aisha21 aisha21 komentáře u knih

☰ menu

Planety v nás Planety v nás Thomas Moore

Máme v sobě celé nebe, svou ohnivou sílu a nebeský původ: Lunu, která symbolizuje nepřetržitý pohyb duše a těla, Mars rychlost a Saturn pomalost, Slunce Boha, Jupiter zákon, Merkur rozum a Venuše lidskost.
Ficinova knížka nám dává příležitost nově pohlédnout na planety, ne na planety noční oblohy, ale spíše na planety uvnitř. Jeho filosofie duše a praktické návody pro zdravý život nás vysílají na hlubinný průzkum temných prostor psýché a občasných světel. Jeho očima můžeme nahlédnout, že astrologie není jen pověra nebo módní záliba. Je to také způsob imaginace našeho vnitřního světa, tvořený našimi vzlety vizionářské intuice i bolestnými patologiemi.

18.09.2019 5 z 5


Medicína Čerokíjů Medicína Čerokíjů Michael Tlanusta Garrett

Základem učení Čerokijů je názor, že přišli z vesmíru, aby se stali strážci tajemství, nositeli indiánské medicíny a ochránci všeho živého. Jejich medicína neléčí jen tělo a ducha. Je způsobem života, v němž nechybí laskavost šlechetnost, úcta a trpělivost. Je cestou ke všeobecné harmonii – souladu člověka s příbuznými, rodinou všech lidí, zvířat, rostlin – s celým vesmírem. Matka příroda nám poskytuje mnoho darů, mezi nimi i léčivé byliny – součást indiánské medicíny. Máme ji péči oplácet a chránit ji. Země nepatří lidem, lidé patří Zemi. Taková je moudrost Čerokijských šamanů.
„Nevybral ses sám, ani tě nezvolila žádná lidská bytost, ale vyšší síla, než jsi ty nebo já. Neposlouchej ty, kdo tebe nebo mne kritizují, za to, že léčíš. Žij pravdou dávných amerických předků – oni by tomu člověku odpustili, ale ty ses takové síly raději vzdal.“

25.03.2019 5 z 5


Cesta k lásce Cesta k lásce Anthony De Mello

Je to kniha meditací, pravd a myšlenek. Nejde o pouhé přečtení, ale hlubší úvahy v tichu. Toto se musí žít, nejen číst, protože pak pocítíte, jak se ve vašem nitru odehrává nenásilný přerod, jak prožíváte něco obrozujícího - pochopení, a jak se ve vás rozlévá ten úžasný klid, který se v člověku rozhostí, když pozoruje hvězdy nebo východ slunce. Takový je účinek těchto klenotů duchovnosti. Stačí jen, když k nim přistoupíte s milujícím srdcem a otevřenou myslí. Lpění a pocity strachu vycházejí z ega, které je třeba rozpustit a transformovat v souladu s Přírodou.

07.01.2019 5 z 5


Umění milovat Umění milovat Erich Fromm

Četba této knihy bude zklamáním pro každého, kdo by od ní očekával jak snadné je toto učení "umění milovat". Jejím cílem je naopak ukázat, že láska není cit, kterému se může každý snadno oddat, bez ohledu na to, jaké úrovně zralosti dosáhl. Všechno jeho úsilí o lásku nutně zklame, nepokusí-li se co nejaktivněji rozvinout celou svou osobnost, aby dosáhl tvůrčí orientace; že najít uspokojení v individuální lásce je nemožné bez schopnosti milovat svého bližního, bez pravé pokory, odvahy, víry a kázně.
Většina lidí pohlíží na lásku jako na problém, jak být milován, méně už na to, jak milovat, jako na problém schopnosti k lásce. Jde jim převážně o to, co dělat, aby byli milováni, než aby se stali hodnými lásky. Důvěryhodný je víc než být milován.
Všemu je třeba se učit - je to umění. A co je umění ví jen ten, kdo to zkusil.

05.12.2018 5 z 5


Carl Gustav Jung a tarot - Cesta archetypu Carl Gustav Jung a tarot - Cesta archetypu Sallie Nichols

Autorka ve svém hlubokém zkoumání tarotu a zasvěceném výkladu jeho vzoru a pokusu rozšířit možnosti lidského vnímání prokázala nesmírnou službu analytické psychologii. Její kniha nás obohacuje a pomáhá nám porozumět zodpovědnosti, kterou na nás klade vědomí.
Tarotové postavy pronikají do našeho vědomí, aby nám předaly velice významná poselství.Cesta tarotovými kartami je poutí do našich vlastních hlubin. S čímkoliv se na ní setkáme, je v podstatě aspektem našeho nejhlubšího a nejvyššího Self. Představují bezpečný most k prastaré moudrosti našeho nejniternějšího Self. Této moudrosti je dnes velmi zapotřebí – moudrosti řešit naše osobní problémy a moudrosti hledat kreativní odpovědi na všeobecné otázky, s nimiž jsme všichni konfrontováni.

14.10.2018 5 z 5


Ohnivý keř I. Ohnivý keř I. Karel Weinfurter

Je to úžasné dílo tohoto spisovatele moderní mystiky. Těm, kdo by chtěli nastoupiti mystickou cestu, naleznou v této knize vše, co potřebují, neboť vše ostatní dostanou časem z nitra, které každého samo vede. Žádného zevního vůdce není v mystice třeba. Pro ty, co se moc v mystice neorientují, je to celkem náročné. Přečetla jsem část, pak odložila na čas a až přišel správný čas, pokračovala jsem dál. Ale dočetla dokonce. V tom je právě to, nic nevzdávat a jít stále dopředu.

14.10.2018 5 z 5


A psal prstem do písku A psal prstem do písku Thomas Moore

Úžasná kniha, která spojuje znalosti psychoterapeuta s náboženstvím. Poskytuje tak pohled na hlubší úrovni. Každý obsah pochopí podle toho, jak je duchovně vyspělý. Vše záleží na jednotlivci.

31.08.2018 5 z 5


Král panna Král panna Marion Woodman

Dvojí pohled na ruskou pohádku o Caru panně, zakončený rozhovorem obou psychoanalytiků.
Oba výklady pojímají celou pohádku jako cestu k setkání se se svou ženskou částí. První část je detailní, druhá část je všeobjímající a výstižnější. Je to jako přímka a kruh, demonstrace rozdílů mužského a ženského přístupu v praxi.
Robert Bly rozebírá všechno; symboliku stromu poznání, zajíce jako obětního zvířete a kachny, která vládne všemi živly, vlastně i vejce. Pro ty, kdo se zajímají o cestu a vývoj duše je to skvělá a nezapomenutelná knížka, ke které se člověk bude asi více vracet.

03.07.2018 5 z 5


Duše Indiána a další zápisky Ohiyesa Duše Indiána a další zápisky Ohiyesa Charles Alexander Eastman

Krásně napsaná knížečka. Jsou tam hlavní myšlenky a energie, které mají být čtenáři předány. Myšlenky hluboké, pro současnou dobu velmi potřebné.Každý ji porozumí, i když každý podle své duchovní zralosti.

28.06.2017 5 z 5