alexvera alexvera komentáře u knih

☰ menu

Pochybná kouzla pro cynické čarodějky Pochybná kouzla pro cynické čarodějky Kate Scelsa

Taková milá oddechová knížečka s teen čarodějnicemi, Salemem, školními trablemi a tarotovými kartami..

Eleanor má super práci v obchodě s čarodějnickými šmuky a jednoho dne objeví malou knížečku o tarotových kartách. Protože se nudí tak jí dá šanci a myslí si, jaká to je sranda. Začne je brát vážně až ve chvíli, když se v obchůdku objeví tři určitě pravé čarodějky.
To vyvrhelku Eleanor trošku vytrhne z letargie. Loni se něco stalo, něco kvůli čemu přišla o nejlepší kamarádku Chloe. Něco, proč si myslí že ji celé město nesnáší. S děvčaty se začne kamarádit a dá si tak šanci začít znovu. Hlavně s Pix, protože Pix je naprosto úchvatná. V průběhu příběhu navíc vyplývá, že si Ell pamatuje některé věci jinak, než se opravdu v tu noc staly.

25.03.2024 3 z 5


Dny v knihkupectví Morisaki Dny v knihkupectví Morisaki Satoši Jagisawa

"Občas je důležité se v životě zastavit. Je to jen malá přestávka na dlouhé cestě životem."

Může knihkupectví změnit někomu život? Je to opravdu tak poklidné místo, kde na Vás v každém příběhu čeká nový kamarád?

"Neboj se mít někoho ráda. A když někoho budeš mít ráda, tak chci, abys ho měla ráda pořádně. I kdyby ti nakonec ublížil, nezavrhuj lásku úplně."

Takako se přes noc obrátí lovit vzhůru nohama. Její přítel jí oznámí že chystá svatbu s jinou dívkou. Takako dá v práci výpověď aby je nemusela potkávat a díky kouzelnému telefonátu se ocitne u strýčka Satorua. Ten vlastní knihkupectví ve vyhlášené tokijské čtvrti a své oblíbené neteři nabídne klidné útočiště.

"Přece nezáleží na tom, jestli se v knihách vyznáte, nebo ne. Já toho vlastně o knihách taky moc nevím. Důležitější je, když najdete třeba jen jednu knihu, která vás zasáhne."

Takako tuto ozdravnou příležitost zpočátku netouží využít a volný čas tráví hlavně spánkem. To se ovšem strýčkovi moc nelíbí a tak ji skamarádí s knihami. Ono taky když máte knihy doslova na každém kroku tak se jim těžko schovává.
Nachází tak množství knižních přátel a díky návštěvě speciální kavárny i ty lidské.
Když už si začnete říkat, jak příběh krásně plyne, bez velkých událostí, tak objeví tetička Momoko která od strýčka před lety odešla. Její příběh je hodně smutný..

"Knihkupectví Morisaki stojí na rohu rušné ulice s antikvariáty. Takový malý, starý, nenápadný obchůdek. Zákazníků do něj nechodí mnoho. Ti, které knihy nezajímají, jen projdou okolo."

Najde Takako nový smysl života? Jak dopadne Satoru a co se vlastně stalo Momoko? Vše zjistíte, když otevřete dveře do jednoho malého knihkupectví..

20.03.2024 5 z 5


Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Mix Eragona, Hunger Games a Divergence který pobláznil svět..

Nemyslím to zle, tyhle série mám ráda ..jen mi to v tomhle mixu (zdravím Fourth Wing) nepřišlo až tak oslnivé že bych si z toho "sedla na zadek".
Jo, je to čtivé. Zábavné. Napínavé. Ale proboha, co je to za trend- ona je křehká chudinka, co se po tom co na ni sáhne chlap promění v sexuální bohyni a on je prvně zmetek a po tom co na něj ta daná holka sáhne změní v hodného chlapce? Prosím prosím, můžou zmetci zůstat zmetky?
Líbili se mi draci a to že svým jezdcům "lezou do hlavy", že jsou tak obrovští, zlatí a tajemní. Prostředí akademie i některé postavy jsou suprově popsány. Podle zahraničních recenzí jsem čekala víc lechtivých scén..
A konec, ten konec .. chvilku jsem měla sto chutí mrštit knihu na druhý konec místnosti. Na druhou stranu jsem zvědavá, jak si s touhle změnou prostředí autorka poradila v Iron Flamu.

