Adusa68 Adusa68 komentáře u knih

☰ menu

Cyklistka: Osud poslední baronky Cyklistka: Osud poslední baronky Jana Poncarová

Moje první přečtená kniha od této autorky. Moc se mi líbil styl vyprávění, který má dvě roviny, a to vzpomínající starší žena a její mladší verze. Nicméně hlavním pokladem této knihy bylo hlavně líčení přírody a také pocitů. Už dlouho jsem nečetla tak přirozeně a přitom mistrně vylíčené detaily, které se pojí s přírodou. Hned jsem měla pocit, že jsem s hlavní hrdinkou přesně na tom daném místě, které v knize líčí. Dokázala i vystihnout tu volnost a svobodu, kterou Blanka prožívala při jízdě na kole.
Mám však pocit, že děj ke konci slábl. Samozřejmě jsem byla zvědavá, co se ukrývá v tajemném dopise a vlastně mi to takto i stačilo (nesdílím názor, že mělo být jasně dané, co se stalo s Richardem).
Přiznám se, že o baronce Battaglia jsem se dozvěděla až z této knihy a jsem ráda. Poslední dobou přesně takové příběhy vyhledávám. Ty, které mě nutí zjistit si o dané události nebo osobě víc, které ve mně podnítí zvědavost. Těším se proto na další knížky od Jany Poncarové. :)

25.03.2024


Malý život Malý život Hanya Yanagihara

Tuhle knihu mi doporučila moje kamarádka, která ji četla také na doporučení od své kamarádky. Sama bych totiž na ni nikdy nenarazila a byla by to obrovská ŠKODA!
Několik prvních stránek jsem si říkala, co je na této knížce takové WOW. Postupně jsem se začítala víc a víc, emoce a popis postav byly hlubší a hlubší, a tak mi postupně docházelo, v čem tkví kouzlo této knížky. Autorka fakt dobře pracuje s niternými emocemi a pocity jednotlivých postav. Různé strachy, fobie a úzkosti vs. pocity štěstí, úspěchu a radostí z obyčejného okamžiku. Také si člověk uvědomí, že někdy druhého člověka prostě nezmění, ač to s ním myslí dobře, ač by mu chtěl z celého srdce pomoct, tak někdy to prostě fakt nejde. Některé děsy mají totiž tak hluboké kořeny, že se jich nezbavíte. Jen je otupíte a utlumíte a k tomu jsou právě podstatné láska a přátelství.
Knížka je určitě pro náročnější čtenáře, protože text je opravdu hustý, věty někdy fakt dlouhé a čtení vyžaduje maximální soustředěnost. Určitě to není lehké čtení. Mně právě moc nevyhovovaly dlouhé kapitoly, protože si právě čtenář nemůže říct to klasické: "Tak ještě jednu..." a musí to fázovat v rámci kapitoly. Nicméně je to jedna z knížek, které Vás nějakým způsobem ovlivní a která ve Vás něco zanechá. Takže rozhodně doporučuji!

19.02.2024 5 z 5


Gazely Gazely Patrik Hartl

Knížka se sice parádně četla, ale dějově na rozdíl třeba od P, Š, T a K slabší. Pořád jsem čekala, co se stane, co bude wow efekt (třeba na třídním srazu), ale nestalo se nic. Na druhou stranu je to asi fakt ze života a je pravda, že během jednoho týdne (kdy se děj odehrává) se žádné životní veletoče asi čekat nedají. I když každá se tak nějak rozhodla jít dál a neřešit co bylo a bude...

