vánoci opustí snoubenc.
A tak se rozhodne opustit New York a vydá se do horského kouzelného vánočního městečka Pine Ridge.Tam najde nejen inspiraci pro svou novou knihu,nové přátele a také se dočká svého vánočního zázraku.A psí přátelé příběh skvěle doplnily.

26.11.2025

Obálka knihy Farma s vůní jehličí Farma s vůní jehličí Laurie Gilmore

Příjemná oddechovka s které na mne dýchla vánoční atmosféra.
Příběh Kiry ,která nesnáší Vánoce a přesto koupila v Nové Anglii farmu,aby zde pěstovala a prodávala vánoční stromky,je zde spokojená.
Ale pak se do jejího života vloží osud a ona potká charismatického Bennetta a láska na první pohled je tu.
Do toho vánoční atmosféra a příjemný romantický příběh je tu.Tak se posaďte dejte si hrnek dobrého horkého čaje a užijte si příjemné počtení této knihy,jako já.

24.11.2025

Obálka knihy Tichá nevěsta Tichá nevěsta Shalini Boland

Já jdu tentokrát v hodnocení této knihy proti proudu .
Příběh Alice a Seta ,kteří tvoří dokonalý pár oba jsou krásní a bohatí vše je v pořádku ,až do svatebního dne-měla to být svatba snů.V den obřadu čeká na Alici překvapení ,před oltářem na ní čeká jiný muž,ale všichni tvrdí,že je to její snoubence.A tak Alice po pravém Setovi začne pátrat.
V příběhu je střídavé nahlédnutí do minulosti a pak současnosti,asi to dávalo smysl,ale mě to nesedlo-měla jsem v tom docela zmatek.

23.11.2025

Obálka knihy (Ne)smrtelné rande (Ne)smrtelné rande Alena Jakoubková

Již osmý díl v kterém se vydáme na malé městečko Vlčice, které mají pod dohledem dvojčata Klára a Gábina a vědí o všem co se zde šustne.
Ze začátku se zdálo,že se zde po svatbě Kláry s Milošem nic neděje.
Doté doby než se ve Vlčicích objeví neznámý muž a vyhlíží si zde svobodné ženy ,jednu z dam pozve na rande a to se pak promění v hru o přežití
A to by nebyla Klára a Gábina, aby nezapatrali po mužově totožnosti a byly Davidovi a policii napomocné v jeho odhalení.
Tentokrát se ve Vlčicích nakonec dělo spoustu vzrušujících chvil a tím byla kniha docela i napínavá.
Již jsem si říkala-další kniha z Vlčic-to jíž bude asi nuda,ale autorka mě překvapila, že i osmý díl mě nenudil.
Kniha je s otevřeným koncem -tak se těším na další pokračování.

21.11.2025

Obálka knihy Zrádné svědomí Zrádné svědomí Jaroslava Černá

Další historická detektivka ze staré Prahy,odehrávající se v roce 1647.
Opět se setkáváme se starými známými z minulých dílů, přáteli soudním vyšetřovatelem Borkem Rybářem,soudcem Václavem Hyklem a mistrem popravčím Hanušem Mydlářem,kteří si vzájemně pomáhají.
Během svatby soudce Hykla s maminkou Aničky Rybařové se opět v Praze vraždí.
Svatební hostina je narušena vraždou malého chlapce ,který je na ulici ubodán a jsou mu zuty boty.Po několika dnech je stejným způsobem zavražděn kněz z katedrály sv.Víta a farář v Hradci Králové. Všechny obětí jsou ubodany 7 ranami nožem a jsou jim také zuty boty.
A tak pro vyšetřovatele Borka nastane nelehký úkol vypátrat vraha co nejdřív a zjistit,proč se zaměřil na křesťanské věřící.
Při odhalování Borkovi pomáhají výpovědi svědků a on je trpělivý posluchač a hlavně má schopnost myslet jako vrah.
I v tomto případě byl velmi trpělivý a výslechem se dostal do vrahovi mysli a tak i minulosti,aby pochopil důvody nepochopitelných vražd.
Tentokrát má ale těžký úkol vraha soudit,jeho pohnutky mají počátek v dětství,kdy ho otec musel dát na čas k opatrovnici, která ho bila a týrala hladem,toto trauma se v něm hluboko zakořenilo i když se snažil zapomenout a tak když ho někdo vyprovokoval
musel zabíjet.
Velmi smutný příběh, kdy mi bylo nakonec vraha líto a stejně na tom byl i Borek-který si vrahovu zpověď celou vyslechl.
Žádal trochu milostivější smrt,ale bohužel krutý rozsudek byl neoblomný a ujal se ho se ctí kat Hanuš Mydláŕ.
Opět skvělý příběh a nahlédnutí, jak bylo tehdy těžké pátrání, když neexistovala daktyloskopie,otisky prstů ani DNA.