02.03.2024 4 z 5


Troufalá vášeň Troufalá vášeň Penelope Douglas

Birthday Girl od Penelope Douglas je asi nejlepší kniha, kterou jsem mohla letošní rok začít! Je miloučká, návyková a žhavá.. Četla jsem ji v angličtině a vážně doufám, že český překlad bude minimálně dobrý.

"It's hard to find that one person who speaks your language."

Když Pike poprvé potká Jordan a přeskočí mezi nimi jiskra, netuší že je to přítelkyně jeho syna. O to více je překvapen, když se s ní opět setkává u sebe doma, kde nabídl synovi a jeho přítelkyni ubytování.
Jakmile si oba uvědomí, že není možné aby byli spolu, snaží se kvůli Colemu své pocity potlačit. Jenže tím, že s spolu v domě i mimo něj začínají trávit čím dál více času a pojí je stejné záliby, je jasné že se mezi nimi začne vyvíjet vztah. Jordan představuje všechno co Pike chce a naopak Pike je ideální pro Jordan. Pochopitelně řeší i to, jak je jako pár bude vnímat okolí. Padla tu krásná věta, že čím častěji je lidé uvidí s spolu, tím dříve si na ně jako na pár zvyknou. A ono to vážně platilo..

"This what you're feeling right now, is the best thing that can happen to you."

Přečtěte si Birthday Girl, pokud chcete něco rozkošného, u čeho se budete ve vlaku usmívat tak moc, že se usměje i pan průvodčí a nebude vás u čtení rušit. Přečtěte si ji, pokud chcete úžasnou chemii mezi hlavními postavami, červenat se, bát se o ústřední dvojici a celou dobu jim navzdory okolí fandit!

"Oh please, he closes his eyes when he kisses your forehead, for Christ's sake. He's not letting you go. Ever."

07.01.2024 5 z 5


Vánoce na skotském hradě Vánoce na skotském hradě Donna Ashcroft

"Proč se tak bojíme popadnout to, co chceme, za pačesy, když k tomu máme příležitost?"

V Christmas Village se pomalu blíží Vánoce, když učitelka Belle omylem ve vánici srazí kolem stařičkou Edinu.
V rámci péče o ostatní se Belle nastěhuje k Edině na hrad a začne o ni pečovat. Vše vypadá krásně přesně do té chvíle, než se před dveřmi objeví Edinin vnuk Jack, který o babičku dostal strach a myslí si, že Belle je zlodějka. Po všech možných peripetiích, přípravě školní vánoční besídky a plnění přání z vánočního dopisu tu máme enemies to lovers vztah.
Atmosféru skotské vysočiny krásně dokresluje hodně sněhu, oslík útěkář a klasicky pravá láska.

"Přeju si, aby na mě někomu záleželo. Chci, abych pro někoho byla první na světě..."

06.01.2024 3 z 5


Miluji tě, Jasone Thorne Miluji tě, Jasone Thorne Ella Maise

Roztomile naivní knížečka která způsobuje dobrou náladu!

28.09.2023 4 z 5


Twisted Love: Láska na ostří nože Twisted Love: Láska na ostří nože Ana Huang

Dostala jsem přesně to, co jsem čekala - "romantickou oddechovku" s rozbitými hlavními hrdiny. Nemyslím si že Alexovo chování bylo úplně v pořádku, ale to je čistě můj názor..

23.08.2023 2 z 5


Knihomolové Knihomolové Emily Henry

Uvěřitelná romantika z knižního prostředí, v krásném malém městečku a s dospělými hlavními hrdiny! Tak trošku jednorožec mezi většinou romanťáren, kde máte chuť hlavním protagonistům nafackoval za to, že se chovají jako malé děti.. (Ano, Lásko po španělsku, myslím tebe!)
Je jedno jestli čtete knihy Emily Henry v češtině či v angličtině, v létě nebo v zimě, pokaždé dokáží pohladit po duši.

"Občas, i když začnete číst knížku od poslední stránky a myslíte si, že už všechno víte, tak vás knížka stejně dokáže překvapit."

Zachmuřený redaktor Charlie, sebevědomá literární agentka Nora a dovolená na mém městečku, kde na sebe chtě nechtě každou chvilku naráží. Líbí se mi, že spolu ti dva dokáží normálně mluvit bez toho, abychom četli o myšlenkách typu "co když se mu nelíbím" , "co když ji nepřitahuji". Naopak mě fascinuje Nořina chladná hlava i to, že kvůli lásce nezahodí svůj vysněný život v New Yorku a Charlieho starost o rodiče, kvůli kterým se do Sunshine Falls vrátil..
Příběh nám krásně obohatí i Libbi, která si ke konci příběhu pro svoji sestru přichystá vážně velké překvapení.

