Adel703 Adel703 komentáře u knih

☰ menu

Domovina Domovina Robert Anthony Salvatore

A tímto začíná moje cesta po boku temného elfa Drizzta Do´Urdena.

Příběh je velmi čtivý a návykový. Těšila jsem se na každé další objevování Menzoberranzanu a jeho obyvatel.
I když je kniha více či méně předvídatelná a postavy nejsou nijak propracované, jedná se o super oddychovku, která vás opět vrátí do čtecího módu a u které si odpočinete. Děj se nevleče a pádí dál, je nabitý akcí a Drizztovým šermířským uměním.

No a Guenhvywar je chlupatá tečka nakonec. :)

25.02.2024 4 z 5


Věž úsvitu Věž úsvitu Sarah J. Maas

Z knihy jsem byla zpočátku rozpačitá - takhle, Chaola jsem v prvních dvou dílech žrala, byl to můj favorit, ale pak se cosi změnilo. Osobnost, která byla rozvíjena dva díly, začala být zazdívaná - ruku na srdce, v každé správné knize by měl proběhnout určitý vývoj postavy, ale tohle? Měla jsem pocit, že čtu o někom jiném v tom špatném slova smyslu. Najednou se ve veškerých svých pasážích litoval a kňoural nad svým mizerným rozhodnutím a životem. A to mě vážně nebavilo.
A v knize je přesně tento Chaol. Spolu s ním i další postavy, jako Nesryn (moje nejmíň oblíbená) a Yrene, mladá léčitelka, která děj jakž takž držela nad vodou. Samozřejmě že se mezi hrdiny rozvine i NEČEKANÁ romantická zápletka plná sundaných trik, litování a pevných svalů.
Nemůžu říct, že by mě jižní kontinent oslnil (možná proto, že jsem v něm viděla až moc podobností) a bohužel se musím přiznat, že i přes všechno snažení jsem knihu prostě nezvládla dočíst. Holt 600+ stran plných nesmyslných zápletek, nového Chaola a
zbytečných scén bylo moc. Takže pokud si taky chcete ušetřit čas, přečtěte si na wikifandom obsah, který snad i zábavnější než tohle.

19.08.2019 1 z 5


Nikdynoc Nikdynoc Jay Kristoff

Zaprvé musím říct, že jsem se na knihu ohromně těšila. Skvělé ohlasy jsem na ni vídala všude, všude, všude, zrovna v době, kdy jsem četla Obsidio. A tak jsem podlehla a koupila si ji.
No. Ani nevím co napsat. Jsem zklamaná. Měla jsem velký problém se začíst, o dočtení ani nemluvě. Na začátku mi poznámky pod čarou přišly super nápad, něco nového a neotřelého, ale po pár dalších stranách (kde některé poznámky jsou i přes půl stránky) mě rušily.
Další problém jsem měla s postavami. Proč se vrazi nechovali jako vrazi? Proč akolyté, co zemřeli během výcviku nám byli neznamí? Proč nám je autor víc nepředstavil? Proč víc charaktery nepropracoval? Musím říct, že už začínám být alergická na hlavní hrdiny, kterým je sladkých šestnáct a zdaleka převyšují i cvičené mistry a prahnou po pomstě.
Takže tak to je. Zápletka a celý děj knihy byl vleklý, málo akce hodně omáčky, zdlouhavé a vcelku nudné, zbytečné scény.
Pokud máte už něco načteno, hlavně fantasy a YA, knihu bych vám ani nedoporučovala. Není to nic nového, nic neobvyklého, celý svět ani Rudá církev nám nebyla představena tak, jak mohla a na konci nejste o nic chytřejší než na začátku.

02.07.2019 2 z 5


Nimbus Nimbus Neal Shusterman

Navzdory tomu, že druhé díly mi většinou přijdou horší než první, Nimbus zdaleka předčil Smrtku. Utopický svět i celý společenský systém je skvěle vymyšlený a kapitoly prokládané Nimbem jsou jako třešnička na dortu.
To samé ovšem nemůžu říct i o hlavních hrdinech. "Romantický" vztah, který mezi sebou Citra a Rowan mají mi nepřišel uvěřitelný, nehledě na to, že ani jeden hrdina mi nebyl sympatický. Co se týče nového hrdiny, který v knize přibude, jeho kapitoly mě vůbec nebavily.

24.05.2019 3 z 5


Zloději dýmu Zloději dýmu Sally Green

Tak si říkám, četla jsem to samé co ostatní?
Knihu jsem si pořídila kvůli autorčině předešlé (a úžasné) sérii Half Bad. A také, musím se přiznat, kvůli reklamě, kterou tato kniha kniha měla - YA Hra o trůny, čtivá, napínavá, úžasný fantasy svět, úžasné postavy - to vše jsem si od toho slibovala.
Bohužel, příběh mě neoslovil. Průměrné, obyčejné, ničím moc nezajímavé a vcelku nesympatické postavy, spousta omáčky a nic moc akce (až na cca 100 se něco začíná dít). Škoda.

