Albina Albina komentáře u knih

☰ menu

Zlomený král Zlomený král František Kalenda

Přečetla jsem asi jednu pětinu, ale ne a ne se začíst. Nezáživný děj, kostrbatý styl, podivná mluva postav .... tuším, že toto dílo nedočtu a o další se ani pokoušet nebudu.

29.04.2022 1 z 5


Tichá modlitba Tichá modlitba Angela Marsons

Přečetla jsem čtyři knihy, první tři díly a prequel a utvrzuju se v dojmu, že Angela Marstons vylévá na papír svoje vnitřní démony v podobě zrůdných postav a odpudivého násilí. Netvrdím, že v realitě nic takového neexistuje, ale až v takové koncentraci? a tady vystupňované tím, že se to týká dětí, ať už Kim samotné nebo pak jiných dětských postav v ději. Zkraje jsem si myslela, že přečtu celou sérii, ale už mám dost, zvlášť po této knize, která je z mého pohledu jednoznačně nejslabší. Děj utrpěl výrazně změnou prostředí a přešlapuje na místě, z Kim je naprostá hysterka, její tým nemastný neslaný, nelogičnost si podává ruku s neuvěřitelností, obzvlášť pak ve finále. A poslední dvě kapitoly jsou úplně naivní až trapné.

03.01.2022 2 z 5


Londýn prostě žeru Londýn prostě žeru Lenka Požárová

Kniha je obsahově velmi zajímavá a pestrá - zážitky kombinované s recepty, fotkami, informacemi o exotických kuchyních, o městě samotném, a doporučeními, kde se dobře najíst, kam si zajít a co zajímavého vidět a zažít. Skvělé.
Nicméně mám výhrady k jazykové stránce. Jazyková korektorka nevychytala překlepy, chyby a některé neobratnosti v autorčiných vyjádřeních (např. PYTLEMI, DĚTI JSOU ZVYKLÍ; to, že Skotové jsou spořiví, není POVĚRA atd.) Nelíbí se mně ani barevný tisk – podání barev neodpovídá skutečnosti.
Naštěstí to jsou podružnosti, pihy na kráse jinak velmi povedené knihy.

07.03.2021 4 z 5


Zločin na Bezdězu Zločin na Bezdězu Vlastimil Vondruška

Všechny výtky už vznesli ostatní, je zbytečné je opakovat.

22.02.2021 1 z 5


Jak jsem přežil pubertu své dcery Jak jsem přežil pubertu své dcery Jan Weiler

Lehké, vtipné čtení o nelehkém životním období.

21.11.2020 5 z 5


Armáda Armáda Miroslav Žamboch

Taky jsem Armádu koupila jako novinku, a tak mě zaskočilo, že jsou to vlastně povídky, co jsem už četla, nicméně těch peněz nelituju. Svým způsobem Žambochovi splácím dluh, protože knihy, které nebyly k sehnání, jsem si stáhla.
Ale už bych opravdu uvítala nějakou novinku.

22.02.2020


Manaraga Manaraga Vladimir Georgijevič Sorokin

Myslím, že Palivo Manaragu zhodnotil docela výstižně, jen v hodnocení budu trochu mírnější. Dvě hvězdy.

23.10.2019 2 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Podle mého názoru výrazně přeceňovaná kniha, stejně jako některé další od současných autorek. Když jsem přečetla Němce od Jakuby Katalpy a začala číst Hanu, napadlo mě, že obě autorky snad musely chodit do stejného kurzu tvůrčího psaní: vezmi nějakou konfliktní rodinnou situaci v přítomnosti a hledej její kořeny v minulosti, nejraději dvě generace nazpátek, namíchej vztahový koktejl, okořeň prvky tragédie a úspěch se musí dostavit.

20.08.2019 2 z 5


Deník odbarvené blondýny Deník odbarvené blondýny Božena Svárovská (p)

Nezvládla jsem víc než padesát stran. Pořád dokola ty samé jalové řeči, v textu plno chyb, odpudivé ilustrace ....

20.08.2019 odpad!


