Al.lio Al.lio komentáře u knih

☰ menu

O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Jednoduchá alegorická kniha. Neurazí, neoslní.

27.09.2015 3 z 5


Škola živé stravy - Vitariánství jako Cesta Škola živé stravy - Vitariánství jako Cesta Anna Hýžová

Krásná kniha ohledně vitariánství tentokrát nikoli z nutričního, nýbrž psychologického hlediska.

27.09.2015 5 z 5


Doušek vína: malý průvodce velkým vinařským světem Doušek vína: malý průvodce velkým vinařským světem Jiří Kolečko

Hledala jsem knihu o víně pro zajímavost, jen jako pouhé zpestření, což mi tato kniha neposkytla. Obsahuje informace o jednotlivých vinicích, sklizních, postupech, konkrétních druzích.. Skvělé pro trochu zběhlého "vinného nadšence." Pro mě, jako laika, však kniha zůstává příliš věcná a zcela nepřínosná. :)

13.05.2015 2 z 5


Živá kuchyně, cesta ke zdraví Živá kuchyně, cesta ke zdraví Judita Wignall

Perfektní kniha s překrásnými fotografiemi! Jakožto vitarián dávám 5 hvězdiček z 5i možných! :)) Navíc prvních 50 a posledních pár stránek je věnován vitariánství obecně, což je u mě veeelké plus, překrásná motivace. :)

08.04.2015 5 z 5


Útěky z bezpečí / Dobrodružství duše Útěky z bezpečí / Dobrodružství duše Richard David Bach

Naprosto perfektní kniha! Nemyslím si, že by její pochopení, bylo pouze otázkou věku (pro zvědavé - je mi 17), spíš si myslím, že tahle kniha k vám prostě musí přijít ´´v ten správný moment´´. Není to kniha nijak jednoduchá, vyžaduje čtenářovu plnou pozornost, ale jestli můžu něco o tomto díle říct se 100% jistotou, rozhodně to stojí za to! - Od velmi moudrých postřehů, po celkové uklidnění, které v sobě kniha skrývá, Vás po celou dobu čtění udržuje v koncentraci nejen na dějovou linii, nýbrž právě na Vás, Vaše Já .. Nutí vás zamyslet se právě nad sebou, semtam se něčemu přiučit.. Rozhodně doporučuji všem, kteří touží objevit a následně rozvinout sám sebe.

31.03.2015 5 z 5


12 kroků k syrové stravě 12 kroků k syrové stravě Victoria Boutenko

Skvělá motivační kniha. Celkové autorčino nasazení a popis jednotlivých dveří, které se vám díky vitariánství postupně otevírají, se mi líbilo nejvíce. Ohledně jednotlivých postupů a návodů co, jak, kdy jíst atd... to už mě tolik neoslovilo. Zastávám názor, že svou cestu na vitariánství si každý musí s citem a trochou rozumu najít každý sám. Nikoli jen a čistě podle sečtělých rozkazů našich myslících základen typu: ´´co jsem si kdy, kde přečetla´´. Myslím, že k mnoha věcem se sami dopracujeme, jen každého čas přichází jindy.. Jinak samozřejmě vřele doporučuji! Kniha je velmi čtivá a zajímavá. :))

31.03.2015 4 z 5


Evženie Grandetová Evženie Grandetová Honoré de Balzac

Pro mě zcela iritující kniha. Věc názoru, ale u mě během čtení vznikla absolutní antipatie vůči všem postavám, která mé hodnocení samozřejmě značně ovlivňuje.

27.03.2015 1 z 5


Timaios / Kritias Timaios / Kritias Platón

Tento dialog není typickým dialogem, je psán formou souvislé přednášky a to nejprve Timaia, posléze Kritia. Najde se v něm sice pár záchytných Platónových myšlenek - např. o prahmotě. Krom toho bych však tento dialog, vzhledem k tomu, že popisuje především zastaralé biologické a fyzikální názory, doporučila těm, kteří jsou na tuto oblast vědy zaměřeni a tyto, dnes už většinou vyvrácené, poznatky odkázala k přečtení spíše pro zajímavost ohledně historie vývoje vědy. Obdivuhodná je však zajisté Platónova metafyzická nadčasovost založená nikterak na empirickém poznání.