"Možná, že člověk může patřit na sto různých způsobů na sto odlišných míst a ke stům různým lidem."

15.08.2023 5 z 5


Atlasova šestka Atlasova šestka Olivie Blake (p)

Tajuplná společnost, její jednatel, velmi výjimeční mágové, kteří vědí jak moc jsou speciální a vážně hodně magie. To vše ve jménu slavné Alexandrijské knihovny! Celá kniha je navíc doplněna krásnými ilustracemi..
Pokud máte rádi filozofování, magické schopnosti, propletené vztahy a příběh z více úhlů, tak doporučuji. Osobně si myslím, že se v tomto prvním díle autorka teprve rozepisuje a mnohem více nám naservíruje v "The Atlas Paradox", který má vycházet v českém překladu začátkem října.

"Obecně vzato máme všichni rádi zakázané ovoce, a tím je ve většině případů právě vědění; tím více, když je ztracené."

15.08.2023 3 z 5


Láska po španělsku Láska po španělsku Elena Armas

Obrovská senzace jak u nás, tak v zahraničí a já jsem hodně zklamaná. Knížka je zbytečně přechválená..
Ano, ememies to lovers z kancelářského prostředí je fajn, ale Catalina se celou dobu chová jako kdyby jí bylo 15let. Vážně musela lhát o tom že má přítele? To je v této době jako nutnost? A Aaron, arogantní zmeteček který tajně vzdychá nad Catalinou ale nikdy jí nic neřekl? Vážně na to, aby se dali dohromady potřebovali výlet za oceán a vše prvně předstírat?
Jediné plus bylo to, že Aaron byl vykreslen coby dvojník Henryho Cavilla, díky tomu se kniha dala přečíst až do konce.. Myšlenkové pochody Liny raději nebudu komentovat.

02.08.2023 2 z 5


Moje vina Moje vina Mercedes Ron

"Noah byla úplně jiná než všechny ostatní holky. Nepadla mi k nohám, neklepala se jí kolena jen při pouhém pohledu na mě.."
-jako chlapče vážně, copak je na tobě tak speciálního?

Tak já nevím, když jsem knihu dočetla byla jsem nadšená, ale při zpětném pohledu bych to spíš než knižně viděla někde na wattpadu pokud ještě existuje..
Dostaneme tu klasické klišé aka nevlastní sourozenci, hate-to-love linku a rodiče kterým je úplně jedno co jejich ratolesti provádí. Protože je přece úplně normální být zapletený do všech věcí co Noah a Nicholas, že? Děti tu máte peníze a dělejte si co chcete..

Moje vina je zkrátka plná nenávisti, chtíče, alkoholu, drog a opět únavně dokonalých hlavních hrdinů. Pokračování raději vynechám.

17.07.2023 2 z 5


Drahý Aarone Drahý Aarone Mariana Zapata

Začátek knihy ve formě dopisování mě tedy moc nebavil, ale když přeskočíme tuto část, tak když se Ruby s Aaronem konečně potká .. Páni! Nemohla být kniha ve finále ještě delší?
Ruby je trošku poděs, s akční rodinou, zálibou v šití, Aaron je prostě na misi a s Ruby se seznámí díky dopisování. To by ale nebyla Zapata, aby se pomalu nezačal vyvíjet vztah nad kterým se culíte jak měsíček na hnoji, že?!
Ve finále to bylo hezké čtení, ale nestrhlo mě tolik jako ostatní autorčiny knihy.
"Nikdy předtím jsem neměla pocit, že jsem přesně tam, kde mám být."

28.06.2023 4 z 5


Srdcem proti zdi Srdcem proti zdi Mariana Zapata

Vanessa pracuje už nějakou dobu pro Aidena, něco jako chodícího boha mezi hráči amerického fotbalu, dělá mu hospodyni a celkově podržtašku což ji už nebaví a proto chce dát výpověď. To se jí bohužel tak úplně nepodaří, protože Aidenovi končí jako kanaďanovi zelená karta a tak s Van uzavře výměnný obchod. Vezmou se, za pět let se rozejdou a on ji na oplátku finančně zabezpečí. Splatí její ne zrovna nízkou studentskou půjčku a koupí jí dům.
Naštěstí by to nebyla "zapaťárna", kdyby se mezi hlavní dvojicí po kousíčkách nezačal vyvíjet vztah. Ať už v momentech kdy se s nimi zasekne výtah a Van má nejpohodlnější posezení na Aidenovi nebo když se Vanessa naprosto kouzelně bojí tmy tak moc, až skončí Aidenovi v posteli ..jo, přesně tak.
Nebojte, konec je jako vždy děsně dojemný.
"Každý vztah může skončit jen jednou ze dvou věcí: rozchodem nebo svatbou. A já nerad mrhám časem."

