Alex_Jura Alex_Jura komentáře u knih

☰ menu

Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Dlouho mě míjela a teď si říkám - sakra práce ("Nolite Te Bastardes Carborundorum..."). Ne, nedovolím, co budu moci, tak NE.

07.02.2019 5 z 5


Francouzova milenka Francouzova milenka John Fowles

Pod vlivem zhlédnutí stejnojmenného filmu (mimochodem výborného) jsem se k ní po letech vrátila. A jsem moc ráda. Kdysi jsem ji četla, ale asi jsem byla moc mladá a nezkušená, abych některé psychologické postřehy dokázala plně pochopit. Po druhém čtení jsem nadšená... úplně jinak než kdysi, ale o nic méně. ("... věřím, že mé štěstí závisí na tom, abych nerozuměla.")...

06.02.2019 5 z 5


No a já No a já Delphine de Vigan

Zůstane pod kůží, hodně dlouho, tenhle příběh. DV je zvláštní autorka. Něčím mě provokuje... není to vždycky “sametové” čtení... ale člověk nemůže přestat...

02.02.2019 5 z 5


Na shledanou v Zeleném údolí Na shledanou v Zeleném údolí Robert Penn Warren

Podle mě hodně nedoceněná a neprávem zapomenutá kniha. Krásný jazyk, supr překlad. Na některých místech se sice popisy situací trochu točí v kruhu, ale má to svůj význam. Někteří současní autoři by si v tomhle románu měli nastudovat, jak taky lze popsat koitus, aniž by to působilo lacině, pateticky nebo neuvěřitelně. Za mě prostě plný počet bodů. Našla jsem ji náhodou v knihoboudě a název mě málem odradil (nejdřív jsem si řekla, že to bude nějaké takové pastorále o soužití člověka s přírodou, na které tedy vůbec nemám čtenářské nastavení). Naštěstí jsem se mýlila a jsem ráda, že jsem jí dala šanci. Skvělý čtenářský zážitek.

01.02.2019 5 z 5


Vegetariánka Vegetariánka Han Kang

První část mě téměř odradila, ale jsem ráda, že jsem tomu dala ještě šanci... působivý, silný příběh!

26.01.2019 4 z 5


Až budu bohatý a mrtvý Až budu bohatý a mrtvý Maxim Biller

Trochu nevyrovnaný soubor. Některé povídky fajn, z jiných jsem dost rozpačitá.

25.01.2019 3 z 5


Psychologický průvodce Prahou Psychologický průvodce Prahou Petr Bakalář

Místy nevyrovnané, možná tím, že na relativně malý prostor autor vměstnal problematiku tak na 3 knihy... a místy třeskutě přesné a brilantní.

25.01.2019 4 z 5


Oskar a Lucinda Oskar a Lucinda Peter Carey

Trochu jsem se ztratila hned na počátku, kdy autor docela "neurvale" přeskočí od jedné postavy k jiné, do jiné časové roviny, zkrátka vás bez varování vyšoupne ze světa, kde jste se právě rozkoukávali, a je to. Ale jakmile se člověk zorientuje, je to dobré. Lucindě jsem fandila moc, kněz Oscar mi chvílemi šel na nervy... a stejně jsem pro něj ve finále brečela. Skleněný chrám, bože. A... slzy prince Rupperta... krásné poselství.

16.01.2019 4 z 5


Svět ticha Svět ticha Jacques-Yves Cousteau

Mám doma verzi přeloženou od Soni Vávrové, tuhle neznám. Každopádně: je to... úžasný čtení. Potápění nehovím, jsem dost ráda, že se neutopím a plavu spíš stylem "paní radová" kříženým s čubičkou... ale při popisech podvodního světa jsem měla sto chutí překonat svůj strach a ponořit se někam k mořskému dnu... A taky, pokud dočtete až k závěru, pokaždé, když si dáte tuňáka, si vzpomenete na tu scénu... Zkrátka - krásně, s láskou a působivě napsané.

16.01.2019 5 z 5


Zelený chrám Zelený chrám Hervé Bazin

Táta mi ji koupil omylem, když mi bylo ca 14. Nepochopila jsem ji, přestože dospěláckých knížek jsem měla načteno už tehdy dost. Ale z nostalgie jsem si ji nechala a teprve po čtyřicítce se k příběhu vrátila a - wow! - francouzští autoři mají svůj styl, jsou jiní, než jejich anglosaští současníci... a připadá mi, že se k nim člověk musí pročíst. A že stojí za to počkat, a pak si ten příběh, vyprávěný tichým hlasem, příběh viděný očima starého muže... projít od prvního setkání až po nevyhnutelný konec.

