Abulafia Abulafia komentáře u knih

☰ menu

Vzpomínky na úhoře Vzpomínky na úhoře Anna Cima

Po prvních stránkách jsem si říkala, že Anna Cima píše jako Murakami (a vnímala jsem to jako kompliment i výtku zároveň). Ve zbytku knihy ale dokázala, že je svoje a podařilo se jí vykouzlit naprosto výjimečný román, který se dotýká hned několika náročných témat (vymírání druhů, život mezi dvěma kulturami, rodinná tabu, ekologie). Těším se na další její knihy.

02.03.2024 5 z 5


Ne! řeklo strašidýlko Ne! řeklo strašidýlko Áslaug Jónsdóttir

Jediná chyba knížek o Strašidýlku a Strašidlákovi je, že u nás zatím vyšly jenom dvě. Děti je milují a baví i nás. Doporučuju i "Strašidláci nebrečí".

10.12.2023 5 z 5


Rok v lese Rok v lese Emilia Dziubak

Tohle je srdcovka pro nás i pro děti. Doma máme ještě i další "Roky", ale ten lesní, je nejlepší.

10.12.2023 5 z 5


Anežka se těší na miminko Anežka se těší na miminko Lenka Rožnovská

To tak svému dítěti vysvětlujete, že dělit barvy a hračky na "holčičí" a "klučičí" je blbost, ať si každý hraje s tím, co ho baví, a ono si pak z knihovny přivleče knížku, kde se dozví, že "modrá barva je pro kluky", kde si holčičky hrají s panenkama a kluci s míčem a autíčkem, tatínek si přeje, aby se mu narodil kluk a která je plná podobných stereotypů. Nejsem zas tak úroporná modernistka, abych vyžadovala, že děti musí mít v knížkách dvě maminky a gendrově neutrální jméno, ale co je moc, to je moc. Kdybych si měla tipnout datum vydání, byly by to 80. léta, a ne rok 2012.

Už úvodní scéna, kdy rodiče dají holčičce pod stormeček do kočárku balíčky, nechají ji, aby je rozbalila, a když se podivuje, co to v nich je a že to nesedí na panenku, tak jí sdělí, že balíčky vlastně nebyly pro ni, ale pro miminko, které se má narodit, je fakt strašná. Literární Anežka to nese se stoickým klidem, ale reálné Anežky by pravděpodobně propukly v pláč.

Pokud čekáte miminko a chcete na něj připravit staršího sourozence, doporučuji se podívat na knížním trhu po lepší knížce.

10.12.2023 2 z 5


Hrdinové kapitalistické práce v Evropě Hrdinové kapitalistické práce v Evropě Saša Uhlová

Během první vlny covidové epidemie museli němečtí politici vyřešit vážný problém: Kdo bude sklízet chřest, když cizinci nemůžou do země? A vymysleli, že to budou dělat němečtí studenti. Plán selhal a Němci si nakonec dováželi pracovníky z východní a jihovýchodní Evropy na výjimku. Němečtí farmáři tvrdili, že domácí studenti jsou líní. Studenti oponovali, že odmítají pracovat za otrockých podmínek. Když si přečtete Sašu Uhlovou můžete si udělat obrázek sami.

Za mě parádní reportážní kniha. Co se její koupě v předprodeji týče, tak lituji jenom toho, že jsem nepustila chlup a nezainvestovala do "piva s autorkou".

18.09.2023 5 z 5


Prašina Prašina Vojtěch Matocha

Nalijme si čistého vína. Už jsem dost stará rachejtle na to, abych četla knížky pro děcka. Ale Prašinu jsem dočítala do půl 1 ráno, a to v noci vstávám k dětem a ráno v 7 mě tahají ta nohu z postele. Parádní dobrodružné vyprávění a za mě plus za silnou ženskou hrdinku.

24.08.2023 5 z 5


Cesta matky Cesta matky Lisa Marchiano

Parádní kniha pro hloubavé matky. Proč je pro nás mateřství někdy tak těžké? Proč nás dokáže vlastní dítě tak vytočit? A jak z toho všeho vyjít jako silnější a lepší člověk? Kniha je čtivá a používá srozumitelný jazyk. Doporučuji.

