Aivinka Aivinka komentáře u knih

☰ menu

Ateliér špičatých klobouků 1 Ateliér špičatých klobouků 1 Kamome Širahama

Moc hezké odstartování prvního dílu. Kresba je velmi povedená a příjemná, příběh je tak miloučký, až se bojím, že se to co nevidět zvrtne...

30.12.2023 5 z 5


Doctor Who: Generace velkého třesku Doctor Who: Generace velkého třesku Gary Russell

Nevím, jestli jsem vypadla z loru Doctor Who, nebo byla tahle kniha prostě jen špatná. Některé dialogy byly prostě hloupé a nemyslím si, že by je Doktor někdy vypustil z pusy. Postavy nic moc, ani jedna mi nepřišla sympatická. Četlo se to rychle, ale za mě zklamání.

29.12.2023 3 z 5


Jeden rok Jeden rok Eleanor Corvin (p)

Každý máme jiný vkus, proto jde v této recenzi čistě o můj názor. Každý autor knihy si zaslouží obdiv za to, jakou cestu ušel, než svou prvotinu vydal.

Tahle kniha mě ale vyloženě nebavila. Anotace slibovala napětí a nové pohledy na smrt, byla jsem ale spíš zklamaná. Příběh se nikam neubíral, přišlo mi, že autorka dostala nápad na svět a to bylo všechno. Každá scén, která se dále odehrála, byla čistě náhodná. V posledních kapitolách šlo čistě jen o to, kdy se kdo s kým vyspí... no, myslím že to mohlo být pojato s větší pokorou. Některé dialogy a situace mi přišly vyloženě hloupé, jako kdybych četla fanfikci na Wattpadu.

Na konci celé knihy jsem vlastně dospěla k závěru, že to bylo jen jednou dlouhé tlachání o tom, jak je to na nic být mrtvá, ale vlastně se pro tebe nic moc nezmění. Vlastně se za celých 383 stran nic nevyřešilo.

Postavy mi často přišly prázdné a některé tam byly jen proto, aby tam prostě byly. Ne schválně, řekněte mi jednu charakteristickou vlastnost Charo, nebo Luciena. Jestli řeknete přidrzlý nebo trochu dětinský, tak jste se pravděpodobně trefili do každé postavy v této knize.
Abych jen nekritizovala, nápad s oživením samotných smrtek a provedení bylo zajímavé. Jde vidět, že tam se autorka vyřádila a dala do toho všechen svůj um.

Netvrdím, že autorka neumí psát, styl byl z jisté části poutavý, ale příběh mě absolutně nechytnul. Tohle prostě nebylo pro mě.

06.12.2023 2 z 5


Alan Rickman: Deníky Alan Rickman: Deníky Alan Rickman

Česká propagace naprosto podkopala celou myšlenku této knihy.

Alana většina lidí zná jako Severuse Snapea, nebo alespoň v česku tomu tak je. V Británii je mnohem víc, je to postava, která se zapsala do historie.

Češi nemají na čem svou propagaci stavět. Proto si pozvou Aleše Procházku, který přímo daboval hlas Alana v Harry Potterovi (ano, jsem si vědoma že i ve více fimech, ale to už se jaksi vytratilo...) a prakticky českému čtenáři nacpou myšlenku toho, že nahlédnou do mysli Snapea.

Blbost už od začátku. Alan nebyl nikdy spokojen s touto rolí, proto není divu, že o ní moc nepíše a nechce se o ni zmiňovat.

Knihu jsem četla v originále, kde se přímo jmenuje Medly, Deeply... Kde se tento název vytratil v českém překladu nemám zdání, ale možná by to našim čtenářům trochu naznačilo, že Alan Rickman a Severus Snape nejsou jedna a ta samá osoba.

Netvrdím, že propagace je největší problém, ony i všechny ty zmínky o Alanových přátelích nebo režisérech, která (pokud neznáte Alanův život, jeho přátele, blízkou rodinu a pracovní karieru) čtenáři asi nic moc neřekne, knize nepomáhá.

