alegria2 alegria2 komentáře u knih

☰ menu

Na cestě Na cestě Jack Kerouac

Knihu hodnotím jako naprostou šílenost a velké zklamání. Můžu si za to ale sama, vzhledem k tomu, že jsem měla přehnaná očekávání. Knihu jsem mockrát viděla ve všemožných žebříčcích top knih, které by měl za život přečíst každý, a proto jsem si představovala skvost. Co jsem dostala, je však prostá zbytečnost. Vůbec nechápu, proč měl autor potřebu něco takového sepsat. Děj prakticky o ničem a absolutně nesympatické hlavní postavy. Kniha mi nic nedala (a to se stává opravdu jen málokdy), ale času si vzala až až.

01.07.2021 2 z 5


Návrat krále Návrat krále J. R. R. Tolkien

Velkolepé finále už bylo jen třešničkou na dortu.

20.06.2021 5 z 5


Posel Posel Markus Zusak

I když jsem nedala úplně špatné hodnocení, je pro mě kniha svým způsobem zklamáním. Příběh se četl dobře, autor píše velice čtivě a já byla opravdu napjatá, jak to celé skončí. Přišel ale závěr a jedno velké zklamání. Pořád jsem čekala něco víc a nemůžu se ubránit pocitu, že je velké finále odbyté.

20.06.2021 4 z 5


Ranhojič Ranhojič Noah Gordon

Na knihu jsem si vyčlenila poměrně dost času, protože jsem ani ve snu nečekala takový skvost. S lehkostí, s jakou se Ranhojič četl, jsem se u tak silné knihy dlouho nesetkala. Mnoho postav si nešlo neoblíbit, ale Roberta nešlo nemilovat!

20.06.2021 5 z 5


Voda pro slony Voda pro slony Sara Gruen

Prostředí cirkusů je otřesné, ale svým způsobem fascinující. Jacob jako senior byl skvělým vypravěčem a knihu jsem doslova zhltla během dvou dnů. Ač nejsem příliš na romantiku, zde opravdu nešlo hlavním hrdinům nefandit. Krásný příběh!

20.06.2021 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Nádherná kniha, ale už nikdy víc. V závěru se pár slz změnilo na hysterický pláč. Tak strašnou lítost jsem dlouho necítila a opravdu jsem nečekala, že mě kniha takto vezme. 
Hana je dojemný příběh nejen o lidské krutosti, ale především o pochopení a lásce.

04.03.2021 5 z 5


Šifra mistra Leonarda Šifra mistra Leonarda Dan Brown

Wow. Jedním slovem wow. Od knihy jsem nic neočekávala, protože žádnou předchozí zkušenost s autorem nemám a tento žánr také nečtu. Nakonec jsem se nemohla vůbec odtrhnout. Rozhodně se chystám i na další knihy Dana Browna. Skvěle napsané!

04.02.2021 5 z 5


Přežít Smrt není legrace Přežít Smrt není legrace Sebastian Niedlich

První díl se mi líbil moc. Byla to prostě taková fajnová oddechovka, a proto jsem se s nadšením vrhla i ten druhý. Mám z něj však rozporuplné pocity. Kromě Smrti samotné nebyla v knize žádná sympatická postava a jedna z hlavních postav Martin (v prvním díle mi vůbec nevadil) mi lezl svými rádoby vtipnými odpověďmi A nevděčností vyloženě na nervy. Smrti mi bylo líto. Radost mi udělal až závěr, kdy jsem se modlila za to, aby Martin a Smrt nenašli jiné řešení.

04.02.2021 3 z 5


Kmotr Kmotr Mario Puzo

Za mě jednoznačně kultovní kniha a jedna z mála knih, které si ráda přečtu opakovaně. Mafiánům zde prostě nejde nefandit. Filmová adaptace je zdařilá, ale nikdy mi nepřirostla k srdci jako kniha.

23.01.2021


Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Ráda bych dala pět hvězd, ale nejde to. Kniha je napsána velice bohatým jazykem a rozhodně nepatří mezi ty lehké a pohodové. Některé pasáže byly těžko stravitelné.  Delší popisy nevadily, ale ve filozofii jsem se lehce ztrácela a nečetla se mi snadno. Samotná detektivní zápletka se mi líbila, i když v tom celkovém množství krásného textu nebyla tak důležitá.

23.01.2021 4 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Škoda, že autor místy tlačil na pilu. Některé pasáže na mě působily jako humor "za každou cenu" a až příliš absurdně. I tak jsem si ale čtení užila a moc ráda si přečtu i další díly. Pohodová a vtipná oddychovka.

22.01.2021 5 z 5


100 fotografií, které změnily svět 100 fotografií, které změnily svět Federica Guarnieri

Jedním slovem nádhera!
Fotografie mnohdy řeknou více než slova a tato kniha je toho důkazem. Tolik emocí pohromadě se jen tak nevidí a jako velký fanoušek World Press Photo mohu s klidem doporučit. Velkým plusem je i formát a velikost celé knihy, které umožňují si fotografie opravdu vychutnat.

15.01.2021 5 z 5


40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

Tak toto mi opravdu sedlo. Autorův humor je mi velice blízký a takhle nějak si představuji oddychovou a vtipnou knihu, ze které se člověk i něco dozví. Líbí se mi s jakou lehkostí a nenuceností vypráví autor své zážitky a moc ráda si přečtu i další knihy od pana Zibury.

03.12.2020 5 z 5


Dítě, které v noci našlo slunce Dítě, které v noci našlo slunce Luca Di Fulvio

(SPOILER) Mám moc ráda styl autorova psaní. Člověk prostě musí fandit hlavním postavám a příběh se pěkně čte a příjemně ubíhá. Co mě ale zklamalo, byl ten extrémně přeslazený závěr. Nic proti happy endům, ale co je moc, to je moc.

13.11.2020 4 z 5


Vyhoďme ho z kola ven Vyhoďme ho z kola ven Ken Kesey

Musím přiznat, že jsem opravdu nečekala, že mě kniha takhle vezme. Závěr mě absolutně šokoval a neustále se k němu vracím ve svých myšlenkách.
Za mě určitě jedna z knih, které by si měl za život přečíst každý.

13.11.2020 5 z 5


Modrý a rudý Modrý a rudý Fráňa Šrámek

Nutno podotknout, že nejsem kdovíjaký fanda poezie, ale tato sbírka je prostě úchvatná. Báseň Raport mě upřímně dojala (poslední sloku už i nějaká ta slza ukápla) a dlouho se mi nestalo, že bych nějakou knihu nemohla takhle dlouho dostat z hlavy.

23.02.2020 5 z 5


Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Já tuto básnickou sbírku prostě miluji. Jedná se asi o nejčtivější a nejnapínavější poezii, která se mi dostala pod ruky.
A báseň Věštkyně spolu se Šrámkovým Raportem jsou za mě nejlepší básně, jaké byly napsány.

23.02.2020 5 z 5


Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Úžasný příběh o odvaze, odhodlání a touze vrátit se domů.

23.02.2020 5 z 5


Věřili byste, že cirkusový kůň dovede počítat? Věřili byste, že cirkusový kůň dovede počítat? Richard Platt

Nikdy nepíšu negativní komentáře, ale tady mi to opravdu nedá. Z knihy se člověk nedozví nic, ale opravdu nic. Absolutně jsem nepochopila smysl jejího vydání.

13.09.2019 1 z 5


Hry a semináře – úplné vydání Hry a semináře – úplné vydání Zdeněk Svěrák

Neexistuje lepší sbírka nefalšovaného českého humoru!

19.03.2019 5 z 5