ainny ainny komentáře u knih

☰ menu

Šanghajské nádraží Šanghajské nádraží Bartle Bull

Co napsat, když mi trvalo hodně dlouho to přečíst? Můj šálek kávy to bohužel nebyl.

26.01.2024 2 z 5


Vánoce na skotském hradě Vánoce na skotském hradě Donna Ashcroft

Nenadchlo, neurazilo. Prostě romantika, která s Vánocemi moc společného neměla. Asi jsem čekala něco jiného a vůbec mi to nesedlo. Přečetla jsem knížku sice celou, ale jako milovník korejských seriálů, jsem pokaždé věděla, které klišé se zrovna objeví a konec mě překvapit nemohl.

26.01.2024 3 z 5


Samurajova žena Samurajova žena Laura Joh Rowland

Vzhledem k nedostatku času jsem se knížkou prokousávala hodně dlouho. To nic nemění na její poutavosti a faktu, že Sano patří k mým nejoblíbenějším detektivům. Autorka dovedně mixuje i lehkou erotiku a dokonce si tu na své přijdou i milovníci BL. Takže doporučuju.

21.09.2020 4 z 5


Počátek Počátek Dan Brown

Typický Brown, čtivý a poutavý, ale... Hlavní finále mi nevzalo dech a některá odhalení nepřekvapila. Ale i tak to za přečtení rozhodně stálo.

07.02.2020 4 z 5


Pchjongjangská akvária Pchjongjangská akvária Čchol-hwan Kang

Výborně napsaná knížka, která se nesnaží o senzacechtivost za každou cenu. Naopak je napsaná zdánlivě bez emocí, o to je ale výpověď autora uvěřitelnější. Líbilo se mi, že nehledá jenom to negativní, naopak přiznává, že jeho dětství bylo šťastné. Svým způsobem měl štěstí na dobu, do které se narodil a hlavně na rodinu, do které se narodil. Deset let v lágru mu ukázalo tu druhou stranu, otevřelo oči, ale ani tak jsem neměla pocit, že na svoji domovinu zanevřel. Spíš naopak. Opravdu se mi to moc líbilo, i když to asi není ten správný výraz.

03.02.2020 5 z 5


Kočka, která uměla číst pozpátku Kočka, která uměla číst pozpátku Lilian Jackson Braun

Taková knížka na jedno přečtení. Na mě moc dlouhý úvod a pak honem honem, jak to bylo. Uvidím, jestli půjdu do některé další.

03.02.2020 3 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Padesát stránek do konce a nejsem schopná se jimi prokousat. Celá knížka mi stylem tak nějak připomíná laciný humor Kameňáků a pod. A to nejsem nijak náročný čtenář. Další knížky autora už asi číst nebudu a film si pravděpodobně odpustím.

17.01.2020 2 z 5


Setkání Setkání Han Mu-suk

Hodně zajímavá knížka. Koreji se věnuju už dobře devět let a tohle bylo první setkání s tím, jak se na poloostrově žilo prvním křesťanům. Historických seriálů jsem viděla mraky, ale s křesťany se setkávám jenom v těch ze současnosti. A i když jsem na korejská jména zvyklá, tady jich bylo na začátku opravdu moc a ještě českou transkripcí. Nicméně děj i příběhy postav jsou více než zajímavé a český překlad velmi poutavý.

25.09.2019 5 z 5


Kocour Bob Kocour Bob James Bowen

Jako majitelka čtyř chlupatých originálů, z nichž je každý jiný a přitom tak stejný, jsem cítila povinnost si Boba přečíst. Bob mi hodně připomněl našeho Atíka, který už je za duhovým mostem. Knížka se čte sama, i když mi na druhou stranu přijde tak nějak chladná. Nevím, jak to říct. Za srdce mě nechytla, i když její autor má můj obdiv a já se jdu pustit do druhého dílu.

06.09.2019 4 z 5


Ztracené město opičího boha Ztracené město opičího boha Douglas Preston

Výborná knížka, i když tak trochu záhadná, hafo informací okolo a o ztraceném městě tam toho zase tolik není. Vím, že je výzkum na začátku, ale nějak to ve mně zanechalo pocit, okousaného koláče, z kterého to nejlepší zůstalo na talíři. To byla jedna věc, druhou byl český překlad. Tolik chyb a překlepů v knížce jsem snad ještě nezažila. Tek místo řek, re místo že a spousta, spousta dalších, které už si nepamatuju, ale při čtení mě tahaly za oči. Příště by to chtělo lepšího korektora. Tohle si pan Preston vážně nezaslouží.