Každý tady píše, že to je hercovo soukromí které by se nemělo vydávat vena já s tím souhlasím. Rima Horton ho ale přece jen znala líp a vzhledem k tomu, že je bývalá politička v důchodu, si nemyslím, že by tuto knihu vydali za účelem nějakého zisku. Ať už byl záměr jakýkoliv, raději měli zpracovat jeho životopis. Udělali by stokrát lépe a přiblížila Alana takového jaký skutečně byl.

To, že si dvakrát za týden sedl s kámošema na jídlo nebo drink, nám o něm asi moc neřekne...

30.09.2023 1 z 5


Mlhy na blatech Mlhy na blatech Karel Klostermann

Není nad to přečíst si pohodovou, komfortní knihu. Tou Mlhy na Blatech rozhodně jsou, vyvolají ve vás pocit, že se nalézáte v úplně jiném století. Najednou naprosto nechápete, jak dokáže lidstvo žit v takovém neustálém shonu a hluku, když si kdysi vystačilo s prostým bytím a krásou žití.

Nemyslím si, že by v dnešní uspěchané literatuře, ve které každý prahne po akci, magii nebo drastických scénách uspěla, nicméně možná právě to má své vlastní kouzlo. Dlouhé popisy blat jsou velice poetické a nádherně vykreslené, skoro, jako byste stáli přímo na jednom z blatských kopců.

Klostermann vystavil naprosto běžný příběh nešťastné lásky, přátelství a krásy prostého života, zaobalil ho do nádherné přírody a vytvořil něco, na co do konce života nezapomenete. Několikrát jsem se přistihla, že hltám každé slovo, jako ten nejšťavnatější vesnický drb.

Konec mi přišel mírně uspěchaný. S tímhle se stalo to a to a to. Konec. Tohle bylo snad jediné minus celého příběhu. Ani to mě však nezastaví od toho, abych příběh ohodnotila plnou škálou hvězd.

21.09.2023 5 z 5


Lapeni Lapeni Emily McIntire

(SPOILER) Hvězdičky dneska vůbec nehrají roli. Nechci ale téhle knize snižovat hodnocení, když už jsem od začátku věděla, co mě čeká. Kniha není napsána špatně, právě naopak. Je čtivá a autorka si umí vyhrát se slovy. Ale to je asi její jedné plus.

Příběh sám o sobě je hrozně jednoduchý. Tohle je naprosto průměrná fanfikce o mafiánovi, který se nemusí nijak snažit prakticky o nic. Chce vraždit? V pohodě. Žádné postihy ani skrývání stop. Každý krok, který James udělá, nenese vůbec žádné následky. Je to tím že je hezký, bohatý, nebo jsou všichni v tomhle městě (včetně policie) naprosto pitomí a neschopní?

Dějových chyb je víc než dost. Když Hook unese Wendy, opravdu to nikomu nevadí? Jistě, přijde o práci, ale vážně mi chcete nakukat, že jí nikdo nehledá?

Sexuální scény ani probírat nebudu. Tohle bylo prostě divný. James je celou dobu gantelman se vším všudy, žádné sprosté slovo neopustí jeho rty po celý čas knihy. Teda pokud nepočítáme postelové scény, tam se doslova jeho slovní zásoba smrskne na slovník sprostých slov a oplzlostí... tohle není romantika, alespoň podle mě ne.

Wendy několikrát řekla, že Jamese ani nezná. Jejich jediná konverzace je, když probírají jak moc nadržení jsou. Jak se do sebe mohli zamilovat je mi stále záhadou.

Nechci tomu kazit hodnocení úplně, kdybych byla upřímná, dostalo by to jednu hvězdu za snahu. Pravdou ale je, že jsem knihu dočetla, takže úplný odpad to v mých očích není. Hezký námět, který by se dal rozhodně zpracovat lépe.

