ada4 ada4 komentáře u knih

☰ menu

Prvotní hřích Prvotní hřích Brian Edmund Posehn

Z vizuálního hlediska se neubráním pojmenovat to jako zklamání. Kresba Johna Lucase je sice precizní a dynamická, ale nepřjemně karikaturistická. Tahá za oči, všichni se jakoby pitvoří a šklebí a v mém případě doslova odtrhávala od vlastního příběhu, takže z toho vlastně nic nemám. Knihu jsem přeletěl až k poslednímu sešitu (kreslí Scott Koblish skvělou retro variací á la devadesátky), který už byl zajímavější. A dějem a vyzněním vlastně i odbočil od toho ostatního, za mě zajímavým směrem. Celkový děj je, jak je zvykem, zběsilý, plný překvapení, občas i pověstného humoru. Jen by mu slušela ta jiná kresba...

04.06.2019 2 z 5


Zvuky kolem nás Zvuky kolem nás Holly Brook-Piper

Možná kniha netrefila věkový limit, který zrovna vyhledáváme, ale dle mého názoru je pro děti těžko použitelná. Zvířata zobrazená v surrealistických barvách, lvi s barevně segmentovanou, místy kytičkovanou hřívou, barvy navíc všechny vybledlé, nekontrastní, i vybrané tak, že v některých případech jsou v optických protikladech, až to paradoxně tahá oči. Ani dospělým, ani dětem se u nás nelíbí. Pozitivní a velmi zajímavá záležitost je reliéfní tisk, jen by mu víc slušela jiná podoba ilustrací.

07.03.2019 2 z 5


V našem lese V našem lese Otakar Čemus

Výborná knížka pro nejmenší, která dokáže seznámit s výběrem tvorů žijících v naší krajině. Ilustrace jsou v záplavě moderních barevných knih na první pohled zdánlivě jednodušší, po bližším pohledu jsou ale krásně realisticky provedené a úžasné (akvarel). Vše je vyvedeno tak, že je na první pohled patrné, o co se jedná. Publikaci dále zdobí zaoblené rohy, které prodlužují výdrž knihy před zvědavými dětskými prstíky.

07.03.2019 5 z 5


Parťácká romance Parťácká romance Joe Kelly

Občasný zmatek v ději (způsoben mou neznalostí životů obou hlavních protagonistů) nedokázal zkazit celkový dojem. I když se ve světech obou hrdinů neorientuju dokonale, nevadí to. Tolik špeků a hlášek na jednom místě jsem už dlouho neviděl a výborný překlad tomu dává super šťávu (originál jsem nečetl). Kresba je neuvěřitelně precizní, správným způsobem vyvažuje mix lehké karikatury a realismu (ten je zvláště ve výrazech postav a pohybových kreacích opravdu skvostný) a hlavně, je neskutečně dynamická a skvěle vystihuje atmosféru děje. Za mě se toto dílo jen těžko mohlo podařit lépe!

25.12.2018 5 z 5


Drákulova výzva Drákulova výzva Brian Edmund Posehn

Strašná úchylárna... přiznám se, že k Deadpoolovi jsem přičichl až na základě skvělých filmů a toto je moje první komiksové setkání. Vybral jsem ho na doporučení hodnotitelů jak zde, tak i jinde. Zpočátku mi to přišlo šíleně překombinované a zběsilé, ale po chvilce jsem tomu tempu a množství děje (a postav) přišel na chuť. Parádní odpočinkovka :)

29.11.2018 4 z 5


Chatrč Chatrč Wm. Paul Young (p)

Kniha, o které mi bylo řečeno, ať ji odložím, že na ni nejsem dost připraven. Od té doby uplynuly další dva roky a sáhl jsem po ní až teď. A té pauzy nelituju. Tato kniha není pro každého, člověk musí být připraven přijmout jak příběh, tak styl vyprávění, aby si ji plně prožil. Ano, prožil, protože toto není jen o čtení. Je to místy filozofická (z větší části), místy brutálně emotivní sonda do duše a malá (ale důležitá) pomoc pro každého, kdo dokáže připustit, že vše nemusí být takové, jaké se na první pohled zdá. A i když je považována za knihu od věřícího pro věřící, není tomu pouze takto, ale to člověk pochopí opět až při čtení. Za mě úžasně svěží, překvapivě naplňující a emotivní takovým způsobem, jakému bych ještě před pár lety nevěřil. Děkuju za to.

14.08.2018 5 z 5


Technik Technik Neal Asher

Po prvním přečtení na mě román působil "pouze" nadprůměrně, ale chyběl tomu ten bomba efekt, který jsem u Ashera už vícekrát zažil a očekával ho i tady. Nechal jsem to vše trochu odležet a při druhém čtení mi došly i některé věci, které mi původně unikaly. A tak i když už jsem už nástin dalšího děje dopředu věděl, hltal jsem každou další stránku a dílo bylo hned o úroveň výše. Super!!

PS: po přečtení Blábolu u mě dostala Penny Royal doslova nový rozměr vnímání... Ať už je na trhu Dark Intelligence!! :)

13.09.2016 5 z 5


Orchideje Orchideje Jindra Dušek

Pro mne jako laika je to výborná publikace se zajímavými informacemi jak o vlastním pěstování orchidejí, tak i o jejich kultivaci a šlechtění. Větší část se zabývá vlastním popisem různých rodů a druhů, obrazová část obsahuje mnoho fotografií a spoustu názorných kreseb, na kterých já, jako naprostý botanický amatér, jsem schopen naučit se rozpoznávat i rozdíly mezi jednotlivými rody. Díky datu vydání určitě nejsou obsaženy novější hybridy, ale i tak jde stále o velmi zajímavou knihu.

09.01.2015 5 z 5


Hraniční válka Hraniční válka Neal Asher

Knížka, na kterou jsem se po přečtení přímého předchozího románu Agent řádu hodně dlouho těšil a stále byla vydavatelem přeskakována jinými tituly stejného autora. Bohužel byl pro mě výsledný dojem velmi poničen po přečtení několika prvních stránek. Těsně před touto knihou jsem přečetl ostatní knihy série Ian Cormac, které překládal, pro mě naprosto brilantním způsobem, Petr Kotrle. Nevím proč, ale poslední tuším 3 v ČR vydané knihy od Neila Ashera překládá Marek Hrnčíř. Bohužel je zde značný rozdíl způsobu překladu, což je pro přímo navazující knihu velmi nepříjemné. Největším problémem je to, že není dodržena původní překladatelská terminologie, která Asherův vesmír jedinečně formovala v předešlých knihách. Tento fakt strašným způsobem narušuje čtivost a vzájemné porovnání známých a nových termínů je pro mě docela tragédie (runsibl vs. runcibl; Supice [název lodi] vs. Sup; dlaňovka vs. ruční pistole; síťové připojení vs. síťová přípojka; Arogance [název lodi] vs. Hubris;... a tak dále). Jsou to detaily, které spolehlivě ničí dojem z knihy jako součásti už známého vesmíru. Tolik k překladu. Vlastní děj mě trochu překvapil. Opět je tu více paralelních linií, které se sbíhají v konec, který jsem poněkud nečekal :) Považuji Hraniční válku za skvělou knihu, ale Agent řádu pro mě zůstává mnohem zajímavějším dílem. Těším se, až si ji přečtu znova.

06.10.2014 4 z 5