29.01.2024 3 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

"Kde zpívají raci" je nádherná kniha, která se mi dostala pod kůži. Všechno v ní totiž funguje. Děj krásně plyne, ale zároveň graduje, není to nuda a je tam to správné napětí. Krásné popisy přírody a poklidného života v bažině, máte pocit jako byste tam byli s hlavní hrdinkou. Kya je nesmírně silná hlavní hrdinka, vyrůstáte s ní a máte pro ni pochopení, i když se někdy chová až moc plaše a někdy raději od problémů uteče. Bavilo mě to moc, trefilo se mi to do momentální nálady a ty básničky....některé opravdu chytaly za srdce. Rozhodně jsem tuto knížku nečetla poprvé a moc doporučuji.
P.S.: První jsem viděla film a až pak jsem četla knížku. Kniha samozřejmě lepší, ale film je také moc povedený a taky doporučuji zhlédnout.

16.01.2024 5 z 5


Stalinova baletka Stalinova baletka Christina Ezrahi

Od knížky jsem očekávala něco jiného. Je to spíš taková rekonstrukce života N. Anisimovové, která byla nesmyslně odsouzena k nuceným pracím v gulagu, ale jako jednu z mála ji nakonec propustili. Styl mi moc neseděl, a to právě tím, že ač to musela být mravenčí práce v archivu, tak je to hodně založeno na dopisech Niny a Kosti. Navíc ke konci knihy, kde byl popisován život Niny za 2. sv. války mi Nina přišla jako rozmazlené děcko. Musela jsem bojovat sama se sebou, abych knihu dočetla a neodložila.

05.01.2024 2 z 5


Pro co si jdeš, vlku? Pro co si jdeš, vlku? Eva Vežnavec (p)

Velice zajímavá kniha, na kterou jsem narazila díky Noci literatury 2023. Trochu mi připomíná naše Žítkovské bohyně, nicméně ty byly lépe propracované a vyprávěné. Děj se odehrává v Bělorusku, kde se během 20. století vystřídalo hned několik režimů, které všechny zažila babička hlavní postavy. Většina knihy tak jsou jen převyprávěné vzpomínky babičky hlavní postavy, která byla léčitelkou. Vzpomínala proto na všechny hrůzy, které se tímto územím od počátku 20. století do zhruba roku 1948 odehrály. Vyprávění bylo barvité, nechyběly ani velmi brutální vzpomínky - pogromy na Židy, ale i Poláky, Bělorusy, komunisty, partizány, no zkrátka šílená doba. Děj okolo hlavní postavy nebyl nijak závratný ani překvapivý.
Osobně jsem byla občas ztracená ve vyprávění, protože nebylo jasné, kdo co zrovna vypráví, a protože mnoho postav nebo historii Běloruska tak dobře neznám. Tam jsem ocenila poznámky pod čarou s vysvětlením.
Knížka je útlá, takže ji přečtete za jedno odpoledne. Já jsem ráda, že mi trochu rozšířila obzory, co se týče historie Běloruska ve 20. století a hlavně života obyčejných lidí.

29.12.2023 3 z 5


Dívka s vůní manga Dívka s vůní manga Viktorie Besó

Celá kniha na mě působila jako cestovatelský deník, do kterého byl vsazen opravdu jednoduchý příběh o filipínské "popelce" a "bad boyi" z Čech. Zajímavé bylo akorát rozdělení kapitol na pohled Petra a Rose.

05.12.2023 2 z 5


Mlčící fontány Mlčící fontány Ruta Sepetys

Opět skvělá kniha od R. Sepetys. Vše podstatné už asi bylo řečeno v jiných 5* komentářích, se kterými souhlasím. Mám ráda, že autorka pracuje s historickými evropskými tématy 20. století. Oceňuji její rešerši a bádání před samotným napsáním knihy, protože to musí být nesmírně náročné, ale vlastně taky krásné, protože se člověk neuvěřitelně obohatí o nové znalosti. Těším se na další autorčinu knihu.

