acheska acheska komentáře u knih

☰ menu

Mizející dívky Mizející dívky Lisa Regan

Asi to byla moje chyba, že jsem hned po Loutkovém divadlu sáhla po další detektivce. Zatímco divadlo mi přišlo skvěle promyšlené, napínavé a motiv na konci dobře vysvětlený, tady jsem se absolutně nedokázala začíst. Příběh mi přišel málo uvěřitelný, nedotažený a některé scény psané na sílu. Další knihu ze série Josie Quinnové si přečtu, proč ne, ale s delším časovým odstupem a budu doufat, že jiný případ mi sedne víc.

12.04.2022 3 z 5


Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

Jsem z Havířova, takže se mě příběh samozřejmě dotkl osobněji. O to víc mě štve, že se nám nikdy profesor dějepisu o ní ani slůvkem nezmínil. Věděli jsme, že v Životicích památník je, chodili jsme kolem něj, ale co se vlastně stalo, po tom nikdo nepátral. V době, kdy jsem tam žila, jsem si vůbec neuvědomila, jak bohatý máme kraj z hlediska historie (tam zahrnuji i oba díly Šikmého kostela). Karin Lednická má svůj styl psaní, přijde mi takový syrový a paradoxně si při čtení uvědomíte, že na Vás ty emoce silně doléhaji a vy pořád čtete a je vám čím dál smutněji. Zařadila bych knihu do povinné četby, a to celorepubikově. Paní Lednická, bravo!

05.04.2022 5 z 5


Chaloupky Chaloupky Štěpán Javůrek

Souhlasím s komentáři níže, na začátku hodně postav a téma, co už tady bylo vícekrát. Ale! není to tak dlouho, co jsem dočetla Šikmý kostel 1,2 a bylo zajímavé porovnávat ten "blahobyt" první republiky v pohraničí- v jedné knize s Poláky, ve druhé knize s Němci.
Jinak příběh milý, ačkoliv nebyl veselý, tak nějak zahřál na duši, hezky popsaná lokalita Krušných hor (hned bych tam vyrazila na pořádný výšlap). Pokud bude autor ve tvorbě pokračovat, ráda ho podpořím.

13.09.2021 4 z 5


Růže a lev Růže a lev František Niedl

Pan Niedl prostě umí :-) více komentovat asi netřeba. Ty, které historie baví nebo ještě bavit nezačala, s chutí do toho!

27.06.2017 5 z 5


Bez šance Bez šance Neal Shusterman

Kniha se čte jedním dechem. Zákon o životě, rozpojování, Válka o vnitrozemí, desátci, někoho čápnout, příběh o Humphrey Dunfeem....všechny tyto autorem vytvořené skutečnosti děsí. Nejednou jsem z příběhu měla husí kůži a proces rozpojování, kdy máte právo vědět, co všechno se s Vámi děje, ten už z hlavy asi nikdy nedostanu. Scifi opravdu není můj šálek čaje..., i když se nad určitými věcmi v návaznosti prostě zamyslet musíte.

17.03.2017 3 z 5


Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Po zkušenosti s autorkou Žítkovských bohyní jsem neváhala směle s ní vykročit do dalšího příběhu.
Knih s tématem života za války, před válkou, koncentračních táborů nebo komunistických lágrů jsem četla docela hodně, nicméně o životě těsně po válce nebylo o nic méně děsivé. Na jednu stranu všemi žádoucí pomsta, na druhou stranu opět utrpení nevinných(s obecně platným názorem, že viník je každý Němec). Tahle kniha stojí za přečtení a věřím, že se k ní po čase zase vrátím.
Dodatek: Při KAŽDÉ návštěvě knihkupectví poctivě vyhlížím další knihu Kateřiny Tučkové.. :-)

21.01.2015 5 z 5


Tři kontra gestapo Tři kontra gestapo Petr Kettner

Nejcennější kousek v knihovně, jaká radost, když se mi povedlo knihu získat. Skuteční hrdinové své doby, zvrácené doby, ačkoli jim šlo každý den o život, s neztrácejícím smyslem pro humor dokázali vzdorovat nepřátelské zlovůli. Pro mě osobně největší hrdinové 2. odboje, jaká škoda, že se o nich tak málo ví, že málokomu něco řeknou jejich jména a činy...
.

02.01.2015 5 z 5


Brněnské Židovky Brněnské Židovky Naďa Horáková

Po Brněnských nevěstkách a Ženách na pranýři od autorky již třetí kniha v pořadí, Syrovost středověku detailně popsaná skvělým výpravným umem spisovatelky, Za mě 5*

02.01.2015 5 z 5