18.11.2025

Obálka knihy Pod ochranou lásky - Planoucí srdce Žofie Chotkové Pod ochranou lásky - Planoucí srdce Žofie Chotkové Jaroslava Černá

(SPOILER) Další výborný román z české historie.
Přečteme si příběh velké lásky Žofie Chotkové a arcivévody Františka Ferdinande d'Estem,který je známý zejména kvůli atentátu v Sarajevu.
Jejich příběh začíná roku 1894 v Praze na plese,tam se poprvé Žofie a František potkají a na první pohled se zamilují,svou lásku musí tajit,protože Žofie Chotková sice pochází ze šlechtického rodu,ale ne Habsburského-což tenkrát se směly brát mezi sebou jen příslušníci dynastie.
Arcivévodkyně Isabela našla Františkův medailon a v něm podobiznu Žofie,čímž vyšlo najevo,že se následník trůnu neuchází o její dceru ,ale o její dvorní dámu-což vyvolalo obrovský skandál.Žofie a František věděli,že přesvědčit císaře ,aby svolil jejich sňatek nebude jednoduché.
Po mnoha rozmíškách s císařem Františkem Josefem a tak trochu připomenutím ,že bránil sňatku svého syna Rudolfa a ten spáchal se svou milenkou sebevraždu, nakonec císař svatbu Františka a Žofie povolil ,ale s mnoha ústupky ,které musel císaři podepsat-hlavně ty ,které se týkaly Žofie a jejich budoucích potomků.Což jim tolik nevadilo,hlavně že již budou moci být spolu a nemusí svou lásku skrývat.
Františkova nevlastní matka Marie Tereza jim vystrojila svatbu ve svém sídle v Zákupech.Téhož dne Žofie obdržela dopis od císaře,který jí povýšil na její jasnost kněžnu z Hohenbergu.
Manželé žili především na zámku Konopiště,kde vedli šťastný spokojený život a Žofie zde porodila 3 potomky.
Svého manžela nesměla oficiálně doprovázet a jejím prvním vystoupením na veřejnosti po boku manžela,byla právě jejich osudná cesta do Sarajeva.Kdy oba manželé zemřeli při atentátu.Tento útok se stal záminkou pro začátek první světové války v Evropě a způsobil i pád Rakouska-Uherska.
Ani po jejich smrti se nevyrovnala společnost s Františkovou manželkou,nikdy ji neodpustili,že je nízkého společenského původu.
Její rakev nechali postříbřit a Františkovu pozlatit.Tim dali najevo zášť vůči ženě ,která se provinila tím,že ji miloval Habsburk a ona jeho.
Opět skvělé čtení v kterém se dozvíme něco z naší historie.

18.11.2025

Obálka knihy Když se trhá nebe Když se trhá nebe Lenka Chalupová

Od této autorky jsem četla již několik knih, ale tato byla pro mě nejlepší zajímavým dějem.
Autorka nám představí těžkou předválečnou dobu v Československu.
V knize nás nechá nahlédnout do života bohaté židovské rodiny Rosenbaumových,ale ani bohatství není vše a do spokojeného života jim chybí potomek .Touha je tak veliká ,že proto jsou ochotni podstoupit vše,doba je ale zlá a osud jim zamíchá karty jinak.
Autorka má dar postavy příběhu skvěle popsat a tím nás vtáhnout do děje.
Kniha se mi již od začátku dostala pod kůží a jen tak na ni nezapomenu.