01.12.2023 5 z 5


Dešťová hůl Dešťová hůl Jiří Hájíček

Moje první kniha, kterou jsem od autora četla. Asi nejsem úplně cílová skupina. Děj se točí ohledně jedné události s pozemky, kde se hlavní postava až úporně snaží dosáhnout spravedlnosti. Pak jsou tu vhledy do jeho nitra a pocitů. Právě to jsem si myslela, že bude hlavní poselství knihy a v tom kniha dle mého selhává. Myslela jsem si, že se dočkám odpovědí na otázky, jak se vypořádat s krizí středního věku, kdy vám nic nedává smysl (práce, rodina, možná celý život), trpíte nespavostí a celkově jste vyhořelí. Konec knihy byl však plytký, bez emocí a vlastně s happy endem. Nevím, prostě mi ten příběh nesedl.

21.11.2023 2 z 5


Neklidná krev Neklidná krev Robert Galbraith (p)

Příběh byl zase tam, kde jsme u R. Galbraitha zvyklí, tedy napětí až do konce. Do poslední chvíle nevíte, kdo byl vrah a jak se to celé vlastně odehrálo. Souhlasím, že po slabším předchozím díle je Neklidná krev znovu TOP! Ač závratně dlouhá knížka, nenudila jsem se u ní ani chvíli. Každá kapitola byla pro děj podstatná. Baví mě ta ostýchavost mezi ústřední dvojicí, kdy ani jeden neví, co si myslí ten druhý, takže z toho důvodu se zase těším na další díl :)

14.11.2023 5 z 5


Vítězové Vítězové Fredrik Backman

Fredrik Backman je skutečně mistrem svého řemesla. Dokáže často až filozoficky psát o životě, vztazích a v téhle knize teda hlavně o hokeji. To mě na něm hodně baví. Nicméně u Vítězů jsem měla pocit, že děj se strašně vleče. Najednou jste na straně 500 a vlastně se pořád ještě nic zásadního nestalo. Hlavní postavy pořád tak nějak proplouvají kapitolami. Všechno zásadní se ale stane na posledních 100 stranách a pak je to emocionální výbuch. Teď budu hodně přísná, ale asi bych se bez téhle poslední knihy trilogie obešla, nebo bych ji aspoň o půlku zkrátila (proto ubírám na hodnocení). Nicméně i tak u mě vítězí hlavní message této knížky! My holky to všechno víme, ale naučte to vnímat ty kluky!!! NE znamená NE!!!

06.10.2023 4 z 5


Na mušce Na mušce Mark Greaney

Další příběh o jedné "zakázce" Šedého muže, která se opět tak trochu zvrtne. První polovina knihy byla spíše popisná a přípravná, než vyloženě akční a působí to na mě dojmem, že byla psána až po té druhé polovině, aby vzniklo kýžené propojení s jednou institucí. Naopak ve druhé polovině knížky už byl akční "nářez" tak, jak jsme u Šedého muže zvyklí. Promítlo se tam i trochu politikaření, kdy ŠM pochopil, že ne všechno je černobílé. Zasazení příběhu do Súdánu bylo zajímavé, na jednu stranu rušivé, na druhou tvořivé pro mou fantazii. U mě také převládá názor, že první díl byl lepší, byť hodnotím knihy stejnou hvězdou.

10.08.2023 4 z 5


Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Další skvělý příběh od této autorky. Především se mi líbilo to nepatrné dějové propojení s knihou "V šedých tónech". O tragédii W. Gustloff jsem dosud neslyšela a o to více mě to motivovalo si o této události najít ještě více informací.
Jinak příběh opět skvěle vystavený, vyprávěný prostřednictvím 4 postav. Každý měl svou vlastní cestu, která se později stala cestou společnou až do oné tragické události. Líbilo se mi, že autorka pracovala s více prvky než jen s ústřední událostí. Celkem výstižně a velmi obrazně je popisováno neštěstí, z kterého až mrazí.
Knížku můžu rozhodně doporučit.