15.09.2023 2 z 5


Dracul Dracul Dacre Stoker

Jsem velký fanoušek upírů a když říkám upírů, nemyslím tím třpytivého nabušeného Edwarda. Upíři vznikli jako postavy z hororu, jako tiší zabijáci, kteří si o nás myslí, že jsme nepodstatní jako hmyz pod jejich podrážkou. Takoví jsou upíři a takoví měli zůstat. Dracul je příklad toho, že nemusíte knihu prokládat nevkusným lovestory, aby jste napsali dobrou knihu s upírem v hlavním roli. Bram Stoker by byl na svého praprasynovce hrdý. Zvládl se poprat s upíry, tak, jako jeho předek, s úctou a pořádnou dávkou hrůzy.

29.08.2023 4 z 5


Sadistova bible Sadistova bible Nicole Cushing

Předem píšu, že nejsem věřící, ale tohle se mnou cukalo do všech stran. Ani mi tak moc nevadila ta sadistická část (i když i to byla síla) jako spíš to naprosté pohřbení a popření všeho, co už je staletí bráno jako standard. Za mě naprosto pobuřující a místy skutečně odporné... dvě hvězdy za čtivost, protože napsáno to bylo velmi dobře.

28.08.2023 2 z 5


Kam jsi zmizela? Kam jsi zmizela? Tillie Walden

Všechny komiksy a mangy mají obrovskou nevýhodu a tou je čas. Tento komiks budete mít přečtený do hodiny, ale budete si přát, aby nikdy neskončil. Kresba je nádherná a dokonale se hodí k atmosféře příběhu.

28.08.2023 5 z 5


Cizinec Cizinec Albert Camus

První dílo. které jsem od Camuse četla. Nebylo to z donucení maturitní četby, spíše z vlastní zvědavosti. Až později usuzuji, že tuto knihu nemůžu hodnotit objektivně, proto upozorňuji, že se jedná jen a pouze o můj pocit z knihy.

Hlavní postava je tak strašně fádní a obyčejná, až je něčím úžasně zvráceným jedinečná. Celkový příběh je bizardní stejně, jako jeho protagonista a o konci ani nemluvě. Každý by v tom našel prvky pomíjivosti a nedůležitosti lidského života, mě ale daleko víc zasáhla ta bezmezná pravda o naprosté kráse flegmatické mysli :). Za mě velmi povedené dílo a vypadá to, že Albert Camus mě přivedl na dlouhou cestu po krásách existencialismu.

25.08.2023 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

A co jsme vlastně všichni čekali? Paní Mornštajnová prostě umí psát, umí podat informace tak, aby zaujala, to už předvedla nespočetněkrát v jiných dílech. Já si tuhle knihu užila, i když jsem konec čekala už od padesáté strany knihy. Hvězdičku srážím za to, že mi vlastně celý příběh nepřišel ničím originální. Na námět "nešťastné dětství" jsem četla už tolik knih, že jsem možná trochu zhýčkaná.

23.08.2023 4 z 5


Solitaire Solitaire Alice Oseman

Asi bych zrovna k této knize nebyla tak přísná. Hlavní hrdinka, Tori Springová, si prochází nelehkým období dospívání, v němž je ústřední postavou její bratr, který má problémy s příjmem potravy, což je problém který se viditelně podepisuje na fyzickém i psychickém zdraví. Tori se pak viní, nejen ze svých činů a pocitů, ale také z toho, že její bratr je na tom milionkrát hůř a ona nemá právo si jakkoliv stěžovat. Tyhle pocity jsou v dospívání i dospělosti velmi časté a pokud se je autorka snažila vystihnout, udělala to velmi dobře.

Ano, jednání Tori je často nevysvětlitelné a iracionální, ovšem, je to dívka, která se potýká s existencionální krizí a silnými depresemi, nemám jí za zlé jejích chování. A příběh obecně taky nebyl úplně špatný, je to kniha pro mladší věkovou skupinu a rozhodně si najde svoje fanoušky. Já si čtení užila.