16.01.2019 5 z 5


Víceméně Víceméně Günter Eich

Čistý styl, nezapomenutelné slovní obraty. (... musíš se stát zas němým, plavným... komárem, poryvem větru, lilií... )

16.01.2019 4 z 5


Kočičí dlažba Kočičí dlažba Blanka Kubešová

K téhle knize jsem si nějakou dobu hledala cestu, styl vyprávění mi při prvním čtení připadal takový přísný, nekvětnatý, kdoví, proč. Možná, že mi bylo těsně přes dvacet a moc věcí jsem ještě neměla odžito. Později jsem se k ní, díky svému zlozvyku hledat v každé knížce stranu 147, vrátila... a vidím ji úplně jinak. Krásný, smutný, hluboký příběh... doporučuji.

16.01.2019 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Pro mě, coby x-procentní Židovku, hodně mrazivý čtení... I když jsem se k příběhu dostala jinudy, než zrovna přes tuhle tematiku. Překvapivě civilní a krásná čeština, musím se přiznat, že jsem četla i v práci (....!!!!)................ a PROSTĚ NEŠLO PŘESTAT. Pořád ve mně visí ta otázka, proč se neptáme víc po osudech předků. Já se ptala....... ale bylo mi to Na Dvě Věci. .............. I když. Někdy je mlčení víc, než slova. Díky za krásný příběh!!!!

08.01.2019 5 z 5


Strom člověka Strom člověka Patrick White

Hodně náročné čtení. Ale stojí za to se tím prokousat.

06.01.2019 4 z 5


Hodiny Hodiny Michael Cunningham

Přečtená několikrát. Miluju knihu, miluju ten film, je to úžasně sestavený příběh. Díky Hodinám jsem si našla cestu k Paní Dallowayové, a pomohly mi toho pochopit mnohem víc.

03.01.2019 5 z 5


Ženy, které běhaly s vlky Ženy, které běhaly s vlky Clarissa Pinkola Estés

V době prvního čtení otřásla celým mým světem. A ani mi nevadilo číst ji od začátku do konce, postupně. Později už jsem si naopak vybírala jednotlivé kapitoly a pasáže podle potřeby. V mé knihovně je to asi jedna z nejvíce podtrhaných knížek. Barevně, v různých životních obdobích. S vděkem za to, že někdo dokázal sestavit tak nádherného průvodce osobním růstem.

03.01.2019 5 z 5


Ruka noci podaná – Základy rodinné a krizové připravenosti Ruka noci podaná – Základy rodinné a krizové připravenosti Václav Cílek

Užitečná kniha. Přesto... je mi z ní úzko, už jen z toho faktu, že je tak moc potřeba tyhle věci řešit, vědět, být připravený. Já vím, zavřít před případným nebezpečím oči nic neřeší. Přesto... viz výše ;-)

03.01.2019 5 z 5


Růženka je z příbuzenstva Růženka je z příbuzenstva Gerald Durrell

Poprvé jsem ji objevila někdy v prváku na střední - to už jsem od autora měla celkem dost přečteno. Bavila mě moc a tenhle názor mám dodnes. Růženka je taková milá pohádka pro dospělé děti, plná laskavého pohledu na svět zvířecí i lidský.

03.01.2019 5 z 5


K principu rolničky K principu rolničky Miroslav Holub

Tuhle knihu miluju. Moudrá, posmutněle vtipná, psaná krásnou češtinou. Celé roky se k ní vracím.

02.01.2019 5 z 5


Osm Osm Radka Třeštíková

Kamarádka tvrdila, že tohle jediné se od RT jakž takž dá číst... Za mě žádná sláva. Napsat detektivku - to už je vyšší level, na to nestačí jen zamíchat do děje zločin. A podtitul “Tak trochu jiná detektivka” jako alibi fakt neobstojí.

Vztahový propletenec celkem křečovitý, ale budiž. Asi nejplastičtěji jsou popsaní Meda a Bruno, zbytek postav splývá v papírové šedi.

Kdyby mě Bábovky a Dobře mi tak totálně neotrávily, řekla bych: Radko, držte se svého kopyta. Takhle nevím. Co třeba články v Blesku pro ženy?

30.12.2018 odpad!