alcahanca alcahanca komentáře u knih

☰ menu

Vánoční prasátko Vánoční prasátko J. K. Rowling (p)

Krásné pohlazení na duši v předvánočním čase. Rowling opět dokázala, že je Paní spisovatelka. Trocha fantazie, přátelství, dobrodružství a lásky k milovaným věcem. Naděje umírá poslední, moc doporučuji k přečtení.

09.12.2023 5 z 5


Harry Potter a Kámen mudrců (ilustrované vydání) Harry Potter a Kámen mudrců (ilustrované vydání) J. K. Rowling (p)

Po knize jsem sáhla v rámci čtenářské výzvy - kniha, kterou nebudete číst poprvé. Harryho Pottera jsem četla několikrát, ale toto krásné vydání s kresbami od Jima Kaye poprvé. Ilustrace jsou překrásné, perfektně doplňují děj, který rychle ubíhá. Velmi nostalgický návrat do Bradavic, kde vždy objevím něco nového, co jsem už zapomněla. A proto hurá na další ilustrovaný díl.

26.11.2023 5 z 5


Čas něhy Čas něhy Lenka Lanczová

Hezká oddechovka... Moje první knížka od Lenky Lanczové. Zaujalo mě téma s naslouchátkem a neuzavřený konec. Je hodně nepravděpodobné, že by 20ti letý proutník, co studuje druhým rokem vysokou, zůstal s 15ti letou dívčinou, začínající studovat střední školu. Ale i tak o tom můžeme, dámy, snít ;-).

20.11.2023 4 z 5


Jasno lepo podstín zhyna Jasno lepo podstín zhyna Sara Baume

Nádherný, poetický příběh o vztahu muže a psa, muže na okraji společnosti a stejně zraněného a osamělého zvířete. Kniha je psaná moc krásným jazykem a rozdělená na čtyři roční období.

06.12.2022 5 z 5


Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů Mary Ann Shaffer

Laskavá knížka, milý humor, skvělý literární spolek, vyprávění o druhé světové válce nenásilnou formou jakoby naokraj, ale prolíná se celou knížkou, pomalu poznáváme vlastnosti všech přátel ze spolku i lidí kolem hlavní postavy Juliet. Moc jsem si oblíbila Elizabeth, Kit a Dawseyho. Neotřelá forma vyprávění prostřednictvím dopisů mi naprosto vyhovovala. Moc doporučuji. 5*

26.11.2022 5 z 5


Hra s ohněm Hra s ohněm L. J. Shen

Miluju romantické knížky, které mají přidanou hodnotu a ne jen holka potká kluka, pár problémů a happy end jak hrom. V tomto příběhu měli oba hlavní hrdinové hodně naloženo, ale byli si navzájem oporou a spolu se vyléčili. Opravdu jako když fénix shoří a povstane z popela.
Krásný příběh.

13.11.2022 5 z 5


Neonoví bohové Neonoví bohové Katee Robert

Taková romantická jednohubka...Ale jo, dobrý nápad romantické série na motivy řecké mytologie. Čte se to dobře a jelikož mám ráda řecké báje a pověsti, určitě si přečtu i další díly. Hádes i Persefona jako sexy pár a doufám, že poznáme blíž i další tváře Třináctky. 4,5 *

12.10.2022 4 z 5


Svědectví mrtvých Svědectví mrtvých Val McDermid

Dočtena celá série Tony Hill, Carol Jordan. Bude ještě další díl? Podle konce posledního díla to vypadá, že by pokračování ještě mohlo být. Všechny knihy série se četly moc dobře, napínavé případy, nevšední mezilidské vztahy. Carol byla skvělá policajtka a šéfová, po tom čím si prošla, obdivuhodná. A Tony? Brilantní mozek a skvělý člověk. Snad s nimi Val ještě neskončila a plánuje další příběhy.

09.10.2022 4 z 5


Princ Philip, jak ho neznáte Princ Philip, jak ho neznáte Ingrid Seward

Princ Philip patří mezi mé nejoblíbenější členy britské královské rodiny. Jeho život, práce, podpora královny, toť vše velmi zajímavé a inspirující. V knize se mi nejvíce líbila kapitola věnovaná humoru prince. Zpracování knihy mi moc nevyhovovalo, autorka má tendenci vše opakovat, jakoby shrnout, několik věcí se opakovalo stále dokola. I přesto stojí za přečtení. 4*

09.08.2022 4 z 5


Vojna a mír Vojna a mír Lev Nikolajevič Tolstoj

Knihu jsem dočetla před několika týdny a stále ve mně rezonuje. Čtivá klasika, kde si najdou své jak ženy, tak muži. Popis napoleonských válek očima Kutuzova, Nikolaje Rostova nebo Děnisova je strhující, dále osobní vztahy, tragicka láska Nataši a mého oblíbence Andreje Bolkonského, dozrávání Pierra Bezuchova, historické postavy Napoleona a Alexandra I., to vše v 1500 stranách velkolepého románu. Shlédla jsem i seriálové zpracování z roku 2016. Tolstoj perfektně vystihl psychologii postav a představuje nám i ruskou náturu, samozřejmě z jeho pohledu, v dnešní době rozhodně zajímavé počtení.

