achilles achilles komentáře u knih

☰ menu

Král železný, král zlatý Král železný, král zlatý Ludmila Vaňková

Jsem rád, že jsem se konečně k Vaňkové dostal a zrovna, podle mně, k nejlepšímu období Čech. Pěkně zpracované, historicky i románově. Jen bych snad také preferoval méně romantiky.
Je krásné číst o tom, že jsme měli Alpy, Salcburk... a Čechy byli tak silné.

18.03.2018 5 z 5


Počátek Počátek Dan Brown

3* je maximum. Na víc to není. Je to utahané, příliš čitelné, postrádá to napětí a je to prostě stejné bez nápadu.

26.02.2018 3 z 5


Severská mytologie Severská mytologie Neil Gaiman

Nádherná mytologie. Chytla mne stejně jako před lety řecká. Velice jednoduchou formou, lehce pochopitelnou čtenáři přiblíži základy této krásné kultury.

03.01.2018 5 z 5


Orlové ve válce Orlové ve válce Ben Kane

Pěkné románové zpracování slavné porážky Římanů (nebo slavné vítězství Germánů). Pro mě perfektní první část, kdy Arminius plánuje, život v táborech a celkové vykreslení soupeřů. Druhá část již bitva, nebo spíše jatka, už nebyla tak pro mě zajímavá. Celkově ale hodnotím kladně.

23.12.2017 4 z 5


Tyranie: 20 lekcí z 20. století Tyranie: 20 lekcí z 20. století Timothy Snyder

Hodně se vzdálil kvalitou od svých prvních prací. Škoda. Obecné fráze, řekl bych až novinářské plky. Rozdělení světa a názorů na dobré a zlé, samozřejmě vše dobré je v autorových radách.
Máme uvažovat samostatně a máme si předplatit tištěná media, čímž podpoříme investigativní žurnalistiku. Opravdu? A z toho si mám vytvořit svůj názor, nebo vlastně přijmu názor novinářů. Děkuji, nechci.

14.12.2017 2 z 5


Tanec s draky 2 Tanec s draky 2 George R. R. Martin

Slabý díl. K čemu tak zbytečná postava jako byl Quentyn Martell? Tolik stránek pro nic. Ještě že máme Theona, Jona, Tyriona, i když i ten trochu zeslábl. Díky Cersei, že jsi knihu trochu okořenila tvým pochodem městem. A já tak nesnášel Jofreeyho, ale aspoň ty kapitoly s ním měly šťávu. Budu doufat opět v lepší části.

13.12.2017 3 z 5


Jen čtyři doutníky denně! Jen čtyři doutníky denně! Patrick Delaforce

Autor si asi chtěl přivydělat. Přečetl si Churchillovi memoáry a heslovitě to zestručnil do knížky. Český překlad navíc použil překladatel, aby na knihu více nalákal.
V originále "274 things you should know about Churchill", tzn. vlastně taková encyklopedie pro ty, koho nebaví číst. Zklamání.

06.12.2017 2 z 5


Tanec s draky 1 Tanec s draky 1 George R. R. Martin

Tak se nám to vrátilo zase do starých vyjetých kolejí a začíná se opět něco dít. Kupodivu i bez Tywina a změněných Tyriona s Jaimem. Děj graduje obzváště u Boltonů a naopak k usnutí je u Brana.

06.12.2017 5 z 5


Hostina pro vrány 2 Hostina pro vrány 2 George R. R. Martin

Pokud to tedy byl nejslabší díl série, jsem rád, že ho mám za sebou. Nebýt Jaime a Cersei, asi bych sundal více než jednu hvězdičku. Kapitoly "Putování s Brienne" byly neskutečně nudné. Zbytečné postavy, kterým Martin dává zbytečný prostor a zbytečnou důležitost, asi jen pro to, aby se kniha dostala do svého tradičního objemu. Jdeme dál....

28.11.2017 4 z 5


Bouře mečů 1 Bouře mečů 1 George R. R. Martin

Nádhera. Co si víc přát. Ve 3.knize je vše, co čtenář může chtít. Tywin nekorunovaný král, vynikající řečník a nebál bych se říct státník. Tyrion opět dokonalý. Tito dva, když se sejdou a začnou se přít, nepřeji si konec. Nepřeji si ani konec žádné postavy, ale bohužel Martin je proti...

23.11.2017 5 z 5


Hostina pro vrány 1 Hostina pro vrány 1 George R. R. Martin

Dostali jsme se trochu jinam a k jiným lidem. Aby to bylo trochu zamotanější. Naštěstí máme skvělého Malíčka, který je úžasný. Lannisterové trochu ustupují a děj najednou vadne. Věřím, že se brzy probudíme.

