1alena1 1alena1 komentáře u knih

☰ menu

Poslední věta Poslední věta Lisa Genova

Krásný psychologický román stejně jako román Ještě jsem to já. Autorka výstižně a velice věrně popisuje jak se změní absolutně život člověka, přestože je velice nadaný, všechno se ze dne na den zhroutí. Bohužel jsem nemohla číst knihu na veřejnosti v autobuse, protože jsem část knihy "proslzela", ale to je můj problém.
Zdraví je úplně nejvíc, važme si ho, nemocí člověk přehodnotí všechny priority. Kéž se brzy najde lék na dnes neléčitelné choroby, na to by se měly vydávat nemalé prostředky a né na zbrojení.

26.03.2024 5 z 5


Vykupitel duší Vykupitel duší Iveta Pačutová

Přiblížení těžkého života na vsi v minulosti, složité rodinné vztahy i vztahy mezi vesnickými lidmi, ale krásně čtivé.

22.02.2024 5 z 5


Druhá žena Druhá žena Michael Robotham

Čtivá, zajímavá krimi, autor pro mě nový, už jsem si objednala další knihy, s vysokým hodnocením souhlasím. "Lidská" detektivka bez hektolitrů krve.

19.02.2024 5 z 5


Gazely Gazely Patrik Hartl

Nechci psát, jestli je to uvěřitelné, jestli to není někdy až moc, apod. Je to prostě taková typická kniha Patrika Hartla a nedá se jí upřít čtivost. Žádné obrovské myšlenky se nečekají, tak nemůže být zklamání. Na dovolenou nebo na odpočinkové víkendové čtení je to moc fajn.

13.02.2024 4 z 5


Zahrada mrtvých duší Zahrada mrtvých duší Lukáš Boček

Kniha smutná, těžká, ale výborně napsaná. Přestože se píše o věcech nepěkných, chování dospělých mi zde přijde zrůdné a kdykoli jsou "oběti" tohoto nezdravého chování "rodičů" děti, je to pro mě neskutečně tíživé. Jsem přesvědčena, že každé dítě by mělo mít stejnou startovní čáru a to je vyrůstat v láskyplném prostředí, což je utopie.
Celou dobu jsem tušila a předvídala, kudy se děj vyvine, přesto jsem se snažila věřit, že alespoň něco kladného najdu v životě tak zvláštní rodiny. Snad jen hezký vztah a lásku mezi sourozenci.
Že jednotlivé kapitoly byly střídavě vyprávěné očima jednotlivých postav bylo zajímavé.

05.02.2024 5 z 5


Desetkrát a dost Desetkrát a dost Scarlett Wilková

Byla jsem nadšena dvěma předchozími knihami autorky a tak jsem čekala trochu něco jiného. Určitě to není špatné čtení, na dovolenou nebo pro odpočinkové chvíle přímo ideální, ale Až uvidíš moře a Ty chladné oči jsou prostě trochu výše tím zážitkem z "historického" příběhu. V podstatě je to moje chyba, tato kniha je jiný žánr, což jsem si nepřečetla dopředu - proto nelze srovnávat.

29.01.2024 4 z 5


Símka Símka Lucie Hušková

Velice čtivá knížka ! Přišlo mi to jako protipól většiny dnešních rodin, kdy matky často nekriticky milují a omlouvají nestandartní chování svých potomků a tady dcera z obrovské touhy po mateřské lásce omlouvá "divné" chování své matky až si tím ničí svůj vlastní život. Svým způsobem je to velmi smutné čtení, kdy za rodičovské pohlazení (které by mělo být samozřejmostí) by dítě udělalo cokoli.
Na debut autorky mi román přijde velmi zdařilý a budu se těšit na další knihu.

15.01.2024 5 z 5


Voňavé (na)dělení Voňavé (na)dělení Blanka Hošková

Nenáročné čtení do autobusu či do čekárny.

11.01.2024 3 z 5


Vyměnit vodu květinám Vyměnit vodu květinám Valérie Perrin

Krásná kniha, kde je obrovské množství lásky a smutku. V dnešní zkratkovité a digitální době je úžasné číst tak mnohoslovné dílo. Prvních několik stran jsem byla překvapena proč je kniha tak chválena, ale později jsem pochopila a poplakala jsem si. Velké množství krásných slov o lásce, přátelství, smutku, naději - tedy o životě.
Napadlo mě, že je krásné být pohřben na takovém hřbitově, kde je správcem Violette.

09.01.2024 5 z 5


Orgány nepatří do nebe Orgány nepatří do nebe Renata Kalenská

Myslím, že je to velice přínosná kniha, Jiří Froněk je pro mě kouzelník s geniálním talentem - lékař je pro něj slabé slovo. Zajímavý životní příběh autorky Renaty Kalenské a ostatních pacientů, kteří měli to štěstí se do rukou pana doktora Froňka dostat, protože jinak by jejich život neměl pokračování.
Obrovský dík za práci transplantačních týmů. Jsou to dárci pokračování životů u lidí, ke kterým byl osud často velmi nespravedlivý. Obrovský dík také samozřejmě patří dárcům, je to malý zázrak "přendavat" orgány z těla do těla. Velmi poučné, zajímavé, držím všem palce. Sama mám už jen jednu ledvinu a nikdy člověk neví, co ho potká.

02.01.2024 5 z 5


Holka, kterou nechtěli Holka, kterou nechtěli Torey L. Hayden (p)

Každé dítě by mělo mít podobnou startovní čáru, protože dítě svým narozením se přece neprovinilo. Ale často ho první krůčky v životě, který si nevybralo, ovlivní natolik, že už se jen těžko napravuje vše pokažené. Klobouk dolů před všemi, kdo se takovým dětem věnuje.