27.07.2023 5 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Znovu jsem se přesvědčila, že naprosto klíčový pro úspěch knihy je marketing, nikoliv obsah.
Kniha má u mě plus za popisy přírody, biologickou linku, poezii a za silnou hlavní hrdinku.
Dějová linka už je slabší, stejně jako určitá černobílost postav.
Není to špatný román, ale dělá se kolem ní zbytečný humbuk.

26.12.2022 3 z 5


S láskou o dětském spánku S láskou o dětském spánku Lenka Medvecová Tinková

Pokud hledáte rychlý návod, jak vytrénovat vašeho milovaného malého tyrana, aby konečně usnul, tak ho tady nenajdete. Najdete tu ale jemnou a citlivou cestu k pochopení zapeklitosti dětského spánku. A měnit se nebude jenom dítě, ale i vy.

Tato kniha mi pomohla změnit pohled na uspavání z otravné ztráty času na magický moment, kdy každý den můžete přispět kapkou k vzájemné lásce, důvěře, pocitu bezpečí a kdy se taky otevírá brána k pochopení myšlenek dítěte. Dala mi návod, jak se popasovat s tím, když uspavání trvá moc dlouho a zbavila mě strachu z chyb.

Díky za to.

01.12.2022 5 z 5


Vykořenění Vykořenění Ivo Skopal

Mám z ní velmi rozporuplný pocit a je pro mě obtížné ji ohodnotit. Na jednu stranu je čtivá a osobně velmi souzním s autorovým světonázorem. Zároveň si myslím, že je konečně čas, abychom se zabývali tématikou sudetských Němců a udělali si pořádek ve vlastním Augiášově chlévě.

Na druhou stranu mi tam vadí dvě věcí. Jedna z nich je drobnost. Hlavní postavy spolu často souzní a rozumí si bez jediného slova. To bývá žel bohu neobvyklé i u dlouholetých partnerů, natožpak u osob, které se znají pár dnů/týdnů.

Druhá je podstatnější. Vadí mi určitá vyhrocenost, jednobarevnost a "nenávist", jak bylo zmiňováno v předchozích příspěvcích. Jenomže tady přesně nastává můj problém. Je ta kniha opravdu tak vyhrocená? V kontextu českého pohraničí se to zdá trochu "zu viel", ale pak se člověk podívá kolem - na No LGBT zóny v Polsku, protipotratovou politiku, která nabírá na síle v mnoha zemích, na USA, kde v některých státech mizí knihy z knihoven a jsou páleny (ty o LGBT a rasové tématice, ne ty o popírání Holocaustu), na dezinformační kampaně v dnešním světě. A tak na Vykořeněné koukám ve své knihovně a říkám si, jestli nejsem vymírající druh městského liberála, který stále věří v slunečné zítřky, zatímco se nad obzorem už dávno stahují mračna.

22.06.2022


Pláň Tortilla Pláň Tortilla John Steinbeck

Nevěřila bych, že najdu Steinbecka, který se mi nebude líbit. Johne, promiň, většinou Ti dávám plný počet, ale tohle mi opravdu nesedlo.

26.08.2021 2 z 5


Moje kočka Jugoslávie Moje kočka Jugoslávie Pajtim Statovci

Nesedla mi. Mám ráda magický realismus a hru se symboly. Symboly se však musí někde protnout a dát mi na konci význam, což se u Kočky Jugoslávie nestalo. Co znamená kočka? Je to společnost? Zrcadlí duši toho, kdo si ji ochočí? Co znamená had? A co jejich souboj? Proč měl jeden z hrdinů fobii z hadů a proč tento strach náhle zmizel? Po přečtení znám sice příběh, ale kniha pro mě nadále zůstává stejnou neznámou, jako bych ani neotevřela její desky a nedostala se dál než za růžovou obláku.

20.06.2021 2 z 5


Ptáci bez křídel Ptáci bez křídel Louis De Bernières

Výborně napsané, přeložené s péčí a umem. Čte se jedním dechem.
Mám ráda knihy, které v člověku rezonují ještě dlouho po přečtění. Tohle je rozhodně jedna z nich.

23.04.2021 5 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Jedním slovem velké zklamání. Opětovně mě to přesvědčilo, že marketing dělá 2/3 úspěchu knihy. Je to průměrná detektivka šmrncnutá červenou knihovnou a la Bridget Jones.

23.04.2021 2 z 5


Expedice: Můj milostný příběh Expedice: Můj milostný příběh Bea Uusma

Krásně graficky zpracované a zajímavé napsané.