23.11.2017 5 z 5


Střet králů 1 Střet králů 1 George R. R. Martin

Občas si při čtení říkám, proč tam je tato kapitola, tato pasáž, není to zbytečné? Asi ne. Ono se to pak později hodí, člověk si vzpomene a je mu to jasné. V seriálu taková "hluchá" místa nejsou, děj tam celkem "odsejpá", ale právě proto je kniha vždycky něco víc, taková přidaná hodnota.

23.11.2017 5 z 5


Hra o trůny 2 Hra o trůny 2 George R. R. Martin

Děj graduje, postavy se vybarvují, ale nikterak není známo, co dál. Skvěle napsané, překvapení číhá na každé stránce. Dokonalý román.

23.11.2017 5 z 5


Střet králů 1 Střet králů 1 George R. R. Martin

Pokud bych měl hodnotit něco jiného než samotnou knihu, která je samozřejmě nádherná, jsou to postavy. To je dokonalost sama. Tolik rozdílných povah se v jednom románu těžko vidí. Tyrion je bezkonkurenční, stejně tak Tywin (moje krevní skupina :-), miluji jejich dialogy. Arya je má favoritka, nedá se ji nefandit, i když každého provokuje.
Když trochu přivřu oči, setkávám se s většinou postav i v reálném životě.

23.11.2017 5 z 5


Hra o trůny 1 Hra o trůny 1 George R. R. Martin

Co napsat dnes k hodnocení této obdivuhodné série? Stačilo pár slov: skvělé, obdivuhodné, dokonalé,nenapodobitelné, neskutečné...Jak hodnotit knihu, kterou hodnotilo tisíce čtenářů? Je to fantasy, ale tak reálné, jako samotný život. Ač budu patřit k menšině, není tam záporná postava. Každá má něco.
Jelikož jsem nejprve viděl seriál a až poté četl knihu, má představivost postav se kryje s postavy ve filmu, ale žádná škoda, myslím, že se to podařilo dokonale.

23.11.2017 5 z 5


Rok kobry Rok kobry Paul Doherty

Výborný díl skvělé série. Zajímavé ukončení. "...dal život dceři, která povila syna -albína jménem Mojžíš." Úmyslně jsem vynechal jméno otce :-)
Román je doslova dramatický, žádná hluchá místa, akce střídá akci. Opět politika s velkým P a úžasná část historie starověkého Egypta.
Škoda, že série nepokračuje, ale to by už Mahu nezvládl.

10.10.2017 5 z 5


Marco Pantani - legenda žije dál Marco Pantani - legenda žije dál Kamil Hofman

Pěkně shrnutý krátký, ale plný život Marka Pantaniho. Není to žádná čtivá beletrie, ale literatura faktu. Je znát, že to napsal známý cyklistický komentátor a novinář. Žádné barvité líčení divokého života tohoto vynikajícího cyklisty, ale především popis jeho excelentních výkonů, na které dnes v cyklistice měřené podle watů můžeme jen nostalgicky vzpomínat.

02.10.2017 5 z 5


Kacířská léta Kacířská léta Paul Doherty

Výborné dílo! Historicky bravurně zvládnutý život a vláda Achnatona a Nefertiti. Trochu možná autor příliš květnatě popisuje osoby a místa, ale jinak je to věrohodné dílo. Tedy kromě popisu Nefertiti, to je óda na krásu. Postava inteligentního vypravěče Mahua se moc líbila. Téměř od píky se vypracoval na velmi vlivnou a nápaditou osobu.

23.09.2017 5 z 5


Pod znakem orla Pod znakem orla Simon Scarrow

Skvělé. Nechybělo nic. Velice zajímavě pojaté období. Téměř encyklopedické vysvětlení fungování a složeí římské armády (legie). Každý si přijde na chuť. Intriky, politika, válka -prostě klasický Řím.

22.09.2017 5 z 5


Princezna a piráti Princezna a piráti John Maddox Roberts

Pěkné. Mě se na této sérii líbí většinou začátky. Popisy míst, charakteristiky osob, které na těch místech jsou a proč. Setkáváme se skutečnými či vymyšlenými postavami, a je to úžasné nahlédnutí do minulosti. Jelikož je to detektivní román, je samozřejmé, že se něco nečekaného musí stát, aby Decius mohl uplatnit svou původní profesi. Tentokrát to byla škoda, že se něco stalo-tešil jsem na skutečný souboj s piráty.

08.09.2017 4 z 5