19.12.2023 4 z 5


Srpny Srpny Jakub Stanjura

Kniha napsána hezkou češtinou, to mám ráda a chválím, je to čtivé, na prvotinu zdařilé dílko, uvěřitelný příběh.
Ale ! Tady se mnou spousta čtenářů nebude souhlasit, ale pro mě prostě by tento problém neexistoval, kdyby se "oběti" gaslightingu nenechali vtáhnout do toho "psychického" týrání. Já jsem v životě zažila hodně nepěkného, ale člověk se musí umět umět bránit a postavit se všemu. Jsem jiná generace a to bude tím. Dnešní mladí lidé jsou málo odolní, což nekritizuji, jen konstatuji, je to prostě dobou. Komunisté nás lépe naučili čelit jejich zvůli a nepodlehnout.
Autorovi moc držím palce, zúčastnila jsem se literárního festivalu nakladatelství Host, kde vystupoval, je to chytrý člověk, moc mu přeji úspěch.

30.11.2023 5 z 5


Kritik bez konzervatoře Kritik bez konzervatoře Jaroslav Riedel

Můj oblíbenec, neskutečně chytrý hudební kritik, kterému věřím každé slovo.

27.11.2023 5 z 5


Novinářem v Číně 2: Nezešílet! Novinářem v Číně 2: Nezešílet! Tomáš Etzler

Vzhledem k tomu, že jsem přečetla obě předcházející knihy Tomáše Etzlera, věděla jsem do čeho jdu a jen jsem se těšila. A právem. Bavilo mě to, Čína je tak strašně velká, specifická, hrozná, zajímavá a má mnoho dalších přívlastků, takže číst o ní je dobrodružství a napsáno novinářem, který se účastnil tolika zajímavých natáčení, to je opravdu lahůdka. Doporučuji k přečtení úplně všem, kdo si neustále stěžuje a na všechno u nás nadává.

27.11.2023 5 z 5


Všechno modré z nebe Všechno modré z nebe Mélissa da Costa

Mnohé tady již bylo řečeno a nechci se pitvat v příběhu. Čtení této knihy je pro mě nesdělitelný zážitek. Tak trochu nechápu, jak tak mladá autorka mohla napsat tuto dojemnou knihu proloženou citáty a moudrem, ke kterému běžný člověk dospěje mnohem později, než v jejím věku. Nesporně má talent.
Tento titul dostane čestné místo v mé knihovně, ve společnosti mých nej nej knih.

15.11.2023 5 z 5


Kočičí životy Kočičí životy Eda Kriseová

Ke knize mě přivedla teta, která měla za manžela volyňského Čecha a o Volyni hodně věděla. Chtěla si knihu přečíst, proto jsem jí koupila, bohužel mezi tím se teta dostala do takového zdravotního stavu, že si ji už nepřečte (95 let).
Je velice zajímavé si přečíst o obyvatelích Volyně, žili zde na "malém" území Češi, Poláci, Ukrajinci, Rusíni, židé..... a každá skupina těchto obyvatel je úplně jiná, má jiné tradice a zvyky.
I historické události zase jiným pohledem bylo velice přínosné se dozvědět, doporučuji přečíst.

06.11.2023 5 z 5


Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Štěpán Javůrek

Přestože vychází poslední dobou docela dost knih o těžké době poválečné, nástupu komunistů a totalitního režimu, je dobré a užitečné si tuto dobu připomenout. Po každé podobné knize si víc a víc vážím svých rodičů a prarodičů, že se ctí prošli touto dobou, nebylo to lehké. Štěpán Javůrek je přes své mládí dobrý vypravěč a všechny jeho knihy jsou opravdu velmi čtivé. Je poznat, že vesnice v pohraničí jsou autorovi blízké a má je rád.

26.10.2023 4 z 5


Severka Severka Nina Špitálníková

Neuvěřitelné čtení. Děkuji za knihu, která otevírá oči. Je strašné uvědomit si, co z člověka dokáže udělat, když se narodí v tak zrůdném prostředí - v KLDR. Doporučila bych tuto knihu do seznamu maturitních knih, protože je strašně důležité vědět, co může se společností udělat nesmyslný režim, který ještě v dnešní době může existovat a existuje. A mladí lidé by si toto měli uvědomit, že není samozřejmost žít ve svobodné společnosti.
Na hlavní hrdince je perfektně ukázáno, že tím, že v něčem žije od narození, tak vůbec, díky izolaci KLDR, netuší, že je něco špatně a ani neumí žít jinak. To uvědomění a poznání, jak to všechno bylo v jejím dosavadním životě, je pro ni neunesitelné.....

24.10.2023 5 z 5


Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Podrobný popis života jedné běžné rodiny s poněkud pokřivenými vztahy během několika let, která žije přesně tak, jak se žít nemá. Bez radosti, bez lehkosti, bez pohody......

19.10.2023 4 z 5


Jitka Válová: Byly jsme dvě malý hovna ve vysoký trávě. Jitka Válová: Byly jsme dvě malý hovna ve vysoký trávě. Marcela Pecháčková

Jsem nadšena díky Marcele Pecháčkové, že mi byl přiblížen život sester - dvojčat Válových, stejně tak jako přiblížil život pánů Reynků Aleš Palán. Je smutné, že tak nadaní umělci prožili velkou část života v bídě a nepochopení.
Dobře, že alespoň touto knihou byl vzdán hold originálním výtvarnicím, děkuji autorce.

06.10.2023 5 z 5