29.06.2022 5 z 5


Neklidná krev Neklidná krev Robert Galbraith (p)

Budu se opakovat, ale jako u každého dílu - wau! Rowling prostě umí psát a za tím si stojím. I kdyby kniha měla dvojnásobek stran, tak se čte výborně a odsýpá to. V novém případu Cormorana a Robin mě moc bavilo, jak pomalu přicházejí na nové důkazy a vyřešit 40 let starý zločin to chce hodně mravenčí práce. I ostatní případy agentury byly velice zajímavé, no prostě těším se na další díl. 5*

19.06.2022 5 z 5


Pařížská švadlena Pařížská švadlena Natasha Lester

Jsem uchvácená! Krásný román, ve kterém se prolíná období 2. světové války z Paříže a New Yorku a současnost. Na pozadí některých skutečných událostí (Harry Thaw, Evelyn Nesbitová) se rozvíjí úžasný příběh o módě, dědictví, tajemství a lásce. Doporučuji 5*.

07.05.2022 5 z 5


Válka žen Válka žen Alexandre Dumas, st.

Já toho Dumase prostě miluju :-) Nejen u jeho známějších knih jako Hrabě Monte Cristo a Tři mušketýři, ale i u této méně známé knihy dokazuje autor, jakým je skvělým vypravěčem. A o to víc, že hrdinkami tohoto románu jsou především ženy, které vládnou a rozhodují dokonce i o úspěchu či neúspěchu bojů v období Frondy.

15.04.2022 5 z 5


Hrabě Monte Cristo (komplet, třísvazkové vydání) Hrabě Monte Cristo (komplet, třísvazkové vydání) Alexandre Dumas, st.

Na knihu Hrabě Monte Cristo jsem byla hodně zvědavá, protože knihy Alexandra Dumase jsem jako puberťačka milovala. Tři mušketýři byli dlouho mojí nejoblíbenější knihou. Zajímalo mě, zda mě bude bavit i tento román nebo mám jen sentimentální vzpomínky z mládí. A musím říct, že Dumasovo vyprávění neztratilo nic ze své čtivosti ani v dospělosti. Třísvazkové vydání se četlo kupodivu rychle. Dantesovo prozření, že pomsta není vše, že nemusí přinést jen uspokojení je životním ponaučením. A i to, že boží mlýny opravdu melou.

26.02.2022 5 z 5


Padněte na kolena Padněte na kolena Ann-Marie MacDonald

Emocionální jízda od začátku do konce, co vás nutí číst a číst, až vše zapadne do krásného, smutného, někdy až neuvěřitelného příběhu. Proplétají se tu všechny variace lásky - sourozenecká, rodičovská i milenecká, k tomu trocha historie, hudby, téma rasismu. Výborný příběh rodiny Piperových vám určitě zůstane v paměti.

22.01.2022 5 z 5


1957 - Jak to tenkrát bylo aneb Co se stalo v roce, kdy jste se narodili 1957 - Jak to tenkrát bylo aneb Co se stalo v roce, kdy jste se narodili kolektiv autorů

1957 - rok, kdy se narodila moje maminka.... Martin Luther King, Sputnik + Lajka, Wichterle a kontaktní čočky, časopis ABC, chléb za 2,60 Kčs a mnoho dalších zajímavostí.

22.01.2022 5 z 5


1951 - Jaké to tenkrát bylo aneb Co se stalo v roce, kdy jste se narodili 1951 - Jaké to tenkrát bylo aneb Co se stalo v roce, kdy jste se narodili kolektiv autorů

Rok narození mého tatínka... komunismus, bída, poválečné období...

22.01.2022 5 z 5


Smrtholka Smrtholka Lucie Faulerová

Souhlasím s názory pode mnou, tuto knihu by opravdu neměl číst ten, kdo je v depresi. Kniha je to bolavá, smutná, těžko se zpracovává, ale na konci přece jen bliká světýlko naděje. Lucie Faulerová, mladá, nadějná, česká autorka, která mě touto knihou překvapila. Doporučuji i přes těžká témata jako sebevražda nebo smutek po odchodu nejbližších. 5/5

08.11.2021 5 z 5


Chata ve Švýcarsku Chata ve Švýcarsku Julie Caplin

Někdy je to jediné, co člověk potřebuje, čokoláda.
To byla moc čokolády: Díky ní byl člověk šťastný a byli díky ní šťastní i ostatní, měla stejný účinek jako úsměv.
Na tento díl jsem se neskutečně těšila, romantika spojená s čokoládou zněla moc dobře, i kdyby byl příběh sebehloupější. To se však nestalo, děj ubíhá krásně pomalu a pohodově, celým příběhem se vine chuť čokolády. A bonus: Luke byl neuvěřitelný a nedivím se Mině, že se tak rychle zamilovala. Moc milý román, do podzimních, pošmourných dní jako dělaný.
Tak si uvařte čokoládu, dejte si kousek výborného sýra a přeneste se do zasněženého Švýcarska. Nebudete litovat.

16.10.2021 5 z 5


Bouřlivák Bouřlivák Samantha Towle

(SPOILER) Hlavní hrdinka podvede svého přítele se svou životní láskou, ale nemá odvahu mu to říct, na každé druhé stránce o sobě říká, že je mrcha, ale nic s tím neudělá. Místo toho žárlí na svého milence, že se baví a líbá s jinou, aby jí naštval. No nevím, zda je tohle chování 26ti letých dospělých lidí. Trudy mě neskutečně štvala svou nerozhodností, Jake zase tím, že znovu spadl do drog. Tu jejich lásku jsem jim nějak nevěřila. Uvidíme, co druhý díl. Za mě jen 3 ***.

07.09.2021 3 z 5