24.05.2019 3 z 5


Říše bouří Říše bouří Sarah J. Maas

Tak tohle opravdu nefungovalo.
Série skleněný trůn je sice velice čtivá a napínavá, ale co ty postavy? Zdálo se to jen mně, že najednou čtu o někom úplně jiném?
Myslím, že autorka si tu nejvíce naběhla s počtem postav. To máme Aelin, Rowana, Aedion, Lysandru, Manon, Doriana, Elide, Lorcana, Fenryse a Gavriela. Nezapomněla jsem na někoho?
Nicméně, nemyslím si, že je dobré psát knihu s tolika "hlavními" postavami. Působilo to placatě. Žádná z postav (až Aelin a na Manon v první části) neměla svůj prostor. Co takový Dorian, král, který byl v prvním a druhém dílu užasný, sečtělý a vtipný? Teď stál jen stranou, téměř v depresích, nic neříkal a jeho největší chvíle přišla, když se pokoušel o Manon. Nebo takový Fenrys a Gavriel? Proč je tam autorka vůbec dávala, když zazdila jejich potenciál nesmrtelných a neporazitelných vílích válečníků, kteří žijí staletí? Jen se krčili v koutku a sem tam pronesli velkou hlášku. Vypadalo to, že dokonce i Rowan ztratil svůj potenciál.. A co Manon, od druhé poloviny knihy, kdy se připojila ke skupině, jsme se od ní dočkali jen pár kapitol, z toho témeř půlka byla užívání si s Dorianem.
Další věc je párování postav. Vím, že každé knihomolské srdce plesá (i to moje), když se v knize odehrávají románky, ale tohle bylo už moc, plus, když k tomu přičteme někdy až hodně detailně a barvitě popsané erotické scény. Opravdu se to do knihy hodí? Myslela jsem, že se podobné scény v YA neobjevují, zvlášť, když jsou i pro mladší čtenáře.
A nakonec Aelinina genialita. Vždy myslí o krok dopředu, nikomu to však neřekne (nebo spíš jen Aedionovi?). Hrdinové jsou samozřejmě nesmrtelní, všechny bitvy přežijí a úspěsně zdolají :)
Doufám, že poslední díl se v tomhle duchu neponese.

06.12.2018 2 z 5


Pokání Pokání Ian McEwan

Moje první setkání s Ian McEwanem. Kniha je opravdu velký čtenářský zážitek. Když jsem dočetla, byla jsem plná emocí.
Konec jsem si musela přečíst několikrát po sobě, než jsem ho plně pochopila. Tato kniha si zaslouší být čtena pomalu a v klidu, vychutnávat si jazyk a styl.
Ani nevím proč, ale příběh mě odrovnal. Neustále se vracím a přemýšlím o něm.
Je to geniální dílo.

06.12.2018 5 z 5


Ještě jeden den Ještě jeden den David Levithan

Už je to chvíle co jsem četla první díl, nicméně se mi líbil a Rhiannon jako jedna z mála knižních dívčích postav, která mi nelezla na nervy. Proto jsem zkusila i Ještě jeden den. A musím říct, že to bylo super.
Sice to nebylo tak dobré, ale pro fanoušky je to #mustread :) Doplní to spousty mezer v příběhu a opět se setkáme se s A.
Takže shrnutí - tomu, komu se nelíbil 1. díl se nejspíš nebude líbit ani tento.
A pro ty, kteří A milují, doporučuji číst oba díly s větším časovým odstupem.

06.12.2018 4 z 5


Pod vodou Pod vodou Juli Zeh

Zdálo se mi to, nebo kniha v roce svého vydání udělala velký BOOM?
Jak tak vzpomínám, myslím že právě ten BOOM, který jsem vídala na stránkách booktuberů, mě přiměl si knihu půjčit.
Ovšem teď si říkám, že poprask okolo ní se mi snad jen zdál. Děj sice čtivý, ale nijaký, v podstatě se zde řeší jen jeden zvláštní pár, který se chce evidetně mezi sebou zabít.

15.11.2017 2 z 5


Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Řadím se do skupiny čtenářů, kteří nejsou z Metra zrovna nadšení.
Čekala jsem hodně. Čekala jsem, že kniha bude plná akce, že hlavní hrdina mi bude více sympatický, že celý děj bude mít rychlý spád. Čekala jsem, že se budu bát číst dál, že celé metro bude temně a krutě popsané.
A nic se samozřejmě nestalo. Styl psaní nijaký, spíš místy nudný, vůbec mě neoslovil.
Několik věcí mi přišlo hodně absurdních a naivních.
Jak řekl můj přítel: když chceš akci, zahraj si hru.