09.02.2021 5 z 5


Ženy, které mi nedají spát Ženy, které mi nedají spát Mia Kankimäki

Asi jsem od ní měla příliš velká očekávání, a proto jsem byla nakonec zklamaná. Vím, že rovina autorčina života ve srovníní s výjimečnými ženami měla knize přinést novou dimenzi, uvítala bych ale více výjimečných žen a méně Mii Kankimäki.

Během kapitoly o Karen Blixenové jsem se čtením málem sekla. Autorka mě značně iritovala. Např. v jednu chvíli píše, že se ve srovnání se svými známými, uštvanými mezi prací a dětmi, jako bezdětná čtyřicítka cítí, jako by utekla z vězení, a pak najednou probleskne věta, jak by bylo "samozřejmě úžasné, kdyby si ji po příletu do Afriky někdo vzal ještě než vyrazí za ubytováním". O Karen Blixenové v jeden moment píše "Občas působí jako nepřemožitelná superžena, skoro jako muž". (Takže nepřemožitelná superžena je skoro jako muž? Mio, prosím můžeš mi to vysvětlit?) Během většiny pasáže o Africe se mi otvírala kudla v kapse nad ukňouranou Miou, která si představovala, jak bude pít na savaně víno z křyšťálových sklenic po vzoru K. Blixenové.

V následujících kapitolách si ale autorka napravila reputaci a viktoriánské cestovatelky a renesanční italské umělkyně mě nadchly.

Můžu-li tedy doporučit, přeskočte Afriku a jděte rovnou na další kapitoly.

16.01.2021 2 z 5


Dědina Dědina Petra Dvořáková

Paráda. Čtivé a autentické vyprávění. Každá jednotlivá osoba je uvěřitelná. Krátká vyprávění se bezchybně skládají v celek. Dědina jak na dlani.

16.01.2021 5 z 5


Válka nemá ženskou tvář Válka nemá ženskou tvář Světlana Alexandrovna Alexijevič

Tuhle knihu bych zařadila jako povinnou četbu k válečné literatuře hlavně pro všechny, kdo by si chtěli hrát na vojáky a tvrdit, že "válka očišťuje a zušlechťuje". Tohle je válka bez masky a bez patosu - bez vlaječek, bubínků, medailí a řečí o hrdinství. Krutost a zlo zde vystupuje vedle lidskosti a obyčejné lidské odvahy tak přirozeně, až z toho mrazí. Je to nejsilnější kniha o válce, kterou jsem kdy četla.

15.09.2020 5 z 5


Altschulova metoda Altschulova metoda Chaim Cigan (p)

Celá tetralogie "Kde lišky dávají dobrou noc" je mimořádně povedená a Altschulova metoda je za mě nejlepší knihou ze série.

08.07.2020 5 z 5


Quo vadis? Quo vadis? Henryk Sienkiewicz

Někdy si říkám, že klasiky by měl člověk číst na škole, když je ještě mladý a hloupý (rozuměj důvěřivý) a nemá vycvičené kritické oko. Quo Vadis je výborně napsaná kniha, z pohledu moderního čtenáře však plná nešvarů.

Nejvíc mi vadil naprosto zřetelný antisemitismus. Chápu, že v roce 1896, kdy byla kniha vydána, patřil k bontonu. Vzhledem k tomu, že ji ve školách velebíme dodnes, myslím, že by
to neškodilo zmínit. Další dobový nešvar by šel nazvat "cherchez la femme". Je dobře vidět např. také u A. Dumase (Tři mušketýři). Je-li v knize hlavním negativním pólem muž (Nero, kardinál Richelieu), je jeho spojencem žena, která je charakterem horší než on (Poppea Sabina, Milady). Do třetice je to nekritický obdiv ke křesťanství a mučednictví.

Pozitivní na knize je čtivost, velmi dobrá znalost římských reálií, silné ženské postavy ( což na konci 19. století není samozřejmost) a vícevrstevnost. Jako každý dobrý autor se Sienkiewicz neomezuje pouze na vyprávění příběhu, ale jednotlivé postavy je možné chápat i v symbolické rovině.

Závěrem: Určitě stojí za přečtení. Je ale potřeba neztrácet ze zřetele, že je to dílo, které odráží dobu a místo vzniku. Zároveň se jedná o historický román, takže se nemusí stavět ( a taky nestaví) k historii objektivně.

08.07.2020 4 z 5