24.06.2023 5 z 5


Kdekoliv Kdekoliv Sarah Sprinz

(SPOILER) Kdo z nás netoužil po studiu na zahraničním internátu? Asi všichni, že?!
Díky Akademiii Dunbridge máme skvělou příležitost se spolu s Emmou z Německa na takové skotské internátní škole objevit.
"Voní to tu jinak, dřevem a papírem, prachem a sliby."

Do Emmy a Henryho se zamilujete už v letištní hale v Hamburgu, kde se oba chystají nastoupit na spoj do Edinburghu. Díky nově navázanému přátelství se Emma v cizí zemi necítí tak sama a do Henryho téměř na každém kroku v nové škole naráží. Tak trochu se do něj zamiluje, ale on má přítelkyni a Emma přijela hlavně proto, aby našla svého otce. Henry bojuje s porušením rodinné tradice, chce se stát učitelem a svoji oblíbenou akademii opouštět jen na prázdniny, aby se do ní mohl vracet a zažívat pocit, že se vrací domů.. Pomalu rozvíjející se vztah je popsaný tak dobře, že máte chvilkami pocit, že jste Emma.
Krom sympatické hlavní dvojce dostanete i skvěle vykreslené vedlejší postavy. S těmi se více setkáme v dalších dílech. Máme tu plamennou lásku, pátrání po otci a bohužel i smrt ale tak k životu zkrátka patří. Ocenila bych více popsané prostředí akademie, každopádně kniha se četla vážně dobře.

"Potřebuješ jen sama sebe. Nikoho jiného. Ale já jsem takový příjemný bonus."

13.05.2023 4 z 5


Anatomie: Příběh lásky Anatomie: Příběh lásky Dana Schwartz

Výborné počtení! V této poměrně útlé knížce dostanete krásný mix Frankensteina, Královny mrtvol, Po stopách Jacka Rozparovače a Edinburghu v 19. století, kde řádí smrtící nemoc.
Hlavní hrdinka Hazel má jasno v tom co od života chce (být lékařkou) a nechce (být manželkou) a dělá vše pro to, aby svého cíle dosáhla. Na přednášky nosí oblečení svého zesnulého bratra, to aby studenti anatomie nepoznali že je žena, protože těm je lékařské vzdělání zapovězeno. Když se ovšem něco zvrtne musí se Hazel vzdělávat sama, chce přijít na lék proti smrtící nemoci která ohrožuje všechny, které má ráda - v tu chvíli více poznáváme sympatického Jacka, který jí pomáhá se sháněním subjektů. Jak jinak, než odcizováním zesnulých z jejich hrobů, což byl velmi závažný zločin.
Kniha nám nabízí náhled do vrchních i spodních vrstev tehdejší společnosti že je to tedy pěkná jízda. Rada na závěr, nezamilujte se do hlavních postav - konec knihy by vám mohl zlomit srdce.

12.05.2023 5 z 5


Jak si najít zámožného manžela snadno a rychle Jak si najít zámožného manžela snadno a rychle Sophie Irwin

Vtipné a svižné čtení, pro fanoušky Bridgertonových..

Hlavní hrdinku Kitty potkáváme ve chvíli, kdy jí bylo zrušeno zasnoubení, věřitelé jí šlapou na paty, spoléhají na ni mladší sestry a ona se prostě odmítá vzdát. S jednou ze sester odjíždí za tetičkou do Londýna, kde se snaží najít zámožného manžela který by jí s dluhy pomohl. Právě totiž začíná plesová sezóna a potenciálních manželů bude jistě všude dostatek.
Díky mírnému vydírání si Kitty najde komplice v bratrovi první potencionální oběti a získává všemožné informace, které ji mají pomoci. Po spoustě večírků a společenských událostí dějem zamíchá mladší sestra Cecily, když neuváženě prchne do Skotska se svojí láskou.
Naštěstí na nás v této knize čeká šťastný konec.. A to hned na několik způsobů -vdaná tetička, zasnoubená Kitty a uhrazený dluh.