10.07.2023 5 z 5


V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Opět skvělá knížka se zajímavým námětem. Osudy Litevců, se kterými bylo otřesně zacházeno ze strany sovětů, to vše vyprávěno pohledem 15leté dívky. Smutný a silný příběh z prostředí pracovních táborů a gulagů na území Sovětského svazu. Škoda rychlého konce, ještě pár stránek do příběhu by se hodilo, ale na druhou stranu možná právě v tom vyznívá celé kouzlo tohoto příběhu. Skvěle zpracované a moc doporučuji!

10.06.2023 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Velmi silný námět knihy, který Vás donutí uvažovat nad tím, kolika osob se reálně denně týká. Napsané to bylo skvěle, čtenář se výborně vcítil do mysli a pocitů devítileté "cácory". Jen mi osobně vadil až příliš rychlý a zkratkovitý konec příběhu. Určitě se na tom dalo ještě stavět a zápletka se dala rozvinout ještě dál. Od dospělejší verze jsem čekala nějakou větší hloubku emocí a pocitů a proces vyrovnání se s minulostí.

24.05.2023 4 z 5


Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Skvělá kniha, kterou bych doporučila určitě jako povinnou četbu do škol. Hodnocení zde zasloužené a ztotožňuji se i s chválícími komentáři. Jsem ráda, že jsem narazila zase na zajímavou autorku a určitě si od ní přečtu i další knihy.
Bună!

21.04.2023 5 z 5


Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Štěpán Javůrek

Druhá autorova kniha, kterou jsem četla a jsem příjemně překvapena jeho proměnou. V krátkém časovém úseku je odvyprávěn velmi dobře vystavěný příběh založený na odsunu Němců ze Sudet a soužití Čechů s Němci těsně po válce. Myslím, že se autorovi podařilo přesně vystihnout atmosféru tehdejší doby, tj. chování a jednání postav, okolní události a zvěrstva, která se děly. Těším se na pokračování.

29.03.2023 5 z 5


Chaloupky Chaloupky Štěpán Javůrek

Zajímavé téma knihy o soužití Čechů a Němců v Krušnohoří v průběhu nejvýznamnějších událostí 20. století. Nicméně pro mě se atraktivita tématu moc nepotkala se stylem vyprávění a stavění příběhu. Příběh mi přišel hodně povrchově a popisně odvyprávěn bez větších charakterových vlastností postav, bez větší hloubky. Některé postavy mi přišly zbytečné a příběh by se bez nich asi obešel.
Bohužel u téhle knihy se mi nestalo, že bych se těšila na každou další kapitolu a posun v příběhu. Dá se říct, že nejzajímavější část byla až ke konci knihy.

29.03.2023 2 z 5


Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Kniha se krásně četla a osud hlavní hrdinky byl zajímavý a nelehký. Líbil se mi její přístup k životu. Na druhou stranu měla velké štěstí na hodné, milé a vstřícné lidi okolo sebe, z čehož by si dnešní společnost mohla vzít rozhodně příklad.

Nicméně mi asi na knize vadila absence nějaké větší hloubky příběhu a postav. Také u mě převažoval spíš pocit, že příběh klouzal po povrchu. Knihu však ráda doporučím dál pro dokreslení života po 2. sv. válce a na začátku 50. let.

07.02.2023 3 z 5


Tajemství Tajemství Radka Třeštíková

Přikláním se k názoru ostatních, že knížka je sice čtivá a styl psaní autorky mi vyhovuje, ale tady těch postav bylo prostě moc. Trochu navíc mi přišel i příběh dvojice záchranářů horské služby, který se vlastně ani v druhé půlce nerozlouskl a nijak moc nepropojil s příběhem hlavním.
Naopak co oceňuji byl niterný vhled do každé z postav. I když jich bylo moc, tak každé se autorka věnovala a představila nám jejich myšlenky a tajemství, to bylo dobře vystavěné a promyšlené. Mám u knížek autorky ráda nesympatické a někdy i otravné postavy. Pozitivních knížek plných hrdinů a dokonalých postav je na trh až až....

19.10.2022 3 z 5