24.07.2019 3 z 5


Abych přežila Abych přežila Yeonmi Park

Už jsem toho o Severní Koreji přečetla docela dost a někdy jsem měla pocit, že už mě nic nemůže překvapit, nicméně stejně jako mě neustále překvapují jihokorejské seriály, tak mě překvapují i knížky. Severní Korea viděna očima dívky, která musela předčasně dospět ukazuje zase trošku jiný pohled a hlavně poukazuje na obchodování s lidmi, o kterém se v souvislosti se severokorejskými uprchlíky až tak nemluví. Poslední jihokorejská část už pro mě nebyla tak poutavá (ve smyslu napínavá) jako ty předchozí, ale byla nezbytná k tomu, aby člověk "pochopil", jak těžké je se modernímu světu přizpůsobit, a jak těžké by to bylo, pokud by se obě země zase staly jednou.

04.07.2019 4 z 5


Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Fakt, že jsem knížku přečetla během dvou dní, ehm nocí... u mě o něčem vypovídá. Času je málo a spím snad ještě raději, než čtu. Nevím, jak to vnímali jiní, určitě je tam leccos zkreslené. Konec konců to Lale vyprávěl až na sklonku života, pravděpodobně je děj i hodně zjednodušený, ale pro mě znamenal naději a víru. Lale i Gita měli bez pochyby ve vší té mizérii obrovskou dávku štěstí. Jejich láska je na pozadí ponuré doby a příběhu jako oáza s čerstvou vodou uprostřed pouště.

25.06.2019 5 z 5


PS: Miluju tě PS: Miluju tě Cecelia Ahern

Miluju film, je krásný, ale knížka je mnohem, mnohem sladkobolnější. Číst ji, mi způsobovalo fyzickou bolest a tolik jsem toužila vrátit Gerryho z říše stínů. Je nádherná, ale patří k těm, u kterých nevím, jestli najdu odvahu si je přečíst znovu.

23.06.2019 5 z 5


Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Nemůžu říct, že by Hemingway patřil k mým oblíbencům a vlastně jsem ho nikdy nevyhledávala, ale úryvek, který jsme četli při angličtině, mě zaujal natolik, že jsem si přečetla celou knížku v češtině a nelituju. Tahle one man show za to fakt stojí.

23.06.2019 5 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Tohle se nedá komentovat, to se musí přečíst. A ne jednou. Geniální dílo, kterému na kvalitě nic neubírá ani čas. Saturnin na Hrad!

23.06.2019 5 z 5


Matka Davida S., narozeného 3. července 1959 Matka Davida S., narozeného 3. července 1959 Yvonne Keuls

Četla jsem to už kdysi dávno a doufala, že něco takového nebudu muset prožít. Nemusela, ale pořád někde ve mně ten pocit z knížky přetrvává.

23.06.2019 5 z 5


Čisté radosti mého života Čisté radosti mého života Jan Šmíd

Jedny z nejmilovanějších knížek a pohlazení po duši.

23.06.2019 5 z 5


Tady je ráj: svědectví o životě v Severní Koreji Tady je ráj: svědectví o životě v Severní Koreji Hjok Kang

Nějak se zdráhám dát knížkám s touhle tématikou plný počet, i když jsou výborné. Tenhle svět mě nepřestává fascinovat a čím víc toho o něm vím, tím neuvěřitelnější mi přijde.

22.06.2019 4 z 5


Vyprávění z dlouhé chvíle Vyprávění z dlouhé chvíle neznámý - neuveden

Knížku jsem četla už před časem a klidně si oba příběhy přečtu znovu. Český překlad je výborný, a i když jsem kdysi musela v rámci povinné četby přečíst ledacos, málokterá z knih před naší "moderní" dobou mě bavila jako právě tohle.

22.06.2019 5 z 5


Kim Čong-il uvádí Kim Čong-il uvádí Paul Fischer

Hodně zajímavá záležitost, v které se autor nezaměřuje jenom na únos samotný, ale otvírá dveře do Severní Korey dokořán. Co na tom, že je ten svět tak absurdní, až je neuvěřitelný. Většina knih na tohle téma se vzácně shoduje, takže ti lidé tam nejspíš opravdu tak žili a žijí. Našince potěší i zmínky o Československu a o natáčení jednoho ze Sinových filmů v barrandovských ateliérech. Ti, které tahle část světa zajímá, by si knížku rozhodně neměli nechat ujít.

22.06.2019 5 z 5