23.08.2023 5 z 5


Nedorozumění Nedorozumění Albert Camus

Jedna z nejlepších divadelních her, které jsem kdy četla. Vyprávěcí styl je geniální, filozofické myšlenky jsou zakomponovány mistrovsky a nijak nenarušují děj. Doporučuji každému. Tohle opravdu stojí za to.

18.08.2023 5 z 5


Legendy & latéčka Legendy & latéčka Travis Baldree

(SPOILER) Dlouho jsem nevěděla, jestli se mám do knihy pouštět, nebo jí nechat na pokoji, nicméně jsem usoudila, že mi tento trend nesmí uniknout. Jak tady napsal už skoro každý, jedná se o klidnou, odpočinkovou četbu. Mile mě překvapilo, že se autor opravu drží nápadu budování kavárny a dokáže jí napsat tak poutavě, že knihu nebudete chtít odložit. Jediný problém jsme měla s romantickou linkou. Viv se celou dobu stará o kavárnu, ani náznakem nikde není zmíněno, že by se na sukubu jen podívala a pak najednou BUM. Asi bych ocenila lepší budování vztahu, když na tom prakticky stojí celá knih. Nicméně i tak jsem si knihu velice užila a za tenhle fakt bych nesrážela víc, než půl hvězdy.

18.08.2023 5 z 5


Kar Kar Miloš Urban

Ze začátku vás kniha chytne. Děje se tam najednou až moc věcí, ale postupně to od detektivky spíš přechází v nesmyslné jednání hlavní postavy a rozebírání jeho minulého života. Konec byl naprosto neslaný nemastný. Vůbec mě ve výsledku nezajímalo, kdo je vrah nebo co se tam sakra děje, byla jsem ráda, že to mám za sebou a můžu knihu s klidnou duší odložit.

07.07.2023 2 z 5


Ve větvích Yggdrasilu Ve větvích Yggdrasilu Tereza Kadečková

Kadečková mi prostě sedí. Její knihy jsou něco tak dobře známého a přesto tak překrásně originálního. Dle mého názoru, jedna z nejlepších, česky píšících, spisovatelek.

07.07.2023 5 z 5


Královna mrtvol Královna mrtvol Heather Herrman

Musím říct, že jsem si čtení užila, ale kniha ve mě bohužel nevyvolala silnější pocit. Po druhé si jí asi nepřečtu, jednou to stačilo. Ale zabaví vás, to rozhodně ano.

27.05.2023 4 z 5


Slow fashion: Módní revoluce Slow fashion: Módní revoluce Joanna Glogaza

Rozhodně nápomocná kniha, i když zrovna třeba nepatříte k extrému, které autorka popisuje. (každý týden oblečení za několik tisíc) Možná by jsme si měli každý udělat drobnou čistku v módě, i když jí mnohdy dvakrát neřešíme. Šaty přece dělají člověka.

18.12.2022 4 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Prokousat se začátkem je poněkud náročnější. Ne že by byl začátek méněcenný než zbytek, jen je poněkud "hutný". Celé dílo je protkáno tolika úvahami, které jsou mnohdy opravdu k zamyšlení, že vám celá kniha, na konci, bude připadat jako filozofické dílo.

17.12.2022 5 z 5


Údobí mlh Údobí mlh Neil Gaiman

Lucifer to zabalil a šel se opalovat na pláž. No nebudu lhát, docela mu závidím.

Sandman je tak krásně ironický komiks. Už dlouho jsem nečetla něco, u čeho jsem se musela zamyslet, jestli je to přesně akorát, nebo už je to až moc. A myslím si že na téhle hraně se veze Gaiman celou svou tvorbu, a právě proto ho lidi po celém světě tak moc milují.

17.12.2022 5 z 5