Dlouho jsme se neviděli Dlouho jsme se neviděli Ed McBain

Zdlouhavý příběh, ve kterém je čtenář pořád o krok před detektivem. Docela mě vytáčely okolnosti kolem toho psa - nikdo neví, co s ním, nikoho nenapadne, že vycvičeného, drahého slepeckého psa by mohli vrátit instituci, která ho vycvičila. Oni uvažují uvažují o útulku! Pravda, autor měl se psem záměr, ale ten byl taky průhledný jako sklo.
Průměr, dvě a půl hvězdy

20.01.2019 3 z 5


Postrach Postrach Evan Hunter (p)

Plno nudných dialogů a nezáživných pasáží, zbytečné odbočky do soukromého života postav, nelogický dějový zvrat v šesté kapitole...V polovině jsem přestala poslouchat, sehnala knihu, prolistovala do konce a šlus. Tato kniha, stejně jako ostatní McBainova tvorba není pro mě.

20.01.2019


Mrtvá zóna Mrtvá zóna Stephen King

Knihu jsem četla ve slovenském překladu kdysi v osmdesátých letech a zanechala ve mně dobrý dojem. Teď ji poslouchám a trochu se divím, kolik zdlouhavých a nudných pasáží v ní je. Netrvám na tom, že kniha musí mít strhující a spádný děj, nicméně zdlouhavé probírání politických témat mě nebaví. King dokáže vytvořit přesvědčivé, životné postavy a jejich vzájemnou interakci, ovšem děj se utápí ve slovní a dějové vatě.

04.12.2018 2 z 5


Rudý kapitán Rudý kapitán Dominik Dán

Otrava. Všechny moje výtky se vyskytují už v předcházejících komentářích, tak se nebudu opakovat.

27.11.2018 2 z 5


Hliněný pes Hliněný pes Andrea Camilleri

Škoda, že u nás vyšly jen dvě knihy ze série o Montalbanovi. Camilleri dokáže napsat čtivý příběh zasazený do skutečných reálií světa, který dobře zná a který má rád navzdory všem jeho nedostatkům. Terakotový pes je příběh, jehož kořeny sahají až do válečných let. Montalbano vyřeší případ ze současnosti a zároveň objasní i starý případ. Montalbanovým cílem není rychle případ uzavřít a pokud si není jistý, pátrá dál a nenechává se ovlivnit ani naléháním nadřízených. Jeho metody jsou občas dost osobité a nadřízené dráždí, ale jelikož jsou účinné, nakonec mu neortodoxní postupy projdou.

13.07.2018 5 z 5


Do vody Do vody Paula Hawkins

Mohl to být dobrý příběh, ale ta mozaikovost mu neprospěla. Čtenář ztrácí přehled o postavách a jejich vzájemných vztazích a prolínání přítomnosti s retrospektivními pasážemi roztříštěnost ještě posiluje.
Autorka uměle vytváří atmosféru tajemna a záhadnosti v souvislosti s tůní tonoucích, ale ve skutečnosti vlastně jde o to, že hlavní hrdinka Julie, je-li vůbec možné ji tak označit v tom množství postav, usiluje o vypořádání se s minulostí, s pochopením podstaty nedorozumění se sestrou a jejich vzájemného odcizení. A na základě toho se snaží přijít na to, zda smrt její sestry Nel byla nehoda, nebo sebevražda. Jelikož však v tůni zemřelo v průběhu let několik žen, rozkrývá autorka skutečné či zdánlivé souvislosti mezi úmrtími. V závěru se sice objasní, co bylo příčinou smrti těch žen, ale po všech peripetiích to čtenáře vlastně už ani moc nezajímá.

13.07.2018 3 z 5


Prohnaný Prohnaný Kevin Hearne

Bez ohledu na to, kým/čím autor obohatí realitu, měl by se základních rysů reality držet. Nesmrtelní druidové, monstra, bohové, mluvící zvířata, kouzla - proč ne.
Ale těžko mě přesvědčí, že si obyvatelé malého městečka celá léta nevšimnou, že hlavní hrdina nestárne, není jim divné, že "student" místo školy pracuje ve svém vlastním knihkupectví.
Taky je těžko uvěřitelné, že hlavní hrdina ve svých zhruba jedenadvaceti obsáhl takové vědění jako žádný jiný druid, což mu dává faktickou nesmrtelnost. A přitom by stačilo, aby byl vzhledově neurčitého věku, aby stačil naakumulovat vědomosti a přestal stárnout někde kolem čtyřicítky.
Zápletka samotná je taky docela chatrná, o tom se zmiňují někteří přede mnou (Lea).
Nicméně kniha je docela čtivá, takže tři hvězdy.