26.08.2017 3 z 5


Něco víc Něco víc Patrick Ness

Zvláštní to kniha. Styl psaní mi opět sedl (stejně jako ostaní Patrikovi knihy), ale příběh už ne... Na začátku mi bylo Setha líto, jenže pak se to všechno opakovalo stále dokola. Seth udělal strašnou, neodpustitelnou věc a nemůže jí nikomu říct, ikdyž by chtěl...
Nicméně rozuzlení příběhu dobrý, sice trochu připomínal známý sci-fi film, ale což.
Na závěr musím říct, že mě tato kniha zklamala. Možná, že kdyby se odprostila od young adult a toho (dnes uz obvyklého a oblíbeného) homosexualního tématu, bavila by mě víc.

26.08.2017 3 z 5


Posvátné lži Minnow Blyové Posvátné lži Minnow Blyové Stephanie Oakes

Nejvíc ze všeho, mi vadilo označení Young adult. Nějak mi to k tématu knihu nešlo dohromady.
Příběh byl místy napínavý a čtivý, jindy se však vlekl. Celé zakončení mi vhledem k rozvleklému příběhu přišlo příliš rychlé, ani jsem ho nestačila pobrat. Působilo to na mě, jako by autorce došly stránky, a tak to zmáčkla na dvojstranu.

06.07.2017 2 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Nechápu proč byla na knihu tak obrovská reklama. Možná, že kdybych jí denně nevídala úplně všude a kdyby se nevychvalovala až do nebe, možná potom by se mi líbila. Děj mi přišel vcelku o ničem k tomu pěkně natahovaný. Kapitoly Rachel mě vysloveně nudily a u ostatních dvou dam jakbysmet.
A konec... jestliže děj knihy měl jakž-takž hlavu a patu, konec tomu nasadil korunku svou absurditou.
Nelíbilo se mi to. Takovou kampaň by si zasloužily jiné knihy.

15.05.2016 2 z 5


Den co den Den co den David Levithan

Po dlouhé době opět kniha, která mě dokázala zaujmout natolik, že jsem ji nedokázala odložit. Líbil se mi námět, líbilo se mi zpracování, líbili se mi hlavní postavy. Rhiannon mi jako jedna z mála hrdinek nelezla krkem a A... co k tomu říct? Nejspíš to, že mi bylo A líto. Probouzet se v novém těle, pořád a pořád dokola, nevědět, kdo budete, žít bídný nebo bohatý život, být nemocný jak už psychicky tak fyzicky,... Opravdu se mi to líbilo.

27.10.2015 5 z 5


Dědička Dědička Amanda Hocking

Hlavní hrdinka mě doháněla k šílenství, nad naivitou i logikou postav se radši zastavovat nebudu. Zápletka se dá uhodnou už na začátku.
I styl psaní mi přišel příšerný.
Ale přes všechna negativa se mi kniha, nebo spíš celá série, zvráceným způsobem líbila a měla jsem ji přečtenou za víkend. Je čtivá, oddechová. Sice to žádný velký objev nebyl, ale jsem ráda, že jsem si sérii přečetla.

05.09.2015 4 z 5


Ďábel Ďábel Donald Ray Pollock

Kniha mě strhla a nepustila až do konce. Nejdřív jsem se se obávala toho, že budu mít příběhem problém - podle anotace jsem usoudila, že je to detektivka. Anotace mi přijde naprosto mylná. Kniha je úžasná, napínavá, místy nechutná, pochmurná a brutální. Autorovi se dokonale povedlo vykreslit atmosféru. Chci si ji přečíst ještě jednou. Musím.

08.08.2015 5 z 5


Potřeby pro sebevrahy Potřeby pro sebevrahy Jean Teulé

Kniha se mi i přes svoji naivitu líbila :) Hodněkrát jsem se zasmála, což se mi u knih moc nestává

08.08.2015 4 z 5


Potrhaná křídla Potrhaná křídla Ruta Sepetys

I přes všechny kladné recenze a doporučení, mě příběh nezaujal. Přišlo mi, že tomu něco chybí a nic moc se tam neděje. Do Jo jsem se nemohla vžít, nechápala jsem její myšlení a uvažování.

08.08.2015 1 z 5


Napůl divoký Napůl divoký Sally Green

Já tu sérii miluju!
Nevím který díl byl lepší, nedokážu to posoudit. Na pokračování Nathanova příběhu jsem se tak dlouho těšila a nezklamalo. Ohromilo mě. Ještě víc jsem si oblíbila Gabriela.
P.s - Ten konec? Vážně? Jak můžu čekat rok? :D

08.08.2015 5 z 5


Oceán na konci uličky Oceán na konci uličky Neil Gaiman

Hodně jsem se na ni těšila. Byla to první kniha od Gaimana, co jsem četla. Líbila se mi, ale nebyla z ní tak unesená, jak jsem si myslela. To je škoda, protože příběh byl zajímavý a dobře vymyšlený. Celkově v mí byla ohromná dávka fantazie :)

08.08.2015 4 z 5