15.02.2015 3 z 5


Výbor z díla I. - Základní otázky analytické psychologie a psychoterapie v praxi Výbor z díla I. - Základní otázky analytické psychologie a psychoterapie v praxi Carl Gustav Jung

Zajímavé dílo - první část je perfektní, sny jsem přeskočila a samý závěr spočívající v podstatě vědomí a nevědomí extrovertních nebo introvertních typů hodnotím jako vskutku zajímavý. - Najde se v něm plno přínosných informací pro pochopení jak ostatních, tak i, a to především, sebe sama.

10.02.2015 4 z 5


Listy Listy Platón

Myslím, že toto Platónovo dílo ocení především lidé oceňující nejenom Platónovu tvorbu, nýbrž i Platóna jako osobnost. Jedná se především o náhled do jeho vlastního života a trochu i Platónova charakteru.

10.02.2015 4 z 5


Hippias Větší, Hippias Menší, Ión, Menexenos Hippias Větší, Hippias Menší, Ión, Menexenos Platón

Kdo je lepší? - Člověk, který lže vědomě nebo ten, jenž křivdí bezděčně? Velmi povedený dialog. :)

(Až na poslední část - Menexenos mi toho opravdu moc nedal.)

09.02.2015 4 z 5


Parmenidés Parmenidés Platón

Iluze jednoho - jest či není? Jisté je však, že pokud není jedno, není nic.
Náročný dialog, přesto jeden z mých méně oblíbených.

08.02.2015 3 z 5


Politikos Politikos Platón

Skvělý dialog naplněný myšlenkou zidealizovaného království v čele s filosofem nebo společenstvím, jež by ve své povaze obsahovalo jak mírnost, tak i prudkost.

30.01.2015 4 z 5


Rétorika Rétorika Aristotelés

Knížka, kterou ocení jak řecký rétor, tak i člověk zabývající se slohem a psaním, psycholog, politik a v neposlední řádě i filosof.

Mně osobně nejzajímavější přišla až poslední část třetího oddílu, kde Aristotelés pojednává o řeči jako takové a ukazuje, jak by měla ideálně vypadat, aby byla co nejpřesvědčivější.

30.01.2015 4 z 5


Theaitétos Theaitétos Platón

Jeden z náročnějších a zároveň nejobsáhlejších dialogů. Sókratés zde disponuje volným časem, který se rozhodne vyplnit rozhovorem se stejně ´´ošklivým´´, ale svou moudrostí neobvykle krásným Theaitem. Společně se zabývají relativismem, statičností pohybu, vnímáním, věděním a pravým míněním.

27.01.2015 5 z 5


Charmidés, Lachés, Lysis, Theagés Charmidés, Lachés, Lysis, Theagés Platón

Dialog Charmidés má právě díky překrásnému Charmidovi lehce milostný nádech. Sókratés je ním okouzlen, ale především ho zajímá, zda je stějně tak jako na těle, půvabný i na duši.
Lachés se zabývá otázkou výchovy a zdatnosti, Lysis pravým přátelstvím a Theagés se opět vrací k výchově.

První tři dialogy jsou nedořešené. V průměru a v poměru ku ostatním Platónovým dialogům dávám tři hvězdičky.

25.01.2015 3 z 5


Euthyfrón, Obrana Sókrata, Kritón Euthyfrón, Obrana Sókrata, Kritón Platón

Pět hvezdiček! A to jak za estetickou stránku, tak i za obsah. Rozhodně stojí za přečtení! Jeden z mých nejoblíbenějších dialogů. :)

18.01.2015 5 z 5


Kratylos Kratylos Platón

O slově a řeči. Ocení spíše studenti řečtiny nebo lingvistiky.. Pro nás ostatní je zde však cenné vyvrácení Herakleitovy myšlenky.

18.01.2015 3 z 5


Faidón Faidón Platón

Popis Sókratovy smrti mě úplně uchvátil. Naopak pasáže, kde Platón umožňuje nahlédnout do své vidiny světa, na mě byly příliš velké sci-fi.

17.01.2015 4 z 5


Filébos Filébos Platón

Toto dílo se mi opravdu moc líbilo! Jedná se o dialog náročnější, né-li náročný, přesto však rozhodně za vynaložené úsilí stojí.
Zaobírá se myšlenkami základními a tím pádem je tento dialog velmi podstatný pro všechny Platónovy čtenáře.

15.01.2015 5 z 5