11.02.2018 3 z 5


Vnučka pana Linha Vnučka pana Linha Philippe Claudel

Přečetla jsem už mnoho, mnoho knih, obsah a děj většiny jsem zapomněla, z jiných zůstal dojem a jen pár z nich se mi nesmazatelně zapsalo do paměti. Tato kniha je jednou z nich.
Její děj není složitý a je přehledně shrnutý v anotaci. Výrazným rysem knihy je jednoduchý jazyk, který podtrhuje pocit cizosti prostředí, v němž se hrdina ocitl a kterému rozumí jen zhruba.
Claudel dokazuje, že pro napsání silného příběhu není třeba ani květnatý jazyk ani mnoho slov.

07.02.2018 5 z 5


Vedra Vedra Lee Child

S Reacherem se setkávám docela pozdě, a tak prostě čtu knihy jednu po druhé. Taky si čtu čtenářská hodnocení a pokaždé se hodnocení pohybují od odmítavých po nadšená. I já mám svůj žebříček obliby a tato kniha je podle mě zatím z prvních pěti nejlepší. Třeba i proto, že se člověk musí rozhodnout, jestli Carmen věřit, nebo ne. Svoje hraje i prostředí texaského venkova, rodinné vztahy, vztahy mezi bílými a Mexičany. No a samozřejmě i děj samotný - evidentně se něco chystá, ale co? A kdo za tím stojí a proč? Kdo lže a kdo mluví pravdu?
Navíc se mi od Childa líbí, že dává čtenáři možnost na základě indicií odvodit pachatele.

02.02.2018 5 z 5


Cesta dlouhým dnem do noci Cesta dlouhým dnem do noci Eugene O'Neill

Naprosto skvělá kniha/hra. Pod povrchem všednosti doutnají konflikty, čtenář/divák postupně odhaluje jejich hloubku a nesmiřitelnost a poznává jejich kořeny. Kniha nutí čtenáře k zamyšlení nad svými vlastními vztahy s rodinou.

15.01.2018 5 z 5


Království meče Království meče František Niedl

Rytířská Červená knihovna v historických kulisách. Tas z Boru se rozdvojil do Wolframa a Beneše. Jako Tas Beneš i Wolfram pocházejí z chudobné nižší šlechty, jako Tas se Wolfram vrací po letech z ciziny. Jako Tas Beneš obnovuje zničené rodinné sídlo a stavbu navrhuje a řídí. Jako Tas si Wolfram přiveze exkluzívního koně z Itálie, jako Tas Beneš zakládá chov koní, jako Tas Wolfram slouží králi a je jeho nepostradatelným pomocníkem, jako Tas jsou Wolfram i Beneš mimořádně charakterní, naprosto spravedliví a troufalí, čímž si získávají přízeň svých pánů, obdiv žen a nepřátelství lumpů všeho druhu... dál není třeba pokračovat.
Autorovi se nedaří práce s jazykem, postavy tu použijí archaickou mluvu, tu zase hovorovou, autor sám píše víceméně spisovně, ale používá spojení typu bysme, děvčata byly, ve všech knihách jsou hrubky v i/y - třeba pobyl (zdržel se někde) místo pobil (pozabíjel), běžné jsou hrubky ve shodě ...
Ale knihy jsou docela čtivé, dokazuje to vysoké čtenářské hodnocení. On se čtenář rád ztotožní s idealizovanou postavou už jen proto, že v běžném životě takové lidi nepotkává.
Troufnu si tvrdit, že stejnou čtenářskou oblibu si získají i další díly, protože dobrodružství našich hrdinů bez bázně a hany ještě zdaleka nekončí...

25.12.2017 2 z 5