17.11.2025

Obálka knihy Vánoce při svíčkách Vánoce při svíčkách Karen Swan

Moje druhá kniha od této autorky ,tentokrát jsem čekala příjemný román z předvánoční doby,ale děj mi zklamal. V knize se vydáme na vesnické luxusní sídlo s partou přátel ze studijních let.Jejich pobyt se ,ale změní v noční můru a oni se ocitnou izolovani od okolního světa.V ději se také autorka vrací do roku 2014 na Durhamskou univerzitu a pomalu nás seznamuje se zdejšími studenty.
Kniha je chvílemi i napínavá, ale z vanoční atmosféry toho moc v příběhu není.

15.11.2025

Obálka knihy Vánoce v rytířském sídle Vánoce v rytířském sídle Hannah Langdon

V tomto čase,vychází spousta knih s vánoční tématikou. I já jsem chtěla načerpat z této knihy vánoční atmosféru,ale bohužel mi tato kniha příliš neoslovila .I když se odehrává v krásném prostředí panského sídla v Yorksiru ,kam je pozvána Fallon s matkou,aby zde strávili vánoční čas. Na tuto návštěvu je pozve majitel tohoto luxusního panství Alexandr-tak si zde připadají jako v pohádce a tak má tato romance i pohádkový konec.
Takový jednoduchý odpočinkový příběh.

13.11.2025

Obálka knihy Zkoušky Zkoušky Táňa Keleová-Vasilková

Krásná vazba knihy a v ní skvělý ,poutavě napsaný příběh pěti rodin z Bratislavy, odehrávající se v těžké covidové době,kdy jsme neměli jistotu v ničem.
Kniha mě naprosto vtáhla do děje a sdilela jsem s těmito osobami jejich trable a osudy.
Autorka výborně popsala ,jak se v době covidu měnily vztahy hlavních hrdinů v této knize ,některým pomohla udělat i velká životní rozhodnutí,ke kterým by normálně neměli sílu.
Opět poutavá kniha ,která nás donutí se zamyslet nad životem.
Knihu doporučuji k přečtení všem, kdo rádi čtou romány ze života.

12.11.2025

Obálka knihy Ve věci vraždy Ve věci vraždy Ann Granger

Detektivky od Ann Granger, čtu ráda některé jsou dějově slabší, ale vyhovuje mi ,že jsou bez potoků krve.
Tentokrát se mi trošku hůře hodnotí po přečtení knihy Stíny minulosti-která je nabitá dějem a napětím.
Tato detektivka z Anglie plyne v poklidném duchu.
Hlavní postavou této knihy je mladý muž Miff Ferguson, který se dobrovolně rozhodne stát se bezdomovcem. Jeho plán netrval dlouho, když hned první den se stal svědkem vraždy a vrah ho po té pronásleduje. Útočiště hledá u svého strýce Henryho a tetičky Prue v jiném hrabství, ale záhy zjistí, že ani zde není v bezpečí.
V ději bylo spoustu postav a tak byl docela rozvláčný. Kdo je vrahem jsem zjistila ,až na konci.
Od autorky jsem již četla více knih,ale tato za mě patří mezi ty slabší.

09.11.2025

Obálka knihy Zpověď hříšné Kateřiny Zpověď hříšné Kateřiny Roman Cílek

Tato malá kniha krimi povídek ,mě dělala společnost na cestě vlakem .Obsahuje devět povídek, některé jsou hodně čtivé,některé méně-tak jak to bývá.
Ráda čtu krmí povídky českých autorů,dočteme se v nich zajímavé případy s falešným svědectvím,důmyslným alibi,ale i mrazivá tajemství.
Kniha má název podle jedné z povídek:Zpověď hříšné Kateřiny-v této povídce si přečteme, kdo povolil šrouby kola na autě jednapadesatileté PhDr.Kateřině Soukeníkové ředitelce prestižního gymnázia a tak způsobil její nehodu,kterou naštěstí přežila-důvod proč se dočtete v této malé knízečce.

07.11.2025

Zavřít