"A teď se mě zeptejte, jestli bych milovala vás, kdyby ta volba závisela jen na mě. Vzala, ale nejdřív vás musím informovat, že se mnou získáte i čtyři sestry, a moře, ne, celý oceán dluhů."

28.04.2023 5 z 5


Šťastně až navěky? Šťastně až navěky? F. T. Lukens

"Laskavost není slabost."

Aaaach tohle bylo tak moc krásný čtení! Pocitově stejně jako Legendy a Lattéčka (česky vycházejí v půlce června), prostě kniha u které se cítíte dobře, pohladí Vás po duši a po jejím dočtení se cítíte zkrátka blaze.

Velkým plusem je, že příběh tu začíná ve chvíli, kdy klasické příběhy končí, tedy ve chvíli kdy je zlosyn zprovozen ze světa a všichni se radují. No to je sice hezké, ale co dál, když princezna ve věži je už nějakou dobu mrtvá.
"Právě jsme v jedné věži objevili mrtvolu právoplatné dědičky trůnu a já se tak trochu jmenoval králem.."
Máme tu nového krále Cizrnové říše - Areka a jeho partičku potrhlých zato věrných kamarádů a kletbu pro nového vládce, který si zkrátka musí najít spřízněnou duši nebo se vypaří.
Bez vyzrazení všech milých situací by se dalo napsat, že tento příběh má spoustu úsměvných, zábavných ale i trapných momentů, obludu v příkopu a mazlíčka z pekla. Ale hlavně že "Svět by byl fajn místo, kdyby spolu lidi zkrátka více mluvili.".

22.04.2023 4 z 5


Hypotéza lásky Hypotéza lásky Ali Hazelwood

Univerzitní prostředí, grumpy profesor (jsem jediná kdo v duchu viděl Bena Barnese?) a trošku praštěná doktorandka.. K tomu přidejte předstíraný vztah, nějaké ty komplikace, přeslazená latéčka, heřmánkové čaje a ponožky s jednorožci, černá trička a tadáá, máte tu Hypotézu lásky.
Čekala jsem milé, odpočinkové čtení a přesně to jsem dostala! Navíc, občas ty jednorožce a sexy profesory potřebujeme všichni, ne?! :)

06.04.2023 4 z 5


Skryté obrázky Skryté obrázky Jason Rekulak

Nevím jestli jsem četla horor, thriller nebo psychologický román řízlý ezoterikou .. ale bylo to sakra dobré!

Celou knížku sledujeme vyléčenou hlavní hrdinku Mallory, která začíná pracovat ve zdánlivě ideální rodině jako chůva malého Teddyho. Jejich dny jsou vyplněny spoustou her, procházek do Začarovaného lesa a kreseb malého, velmi chytrého chlapečka. Mallory tuto práci bere jako svůj odrazový můstek zpět do normálního života a snaží se co nejvíce vyhovět požadavkům rodičů, což je narušeno Teddyho kresbami na kterých se objevuje jeho imaginární kamarádka Anya. Obrázky jsou v průběhu knihy temnější, propracovanější a začínají vyprávět příběh imaginární kamarádky. Naneštěstí Mallory na rozdíl od Teddyho rodičů nevěří jen vědě, je ochotna připustit si existenci duchů ale hlavně chce svému svěřenci pomoci vyřešit tuto zapeklitou situaci..

Nechci vyzradit konec, ale pokud si během čtení myslíte, že víte jak to celé dopadne, jste vedle jak ta jedle! Doufám že nejsem jediná, koho odhalení pravdy na konci příběhu naprosto šokovalo.

13.03.2023 5 z 5


Dvůr temnoty Dvůr temnoty Victor Dixen

Alternativní historie, vampýři a část světa ustrnulá díky transmutaci krále Slunce -samotného Ludvíka XIV., na nesmrtelného a strašlivého krále Temnoty.
Díky skvělým popisům jsem měla pocit, jako bych byla s hlavní hrdinkou v zapadlém francouzském kraji i na opulentním temném dvoře. Vampyria se do Vás bez milosti zakousne a během čtení nedá pokoj s otázkou "Co kdyby..?".
Rozhodně bych knihu doporučila všem milovníkům alternativní historie, upírů a skvělých popisů.
Moc se těším na další díl, jsem zvědavá kam se Johanin osud bude ubírat.

20.01.2023 4 z 5